LukaFrost Skrevet 3. desember 2011 #41 Del Skrevet 3. desember 2011 Jeg bruker smør til noen ting og melange til andre ting. På nystkte vafler er det kun meierismør som gjelder. Problemet med meierismør at det ikke egner seg til steking siden det stinker så fælt. Da foretrekker jeg melange, som ikke forpester kjøkkenet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
-Fisken- Skrevet 3. desember 2011 #42 Del Skrevet 3. desember 2011 Margarin smaker dritt. Margarin er kjemisk fremstilt. Det er mye mer helsefarlig enn smør, forutsatt at man bruker melkefett i moderate mengder. Har du lest linken over? Kan du utdype det? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Armule Skrevet 3. desember 2011 #43 Del Skrevet 3. desember 2011 Et av problemene med margarin er vel at de bruker palmeolje som fyllstoff. Om du ikke ser palmeolje i ingredienslista, så frykt ikke! Produsentene gjemmer den under det fine navnet "vegetabilsk fett". Jeg er vokst opp med brelett, og har hele tiden elsket smaken. Brødskive med MASSE brelett og banan med et iskaldt glass melk til var himmel. Også begynte jeg å bruke bremykt, siden typen liker det. Vi har nå måttet gå over til brelett siden butikkene er tomme for bremykt. På grunn av alt jeg har lest om margarin og palmeolje, så kan jeg ikke si at brelett smaker like godt som det gjorde før. Har fått litt avsmak på det, og vil helst ha ordentlig smør. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2011 #44 Del Skrevet 3. desember 2011 Synes det er morsomt at noe så enkelt som smør/margarin kan sette så mange sinner i kok 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Perelandra Skrevet 3. desember 2011 #45 Del Skrevet 3. desember 2011 Margarin smaker dritt. Margarin er kjemisk fremstilt. Det er mye mer helsefarlig enn smør, forutsatt at man bruker melkefett i moderate mengder. Har du lest linken over? Kan du utdype det? Dette med at margarin er kjemisk framstilt dreier seg blant annet om herding av fett. Det vil si prosessen hvor umettet fett flytende fett gjøres om til hardt og mettet fett. Herdingen skjer ved at det under høyt trykk tilføres hydrogen. Da endres selve strukturen i fettsyremolekylene. Tidligere var det et problem at det ble brukt ufullstendige herdede fettsyrer, det vil si transfettsyrer. I dages margarin brukes det fullherdede fettsyrer. Kilde: Margarin - Wikipedia 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Snop Skrevet 3. desember 2011 #46 Del Skrevet 3. desember 2011 Dette med herding av fett var jo et problem før, og ikke nå lenger... og det er vel tross alt hva de gjør nå som er verdt å nevne? Så kan noen vennligst forklare meg hva det er de gjør nå i disse kjemiske prosessene som er så helseskadelig? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
-Fisken- Skrevet 3. desember 2011 #47 Del Skrevet 3. desember 2011 Dette med at margarin er kjemisk framstilt dreier seg blant annet om herding av fett. Det vil si prosessen hvor umettet fett flytende fett gjøres om til hardt og mettet fett. Herdingen skjer ved at det under høyt trykk tilføres hydrogen. Da endres selve strukturen i fettsyremolekylene. Tidligere var det et problem at det ble brukt ufullstendige herdede fettsyrer, det vil si transfettsyrer. I dages margarin brukes det fullherdede fettsyrer. Kilde: Margarin - Wikipedia Jeg tenkte mer på utdypning av hvorfor margarin er mye mer helseskadelig enn margarin. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2011 #48 Del Skrevet 3. desember 2011 Jeg tenkte mer på utdypning av hvorfor margarin er mye mer helseskadelig enn margarin. ??? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
