AnonymBruker Skrevet 29. april #1 Skrevet 29. april Norsk mat er ikke kjent for bruk av mye krydder, selv om vi visst bruker krydder i flere retter slik som muskat, ingefær og allehånde i kjøttkaker, eller kanel på grøten. Men stort sett bruker vi ikke mye krydder. Hvorfor er det sånn? Ser vi på Norge i middelalderen, så krydret nordmenn maten mye mer, vin ble også i stor grad brukt i matlaging. Alt dette opphørte mer eller mindre ved utgangen av middelalderen. Det er også nå en del klassiske norske matretter oppstår, slik som lutefisk, pinnekjøtt og fårikål. Ingen av disse er spesielt krydret. Hva skjedde? Hva tror dere? Anonymkode: 877ec...a85
AnonymBruker Skrevet 30. april #2 Skrevet 30. april Maten på den tiden smakte vel skikkelig balle og de brukte krydder for å gjøre det spiselig. Anonymkode: d807f...135 3
AnonymBruker Skrevet 30. april #3 Skrevet 30. april Vi kan jo gjette på at mange ikke lenger hadde sin egen urtehage de gikk ut og hentet urter i, gjennom sommerhalvåret? Anonymkode: f2889...4a3 1
AnonymBruker Skrevet 30. april #4 Skrevet 30. april AnonymBruker skrev (4 timer siden): Vi kan jo gjette på at mange ikke lenger hadde sin egen urtehage de gikk ut og hentet urter i, gjennom sommerhalvåret? Anonymkode: f2889...4a3 Nå er urter enda lettere tilgjengelige, så den holder ikke. Anonymkode: a954c...4f7
AnonymBruker Skrevet 30. april #5 Skrevet 30. april AnonymBruker skrev (4 timer siden): Maten på den tiden smakte vel skikkelig balle og de brukte krydder for å gjøre det spiselig. Anonymkode: d807f...135 Hvorfor skulle den det? Anonymkode: a954c...4f7
AnonymBruker Skrevet 30. april #6 Skrevet 30. april Hvilke krydder brukte de som vi ikke bruker mye av i dag? Anonymkode: a954c...4f7 1
AnonymBruker Skrevet 30. april #7 Skrevet 30. april spiser masse "norsk mat" og jeg krydrer efter behag😄 Anonymkode: 19b7b...302 1
Hoppetaujenta Skrevet 30. april #8 Skrevet 30. april AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Hvorfor skulle den det? Anonymkode: a954c...4f7 Fordi oppbevaringsmulighetene over tid var dårlige og litt mugg på maten blir "bedre" om en krydrer så det kjennes. 4 1
AnonymBruker Skrevet 30. april #9 Skrevet 30. april AnonymBruker skrev (På 29.4.2025 den 17.10): Norsk mat er ikke kjent for bruk av mye krydder, selv om vi visst bruker krydder i flere retter slik som muskat, ingefær og allehånde i kjøttkaker, eller kanel på grøten. Men stort sett bruker vi ikke mye krydder. Hvorfor er det sånn? Ser vi på Norge i middelalderen, så krydret nordmenn maten mye mer, vin ble også i stor grad brukt i matlaging. Alt dette opphørte mer eller mindre ved utgangen av middelalderen. Det er også nå en del klassiske norske matretter oppstår, slik som lutefisk, pinnekjøtt og fårikål. Ingen av disse er spesielt krydret. Hva skjedde? Hva tror dere? Anonymkode: 877ec...a85 Det er et interessant spørsmål og gjelder egentlig alle europeiske kjøkken nord for alpene og unntatt Frankrike. Anonymkode: aca9d...fbe
Lamell Skrevet 30. april #10 Skrevet 30. april Kan ha med endrede trender å gjøre, kanskje man ville sette mer fokus på ingrediensene istedenfor å skjule dem med krydder? Men det er heller ikke egentlig noe problem at man ikke bruker krydder, det fins mange andre måter å berike smaken på, slik som urter, smakssterke ingredienser som løk og purre, fermentering, og sikkert mye annet også. Mange ser ut til å ha en oppfatning om at lite krydder = dårlig og kjedelig mat. Men japansk mat bruker heller nesten ikke krydder, og den er jo populær og godt likt. AnonymBruker skrev (40 minutter siden): Det er et interessant spørsmål og gjelder egentlig alle europeiske kjøkken nord for alpene og unntatt Frankrike. Anonymkode: aca9d...fbe Hvilke krydder bruker man i fransk mat? Er ikke så veldig kjent med fransk.
Hunter7 Skrevet 30. april #12 Skrevet 30. april Boetica skrev (1 time siden): Hvilke krydder brukte man i Norge i middelalderen? Ramsløk, sar, kvann, løpestikke, gjøksyre, kamille, humle, johannesurt, bønneurt, karve +++ 3 1
AnonymBruker Skrevet 1. mai #13 Skrevet 1. mai Etter Romerrikets fall forsvant de gamle handelsrutene. Vikingene handlet mye men det var ikke så mye som kom inn til Europa, Silkeveien ble så tungt tollet av det ottomanske riket at den stoppet opp handelen med India og andre steder med mye Krydder. Anonymkode: 2e3fb...a15 2 4
AnonymBruker Skrevet 1. mai #14 Skrevet 1. mai AnonymBruker skrev (På 29.4.2025 den 17.10): Norsk mat er ikke kjent for bruk av mye krydder, selv om vi visst bruker krydder i flere retter slik som muskat, ingefær og allehånde i kjøttkaker, eller kanel på grøten. Men stort sett bruker vi ikke mye krydder. Hvorfor er det sånn? Ser vi på Norge i middelalderen, så krydret nordmenn maten mye mer, vin ble også i stor grad brukt i matlaging. Alt dette opphørte mer eller mindre ved utgangen av middelalderen. Det er også nå en del klassiske norske matretter oppstår, slik som lutefisk, pinnekjøtt og fårikål. Ingen av disse er spesielt krydret. Hva skjedde? Hva tror dere? Anonymkode: 877ec...a85 Hva som skjedde mot slutten av middelalderen? Svartedauden skjedde. Anonymkode: 18e29...ff6 2 3
AnonymBruker Skrevet 1. mai #15 Skrevet 1. mai Vi har ikke hatt en adel som har forventer forfinende retter. Folk flest har levd på grøt kokt på bygg, i beste fall med en melkeskvett. Husmannskost/ bondekost er basert på bondens produkter, kjøtt, melk og rotgrønnsaker. Krydder var eksklusiv handelsvarer man kanskje fikk kjøpt til jul. Å dyrke egne krydder ble nok ansett som mye arbeid og lite vinning. Det er ikke så mye som vil vokse i norsk klima heller. Å plukke i naturen er vel mer for jeger og sanker enn for bønder som jo var opptatt med arbeidet på gården hele dagen. Anonymkode: e612f...2d4 4
AnonymBruker Skrevet 1. mai #16 Skrevet 1. mai Lamell skrev (18 timer siden): Kan ha med endrede trender å gjøre, kanskje man ville sette mer fokus på ingrediensene istedenfor å skjule dem med krydder? Men det er heller ikke egentlig noe problem at man ikke bruker krydder, det fins mange andre måter å berike smaken på, slik som urter, smakssterke ingredienser som løk og purre, fermentering, og sikkert mye annet også. Mange ser ut til å ha en oppfatning om at lite krydder = dårlig og kjedelig mat. Men japansk mat bruker heller nesten ikke krydder, og den er jo populær og godt likt. Hvilke krydder bruker man i fransk mat? Er ikke så veldig kjent med fransk. Mye urter mer enn krydder. Anonymkode: aca9d...fbe
Honey Dew Skrevet 1. mai #17 Skrevet 1. mai AnonymBruker skrev (På 30.4.2025 den 13.11): Maten på den tiden smakte vel skikkelig balle og de brukte krydder for å gjøre det spiselig. Anonymkode: d807f...135 Hvorfor? Den ble kokt, stekt eller speket. Noen av oss har ikke ødelagt smaksløkene våre ved å spise jalla-mat. Her i huset holder vi oss til norsk bondekost. Det eneste utenlandske er potetene.
AnonymBruker Skrevet 1. mai #18 Skrevet 1. mai Min mor brukte hvert fall ikke mye krydder. Trur det gikk på salt og pepper. Mulig grillkrydder. Men jeg er veldig bereist. Og har stor interesse for matlaging. Hadde jeg valgt karriere på nytt så hadde jeg valgt kokk. Men jeg har masse krydder. Jeg kjøper alltid krydder når jeg er ute og reiser. Jeg elsker å kjøpe det. Går rundt og få lukte. Smake. Eksperimenter med krydder. Ja jeg har kjempe masse krydder. Anonymkode: 89f1d...de7
AnonymBruker Skrevet 1. mai #19 Skrevet 1. mai Honey Dew skrev (46 minutter siden): Hvorfor? Den ble kokt, stekt eller speket. Noen av oss har ikke ødelagt smaksløkene våre ved å spise jalla-mat. Her i huset holder vi oss til norsk bondekost. Det eneste utenlandske er potetene. Hva er jalla-mat? Anonymkode: 2c3ef...0db 2
AnonymBruker Skrevet 1. mai #20 Skrevet 1. mai Man brukte mer krydder for å dekke over muglet mat. Anonymkode: 90d3b...e93 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå