Gå til innhold

Toåring har brent seg - erfaringer?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hei! Toåringen i huset brant seg i formiddag. To fingertupper, 2 millisekunder men høy varme. Var utrøstelig i en halvtime før vi fikk lagt henne. Var kanskje en kombinasjon av trøtt og vondt, men tok seg til fingrene så åpenbart at det også var smerte. Nå, etter en to timers lur, er hun helt fin. Leser så mange skrekkhistorier om langvarig smerte osv. Fingertuppene hennes er lyserosa nå. Har vi vært heldige denne gangen eller kommer typisk smerten tilbake? Når kommer eventuelle blemmer? Det er fire timer siden nå. 

Anonymkode: bb0ae...b49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Blemmet kommer ofte etter noen timer. Men om hun bare brant seg litt så er det ikke farlig. .

Tok dere fingrer i lunka varm eller brann gele? 

Smerte kommer nok ikke tilbake og er nok ikke noe varig skader( jeg la begge henda på vedovn når jeg var liten..ingen skader)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, hva med å kontakte legevakten når barnet er bare 2 år? 
Små barn må en være ekstra påpasselig med 

Anonymkode: fe17d...2c6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du kjølte ned tilstrekkelig kan det ha gått veldig bra. Ta på aloe vera hvis du har. 

Anonymkode: e24b2...7c0

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du ringer selvsagt legevakt og hører.

Anonymkode: 54d86...cf0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøp Klikk+

Meny

 

FORELDRE

 

Helse

Mer

BARN OG FORBRENNINGER

Førstehjelp hvis barnet brenner seg

Å kjøle ned huden raskt er det viktigste du kan gjøre hvis barnet ditt brenner seg. NB! Vannet skal ikke være iskaldt.

BRANNSKADER: Varme panner på komfyren kan gi små barn store skader. Foto: Foto: Istockphoto

 

Eline Dalland

Sist oppdatert 29/04 2017

Det første brettet med pepperkaker skal ut av ovnen, og minstemann er ivrig etter å smake. Plutselig kommer en liten hånd borti et varmt brett. Det gjelder å handle raskt.

Du ser ikke helt hvor stor skaden er. Men det du gjør de første sekundene og minuttene er avgjørende for hvor alvorlig skaden vil utvikle seg til å bli.

Først fjerner du barnet fra komfyr og varme brett. Så bør du kjøle hånden ned i kaldt vann, i minst ti minutter, men helst dobbelt så lenge.

 

ANNONSE - FERAS

 

Husker du å stille klokken? Dette er grunnen til at vi gjør det

 

- Det viktigste man gjør, er å kjøle ned. Bruk vann på omkring 20 grader. Det må ikke være for kaldt. Tommelfingerregelen er at brannskaden må holdes i vann i 20 minutter, sier barnelege Ole Bjørn Kittang ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Isvann bør ikke brukes, fordi intens sammentrekning av blodårene i huden kan gjøre forbrenningen mer alvorlig, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Les også: Alt om førstehjelp

Ikke fjern klærne

Hvis et barn har fått en brannskade på en mindre del av kroppen, kan du holde en hånd eller en fot under springen eller i en bøtte med vann. Men et riktig uheldig barn kan ha fått en kopp med varmt tevann nedover ryggen. Et større barn kan da settes rett i dusjen eller i et badekar. Rask avkjølingen hinder varmen i å trenge nedover i huden og begrenser derfor skaden dypere inn i huden. Ikke ta deg tid til å fjerne klær. Hvis stoffet sitter fast i huden, kan skaden bli større.

 

Hvis du umiddelbart skjønner at skaden er alvorlig, ringer du 113 så snart barnet er under avkjøling. Er skaden mindre alvorlig, eller på et begrenset område av kroppen, venter du til huden er avkjølt. Ser du da blemmer eller sår, bør du ringe 113 for å få råd.

Dette gjør du ved brannskader:

Avkjøl huden som er brannskadet med lunkent vann, cirka 20 grader, i minst ti minutter, men helst en halv time, eller til det ikke lenger er smertefullt å ta den forbrente kroppsdelen ut av vannet.

Hvis du ikke har tilgang til kaldt vann, kan du bruk annen kald væske, som melk.

Ikke legg små barn i kaldt vann. De risikerer å bli nedkjølt.

Hvis skaden er i ansiktet, kan du legge på håndklær dyppet i vann.

Dersom det er skader i huden, dekker du det til og ringer 113. Du kan bruke ren bandasje, eller rene håndklær. Men hvis du har matfilm (Glapack), er det et godt valg, siden det er gjennomsiktig for legen og så godt som sterilt. Pass på at du ikke snurrer så hardt at du hindrer sirkulasjon hvis det skulle oppstå en hevelse.

Du kan også bruke brannbandasjer og geleer, som BurnAid. Vær i så fall oppmerksom på at de kan kjøle ned kraftig. La ikke slike bandasjer ligge på små barn i mer enn 20-30 minutter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det viktigste er jo å ha på brann-gel med en gang. 

Så lang tid etterpå er det ikke mer dere får gjort. Kan være det går bra. Kan være det kommer blemmer, så sår. 

Anonymkode: 7d248...41c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Jeg har faktisk ringt legevakten og de mente at det ikke var behov for tilsyn. Men de ville ikke uttale seg om eventuelle smerter fremover. Så er ute etter erfaringer fra andre. Virker som om dette er en lett forbrenning, men jeg har fremdeles ikke opplevd det før

Anonymkode: bb0ae...b49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kjølte det ned med en gang, men ble ikke rennende vann i 20 min. Det ble en kombinasjon av litt snø helt i starten, deretter lunket vann og kalde (ikke iskalde) omslag. Av og på i 1 t før hun sovnet. Da fikk hun også en kald klut å holde på. Har ikke branngel dessverre 

Anonymkode: bb0ae...b49

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går nok bra... reaksjon til mennesker er ofte såpass kjappe at man ikke får brent seg mye. Min sønn på 11 skulle lage te, skulle holde koppen mens han holdt i vannkokeren for helle vann i koppen 

Han helte feil og hekte koke vann rett på tommelen . Han var heldigvis så kjapp at han ikke fikk blemmer eller skader

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis ikke det er blemmer eller sår og hun ikke gir uttrykk for å ha vondt, ville jeg slappet av og tenkt at det gikk fint denne gangen 👍

Anonymkode: 6ad64...852

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...