Gå til innhold

Mas om ultraprossesert mat og stress


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 12.10.2025 den 15.35):

Det er jo den «rene» maten som er den ordentlig maten vi spiste før i tiden uten alle tilsetningsstoffer, sukker og rapsolje. Nå må man betale ekstra for mat uten skadelige stoffer. Har man ikke råd til det, må man feks.kjøpe pålegg med nitritt og røykaroma.

Men problemet er at mat som vi tror er sunn og spiser masse av inneholder dårlige stoffer. Alle vet at smågodt, potetgull og Grandiosa ikke er det beste for oss men mat som blir promotert som sunn som folk spiser mye av er problemet. 
Vanlig smør har fått ett dårlig stempel mens alt plantebasert med masse rapsolje skal liksom være sunnere- men det er det ikke. Vanlig smør er best og ren olivenolje bør brukes istedet for raps- som kan skape innflammasjon. Og mye av den ultraprosseserte maten skaper mer fedme. En Toro kake en gang i året er vel ikke skadelig men å spise ultraprossesert mat til frokost lunsj og middag kan være det.

Anonymkode: 15415...521

Du har lest noen humbug om rapsolje som er for lengst motbevist. Pluss at det var spesifikt for USA, der det ble startet konspirasjon om at rapsolje er farlig, fordi det var ikke en oljetype som ble i store grad produsert i USA, og de ville blitt kvitt konkurrenter. Rapsolje er veldig sunt, og mye sunnere å bruke til steking enn smør og olivenolje.

og når du sier at folk spiste mer naturlig før, ja for så vidt, men du vet at folk spiste mye mer begrenset? Sånn som i Norge i flere hundre år, helt frem til 1900, ville vanlig norsk kosthold vært grøt, flatbrød, av og til fisk, og veldig sjeldent kjøtt. Og folk generelt hadde dårlig helse fordi det er bare ikke nok variasjon. De landene, de områdene som lyktes med å promotere potetdyrking, fikk mye bedre helse med engang fordi det er mye sunnere å bare spise mye potet, enn å bare spise mye korn, pluss enklere å dyrke, enklere å få nok mat. Dessverre var Norge veldig konservativt også her, og folk var generelt motvillige til å prøve noe nytt, de reiste heller til USA enn å prøve noe nytt her hjemme.

Anonymkode: 4aacf...066

  • Liker 5
Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet
Rosinvin skrev (På 12.10.2025 den 14.58):

Jo, man "dauer" i signifikant større grad med høyt inntak av ultraprossesert mat enn med høyt inntak av råvarer, det er det etterhvert mye forskning som viser 😉 

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11874696/

Screenshot_20251012_145606_Chrome Beta.jpg

Om du først skal dele kilder så lønner det seg å lese alt og ikke bare ta klikk på lim av noe som ikke er i kontekst, for da fremstår man bare som mindre smart enn den personen du prøver å dumme ut.Om du først skal dele kilder så lønner det seg å lese alt og ikke bare ta klikk på lim av noe som ikke er i kontekst, for da fremstår man bare som mindre smart enn den personen man prøver å dumme ut

Anonymkode: 969de...6fa

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 12.10.2025 den 16.56):

Det er latterlig enkelt også, å lage mat fra bunnen av. Tar ikke mye lenger tid, og vi har begynt å kose oss med det sammen. Mindre skjermtid, og mer tid til matlaging sammen, og måltid rundt et bord, der vi snakker sammen, med skjermen laaangt vekk. I butikken benytter jeg mobilappen, for å styre unna de verste produktene. 

Anonymkode: 8c513...ae5

Hvordan mat lager du om det ikke tar mye lenger tid å lage alt fra bunnen? Aldri bakevarer eller pasta? 🤔

Anonymkode: c7816...2ca

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Hvordan mat lager du om det ikke tar mye lenger tid å lage alt fra bunnen? Aldri bakevarer eller pasta? 🤔

Anonymkode: c7816...2ca

Ferdige fileter av kjøtt/fisk og frosne grønnsaker. Og baking er ikke mye arbeid, bare heve/steketid.

Anonymkode: 4a690...5bf

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Ferdige fileter av kjøtt/fisk og frosne grønnsaker. Og baking er ikke mye arbeid, bare heve/steketid.

Anonymkode: 4a690...5bf

Ingen sa det er vanskelig, men det tar veldig mye lenger tid enn å kjøpe ferdig pasta, tortillas, Bao-brød, baguetter osv. 

Selv lager jeg helt fra bunn bare i helgene og bruker da som regel flere timer på det inkludert baking osv. 

Anonymkode: c7816...2ca

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...