Gå til innhold

Byggryn


Gjest gjest 0

Anbefalte innlegg

Gjest gjest 0

Jeg kjøpe hele byggryn (mener det var bygg) for en stund siden. Jeg hadde nemlig en lur ide om å ha det i brød, men de er så harde og umulige å tygge.

Hva bruker man disse til?

Noen som har oppskrifter med byggryn? Og er det sunt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Tror du må helle kokende vann over dem og la dem stå en stund før du har dem i brøddeigen.

I supper smaker de godt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror du må helle kokende vann over dem og la dem stå en stund før du har dem i brøddeigen.

I supper smaker de godt!

Enig, jeg bruker dem i rundstykker. Da legger jeg de sammen med masse annet godt i vann over natten eller minst 10- 15 timer før jeg blander inn resten. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne gode suppen ble laget på God Morgen Norge for ikke så lenge siden. Og så et dessertforslag.

Grynsuppe fra Piemonte (4 pers.)

200 g byggryn

ca 100 g flesk

1 purre

2 selleristenger

2 gulrøtter

2 poteter

1 løk

1 hvitløksfedd

1 laurbærblad

ca 1½ liter kraft

kruspersille

salt/pepper

Legg byggryn i bløt natten over. Skjær flesket i tynne strimler. Skyll og rens grønnsakene og skjæ i tynne strimler. Rens og finhakk løk og hvitløk.

Smelt fleskestrimlene på middels varme i en gryte/kasserolle. Ha i olje og la surre uten at flesket blir brunt. Tilsett byggryn (hell av bløtevannet), løk, hvitløk, laurbærblad og kraft. Kok opp og la trekke ca 1 time. Når det gjenstår 20-30 min av trekketiden tilsett grønnsakene. Kok opp på nytt og la trekke til byggryn og grønnsaker er møre. Smak til med salt og pepper og tilsett rikelig med hakket persille før servering.

Byggrynskrem med bringebærcoulis

80 g byggryn

6 dl melk

2-3 ss sukker

1 vaniljestang

1 krm salt

2 dl kremfløte

250 g bringebær

1-2 ss melis

Legg byggryn i bløt over natten. Kok i bløtevannet ca 15 minutter. Hell av kokevannet og fyll på melk, sukker, frø fra vanikjestang og salt. Kok opp. Legg på lokk, senk temperaturen og la grøten trekke 30-40 mionutter. Rør av og til. Avkjøl. Pisk kremfløte og vend inn i grøten.

Mos bringebær sammen med melis. Press gjennom en sikt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest gjest1

De må legges i bløt noen timer før bruk, jeg legger dem i bløt overnatta.

Jeg bruker byggryn i både brøddeiger og i stedet for ris i risotto.

Har og lagd byggrynskrem, den som arkana har oppskrift på over her. og i betasuppe.

Byggryn har mange bruksområder, og smaker nydelig. Litt nøtteaktig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Byggryn er kjempesunt: Antioksidanter, B-vitaminer, mineraler, rike på fiber og proteiner.

Kan også brukes i salater (som en "pastasalat"): Hell vinaigrette over nykokte byggryn, og bland med feks tomater, vårløk, div urter og ristede pinjekjerner eller valnøtter.

Og her er en suppe til:

Provencalsk grønnsakssuppe med byggryn og linser

60 gram byggryn

60 gram Puy-linser

1 løk

1 selleristang

1 liten purre

2 gulrøtter

1 boks hermetiske tomater

12 dl vann eller grønnsakskraft

3 fedd hvitløk

timian

olivenolje

salt og pepper

Legg byggryn i vann over natten. Surr finhakkede grønnsaker (- purre), hvitløk og timian i oljen, tilsett tomater, vann, linser og byggryn og kok ca. 45 min, til gryn/linser er møre. Ha purre i de siste 15 min av koketiden, og gjerne en neve hakket frisk basilikum eller bladpersille tilslutt, om du har.

Server med litt extra virgin olivenolje på toppen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest gjest1
Oppskrift?

Blir byggryn noe ala ris kanskje?

Legg dem i bløt over natta og lag risottoen som du ville lagd den med ris.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Byggryn er sundt og godt!

Og byggrynskrem er enda bedre enn riskrem...

Man kan bruke vanlig rød saus til den også...

Men bringebærcoulis som Arkana beskrev er sikkert kjempegodt....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest gjest1
Jeg har faktisk aldri laget risotto! :overrasket:

Huston we have a problem... :ler:

Det er så lett så.

Her er to gode oppskrifter.

her et to mynterisotto oppskrifter.

I den oppskriften jeg har lagt ut, la jeg gryna i bløt i kraften som viestad foklarer ineste oppskrift, og koker med urtene i risottoen i stedet for å trekke det i kraften først. Da ble det litt mindre omstendelig.

Og andreas viestadsbyggrynsrisotto, denne har jeg lagd mange ganger og den anbefales virkelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...