Montezuma Skrevet 12. november 2002 #1 Del Skrevet 12. november 2002 Er lapper det samme som sveler? Kan noen gi meg en god oppskrift? har plutselig fått et par lappeelskende barn......... :D Takker for hjelpen! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
@lfa Skrevet 12. november 2002 #2 Del Skrevet 12. november 2002 Lapper og sveler er ikke det samme, nei. I sveler skal det blant annet være natron, hornsalt og kefir, noe som ikke skal være i lapper. Oppskrift på lapper ca. 30 lapper 4 dl hvetemel 3 dl melk 5 egg 1/2 dl sukker 3 ss smør 1/2 ts salt 1 ts bakepulver Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne eller på takke. Snu dem når røren er stivnet på overflaten (etter ca. 1 minutt). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Montezuma Skrevet 13. november 2002 Forfatter #3 Del Skrevet 13. november 2002 Tusen, tusen takk, @lfa! Nå vet jeg om to små jenter som blir kjempeglade!!!!!! jeg har søkt på nettet, og sett i mange kokebøker, men ikke funnet oppskrift på helt alminnelige lapper. Men nå blir det "lappe-fest" her!!!! :D :D :D Klem, 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Guro Skrevet 13. november 2002 #4 Del Skrevet 13. november 2002 Må bare få komme med en aldri så liten protest her. Jeg er enig i at sveler og lapper ikke er det samme, men lapper kan definitivt inneholde natron og surmelk! Her er oppskriften på mammas uimotståelige :D lapper: 250 g hvetemel 100 g sukker 2 1/2 dl surmelk 2 egg 1 ts natron 2 ss smeltet margarin Ha gjerne en anelse mer sukker i hvis du (som meg) elsker det søte! God fornøyelse! Klem, Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kosejente Skrevet 13. november 2002 #5 Del Skrevet 13. november 2002 Heeelt enig med Guro....det er et "must" at lapper må inneholde natron og "surmelk"....stol på dette du...!!!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lula Skrevet 13. november 2002 #6 Del Skrevet 13. november 2002 Ja, dere har rett (unntatt alfa da ;-))! Jeg lager lapper med både kefir og hjortetakksalt!! Har farmors oppskrift og hun visste da vitterlig hva hun drev med Tror nok at lapper/sveler har like mange lokale varianter som mye annen tradisjonsrik mat og bagst. Test Guro sin oppskrift du. Deb ser fin ut. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ lapper er godt (varme med smør på). Har ikke laget det på 100 år. Kanksje jeg skulle overraske verdens flotteste med det en dag??!!?? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
@lfa Skrevet 13. november 2002 #7 Del Skrevet 13. november 2002 Neiiiii!!!! Lapper skal absolutt ikke inneholde natron og hornsalt. Greit nok at dere lager sveler som lapper (altså små), men å kalle det lapper blir helt feil... :o 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest *Perser* Skrevet 13. november 2002 #8 Del Skrevet 13. november 2002 Lapper skal være uten natron og hornsalt! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
@lfa Skrevet 13. november 2002 #9 Del Skrevet 13. november 2002 ... det finnes selvfølgelig mange lokale varianter, da... Skal ikke nekte på det... :blunke: Men lapper og sveler smaker da ikke likedan en gang... :-? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest *Perser* Skrevet 13. november 2002 #10 Del Skrevet 13. november 2002 yes helt enig liker lapper bedre uten hornsalt og natron oppi! helst uten surmelk/kefir også... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
@lfa Skrevet 13. november 2002 #11 Del Skrevet 13. november 2002 Nei, surmelk skal det heller ikke være i lapper... :-? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Pirium Skrevet 14. november 2002 #12 Del Skrevet 14. november 2002 Som profesjonell* må jeg bryte inn i diskusjonen og avklare litt: Som Lula og noen andre påpeker er det store lokale variasjoner, og lapper kan inneholde både hornsalt og kefir. Noen lager også sveler UTEN hornsalt og kefir. Dermed er det NAVNET som er den største forskjellen her. Begge typer sveler/lapper er nemlig "riktig". *jeg er utdannet kokk, og har arbeidet med kartlegging av tradisjonsrike retter i flere år :-) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Guro Skrevet 14. november 2002 #13 Del Skrevet 14. november 2002 Takk for oppklaringen, Pirium! Nå kan ingen komme her og si at jeg ikke lager lapper! :blunke: Det er nok sikkert uenighet når det gjelder vafler også: Skal det være sur eller søt melk, natron eller bakepulver? Her i gården er ikke vafler det samme uten kefir og natron - så det så! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
@lfa Skrevet 14. november 2002 #14 Del Skrevet 14. november 2002 Må bare bryte inn en gang til... Jada, jeg er også enig i at man kan lage begge deler uten/med ditt og datt, men tilsetter man ditt, utelater man datt, så blir det også store variasjoner i smaken. :-? Det finnes jo mange matretter der man bruker ulike ingredienser. Både ut i fra egen smak og ut i fra lokale "skikker". :blunke: Dette var ikke for å kverulere altså... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Pirium Skrevet 14. november 2002 #15 Del Skrevet 14. november 2002 Nemlig @lfa!!!! Derfor er det ikke riktig at KUN sveler inneholder hjortetakksalt og kefir, mens lapper IKKE gjør det ;-) Altså: Begge deler kan enten inneholde disse ingrediensene, eller de kan utelate disse ingrediensene. Og derfor kan du ikke si at feks Guro ikke lager lapper, fordi hun har Hjortetakksalt og kefir i, ikke sant ?? Guro: Det samme gjelder egentlig for vaffler, men der et det jo fasongen som avgjør om det er vaffler eller ikke. Er røren stekt i vaffeljern, er det vaffler uansett om du bruker rømme, kefir, natron eller bakepulver :-) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
@lfa Skrevet 14. november 2002 #16 Del Skrevet 14. november 2002 Neida... men ekte lapper skal være uten... Det er jo noe som heter rislapper også. De skal faktisk inneholde ris... @lfa - kverulerer fortsatt ikke... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 14. november 2002 #17 Del Skrevet 14. november 2002 Mine lapper: 2 egg 1 kopp sukker 1 kopp mjølk 2 kopper mjøl 1 ts bakepulver Visp egg og sukker til. Tilsett mjølk, så mjøl og bakepulver. Stekes i masse margarin - så de bli salte og gode En kjempeenkel oppskrift med ingredienser man alltid har i skapet. Og barna (og jeg) ELSKER dem :D Kos fra Hanna Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
zondaar Skrevet 7. juli 2019 #18 Del Skrevet 7. juli 2019 Hvorfor i all verden kalle sveler for lapper? Det er to vidt forskjellige ting. Blir det samme som å kalle klubb og fett for potetball, selv om det til dels ligner, er det ikke det samme. Ei svele er en «signaturrett» og alle vet at ei svele er ei svele og kan ikke sammenlignes med lapper. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. juli 2019 #19 Del Skrevet 7. juli 2019 8 minutter siden, zondaar skrev: Hvorfor i all verden kalle sveler for lapper? Det er to vidt forskjellige ting. Blir det samme som å kalle klubb og fett for potetball, selv om det til dels ligner, er det ikke det samme. Ei svele er en «signaturrett» og alle vet at ei svele er ei svele og kan ikke sammenlignes med lapper. Det var godt du fikk sagt dette. Sikkert ingen som har sett denne tråden siden 2002... Anonymkode: 9cf66...0f9 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. juli 2019 #20 Del Skrevet 7. juli 2019 5 minutter siden, AnonymBruker skrev: Det var godt du fikk sagt dette. Sikkert ingen som har sett denne tråden siden 2002... Anonymkode: 9cf66...0f9 Enig; lapper og sveler er tidløs mat som vil overleve mye av dagens moderne søppel i matveien. Anonymkode: 585b0...b25 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå