Gå til innhold

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Smør selvsagt. 

Anonymkode: 4f8c0...4a9

  • Nyttig 3
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Er dette et seriøst spørsmål? Den ene er et sunt naturprodukt som du kan lage hjemme med fløte (eller rømme) og en visp og det andre er et usunt og kunstig industrielt produkt som det må fabrikker til for å lage. Først må det fabrikk til for å lage ingrediensene og så må det fabrikk til for å lage margarin av disse ingrediensene. 

Anonymkode: 7dead...0cf

TS ja, det er seriøst ment. Smør er jo i mange sammenhenger koblet til forhøyet kolesterol og hjertesykdom. Så hvor sunt naturprodukt dette er, er høyst diskutabelt. Og jeg synes også argumentet om at alt som kommer fra en fabrikk automatisk er usunt, er merkelig. Altså, hvis en fabrikk produserer noe som er sunt, blir det usunt, bare fordi det kommer fra en fabrikk. Akkurat den skjønner jeg ikke 🤔

Anonymkode: a7724...659

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (7 minutter siden):

TS ja, det er seriøst ment. Smør er jo i mange sammenhenger koblet til forhøyet kolesterol og hjertesykdom. Så hvor sunt naturprodukt dette er, er høyst diskutabelt. Og jeg synes også argumentet om at alt som kommer fra en fabrikk automatisk er usunt, er merkelig. Altså, hvis en fabrikk produserer noe som er sunt, blir det usunt, bare fordi det kommer fra en fabrikk. Akkurat den skjønner jeg ikke 🤔

Anonymkode: a7724...659

Det er det vel ingen som har sagt. Smør produseres også på en fabrikk. Og olivenolje.

Anonymkode: 7413e...33f

AnonymBruker
Skrevet

Vet ikke hvorfor, men jeg legger fortest på meg av fett kontra alt annet.

Men vi bruker Olivero på brødskive. Den er UP for de som er opptatt av det.

Brødet er ikke UP og helgrovt, så. 

 

Anonymkode: ad71f...03b

AnonymBruker
Skrevet

IMG_5117.thumb.jpeg.892f90c6fd65393e7942f30f2238ba2a.jpeg

Anonymkode: 2c36e...2fa

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

IMG_5117.thumb.jpeg.892f90c6fd65393e7942f30f2238ba2a.jpeg

Anonymkode: 2c36e...2fa

Dette er klar tale, plantemargarin er sunnest. Smør usundt. Da velger jeg, TS, å stole på dette. Og de som tror de vet bedre enn helsedirektoratet burde vel strengt tatt være forsiktigere med rådene sine. 

Anonymkode: a7724...659

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Dette er klar tale, plantemargarin er sunnest. Smør usundt. Da velger jeg, TS, å stole på dette. Og de som tror de vet bedre enn helsedirektoratet burde vel strengt tatt være forsiktigere med rådene sine. 

Anonymkode: a7724...659

Det er ikke klar tale. De skrev:
"Forskning viser at det å erstatte smør eller annet «hardt» animalsk fett med myk margarin er gunstig for kolesterolet i blodet, og det ser også ut til å være forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom"

Les den siste delen en gang til. "Ser også ut til å være forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom". De har aldri klart å bevise dette. Så derfor går de gjennom kolesterolet. De sier at siden mettet fett kan gi økt kolesterol og økt kolesterol kan være et symptom på økt risiko for hjertesykdom, så teoriserer de at mettet fett gir økt risiko for hjertesykdom, men de har aldri klart å bevise det. Altså; A kan være B og B kan være C, så er A = C? Dette er en logisk brist og flere og flere mennesker får øynene opp for dette. Hvis det å drikke vann kan gjøre at man drikker mer vann, og økt vannlating kan være et symptom på diabetes, så med samme logikk som man bruker på mettet fett og hjertesykdom så har du høyere risiko for å få diabetes jo mer vann du drikker.

Marit Kolby har kommet med en forklaring som de jobber med å bevise. Ingen har klart å motbevise den enda, men de har prøvd. https://www.forskning.no/hjertet-mat-og-helse/ny-norsk-modell-kan-forklare-kolesterol-mysterium/1806166

Anonymkode: 7dead...0cf

  • Nyttig 4
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (6 timer siden):

Og jeg synes også argumentet om at alt som kommer fra en fabrikk automatisk er usunt, er merkelig. Altså, hvis en fabrikk produserer noe som er sunt, blir det usunt, bare fordi det kommer fra en fabrikk. Akkurat den skjønner jeg ikke 🤔

Anonymkode: a7724...659

Det var ikke det jeg sa. Skjønner du ikke forskjellen på om noe MÅ produseres på en fabrikk og noe som kan produseres hjemme på kjøkkenet ditt med én ingrediens og et enkelt verktøy, men produseres på fabrikk for kvantitet? 

