Gå til innhold

Brudekiste


Synnøve

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Gjest Anonymous

Nei, det aner jeg faktisk ikke, men jeg tro den skulle inneholde sengetøy, såkalte åklær (tepper til å pynte veggene med), litt kjøkkenutstyr og litt penger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den skulle inneholde sengetøy, håndklær, klær (inkludert finskjorte som man skulle begraves i), sølvtøy, kjøkkenutstyr...Kort sagt alt som en kone trengte i sitt daglige virke. Det kunne derfor være snakk om alt fra en til flere store kister. Jo flere jo bedre selvsagt! icon_wink.gif Når bruden flyttet til sitt nye hjem hadde man ofte en prosesjon hvor alle kistene sto klart synlige på vognene. Man måtte jo vise at man hadde råd til å gi døtrene sine gode medgifter. I tillegg kom jo sauer, kyr og annet levende som foreldrene kunne avse.

De fattigste fikk vel knapt et knytte med noe i å ha med seg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest KristinK

En brudekiste skulle inneholde det sutstyr som en brud trengte i det hun gikk fra å være barn til å bli voksen. Spesielt skulle den inne holde sengetøy, og da gjerne med broderte mønster. I tillegg skulle den inneholde tepper til både gulv og vegger, kjøkkenutstyr som kjeler, kopper og kar. I tillegg var det ofte en noe penger og smykker med også. Pengene ble en slags medgift for bruden. Fra gammelt av samlet man lenge utstyr til disse kistene, gjerne over mange år og barne broderte selv en del av de tingene som skulle oppi kisten.12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...