Gå til innhold

Hva er egentlig "bulking" og "cutting"


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Skjønner ingenting av dette, men har hørt om det. Slik som jeg forsto det så virker det som man bare spiser jævlig mye i en periode for å legge på seg og så når man har lagt på seg masse kg, skal man begynne å kutte ned kalorier og trene som en gærning og at dette liksom er for å bygge muskler..?

 

Skjønner ikke greia?

Anonymkode: 142d2...0b4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Er visstnok lettere å bygge muskler når det er litt å ta av, i tillegg til all næringa man får i seg som bygger musklene.
Aldri testet dette selv, men på en måte virker det jo litt logisk, for musklene trenger jo næring for å vokse.
I mitt hode hadde jeg bulka hele vinteren og cutta før sommeren var her slik at den såkalte bikinikroppen kom til syne akkurat i tide til badesesongen, hvis man skal bry seg om sånt.

Anonymkode: 042f8...03a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går nok mer på mentalitet enn fysiologi, og at det er litt enklere å ikke forholde seg til så stor nøyaktighet. Det er rundt 10 - 15 % kroppsfett (i alle fall for menn) at man er i den beste sonen for å bygge muskler. Når man bulker hardt nærmer seg man gjerne 20 - 25 % og til og med over i mange tilfeller. Da nærmer man seg usunne nivåer.

Tanken er at man spiser som en gris og trener som en okse fordi da er det eneste man trenger å fokusere på å trene tungt og spise mye. Det er mye vanskeligere å balansere på knivseggen på rundt 12 % fett og spise akkurat nok til å legge på seg stort sett bare muskelmasse og ikke så mye fett.

Mange merker også at de sliter mentalt med at de skal prøve å holde seg slanke og samtidig spise mer, så blir det heller en jojo-syklus der man ikke gjør så mye av hverken det ene eller andre.

Når man "bulker" så tenker man bare på den ene tingen, og det er lettere for mange mentalt. Det er ikke noe jeg anbefaler likevel, da det ikke er så sunt, bygger ikke gode matvaner, og det bygger egentlig ikke noe mer muskelmasse enn å gå en moderat rute.

Hvis du i løpet av en 12-månedersperiode skal legge på deg muskelmasse og i tillegg bli "sommerklar", så kan det på en hard bulk kreve 6 måneder å miste alt fettet. Så du får 6 måneder i muskelbyggingsfasen, og så må du bruke 6 måneder på å gå ned i fettprosent. I denne siste fasen vil du ikke klare å legge på deg særlige mengder muskler, og du vil derfor være prisgitt det du klarte å legge på deg i løpet av de første 6 månedene.

Hvis du heller er moderat og kan akseptere noe fettoppgang, så kanskje du starter på rundt 12 % fett og bruker 10 måneder på å ligge i et mer moderat overskudd for å bygge muskler. Du trener fortsatt som en okse, men du spiser ikke som en gris og ender på 15 - 16 % fett. Da vil du etter all sannsynlighet ha klart å legge på deg mer muskelmasse på de 10 månedene enn du klarte på de andre 6 månedene, og du vil samtidig ha mye mindre fett å miste.

De siste 2 månedene går du inn i "cutting mode" (kutte fettet) og etter 12 måneder er du tilbake på 12 % fett med mer muskelmasse enn du hadde året før.

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...