chimp Skrevet 28. desember 2003 #1 Del Skrevet 28. desember 2003 Vil gjerne ha tips om stekemetoder, fyll el ikke fyll (og da tenker jeg på kalkun-stuffing....) Hva slags saus og tilbehør? Tror jeg bare har laget det én gang før, og da mener jeg å huske at jeg trøbla rimelig med oppdelingen. Hva passer å drikke til og som dessert? Har jo krumkaker, så jeg lurte litt på krumkaker m multekrem selv om vi hadde det på julaften, men nå er det jo helt andre folk som kommer! Alle gode råd mottas med takk! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Brunhilde Skrevet 28. desember 2003 #2 Del Skrevet 28. desember 2003 Søsteren min sier at hun stuffer kalkunen kvelden før den skal spises og så står den i ovenen på 50 grader natten over. I løpet av dagen skrur hun temperaturen opp så den er gyllen og fin (og ferdig) når den skal spises. Underveis pensler hun med smletet margarin tilsatt salt og pepper. Jeg liker kalkun med fløtesaus, mandelpoteter, rosenkål og gulrøtter - men smaken er jo forskjelllig, server det du liker best! Krumkaker med multekrem er en sikker vinner hos meg når det gjelder dessert, det er helt sikkert! Som drikke ville jeg vel velge en ikke altfor tung rødvin siden fuglekjøtt er temmelig lyst - kanskje jeg til og med ville gått for en rosé.... Lykke til med middagen! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
chimp Skrevet 28. desember 2003 Forfatter #3 Del Skrevet 28. desember 2003 Vi har faktisk vært inne på tanken om rosévin. Syns det er kjempegodt og undervurdert her til lands. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Hilde K S Skrevet 28. desember 2003 #4 Del Skrevet 28. desember 2003 Multekrem, nam nam. vi pleier å ha det til dessert etter finnbiffen på 1 nyttårsdag. Passer sikkert utmerket til kalkunen også. Ellers er det godt med hjemmelaget karamellpudding. Vi pleier bare å steke kalkunen til den røde pinnen som står i popper ut. Kanskje Brunhildes søsters metode skulle vært prøvd ut. Brokkoli, gulrøtter og en god saus ispedd fløte eller rømme er godt til. vi stuffer ikke kalkunen. Og ja ! waldorfsalat må til. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjesta Skrevet 28. desember 2003 #5 Del Skrevet 28. desember 2003 Hvis du skal lage mat til mange, og ønsker litt variasjon samt å drøye kalkunen litt kan du lage kjøttpudding-stuffing. Kjøttdeig tilsettes salt og evt annet krydder, potetmel, et egg og spes med melk. Tilsett gjerne finhakket paprika og løk. Farsen brukes som stuffing og blir en veldig saftig og god kjøttpudding. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Poirot Skrevet 28. desember 2003 #6 Del Skrevet 28. desember 2003 Kjenner noen som stuffer med loffbiter, stekt sopp, rosiner og masse rosmarin. Har desverre ikke oppskriften i hodet. Det er ihvertfall supergodt, og mye lettere enn kjøttfarse osv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 28. desember 2003 #7 Del Skrevet 28. desember 2003 Søsteren min sier at hun stuffer kalkunen kvelden før den skal spises og så står den i ovenen på 50 grader natten over. I løpet av dagen skrur hun temperaturen opp så den er gyllen og fin (og ferdig) når den skal spises. Underveis pensler hun med smletet margarin tilsatt salt og pepper. ADVARSEL, IKKE BRUK DENNE METODEN!!! Denne metoden er ikke bra av to årsaker. For det første kan det være direkte livsfarlig! Greit nok at ovnen bare står på 50 grader, men hva om termostaten klikker og temperaturen fyker i været mens alle sover? Ikke bare får man svidd kalkun, men man risikerer å brenne ned hele huset og den sovende familien! En annen sak er at en risikerer å matforgifte både seg selv om gjestene. Temperaturen er akkurat passelig til at eventuelle bakterier som måtte følge med fuglekjøtt eller stuffing får ypperlige forhold for å blomstre. Og siden kjøttet på kalkunen aldri skal opp i mere enn 72 grader risikerer en å sette en bakteriebombe på bordet. Nyttårsaften kan dermed bli feira med smell og bang på toalettet i stede for utendørs. Nå har vi heldigvis ikke salmonella her i landet, men en skal like vel ikke spøke med matsikkerheten. Om en ønsker å gjøre mest mulig av forberedelsene dagen før kan en lage stuffing og sette den kaldt, og en kan kutte opp grønsaker og legge i lukkede poser i kjøleskapet. Waldrofsalat er faktisk best om en lager den dagen før, og potetene kan skrelles og settes i vann (pass på at de er skikkelig dekket, ellers blir de brune). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Brunhilde Skrevet 28. desember 2003 #8 Del Skrevet 28. desember 2003 Eeehhhhhhh.....etter 15 år har ingen blitt matforgiftet av den metoden, men greit nok... Brannfaren derimot kjøper jeg, sånn helvveis ihvertfall. Og så glemte jeg å si at fuglen plasseres i stekepose... :oops: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 28. desember 2003 #9 Del Skrevet 28. desember 2003 Eeehhhhhhh.....etter 15 år har ingen blitt matforgiftet av den metoden, men greit nok... Brannfaren derimot kjøper jeg, sånn helvveis ihvertfall. Og så glemte jeg å si at fuglen plasseres i stekepose... :oops: Etter 15 virker det heller ikke som om hun har brent ned huset sitt, men det betyr ikke at det ikke kan skje... Om en absolutt vil langtidssteke kalkun kan en stette den inn på morran og med ovnen på ca 100 grader. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mistyen Skrevet 28. desember 2003 #10 Del Skrevet 28. desember 2003 Vi hadde kalkun i går og jeg gjorde følgende: Gnidde inn fuglen med salt og pepper, puttet inni svisker, og bandt den sammen slik at den ikke velter seg utover under langsteking. Puttet den i en "melet" stekepose, og satt den inn i ovnen på ca 150*. Der stod den og godgjorde seg i tre timer, før jeg slo varmen ned på 50*. En time ca før middag, satt jeg opp varmen igjen til 150* slik at kalkunen ble gyllen. Tok den ut av ovnen, og tømte stekeposen for sjy, og laget saus av dette. Sammen med fløte og salt og pepper og sukkerkolør. Tilbehøret var mandelpoteter,rosenkål, sånn gjesteblanding av grønnsaker,tyttebær og pariseragurker. Til dessert hadde jeg laget multekrem. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Nicoline Skrevet 28. desember 2003 #11 Del Skrevet 28. desember 2003 Jeg steker kalkunen på rist i ovnen - med langpannen kledd i aluminiumsfolie under til å samle opp kraften. Denne kraften brukes til å lage saus, sammen med kraft fra grønnsaker og kraft fra de innvollene som ligger i en pose inni kalkunen (de kokes). All denne kraften blir basis for en deilig fløtesaus (skikkelig kaloribombe). Til kalkunen serverer jeg rosenkål, gulrøtter, waldorfsalat, fløtesaus og poteter. Fatet med kalkunen pyntes med agurk, tomat (pent oppskåret) og persille... Desserten har jeg ikke bestemt meg for enda, ifjor laget jeg en saftig sjokoladekake som jeg serverte med tykk og frisk jordbærsaus. Iår blir det noe med is, tror jeg ... enten vaniljeis med varme bjørnebær eller kanskje dajmkake ... få se det an litt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lise79 Skrevet 29. desember 2003 #12 Del Skrevet 29. desember 2003 Jeg bruker paxo stuffing (fås kjøpt på blandt annet maxi, men var vanskelig å få tak i i år.) og moste poteter (paxo blandes sammen med dette) Koker kraft av innmaten og lager fløtesaus av dette. Ha oppi 50/50 med fløte og Creme Fraiche. + en skvett rødvin =) Potetene deler jeg opp i biter og legger inn i ovnen rundt kalkunen når det er ca en time igjen. Sørg for å pensle dem med litt olje eller smør. Tilbehør er rosekål og gulrøtter. Også MÅ jeg ha waldorf salat ved siden av =) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
chimp Skrevet 29. desember 2003 Forfatter #13 Del Skrevet 29. desember 2003 Hvor lenge koker dere kraft på innmaten? Putter dere den bare i kaldt vann, koker opp og skummer? Med grønnsaker/løk og krydder el bare innmat? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lise79 Skrevet 29. desember 2003 #14 Del Skrevet 29. desember 2003 Husker ikke helt tida. Pleier å ta det litt på feelingen. Men tror den koker i et par timer faktisk. Og beklager det glemte jeg å si. Har oppi litt løk + gulrøtter. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 29. desember 2003 #15 Del Skrevet 29. desember 2003 Anbefaler IKKE å stuffe kalkunen, Når stuffingen er stekt er kalkunen tørr som gamle skosåler............. Jeg steker kalkunen med appelsinjuice i langpannen, i stedet for vann. Og når det er en halvtime igjen på steketiden snur jeg den med brystet ned. Da virker tyngdekraften og brystet blir saftig i stedet for tørt, som når det er på toppen. Kalkunen ligger på rist. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
chimp Skrevet 29. desember 2003 Forfatter #16 Del Skrevet 29. desember 2003 Hvor mye appelsinjuice bruker du? Pensler du den m juice innimellom? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 29. desember 2003 #17 Del Skrevet 29. desember 2003 Hvor mye appelsinjuice bruker du? Pensler du den m juice innimellom? 1-2 liter jeg heller og litt juice inni fuglen. Øser den sånn innimellom. Lager tilslutt saus av juicen i panna. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lise79 Skrevet 29. desember 2003 #18 Del Skrevet 29. desember 2003 Anbefaler IKKE å stuffe kalkunen' date=' Når stuffingen er stekt er kalkunen tørr som gamle skosåler..............[/quote'] Jeg har alltid stuffet kalkunen med en potet-mix og min kalkun får alltid skryt for å være saftig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Poirot Skrevet 29. desember 2003 #19 Del Skrevet 29. desember 2003 Svigermors kalkun er stuffet og aldri tørr. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tilde Skrevet 29. desember 2003 #20 Del Skrevet 29. desember 2003 Noen som har brukt stekepose noen gang? Tanta mi sa at dette skulle være bra. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå