Gå til innhold

Gjærbakst med epler


Gjest Gjest

Anbefalte innlegg

Har innmari lyst til å lage en slags gjærdeig med eplemos som fyll, noe a la fylte horn, men på en litt annen måte.

Tar gjerne imot forslag!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Eple-rosinboller (30 stk)

300 g smør

1 liter melk

100 g gjær

300 g sukker

3 ts kardemomme

ca 2 kg hvetemel

ca 5 dl syrlige epleterninger

ca 3 dl rosiner

perlesukker

Smelt smør, tilsett melk og varm til blandingen er fingervarm.

Fersk gjær røres ut i litt av den lunkne væsken. Tørrgjær blandes rett i hvetemelet. Tilsett sukker og kardemomme. Elt inn hvetemel til en glatt, ikke for fast deig. Dekk bakebollen med plastfilm og sett til heving på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse (ca 30 min) Ha deigen over på et melet bakebord, elt inn epleterninger og rosiner og del opp i 30 emner og form til glatte runde boller. Bruk så lite mel som mulig ved utbaking. Legg bollene på smurt eller bakepapirkledt stekebrett, dekk til med et klede og la bollene etterheve i ca 1 time.

Pensle bollene med sammenpisket egg og dryss med perlesukker.

Stek bollene ved 225 grader på midterste rille i 12-15 min. Avkjøl bollene på rist.

Hvetelengder med epler (3 stk.)

50 g gjær

100 g margarin

5 dl melk

½ ts salt

90 g sukker

750 g hvetemel

3 epler

75 g margarin

¾ dl sukker

1 dl kokos (jeg liker å bytte kokos og sitron med litt kanel istedet)

revet skall av ½ sitron

egg til pensling

Smuldre gjæren i en bolle. Smelt margarin, tilsett melk og la blandingen bli lunken. Hell blandingen over gjæren. Tilsett salt, sukker og så mye mel av deigen blir myk og smidig. Dekk med et klede og la heve til dobbel størrelse. Del deigen i tre like store deler som kjevles til rektangler. Skrell eplene og skjær dem i små terninger. Rør sammen de øvrige ingrediensene til en krem. Smør kremen som en tynn stripe langs midten av deigen. Dryss over epleterningene. Skjær skråsnitt, ca 2 cm brede inn mot midten på hver siden av fyllet. Pensle strimlene med sammenvispet egg og legg dem vekselvis over fyllet.

Legg hvetelengdene på bakepapirkledt stekebrett. Dekk dem til og la etterheve ca 30 minutter. Pensle lengdene med egg, og stek på midterste rille ved 225 grader i ca 18 minutter. Avkjøl på rist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...