Anonymkode: 7dead...0cf

  • Nyttig 3
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Hvis det å drikke vann kan gjøre at man drikker mer vann, og økt vannlating kan være et symptom på diabetes, så med samme logikk som man bruker på mettet fett og hjertesykdom så har du høyere risiko for å få diabetes jo mer vann du drikker.

Anonymkode: 7dead...0cf

Jeg fikk skrevet litt feil her. Jeg mente selvfølgelig:

Hvis det å drikke vann kan gjøre at man tisser mer, og økt vannlating kan være et symptom på diabetes, så med samme logikk som man bruker på mettet fett og hjertesykdom så har du høyere risiko for å få diabetes jo mer vann du drikker.

Anonymkode: 7dead...0cf

  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet

Forskning er uenig om hvilken som er sunnest.

Anonymkode: 2c3b3...ef3

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Det var ikke det jeg sa. Skjønner du ikke forskjellen på om noe MÅ produseres på en fabrikk og noe som kan produseres hjemme på kjøkkenet ditt med én ingrediens og et enkelt verktøy, men produseres på fabrikk for kvantitet? 

Anonymkode: 7dead...0cf

Jo, men det var ikke poenget. Om noe MÅ produseres på fabrikk, blir det da automatisk usunt? Uansett hvordan de gjør det? Og alt du lager hjemme blir sundt? Er det virkelig slik? 

Anonymkode: a7724...659

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (12 timer siden):

Det er ikke klar tale. De skrev:
"Forskning viser at det å erstatte smør eller annet «hardt» animalsk fett med myk margarin er gunstig for kolesterolet i blodet, og det ser også ut til å være forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom"

Les den siste delen en gang til. "Ser også ut til å være forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom". De har aldri klart å bevise dette. Så derfor går de gjennom kolesterolet. De sier at siden mettet fett kan gi økt kolesterol og økt kolesterol kan være et symptom på økt risiko for hjertesykdom, så teoriserer de at mettet fett gir økt risiko for hjertesykdom, men de har aldri klart å bevise det. Altså; A kan være B og B kan være C, så er A = C? Dette er en logisk brist og flere og flere mennesker får øynene opp for dette. Hvis det å drikke vann kan gjøre at man drikker mer vann, og økt vannlating kan være et symptom på diabetes, så med samme logikk som man bruker på mettet fett og hjertesykdom så har du høyere risiko for å få diabetes jo mer vann du drikker.

Marit Kolby har kommet med en forklaring som de jobber med å bevise. Ingen har klart å motbevise den enda, men de har prøvd. https://www.forskning.no/hjertet-mat-og-helse/ny-norsk-modell-kan-forklare-kolesterol-mysterium/1806166

Anonymkode: 7dead...0cf

https://www.health.harvard.edu/blog/less-butter-more-plant-oils-longer-life-202504233096

 

 

Anonymkode: 2c36e...2fa

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Jo, men det var ikke poenget. Om noe MÅ produseres på fabrikk, blir det da automatisk usunt? Uansett hvordan de gjør det? Og alt du lager hjemme blir sundt? Er det virkelig slik? 

Anonymkode: a7724...659

Hvis noe MÅ produseres på en fabrikk så er det så unaturlig at ja, det er usunt. Ultraprosessert mat er usunt. Smør/margarin er et ypperlig eksempel på dette. Det er ikke noe som heter sunt ultraprosessert.

Men motsatt så er jo ikke alt som er naturlig sunt heller, for eksempel fluesopp.

Men velger man mat som har ingredienser som våre forfedre for noen hundre år siden gjenkjenner som mat, så er man godt på vei. 

Jeg har forlengst mistet tilliten til nasjonale kostholdsråd. Det ble ikke bedre av at 19 av 20 i komiteen i USA hadde økonomiske interesser i matvareindustrien. Coca-Cola, ultraprosessert mat og slikt. I Norge håper jeg det ikke er fullt så ille, men flere er kjøpt og betalt av Mills. Så kanskje ikke så rart at de må anbefale usunn mat som margarin.

Og her ser du hvor lite naturlig ingrediensen rapsolje er:

Andre frøoljer har lignende måter å produseres på. Og så lages det margarin på dette.

Anonymkode: 7dead...0cf

  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Du har ikke noen egne ord å legge til innlegget? Bare en papegøye for andre? Dette er en observasjonsstudie og beviser ingen årsakssammenheng. Siden folk flest tror at det er sunnere å spise margarin, så vil helsebevisste mennesker bytte ut smør med margarin. De samme menneskene trener mer, røyker ikke, drikker mindre alkohol og så videre og så videre. Så vi vet ingenting om det var akkurat margarinet som gjorde at de levde lengre.

Anonymkode: 7dead...0cf

  • Nyttig 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (18 timer siden):

IMG_5117.thumb.jpeg.892f90c6fd65393e7942f30f2238ba2a.jpeg

Anonymkode: 2c36e...2fa

Vanskeleg spørsmål å svare på ts. Det er enormt mykje me enno ikkje veit. Det me veit, og som Helsedirektoratet har fått kritikk for, er bindingar til Mills AS, produsenten av  Vita Hjertego. Mills produserer også fleire andre margarinprodukt. Til opplysning kom direktør Linda Granlund i Helsedirektoratet rett frå ei direktørstilling i Mills AS. Mills AS er sponsor for mange norske ernæringsforskarar som var (er) sentrale i dei nye kosthaldsråda, og folk på UiO (Universitetet i Oslo). Ikkje berre er Mills sponsor, men tilsette på fabrikken er med på å designe studier og skriv forskingsrapportar. Ein kan difor stille spørsmål om habiliteten bak råda om bruken av plantefeitt, uavhengig om råda er korrekte eller ikkje. Kritikken har også gått på manglande vilje til råd mot ultraprosessert mat, manglande transparens og dårleg/utilstrekkeleg dokumentasjon på dei råda som faktisk blir gitt. I arbeidet med kosthaldsråda vart det bestemt å bruke den engelske tenketanken Chatham House som har klare ideologiske skylappar (då visste mange av oss kva for råd som ville kome). På 1980 og 1990-talet trudde ein at smør ga hjarte- og karsjukdomar. i 2025 er bilete meir nyansert. Professor emeritus Anna Haug har forska mykje på samanhengen mellom mjølkefeitt og helse. Helsedirektoratet skriv på sine nettsider at mjølkeprodukt beskytter mot diabetes. Helsedirektoratet skriv også at sitat: "World Cancer Research Fund (WCRF) har konkludert med at det er sterke holdepunkter for at inntaket av meieriprodukter reduserer risikoen for kreft i tykk- og endetarm (WCRF/AICR, 2018; ibid. NNR 2023, kapittel om melk og meieriprodukter)". Det er mest mjølk i smør, sjølv om det også er bittelitt i Vita Hjertego (4%). Så det å gje råd til ei 30-åring kan vere noko anna enn det å gje råd til ei 80-åring. Det er også forskjell på kva for oljer som blir brukt. Det er ikkje eitt feitt berre fordi det er plantefeitt. Feittsyreprofilen varierer mellom dei ulike typene av plantefeitt. Det var uvanleg mykje brå hjartedød for nokre tiår sidan der margarin står igjen som ei sannsynleg årsak. SJølv om ein no produserer margarin på ein annan måte for å unngå nettopp dette viser det at margarinindustrien har tatt feil før. Meierismør er trass alt naturleg (men ikkje alt naturleg er nødvendigvis bra, og ikkje alt kunstig er nødvendigvis dårleg). Det er identifisert over 400 ulike feittsyrer i mjølkefeitt, både metta feitt, einumetta feitt og fleirumetta feitt. Mykje av feittet er kortkjeda feittsyrer, og det er også litt oddetalsfeittsyrer i drøvtyggarfeitt. Feittsyreprofilen i smør er meir gunstig om sommaren og om hausten (i beiteperioden) pga høgare innhald av umetta feitt, inkl. omega-3 feitt (fiskefeittsyrer) samanlikna med i vinterhalvåret.  Kanskje du kan bruke smør om sommaren/hausten, og VIta Hjertego om vinteren/våren? Plantefeitt har fått mistanke om å trigge hovudpine/migreneanfall. Slit du med det? Eit anna spørsmål er kva du skal bruke dette feittet til. Med tanke på helse kan det vere skilnad på om du har det på brødskiva eller utsette feittet for varme (under matlaging). Det er uansett energitett/energirikt så alt med måte. Tenk også på inntaket av meir ukjente næringsstoff som til døme kolin. Dette vart langt, men sidan Helsedirektoratet vart trekt fram - så var det greitt å nemne habilitetsspørsmålet med tanke på dei sterke bindingane mange i ernæringsmiljøet har til Mills AS, produsenten av Vita Hjertego. Det er uansett enormt mykje me ikkje veit om helsekonsekvensar til å kome med bastante råd 

  • Nyttig 2

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...