Gjest nobilian Skrevet 27. september 2008 #41 Skrevet 27. september 2008 Men hvis du skal være konsekvent på dette med matproduksjon og arealer burde du ikke spise industriprodusert kjøtt i det hele tatt. Det krever 10 kg grønnsaker for å produsere 1 kg kjøtt, så om alle hadde kuttet drastisk ned på kjøttet så hadde vi trengt adskillige mindre arealer for å produsere den maten vi spiser. Produksjonsdyr i Norge får i utstrakt grad soya fra regnskogsområder, og importen krever arealer på ca 240 000 fotballbaner. Så det er jo noe å tenke på hvis man er opptatt av hvordan vi kan fø planeten uten å bruke opp alt arealet. Når det kommer til økologisk mat er det heldig for kloden fordi det tar hensyn til at produksjonen skal være bærekraftig, slik at det faktisk er noe jord som ikke er giftbefengt og mulig å bruke noen år frem i tid også. *** Jojo, konsekvent burde man jo være, men; jeg liker kjøtt altfor godt til å kutte ned på det, og siden jeg først skal spise det, velger jeg heller det kiloet med kjøtt som ikke er produsert av 10 kg økologiske grønnsaker. Som sagt, det tar bare rett og slett for mye areal. Med det sagt, det er fullt mulig å produsere kjøtt uten å benytte soyaholdig kraftfor el.endatil uten kraftfor i det hele tatt.
mysan Skrevet 27. september 2008 #42 Skrevet 27. september 2008 Mener du at jeg ikke burde tro på det når de skriver "Fôret består av hvete, havre og mais, og er helt uten medikamenter og vekstfremmende stoffer. Dermed bruker kyllingene lenger tid på å vokse seg store."? Du VET ikke om det stemmer, selv om det er godt mulig at det faktisk gjør det. Og det at de fores opp på for som gjør at de vokser saktere, oppveier muligens ikke at de ikke har mer areal å bevege seg på enn at de "kan bruse med fjøra" Hva er verst - å ikke ha plass å bevege seg på i 14 dager til de er slakteklare, eller å ikke ha plass å bevege seg på i 28dager (aner ikke hvor lang tid Stangekyllingen bruker) før de er slakteklare? Ellers, bare for å påpeke; jeg er ingen fanatiker når det gjelder verken oppdrett eller levevilkår, men kan jeg, så kjøper jeg økologisk, for jeg innbilder meg i hvert fall at de dyra har fått leve som "i gamle dager". Nobilian: antakelig har du rett når du sier at økologisk drift ikke ville klare å fø oss alle sammen. Dette har jeg ikke tenkt på. Folk som har muligheten burde kanskje spe på sin egen matauke ved sjølberging. Jeg selv har for eksempel plass til noen rader med poteter bak huset, og kanskje et hønsehus også, samt et epletre og noen bærbusker. Om naboene synes det er greit å vekkes av hanegal idet sola spretter, blir en annen sak.
Gjest Gjeste Blondie65 Skrevet 27. september 2008 #43 Skrevet 27. september 2008 Det er blitt sagt at vi allerede har en matvarekrise pga at dyrkbar jord blir brukt til olje som skal brukes til biodiesel produksjon. Økologisk bomull dyrkes istedet for matproduksjon ... etc. Jeg er betenkt når det gjelder økologiske matvarer. For det første er det en elite greie over det - de som har god råd og god tid kan vandre til forskjellige butikker for å finne de økologiske varene. Vi andre som handler på butikken på hjørnet fordi vi ønsker at denne skal eksistere også i morgen har ikke dette utvalget. For det andre er jeg skeptisk etter å ha sett hva som er valgt ut som økologisk og hva som ikke er det. Oppdrettslaks finnes som økologisk. Det skurrer kraftig. Jeg tviler vel på at økologisk sau får lov til å fjellbeite, for argumentasjonen mot villaks er at man ikke vet hva de har fått i seg. Det samme argumentet vil vel gjelde alle dyr som beiter uten tilsyn? Og likevel er ikke jeg i tvil om at villaks og sau som har fjellbeitet er sunnere enn de som ikke har gjort det. Hva vet jeg egentlig om økologisk kyllingdrift? Jeg har vært på en slik farm i Danmark og det er ikke slik som folk tror at kyllingene tasler rundt på tunet og blir matet av bondens hånd. Det er fremdeles store haller der sinnsykt mange kyllinger tasler fritt omkring og helt rett kan bruse med fjærene, men hvor sunt og dyrevennlig det er vet jeg ikke. For meg virker det som mye av tanken bak økologi er tilbake til små farmer der alt som hadde med dyrking av jord og kjøttproduksjon var "koselig" - omtrent som Mysans bakhage. I virkeligheten er det jo overhodet ikke det. Men man greier å få et "debio" stempel på det fordi det er litt bedre enn konkurrenten, dermed kan man ta en skyhøy pris, i motsetning til konkurrenten. Det er ikke dermed sagt at jeg synes det er bra at "Rema gjør det som må til for å kutte prisene" - inkudert skolding av levende kyllinger. Jeg synes bare vi må være litt mindre idealistiske og litt mer kritiske til hva vi blir presentert for som miljøvennlig, økologisk, miljømerket, etc.
Gjest Wolfmoon Skrevet 27. september 2008 #44 Skrevet 27. september 2008 Må bare si meg enig med Blondie65!
Gjest Caya Skrevet 27. september 2008 #45 Skrevet 27. september 2008 Jojo, konsekvent burde man jo være, men; jeg liker kjøtt altfor godt til å kutte ned på det, og siden jeg først skal spise det, velger jeg heller det kiloet med kjøtt som ikke er produsert av 10 kg økologiske grønnsaker. Som sagt, det tar bare rett og slett for mye areal. Med det sagt, det er fullt mulig å produsere kjøtt uten å benytte soyaholdig kraftfor el.endatil uten kraftfor i det hele tatt. Det er jo praktisk da at det du har bestemt deg for å ikke kjøpe som krever et stort areal koster deg ekstra penger, og det du velger å kjøpe som krever stort areal er noe du synes smaker godt og er billig. Jeg synes det er blir rart å følge sånne prinsipper bevisst halvveis og så lenge de ikke koster litt mer eller krever litt ekstra. Kjøttproduksjon er en mye mer arealkrevende virksomhet enn økologisk grønnsaksproduksjon så her må man begynne i riktig ende. Økologisk mat er bra for planeten. Å si at man ikke kjøper det fordi man vil spare planeten er paradoksalt. At produksjonen per kvm er litt mindre enn ved konvensjonell drift stemmer, men fordelene veier opp for ulempene. Vi kan ikke si at en type drift er bra kun fordi den tar liten plass, vi må heller prøve å bruke mindre arealer på andre måter, samtidig som vi kan dyrke økologisk, langsiktig og bærekraftig. At det er fullt mulig å fôre med annet enn regnskogssoya endrer ikke det faktum at det er vanlig å gjøre det.
mysan Skrevet 27. september 2008 #46 Skrevet 27. september 2008 Blondie, det du beskriver som økologisk kyllinghold i Danmark er det som jeg trodde het "frittgående". Hva er da egentlig forskjellen mellom økologisk og frittgående når det kommer til fjærfe? Og hva betyr da egentlig økologisk i andre sammenhenger? En ting om økologisk kornavling vet jeg, fordi jeg har sett det selv. En bonde borti veien her sår kløver etter at han har tatt inn kornet på sensommeren, for å nitrit eller nitrat eller hva det nå er i jorda uten å måtte tilføre det via kunstgjødsel eller hvordan de nå gjør dette. Høres ut som en helt grei og rimelig løsning akkurat det i hvert fall. Ellers er det ikke mange ukene siden jeg leste at hver 6. bonde som går over til økologisk gir seg igjen, fordi det blir for lite lønnsomt. Det har vel noe å gjøre med at man ikke kan drive like stort på økologisk vis, og at det dermed blir mer arbeid for mindre avkastning. I løpet av denne tråden har jeg i hvert fall nå skjønt at man skal være kritisk og faktisk undersøke litt før man bare hiver seg over det økologiske og tro at man redder verden med det. Det er alltid lurt å vite hva man egentlig gjør før man blir fanatisk.
Gjest Gjeste Blondie65 Skrevet 27. september 2008 #47 Skrevet 27. september 2008 Blondie, det du beskriver som økologisk kyllinghold i Danmark er det som jeg trodde het "frittgående". Hva er da egentlig forskjellen mellom økologisk og frittgående når det kommer til fjærfe? Det var økologisk kylling de drev med, det vet jeg. I tillegg til "frigang" ble disse kyllingene foret med økologisk for, uten veksthormoner. Grunnen til at jeg var der var at det ble et bioprodukt av dette som også var økologisk og vi importerte det, så jeg var der rett og slett for å se hvordan vårt "biprodukt" ble til.
mysan Skrevet 27. september 2008 #48 Skrevet 27. september 2008 Særdeles skuffende faktaopplysning Man føler seg lurt.
Gjest Gjeste Blonde65 Skrevet 27. september 2008 #49 Skrevet 27. september 2008 For meg er det uaktuelt å kjøpe egg av annet enn frittgående høns. Det er mulig at jeg burde sjekket enda nøyere hvor stor "bruseplass" de hadde men det har jeg ikke mulighet til. Dersom det er økologiske egg i denne butikken jeg handler kjøper jeg det fordi jeg antar at det er enda bedre (f.eks. uten veksthormoner, og sunnere for). Jeg kjøper også skinnprodukter av nyttedyr fordi dette er et biprodukt av matvareproduksjonen - dvs. at man bruker hele dyret. Kalveskinn f.eks. Jeg kjøper derimot ikke pels av noe slag fordi jeg ikke tror at man kan drive pelsdyrproduksjon som er etisk forsvarlig. Jeg prøver å bruke fornuft i forhold til dette, og ikke følelser. Som nevnt før har vi en lokalbutikk på hjørnet og jeg foretrekker å handle der selv om de ikke er de billigste. Jeg vil gjerne at disse kan stå seg mot konkurransen fra kjedene - også fordi det er en bussreise unna å komme til disse. Jeg har aldri eid en bil, og inntil i vår tok jeg buss frem og tilbake fra jobb. Nå sykler jeg, og gruer meg fælt til det blir umulig å sykle pga is. Jeg har gjort et valg når det gjelder bil: Jeg har bosatt meg slik at jeg slipper det. Jeg bebreider ikke andre som må ha bil pga avstander, men ser at langt flere kunne ha redusert bilbruken sin hvis de hadde giddet. Min holdning til dette er at jeg gjør min del, men jeg vil ikke løpe ut og gjøre alt mulig fordi noen har sagt at det var det lureste. Svært ofte dessverre er det slik at det er en bakside på medaljen og at det som først ser ut som en god ide plutselig virker mot sin hensikt. Økologiske handlenett er en slik ting med en bakside, som nevnt før. Jeg handler svært sjelden på Rema, og ser ingen grunn til å begynne nå. Men jeg ser en fare med å boikotte Solvinge kylling pga disse opplysningene fordi man automatisk antar at de andre produsentene er bedre. For noen år tilbake var det "fy fy" å kjøpe klær sydd i Thailand eller Kina - det var jo barnearbeid må vite. Og jeg spør: Finnes det verre ting enn barnearbeid? JA. Barneprostitusjon f.eks. Så hvis barnet jobber i fabrikk så skal vi selvsagt gjøre vårt for å bedre forholdene, men boikott vil lede til at barna av de fattige må gjøre annet for å tjene penger. Er det virkelig bedre? Er vi villig til å betale det et etisk marked koster? Er vi villig til å betale mer for kyllingen, t-skjorten og joggeskoene for å være sikker på at det er produsert etisk forsvarlig? Jeg er, men en haug med Rema kunder er ikke. Atter en annen flokk med alenemødre og andre fattige KAN IKKE. Er ikke det et tankekors?