-Fisken- Skrevet 3. desember 2011 #49 Del Skrevet 3. desember 2011 ??? Beklager, mer helseskadelig enn smør. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2011 #50 Del Skrevet 3. desember 2011 Smør, margarin og oljer Denne matvaregruppen bidrar med fett og de fettløselige vitaminene A, D og E. Margarin og smør er tilsatt vitamin D. Smør inneholder mye mettet fett. Myk margarin og de fleste planteoljer inneholder mye umettede fettsyrer. Råd om forbruk av smør, margarin og oljer Helsedirektoratet anbefaler myk vegetabilsk margarin, flytende margarin eller olje framfor hard margarin eller smør. Det er sunnest å spise så lite som mulig av de produktene som inneholder mye mettet fett. De produktene som blir harde når de står i kjøleskapet, slik som meierismør og noen typer margarin, inneholder mettet fett, mens matoljer, flytende margariner og myke margariner inneholder mindre mettet fett og mer enumettet og flerumettet fett. Les på varedeklarasjonen for å finne frem til de sunneste typene. Man sparer ikke på det totale inntaket av fett dersom man bytter ut smør og margarin med olje. Fettinnholdet i margarin og smør er ca. 80 %, mens det er 100 % i oljer. For fordeling av fettsyrer i oljer og margarin, se tabell ved å følge lenke i margen på høyre side. Det er en fordel å velge et tynt lag myke margariner, gjerne lettmargariner på brødmat fremfor de hardere smørproduktene. Når man bruker smørbart pålegg, som leverpostei og makrell i tomat, kan margarinen droppes. Ved tilberedning av middagsmat kan det være en god idé å koke eller ovnssteke maten, ikke å steke i fett. Dersom man skal steke maten, er det best å bruke olje eller myk/flytende margarin i stekepannen, fordi disse produktene er rike på umettede fettsyrer. Den totale energimengden er imidlertid stor både i olje og margarin. http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/matvarer_og_n_ringsstoffer/matvaregrupper/sm_r__margarin_og_oljer_66497 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
-Fisken- Skrevet 3. desember 2011 #51 Del Skrevet 3. desember 2011 Smør, margarin og oljer Denne matvaregruppen bidrar med fett og de fettløselige vitaminene A, D og E. Margarin og smør er tilsatt vitamin D. Smør inneholder mye mettet fett. Myk margarin og de fleste planteoljer inneholder mye umettede fettsyrer. Råd om forbruk av smør, margarin og oljer Helsedirektoratet anbefaler myk vegetabilsk margarin, flytende margarin eller olje framfor hard margarin eller smør. Det er sunnest å spise så lite som mulig av de produktene som inneholder mye mettet fett. De produktene som blir harde når de står i kjøleskapet, slik som meierismør og noen typer margarin, inneholder mettet fett, mens matoljer, flytende margariner og myke margariner inneholder mindre mettet fett og mer enumettet og flerumettet fett. Les på varedeklarasjonen for å finne frem til de sunneste typene. Man sparer ikke på det totale inntaket av fett dersom man bytter ut smør og margarin med olje. Fettinnholdet i margarin og smør er ca. 80 %, mens det er 100 % i oljer. For fordeling av fettsyrer i oljer og margarin, se tabell ved å følge lenke i margen på høyre side. Det er en fordel å velge et tynt lag myke margariner, gjerne lettmargariner på brødmat fremfor de hardere smørproduktene. Når man bruker smørbart pålegg, som leverpostei og makrell i tomat, kan margarinen droppes. Ved tilberedning av middagsmat kan det være en god idé å koke eller ovnssteke maten, ikke å steke i fett. Dersom man skal steke maten, er det best å bruke olje eller myk/flytende margarin i stekepannen, fordi disse produktene er rike på umettede fettsyrer. Den totale energimengden er imidlertid stor både i olje og margarin. http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/matvarer_og_n_ringsstoffer/matvaregrupper/sm_r__margarin_og_oljer_66497 Det var ikke noe nytt. Det jeg var ute etter, var et arguemt fra den anonyme brukeren (hvorfor trenger dere å være anonyme for å være med i diskusjoner?) som påstod at margarin var mye mer helseskadelig enn smør. Argumentasjonen om at margarin inneholder palmeolje er heller tynn, ettersom at smør (så vidt jeg vet) inneholder mer mettet fett enn palmeolje. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2011 #52 Del Skrevet 3. desember 2011 Det var ikke noe nytt. Det jeg var ute etter, var et arguemt fra den anonyme brukeren (hvorfor trenger dere å være anonyme for å være med i diskusjoner?) som påstod at margarin var mye mer helseskadelig enn smør. Argumentasjonen om at margarin inneholder palmeolje er heller tynn, ettersom at smør (så vidt jeg vet) inneholder mer mettet fett enn palmeolje. Ja jeg vet. Jeg bare kom med et argument for at smør IKKE nødvendigvis er bedre enn margarin Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Snop Skrevet 3. desember 2011 #53 Del Skrevet 3. desember 2011 Jeg har inntrykk av at de aller fleste som kaller margarin gift bare har kastet seg på en bølge uten å egentlig vite de faktiske detaljene bak det. Og når jeg sier detaljer mener jeg ikke bare "De er fremstilt kjemisk, smør kan man lage selv!" men hvordan dette foregår, hvordan disse fettsyrene nå ser ut og nøyaktig hvorfor dette er mer skadelig for kroppen enn det mettede fettet fra smør. Selv spiser jeg margarin fordi jeg synes Vita Hjertego' sin er god og holder seg myk i kjøleskapet, ganske enkelt. Dersom noen derimot kan komme med en god fysiologisk forklaring på hvorfor jeg ikke bør fortsette å spise det, har jeg ingen problemer med å bytte over til meierismør Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2011 #54 Del Skrevet 3. desember 2011 Jeg bruker smør til noen ting og melange til andre ting. På nystkte vafler er det kun meierismør som gjelder. Problemet med meierismør at det ikke egner seg til steking siden det stinker så fælt. Da foretrekker jeg melange, som ikke forpester kjøkkenet. Du kan bruke smørghee/klaret smør eller en vegetabilsk olje som egner seg til steking. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2011 #55 Del Skrevet 3. desember 2011 Det var ikke noe nytt. Det jeg var ute etter, var et arguemt fra den anonyme brukeren (hvorfor trenger dere å være anonyme for å være med i diskusjoner?) som påstod at margarin var mye mer helseskadelig enn smør. Argumentasjonen om at margarin inneholder palmeolje er heller tynn, ettersom at smør (så vidt jeg vet) inneholder mer mettet fett enn palmeolje. Jeg er alltid anonym. Grunnen er enkelt og greit at jeg har et yrke som ikke er forenlig med å skrive under nick. I tillegg vet jeg av erfaring hvor lett det er å kjenne igjen folk her inne. Jeg kjente igjen en venninne pga en setning. . KG har dessuten tatt et klart standpunkt til at en ikke skal diskuterre AB-funksjonen i tråder. Hvorfor er det så vanskelig for deg å respektere dette? Tilbake til saken. Man vet i dag at palmeolje er helseskadelig i tillegg til at det er en miljøversting. Margarin inneholder også svært mye omega 6, noe vi får i oss alt for mye av i dag. Forholdet omega 6 til omega 3 bør være 2 til 1. I dag er det 19 til 1. Omega 6- fettsyrer bidrar til økt betennelsesreaksjon og oksidasjonspotensial i kroppen, selv om de kan senke kolesterolet. Snop: Kan du forklare meg hvorfor ikke herding av fett er problem lenger? 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Snop Skrevet 3. desember 2011 #56 Del Skrevet 3. desember 2011 Snop: Kan du forklare meg hvorfor ikke herding av fett er problem lenger? Det er ikke et problem lenger fordi de benytter helt andre metoder nå enn før. Tidligere ble fettet bare delvis herdet, og det er dette som fører til dannelse av transfett. Dette skjer ikke ved fullherding, som nå er den eneste lovlige metoden. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå