Gå til innhold

Hvordan bør man koke byggryn?


Elanor

Anbefalte innlegg

Jeg har fått dilla på byggryn. Det er så godt, og det skal til og med være ganske sunt! Jeg har bl.a. tenkt til å bruke byggryn som tilbehør til matretter istedet for ris.

Men det står selvfølgelig ikke på pakken hvordan jeg bør koke byggrynene. Skal jeg koke dem som pasta der jeg heller av vannet i et dørslag? Eller skal jeg koke det som ris der jeg koker vannet inn? Hvor mye vann skal jeg isåfall bruke?

Hittil har jeg latt vann som blir tilovers renne av i et dørslag, men hullene i dørslaget mitt er litt store, så masse byggryn havner i vasken... :(

Jeg kunne også trengt innspill på hvor mye tørre bryggryn jeg skal beregne pr. person. Hittil har det blitt ganske store porsjoner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Byggryn! :hoppe:

Jeg gjør sånn: Legger gryn i vann over natten (i kjøleskap), koker opp i rikelig med nytt saltet vann, koketid ca. 30 min (kortere hvis du vil ha dem mer al dente - smak deg frem). Hell av vannet i dørslag, du får heller kjøpe deg et nytt. ;) Jeg beregner 1 dl tørre gryn pr pers, altså som ris.

Jeg lager gjerne salat av grynene, med feks grillede grønnsaker, soltørkede tomater og pinjekjerner eller valnøtter. Vinaigrette og friske urter, eller du kan forsøke å blande inn litt pesto i de nykokte grynene.

Her er en oppskrift på "risotto" med byggryn - godt tilbehør til feks stekt kylling.

Byggrynsrisotto med sopp

1,5 dl byggryn, lagt i vann over natten

7 dl kyllingkraft

2 never tørket sopp, la svelle i ca. 5 dl varmt vann

olivenolje og litt smør

1 løk

3 fedd hvitløk

4-5 kvister frisk rosmarin

ca. 8 ss hvitvin

1-2 ss smør

2-3 never revet parmesan

salt, pepper

Surr løk, rosmarin og hvitløk i olje/smør, ha i gryn, oppbløtt finhakket sopp og hvitvin, kok vinen inn mens du rører. Fortsett å spe med varm kyllingkraft og bløtevannet fra soppen, et par dl om gangen, la koke inn mellom hver gang du tilsetter væske og rør hele tiden.

Koketid ca. 30-35 min.

Ha tilslutt i smør og parmesan, og smak til med salt og pepper.

Og ja - bygg er sunt. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk, Piaf! Nå skal jeg koke byggryn med stor selvtillit! Og nytt dørslag står på handlelisten.

Den Byggrynsrisottoen hørtes herlig ut! :sikle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Risotto-oppskriften er min egen, skrevet ned etter forrige gang jeg laget det, så mengdeangivelsene et ikke helt absolutte, det kan feks være at du ikke trenger fullt så mye kraft.

Du får komme med tilbakemelding hvis du prøver den ut. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg vært og handlet på Maxi. ICA-kjeden har en sånn greie hvor de merker alle sunne varer med et nøkkelhull, men de hadde ikke merket byggrynene. Kanskje man burde klaget. ;)

Ellers kunne jeg ønske at flere oppdaget byggrynenes fortreffelighet, slik at jeg kunne få tak i det flere steder enn velassorterte butikker. Jeg leste på nettet at noe sånt som 95 % av bygg går til dyrefôr. :overrasket:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...