Gå til innhold

Hva skjedde med norsk mat?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Norsk mat er ikke kjent for bruk av mye krydder, selv om vi visst bruker krydder i flere retter slik som muskat, ingefær og allehånde i kjøttkaker, eller kanel på grøten. Men stort sett bruker vi ikke mye krydder. Hvorfor er det sånn? 

Ser vi på Norge i middelalderen, så krydret nordmenn maten mye mer, vin ble også i stor grad brukt i matlaging. Alt dette opphørte mer eller mindre ved utgangen av middelalderen. Det er også nå en del klassiske norske matretter oppstår, slik som lutefisk, pinnekjøtt og fårikål. Ingen av disse er spesielt krydret. Hva skjedde? Hva tror dere?

 

Anonymkode: 877ec...a85

Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Maten på den tiden smakte vel skikkelig balle og de brukte krydder for å gjøre det spiselig.

Anonymkode: d807f...135

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Vi kan jo gjette på at mange ikke lenger hadde sin egen urtehage de gikk ut og hentet urter i, gjennom sommerhalvåret? 

Anonymkode: f2889...4a3

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 timer siden):

Vi kan jo gjette på at mange ikke lenger hadde sin egen urtehage de gikk ut og hentet urter i, gjennom sommerhalvåret? 

Anonymkode: f2889...4a3

Nå er urter enda lettere tilgjengelige, så den holder ikke.

Anonymkode: a954c...4f7

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 timer siden):

Maten på den tiden smakte vel skikkelig balle og de brukte krydder for å gjøre det spiselig.

Anonymkode: d807f...135

Hvorfor skulle den det?

Anonymkode: a954c...4f7

AnonymBruker
Skrevet

Hvilke krydder brukte de som vi ikke bruker mye av i dag?

Anonymkode: a954c...4f7

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

spiser masse "norsk mat" og jeg krydrer efter behag😄

Anonymkode: 19b7b...302

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

Hvorfor skulle den det? Anonymkode: a954c...4f7

Fordi oppbevaringsmulighetene over tid var dårlige og litt mugg på maten blir "bedre" om en krydrer så det kjennes. :dåne:

  • Liker 4
  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 29.4.2025 den 17.10):

Norsk mat er ikke kjent for bruk av mye krydder, selv om vi visst bruker krydder i flere retter slik som muskat, ingefær og allehånde i kjøttkaker, eller kanel på grøten. Men stort sett bruker vi ikke mye krydder. Hvorfor er det sånn? 

Ser vi på Norge i middelalderen, så krydret nordmenn maten mye mer, vin ble også i stor grad brukt i matlaging. Alt dette opphørte mer eller mindre ved utgangen av middelalderen. Det er også nå en del klassiske norske matretter oppstår, slik som lutefisk, pinnekjøtt og fårikål. Ingen av disse er spesielt krydret. Hva skjedde? Hva tror dere?

 

Anonymkode: 877ec...a85

Det er et interessant spørsmål og gjelder egentlig alle europeiske kjøkken nord for alpene og unntatt Frankrike.  

Anonymkode: aca9d...fbe

Skrevet

Kan ha med endrede trender å gjøre, kanskje man ville sette mer fokus på ingrediensene istedenfor å skjule dem med krydder?

Men det er heller ikke egentlig noe problem at man ikke bruker krydder, det fins mange andre måter å berike smaken på, slik som urter, smakssterke ingredienser som løk og purre, fermentering, og sikkert mye annet også. Mange ser ut til å ha en oppfatning om at lite krydder = dårlig og kjedelig mat. Men japansk mat bruker heller nesten ikke krydder, og den er jo populær og godt likt.

AnonymBruker skrev (40 minutter siden):

Det er et interessant spørsmål og gjelder egentlig alle europeiske kjøkken nord for alpene og unntatt Frankrike.  

Anonymkode: aca9d...fbe

Hvilke krydder bruker man i fransk mat? Er ikke så veldig kjent med fransk.

Skrevet

Hvilke krydder brukte man i  Norge i middelalderen?

  • Liker 1
Skrevet
Boetica skrev (1 time siden):

Hvilke krydder brukte man i  Norge i middelalderen?

Ramsløk, sar, kvann, løpestikke, gjøksyre, kamille, humle, johannesurt, bønneurt, karve +++

  • Liker 3
  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet

Etter Romerrikets fall forsvant de gamle handelsrutene. Vikingene handlet mye men det var ikke så mye som kom inn til Europa, Silkeveien ble så tungt tollet av det ottomanske riket at den stoppet opp handelen med India og andre steder med mye Krydder.

Anonymkode: 2e3fb...a15

  • Liker 2
  • Nyttig 4
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 29.4.2025 den 17.10):

Norsk mat er ikke kjent for bruk av mye krydder, selv om vi visst bruker krydder i flere retter slik som muskat, ingefær og allehånde i kjøttkaker, eller kanel på grøten. Men stort sett bruker vi ikke mye krydder. Hvorfor er det sånn? 

Ser vi på Norge i middelalderen, så krydret nordmenn maten mye mer, vin ble også i stor grad brukt i matlaging. Alt dette opphørte mer eller mindre ved utgangen av middelalderen. Det er også nå en del klassiske norske matretter oppstår, slik som lutefisk, pinnekjøtt og fårikål. Ingen av disse er spesielt krydret. Hva skjedde? Hva tror dere?

Anonymkode: 877ec...a85

Hva som skjedde mot slutten av middelalderen? Svartedauden skjedde.

Anonymkode: 18e29...ff6

  • Liker 2
  • Nyttig 3
AnonymBruker
Skrevet

Vi har ikke hatt en adel som har forventer forfinende retter. Folk flest har levd på grøt kokt på bygg, i beste fall med en melkeskvett. Husmannskost/ bondekost er basert på bondens produkter, kjøtt, melk og rotgrønnsaker. Krydder var eksklusiv handelsvarer man kanskje fikk kjøpt til jul. Å dyrke egne krydder ble nok ansett som mye arbeid og lite vinning. Det er ikke så mye som vil vokse i norsk klima heller. Å plukke i naturen er vel mer for jeger og sanker enn for bønder som jo var opptatt med arbeidet på gården hele dagen. 

Anonymkode: e612f...2d4

  • Liker 4
AnonymBruker
Skrevet
Lamell skrev (18 timer siden):

Kan ha med endrede trender å gjøre, kanskje man ville sette mer fokus på ingrediensene istedenfor å skjule dem med krydder?

Men det er heller ikke egentlig noe problem at man ikke bruker krydder, det fins mange andre måter å berike smaken på, slik som urter, smakssterke ingredienser som løk og purre, fermentering, og sikkert mye annet også. Mange ser ut til å ha en oppfatning om at lite krydder = dårlig og kjedelig mat. Men japansk mat bruker heller nesten ikke krydder, og den er jo populær og godt likt.

Hvilke krydder bruker man i fransk mat? Er ikke så veldig kjent med fransk.

Mye urter mer enn krydder. 

Anonymkode: aca9d...fbe

Skrevet
AnonymBruker skrev (På 30.4.2025 den 13.11):

Maten på den tiden smakte vel skikkelig balle og de brukte krydder for å gjøre det spiselig.

Anonymkode: d807f...135

Hvorfor? Den ble kokt, stekt eller speket. Noen av oss har ikke ødelagt smaksløkene våre ved å spise jalla-mat. Her i huset holder vi oss til norsk bondekost. Det eneste utenlandske er potetene.

AnonymBruker
Skrevet

Min mor brukte hvert fall ikke mye krydder. Trur det gikk på salt og pepper. Mulig grillkrydder. Men jeg er veldig bereist. Og har stor interesse for matlaging. Hadde jeg valgt karriere på nytt så hadde jeg valgt kokk. Men jeg har masse krydder. Jeg kjøper alltid krydder når jeg er ute og reiser. Jeg elsker å kjøpe det. Går rundt og få lukte. Smake. Eksperimenter med krydder. Ja jeg har kjempe masse krydder. 

Anonymkode: 89f1d...de7

AnonymBruker
Skrevet
Honey Dew skrev (46 minutter siden):

Hvorfor? Den ble kokt, stekt eller speket. Noen av oss har ikke ødelagt smaksløkene våre ved å spise jalla-mat. Her i huset holder vi oss til norsk bondekost. Det eneste utenlandske er potetene.

Hva er jalla-mat? :klo: 

Anonymkode: 2c3ef...0db

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Man brukte mer krydder for å dekke over muglet mat.

Anonymkode: 90d3b...e93

  • Nyttig 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...