Tabris Skrevet 27. september 2008 #50 Skrevet 27. september 2008 (endret) Forskjellen på økologisk kylling (og egg) og frittgående, er at sistnevnte går fritt inne i en stor hall, mens økologisk har krav på uteareale, i tillegg til vaglepinne og mulighet for å grave, samt at de får økologisk fôr og ikke blir overfôret på samme måte som konvensjonell kylling. Frittgående er egentlig ikke særlig mye bedre enn konvensjonelt fordi selv om dyrene "går fritt", dvs ikke er i bur, så har de plassert så mange kyllinger inne i en slik hall at de i i praksis har svært lite bevegelsesmuligheter likevel. Det er heller ingen krav om at frittgående kylinger skal få gå ut, noe de økologiske har. Endret 27. september 2008 av Tabris
Gjest Wolfmoon Skrevet 27. september 2008 #51 Skrevet 27. september 2008 Får virkelig økologisk fjærfe lov til å gå på uteareal nå? Det var iallefall perioder i fjor der de ikke fikk lov på grunn av fugleinfluensa, og jeg har ikke hørt noe om at de har fått lov til å slippe de ut igjen. Men det er mulig jeg ikke har fått det med meg fordi media synes det er mye mer spennende å slå opp at de ikke får lov enn at de får lov igjen!
Gjest Gjeste Blondie65 Skrevet 27. september 2008 #52 Skrevet 27. september 2008 Forskjellen på økologisk kylling (og egg) og frittgående, er at sistnevnte går fritt inne i en stor hall, mens økologisk har krav på uteareale, i tillegg til vaglepinne og mulighet for å grave, samt at de får økologisk fôr og ikke blir overfôret på samme måte som konvensjonell kylling. Frittgående er egentlig ikke særlig mye bedre enn konvensjonelt fordi selv om dyrene "går fritt", dvs ikke er i bur, så har de plassert så mange kyllinger inne i en slik hall at de i i praksis har svært lite bevegelsesmuligheter likevel. Det er heller ingen krav om at frittgående kylinger skal få gå ut, noe de økologiske har. Har du dokumentasjon på dette, for jeg prøvde å finne dette på Debio sine hjemmesider uten hell. Den økologiske kyllingfarmen jeg var på i Danmark hadde alt du snakker om (de åpnet hallene et visst antall timer pr dag) og det var jordgulv. Likevel var dette langt fra det jeg forestilte meg som "lykkelige" økologiske kyllinger fordi det var så sinnsvakt mange av dem på en plass.
Gjest Caya Skrevet 27. september 2008 #53 Skrevet 27. september 2008 Jeg må bare si at det at de økologiske kyllingene ikke har det så mye bedre, ikke er et argument for å kjøpe den vanlige kyllingen, det er argument for å ikke kjøpe kylling i det hele tatt.
Gjest Elfrida Skrevet 27. september 2008 #54 Skrevet 27. september 2008 Du VET ikke om det stemmer, selv om det er godt mulig at det faktisk gjør det.Jeg VET ikke om Jens Stoltenberg er statsminister heller, for jeg har ikke vært og sjekket. :klø: Økologisk kylling har bedre levekår enn frittgående høner. Jeg kan kjøpe det på min lokale butikk. Svaret er enkelt for meg. Og, sorry, folk kommer ikke til å slutte å spise kylling, det er naivt å tro. Jeg mener det er bedre å fokusere på at kyllingen ikke lider før vi skal spise den.
