Gå til innhold

Tran


exictence

Anbefalte innlegg

Noen har sagt at det må jeg ta hver dag for det er så sunt og kan forebygge mye. Møllers tran. I flytende form er best.

Men vet ikke? Mistenker at det kanskje bare er noe fiskeoljesøl, ne, det kan det vel ikke være?

Er det bra?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Møllers tran består av renset fiskeolje (som naturlig inneholder mye omega-3) tilsatt vitaminene A, D og E. Tranen renses for å fjerne innholdet av miljøgifter som dioksiner og PCB og for å få redusert nivået av A-vitamin, som også kan være litt høyt i naturlig, urenset tran. 

Hvorfor mistenker du tran for å være å være usunt? 

Anonymkode: 1d32d...281

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nesten all tran man kjøper i butikk er harsk, altså er fettsyrene ødelagt. Skal du drikke tran, så bør du kjøpe en tran som blir oppbevart i kjøleskap, på mørk flaske. Og hjemme må du oppbevare den i kjøleskapet, og bruke den opp innen tre måneder.

Jeg er ikke noen fan av å spise så mye flerumettet fett. Omega-6 er betennelsesfremmende (men vi trenger litt), og omega-3 er betennelsesdempende i små mengder og betennelsesfremmende i store mengder.

Dessuten bruker kroppen fettet du spiser til å lage cellemembraner. Flerumettet fett er veldig ustabilt. Det tåler ikke lys, varme eller luft fordi da oksiderer det, og det er derfor du "må" spise antioksidanter; for å reparere noe av skaden som flerumettet fett gjør på kroppen. Umettet fett er litt ustabilt. Mettet fett er stabilt. Det er en grunn for at energi lagres som mettet fett i kroppen vår. Mettet fett gir stabile cellemembraner, mens flerumettet fett gir ustabile cellemembraner... Jeg foretrekker å ha stabile cellemembraner.

Vi får i oss mer enn nok omega-3 og mer enn nok omega-6. Men man har sett at det er gunstig å ha et forhold på omega-3-til-omega-6 på ca 1:2 (noen opererer til og med med 1:1), altså ca dobbelt så mye omega-6 som omega-3. Men siden de putter frøoljer i nesten all mat, og de offentlige ernæringsrådene anbefaler folk å bruke frøoljer og margarin, så får folk noe sånt som 20 ganger mer omega-6 enn omega-3. Dette er skadelig.

Ved å spise mer omega-3, så vil man bedre omega-3-til-omega-6-forholdet, men en enda bedre måte å gjøre det på er å kutte ned på omega-6. 

Noen av de verste matvarene er margarin, majones, rapsolje, soyaolje, peanøttolje, maisolje, mandler, solsikkefrø, cashew, gresskarfrø, valmuefrø, hasselnøtt, sesamfrø, pistasj, pekannøtter.

Anonymkode: 9ab79...55e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Møllers tran består av renset fiskeolje (som naturlig inneholder mye omega-3) tilsatt vitaminene A, D og E. Tranen renses for å fjerne innholdet av miljøgifter som dioksiner og PCB og for å få redusert nivået av A-vitamin, som også kan være litt høyt i naturlig, urenset tran. 

Hvorfor mistenker du tran for å være å være usunt? 

Anonymkode: 1d32d...281

Og disse grenseverdiene for hvor mye miljøgifter tran kan inneholde økes sakte men sikkert.

Min kjære marinbiolog hadde kun ett krav og det var at våre barn får plantebasert tran

Anonymkode: 88dea...e07

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...