Gå til innhold

Annas bok


:-) anna

Anbefalte innlegg

Jeg misunner deg frukt i hagen, :-)anna. Skulle gjerne hatt et epletre, jeg. Er så godt med hjemmelaget eplemos, eplekake, stekte epler og whatnot. Det er så mye man kan gjøre med epler! Jeg har til og med en oppskriftsbok med bare epleoppskrifter!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg misunner deg frukt i hagen' date=' :-)anna. Skulle gjerne hatt et epletre, jeg. Er så godt med hjemmelaget eplemos, eplekake, stekte epler og whatnot. Det er så mye man kan gjøre med epler! Jeg har til og med en oppskriftsbok med bare epleoppskrifter![/quote']

Ja det har vel du, uten å nevne det før nå...

Har du lyst til å kikke etter bakverk med epler.... og legge inn en oppskrift eller to som høres god ut.

(Forresten så får du lov til å komme på slang)

Sønnen min vil også skrive....

å0p9oiuygtewvvvvåpolk mnbvcx<vvvvvvvv vvvvvvvvvvc

cccccccccccccccccccccx xxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxffffffffffffffffffffffffffeee eeeeeeeeeeeeee

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelllllllllllll

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slang, ja... Hehe. Skal lufte idéen for sambo. :)

Boka er forøvrig på dansk, så det blir litt instantoversetting. ;)

Tørking av epler:

Eplene skrelles og kjærnehusene fjærnes. Skjær så

eplene i ikke for tynne skiver, som legges i appelsinjuice

for å unngå misfarging. Forvarm ovnen til 70 grader C.

Legg epleskiver på en bakeplate og sett dem i ovnen.

La eplene stå i ovnen i ca 3 1/2 time, og senk så

tempraturen til 50 grader og la de stå i ytterligere 3

timer, intil frukten ikke "safter" mer. Frukten skal så stå

i stuetempratur i ytterligere 2 døgn, før de settes vekk.

Eplene skal oppbevares tørt, helst i kakebokser el. l.

Når frukten skal brukes kan den legges i bøt i 1 døgn.

Skal de kokes, gjør det i vannet de har ligget til

oppbløting i.

Det var første. Skal se om jeg finner mer... :)

Skal kikke nøyere i boka og se hva jeg kan finne frem til. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Engelsk eplesuppe

6 pers

1/2 hvitkålshode

3 løk

6 epler

50 g smør/margarin

1 1/2 l buljong

2-3 ts søt ingefær

crème fraîse

Hvitkålen snittes fint, og løk og de skrellede eplene

skjæres i små stykker. Hvitkål, løk og epler stekes

i smør/margarin i ca 10 min. intil løken er klar. Deretter

tilsettes buljongen, og det hele småkoker i ca 20 min,

intil kålen er mør.

Suppen blendes i en blender eller lager puré av gjennom

en sikt og helles så tilbake i gryten. Smakes evt. til med

salt og pepper samt litt mer ingefær før servering.

Serveres med crème fraîse og flûtes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å nei... stesønnen min trenger datamaskina si selv... og mannen min har med seg sin til Italia. Og min er ødelagt.

Det vil si at jeg ikke er å nett på noen dager.

Jaja... får vel "stå 'an av"

Kanskje jeg får gjort litt av alt jeg skal ha gjort jeg også. :) Vaske klær og rydde i huset og alle de her små husmorpliktene som man må gjennom hver eneste dag... :ler:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Dansk epletærte

4-6 pers.

200 g mel

150 g smør

150 g sukker

2 ts vaniljesukker

1 ts støtet ingefær

1 egg

1 ss vann

100 g hakkede mandler

4-6 epler

evt 1 ss sukker

Mel, sukker, vaniljesukker og ingefær blandes, og

smøret smuldres godt ut i massen. Det hele eltes så

sammen med egg og vann. Deigen settes settes kaldt i 1

time. Halvdelen av deigen rulles ut og fordeles i en

velsmurt tærteform - også opp på sidene.

Eplene skrelles og kjærnehusene fjærnes, før de halve

eplene legges med den flate siden ned i tærteformen.

Dryss halvdelen av de hakkede mandlene over eplene,

innen resten av deigen skjevles ut og plasseres som

lokk over epletærten.

Pensle med kaldt vann og dryss over resten av de

hakkede mandlene over tærten, samt ev. 1 ss sukker.

Bakes i en forvarmet ovn ved 200 grader C i 40-45 min.

Smaker best om den serveres lun med iskrem til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Halve epler i mandeldeig

(4 pers)

4 epler

100 g smør

100 g sukker

100 g mandler

2 ss mel

3 egg

Eplene skrelles og skjæres halve. Blomst, stilk og

kjærnehus fjærnes. De halve eplene legges i en

velsmurt terte- eller springform. Det bløtgjorte smøret

røres med sukkeret og tilsettes mel og egg. Til sist røres

de hakkede mandlene i, og deigen helles over de halve

eplene i formen.

Tærten bakes i en forvarmet ovn ved 190 grader C i ca

30-35 min. Serveres lun, gjerne med iskrem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Karrireker med eple

4 pers

200 g frosne reker

2 epler

1 løk

1 liten boks tomatpuré

1 ss hvetemel

2 1/2 del kremfløte

1 ss karri

smør/margarin

pepper og ev. salt

Eplene skrelles og sammen med løken skjæres de i

terninger, som brunes i smør/margarin. Dryss karri og

mel over og brun videre i 4-5 min. Fløte og tomatpuré

helles i gryta, og la så sausen putre i ca 15 min. De

kalde, men opptinte rekene gis et oppkok i kokende

vann i 1 min. La så rekene dryppe av seg i et dørslag og

helles så i stuingen. Rekene er ofte salte nok, så krydre

eventuelt kun med pepper, men smak før servering.

Serveres med ris og eventuelt rundstykker.

Man kan også bruke krepsehaler istedet for reker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hurtigpai

1/2 dl melk

1 dl olje

180 g mel

50 g sukker

kanel

smør

Melk, olje og mel eltes sammen i den ildfaste paiformen

som man skal bake i. Husk å fordele litt av deigen opp

langs formens sider. Eplene skrelles og skjæres i tynne

båter, som fordeles i formen. Dryss sukker og kanel

over eplene. Til slutt fordeles smørklatter øverst.

Paien bakes i en forvarmet ovn ved 180 grader C i 25 min.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hører du er på jakt etter eplekakeoppskrifter. :-)

Eplekake de luxe

200 g hvetemel

½ ts bakepulver

100 g smør

½ dl sukker

2 ss melk

1 eggeplomme

5 dl vann

1,5 dl sukker

saften av ½ sitron

10-12 epler

2 ts kanel

½ dl rosiner

½ dl strøkavring

1 pk vaniljekrem

Arbeid mel, bakepulver, smør, sukker, melk og eggeplomme raskt sammen. 2/3 av deigen kjevles ut og dekker bunn og sider av en 22 cm rund form. Stek ved 175 grader i ca 15 minutter.

Kok sukkerlake av vann, sukker og sitronsaft. Skrell eplene og del dem i båter som kokes knapt møre i laken. Legg strøkavring, epler, kanel og rosiner og vaniljekrem lagvis i formen til den er full. Kjevle resten av deigen ut til lokk, legg det over og klem godt til rundt kantene. Prikk lokket med en gaffel og stek til det har fått en gyllen farge.

Eplestrudel

250 g hvetemel

1 krm salt

1 egg

1 ss smeltet smør

1,25 dl vann

1,25 dl seterrømme

½ kg syrlige epler

50 g rosiner

1 ss rom

saft av ½ sitron

100 g sukker

50 g hasselnøtter

kanel

30 g knust tørt brød

Bland mel, salt, egg, smør og vann til en elastisk deig. La den hvile. Skrell eplene og del dem i terninger. Dynk rosinene med rom og eplene med sitronsaften. Hakk nøttene grovt. Kjevle deigen tynt ut. Smør rømme på deigen og fordel epler og rosiner oppå. Dryss på nøtter, kanel, brød og sukker. Rull sammen og legg på bakeplate. Pensle med egg og stek ved 200 grader i 20-30 minutter.

Høstkake med epler

125 g smør

125 g sukker

2 egg

125 g hvetemel

1 ts bakepulver

evt frø fra ½ vaniljestang

1 ss kaldt vann

1,5 dl rosiner

½ dl eplesider eller calvados

4-5 faste epler

2-3 ss sukker

2 ts kanel

1 dl aprikosmos + 1 ss vann til pensling

mandelspon til pynt

Legg rosinene i eplecider/calvados. La marinere noen timer. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egget. Bland i vaniljefrø. Sikt i mel og bakepulver og rør inn vannet til slutt. Ha deigen i en smurt og strødd 22 cm form. Dryss over rosiner. Skrell og del epler i båter og vend i en blanding av sukker og kanel og legg dem ned i deigen. Dryss over mandelspon. Stek på nederste rille ved 175 grader i 35-40 minutter. Varm aprikosmos og vann. Når det gjenstår 10 minutter av steketiden, ta ut kaken og pensle med varm aprikosmos før du steker videre. Smaker best lun, gjerne med calvadoskrem.

Eple-pecankake med mapleglasur

90 g smør

80 g sammalt hvete fin

150 g hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts kanel

150 g brunt sukker

60 ml maplesyrup

3 egg

125 g grovhakkede pecannøtter

85 g grovhakkede rosiner

170 g grovrevet eple

60 g ristede pecannøtter

90 g smør

160 g melis

1 ts maplesyrup

Visp smør, mel, bakepulver, kanel, sukker, sirup og egg godt sammen. Rør inn nøtter, rosiner og eple. Fordel i en smurt og bakepapirkledt 20 vm springform. Stek ved 180-190 grader i ca 50 minutter. La stå 5 minutter for den legges på rist. Visp resten av ingrediensene sammen til glasur som bres på kald kake, pynt med ristede pecannøtter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så favoritten min. :sikle:

Eplepai

5 dl hvetemel

1/4 ts bakepulver

5 ss sukker

125 g smør

1 egg, lettpisket

4-5 ss vann

5-6 røde epler i skiver

1,5-2 dl sukker (etter hvor søt du ønsker)

1 ss maisenna

2 ts revet sitronskall

2 ss sitronsaft

1/2 ts allehånde

1/4 ts malt nellik

1/2 ts kanel

litt melk og sukker til å pensle lokket

Sikt mel og bakepulver i en bolle. Tilsett sukker. Smuldre i smøret. Rør i egg og vann. Elt til deigen er glatt. Dekk med plast og sett i kjøleskap i 15 minutter. Del deigen i to. Kjevle ut den ene delen stor nok til å dekke en 23 cm paiform. Bunnen prikkes med en gaffel. Sett formen i kjøleskap. Rør sammen epleskiver og sukker. Bland maisenna, sitronskall og sitronsaft til melet er glatt. Bland i krydder, hell over eplene og vend sammen. Hell over i paiformen. Kjevle ut resten av deigen til et logg og legg over eplene. Bruk vann/melk som "lim". Pensle lokket med melk og dryss over sukker. Stek ved 210 grader i 15 minutter. Demp så varmen til 180 grader og stek videre i 25 minutter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heldig du som har epletrær i hagen, hadde jeg hatt mer enn et frimerke av hage selv hadde jeg plantet noen

trær, pluss diverse andre bærbusker.

Det minker med uker for deg, håper du har det bra :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Snille, snille Arkana og Lunacia... :klem2:

TUUUUUSEN TAKK!

(Og Cilla... ¨jeg merker virkelig at jeg er Sunnmøring her. Jeg MÅ liksom bruke opp alle epler på alle trær.... Kan jo ikke med god samvittighet se på at epler råtner på bakken. Det er jo nesten det samme som å kaste penger ut gjennom vinduet)

Så gjett hva jeg skal bedrive tiden med i morgen. Har nemlig bihulebetennelse og skal være hjemme et par dager.

I dag har jeg for øvrig vært hos ikke mindre enn to leger. Er i ferd med å miste troa på fastlegen min. Hun er flink og hyggelig på sin måte, men roter veldig med ting. Skriver feil på sykemeldinger, på helsekortet mitt. Hadde glemt å informere meg om reglene for ferie når man er sykemeldt og det for konsekvenser for meg igjen...

I dag fortalte jeg om svangerskapskløen min... hun bare trakk på skuldrene og sa at slik er det dessverre i noen svangerskap. Men etterpå skulle jeg til spesialisten min. Og han tok det på alvor og sørget for å få tatt blodprøver av meg for å sjekke at lever-funksjonene er slik de skal.

Jaja.. nå nærmer det seg heldigvis...

litt over to måneder igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synd vi er så travle, ellers skulle jeg kommet til deg veldig snart å plukket epler. Men, her i gården har man gjerne planer hele uka. Og neste uke skal jeg både feire høstjevndøgn og at min kjære og jeg har vært sammen i 10 år. Men, du har kanskje epler en stund fremover?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Dagen i dag er.... hmmm ikke den beste men ga nske ok på noen vis.

Jeg er så hormonell og sliten for tida at alt jeg sier og gjør blir galt. Klarer ikke helt å formulere meg skikkelig. Forklare hvordan det er å være meg for tiden.

Nå er det litt over to måneder igjen til fødsel. Jeg er tung, men ikke SÅ tung... er fremdeles 3 1/2 kilo under det jeg veide da jeg ble gravid. Takket være kvalme oig oppkast i seks måneder, vel og merke. Men jeg er sliten og har mye mindre krefter enn jeg bruker å ha...

Og nå har jeg hatt halsbetennelse i snart en og en halv uke.

Har lyst til å pakke meg inn i pledd, gå inn i meg selv og bare lese bok og drikke te... Men det kan jeg ikke.

Har dårlig samvittighet for å være sliten av alt mulig. Og synes det er plagsomt å måtte si fra om det hele tiden. Vil at noen skal se akkurat hvordan jeg har det, og si at det er greit.

:-?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

dette er sønnen min på tre år som skriver:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMKKKKKKÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅHHHHHHHHHHHHHHHÆÆÆÆÆÆ ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆPPPPPPPPPPPPPPPP PPPUUUUUUUUUKKKKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKK,M,K,,MJK,,,ÆæÆ''ÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ÅÅKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

ÅÅÅÅKKKKKKMMMMMM BBBBBCCCCCCCCFFFF

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...