Gjest Caya Skrevet 27. september 2008 #55 Skrevet 27. september 2008 Og, sorry, folk kommer ikke til å slutte å spise kylling, det er naivt å tro. Jeg mener det er bedre å fokusere på at kyllingen ikke lider før vi skal spise den. Å tro at kyllinger i produksjon har det bra er naivt å tro. Jeg mener det er bedre å la være å kjøpe kylling.
Gjest Elfrida Skrevet 27. september 2008 #56 Skrevet 27. september 2008 Å tro at kyllinger i produksjon har det bra er naivt å tro. Jeg mener det er bedre å la være å kjøpe kylling.Deg om det. Hvor lykkelig tror du egentlig en kylling kan bli? Jeg tenker at hvis den har mulighet til å følge sine instinkter, og ellers ikke blir spist av rev så har den det forholdsvis greit.
Gjest Caya Skrevet 27. september 2008 #57 Skrevet 27. september 2008 (endret) Deg om det. Hvor lykkelig tror du egentlig en kylling kan bli? Jeg tenker at hvis den har mulighet til å følge sine instinkter, og ellers ikke blir spist av rev så har den det forholdsvis greit. Hvorfor er det bedre å bli spist av menneske enn rev? :klø: Reven frakter dem i hvert fall ikke som i timesvis som sild i tønne og skolder dem ikke levende. Tenker meg det går rimelig kjapt. Jaja, vil du være så naiv å stole på produsentene så skal du få lov. Endret 27. september 2008 av Caya
ToveM Skrevet 27. september 2008 #58 Skrevet 27. september 2008 Er jeg den eneste her som faktisk spiser vanlig mat, kjøpt i butikken, med god samvittighet. Har faktisk andre ting å beskymre meg over i hverdagen.
mysan Skrevet 27. september 2008 #59 Skrevet 27. september 2008 ... Veldig enig i alt du skrev i dette innlegget. (Ville ikke bruke masse plass på å sitere alt sammen) Forskjellen på økologisk kylling (og egg) og frittgående, er at sistnevnte går fritt inne i en stor hall, mens økologisk har krav på uteareale, i tillegg til vaglepinne og mulighet for å grave, samt at de får økologisk fôr og ikke blir overfôret på samme måte som konvensjonell kylling. Tydeligvis andre regler her enn i Danmark hvor Blondie har vært og sett med egne øyne da. Får virkelig økologisk fjærfe lov til å gå på uteareal nå? Det var iallefall perioder i fjor der de ikke fikk lov på grunn av fugleinfluensa, og jeg har ikke hørt noe om at de har fått lov til å slippe de ut igjen. Men det er mulig jeg ikke har fått det med meg fordi media synes det er mye mer spennende å slå opp at de ikke får lov enn at de får lov igjen! Kanskje Tabris mente at som utgangspunkt er det dette som gjelder, uten å ta hensyn til fugleinfluensaen som plutselig dukket opp. Jeg VET ikke om Jens Stoltenberg er statsminister heller, for jeg har ikke vært og sjekket. :klø: Synes du dette var en god sammenligning? Vi VET at Stoltenberg er statsminister. Jeg VET at tjenesteytere gjerne reklamerer med sine gode intensjoner som om de var reelle fakta, jeg påstår ikke dermed at dette gjelder for kyllingprodusenten din, jeg sier bare at det ikke er umulig. Må du gjøre det så vanskelig? Er jeg den eneste her som faktisk spiser vanlig mat, kjøpt i butikken, med god samvittighet. Har faktisk andre ting å beskymre meg over i hverdagen. Neida, jeg er sikker på de aller fleste av oss gjør akkurat som deg
mysan Skrevet 27. september 2008 #60 Skrevet 27. september 2008 Fant denne om en bonde som driver økologisk kyllingdrift, som en av landets første.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå