Gå til innhold

Selge kaffe og vafler i egen hage?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (6 timer siden):

Jeg skal ikke starte virksomhet, tanken er kun tilfeldig salg ved godvær . Blir ikke mange ganger i året. Så det blir ikke næring, mer hobby. 

Anonymkode: 65b21...a3c

Det er ikke "tilfeldig salg" på en fast lokalisasjon. Det er ikke "tilfeldig salg" når det er gjentagende. Så lenge du selger mat fra en fast lokalisasjon er du pliktig til å registrere det som en virksomhet, og få godkjenning fra kommunen, samt registrere deg som serveringssted hos mattilsynet.

Anonymkode: 8d22f...334

  • Nyttig 1
Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (44 minutter siden):

Det er ikke "tilfeldig salg" på en fast lokalisasjon. Det er ikke "tilfeldig salg" når det er gjentagende. Så lenge du selger mat fra en fast lokalisasjon er du pliktig til å registrere det som en virksomhet, og få godkjenning fra kommunen, samt registrere deg som serveringssted hos mattilsynet.

Anonymkode: 8d22f...334

Kilde på dette? 

Anonymkode: 65b21...a3c

AnonymBruker
Skrevet

Pass på at du ikke klør seg i rumpesprekken, da, vil ikke ha bajs på vaflene mine

Anonymkode: 80b9a...42e

AnonymBruker
Skrevet

Hør med kommunen du ts. De vil sannsynligvis ikke svare seg basert på antagelser, som alle her inne gjør. 
 

For så vidt ser jeg fremdeles mange barn i gata som selger feks saft og muffins på sommeren, og så vidt jeg vet har ikke Mattilsynet kommet og stengt ned noen av dem. 

Anonymkode: 122a1...39d

  • Liker 3
  • 1 år senere...
Skrevet

"Det viktigste er at du har tillatelse fra grunneier til å gjøre dette! Du trenger ikke søke politiet om tillatelse for å selge epler, arrangere kakelotteri, ha garasjesalg eller noe slik. Men skal du stå stille på ett sted og selge noe, trenger du tillatelse fra grunneier. På et fortau vil det vanligvis være kommunen." 

Utfordringer ved å bruke din private bolig til tilberedning av mat 

Når du lager mat for omsetning på ditt eget kjøkken, bør du tenke som om du var på et hvilket som helst restaurantkjøkken. Vurder alle utfordringer som setter mattryggheten i fare. Eksempler på dette er renhold og orden, kjæledyr i huset, nysgjerrige barn, kjølelagring og håndvaskmuligheter.

Andre viktige ting å ta hensyn til:

Sykdom i familien (diaré og/eller omgangssyke) kan føre til at virus og bakterier kommer i miljøet der maten produseres, og overføres til maten. 

Kjæledyr kan være en risiko fordi de kan overføre smitte til maten. Unngå derfor at kjæledyr kommer inn i lokalet der du lager mat. 

Du bør også vurdere om du har behov for å legge til rette for et eget rom hvor du kan jobbe uforstyrret og adskilt fra smittekilder. 

Sporbarhet 

Du må vite hvor råvarer og ingredienser kommer fra og hva du skal gjøre dersom det blir nødvendig å trekke tilbake matvarer. 

 

Det er ikke tillatt å benytte privatimporterte råvarer til mat du skal selge. 

Meldeplikt for serveringssteder

Før du starter med regelmessig tilbereding av mat for salg, må du registrere deg hos Mattilsynet

AnonymBruker
Skrevet

Selg ivei,drit&dra med lovverket!

Anonymkode: 3247e...bac

AnonymBruker
Skrevet

Du kan sikkert fint selge vafler i hagen din i liten skala uten at noen bryr seg. Men spør du kommunen etc først, må du være forberedt på at det kanskje ikke er like enkelt..

Her tror jeg du ganske sikkert vil være tjent med "lettere med tilgivelse enn tillatelse-mentalitet"..!

Anonymkode: 4efdc...78b

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
ciss skrev (5 timer siden):

"Det viktigste er at du har tillatelse fra grunneier til å gjøre dette! Du trenger ikke søke politiet om tillatelse for å selge epler, arrangere kakelotteri, ha garasjesalg eller noe slik. Men skal du stå stille på ett sted og selge noe, trenger du tillatelse fra grunneier. På et fortau vil det vanligvis være kommunen." 

Utfordringer ved å bruke din private bolig til tilberedning av mat 

Når du lager mat for omsetning på ditt eget kjøkken, bør du tenke som om du var på et hvilket som helst restaurantkjøkken. Vurder alle utfordringer som setter mattryggheten i fare. Eksempler på dette er renhold og orden, kjæledyr i huset, nysgjerrige barn, kjølelagring og håndvaskmuligheter.

Andre viktige ting å ta hensyn til:

Sykdom i familien (diaré og/eller omgangssyke) kan føre til at virus og bakterier kommer i miljøet der maten produseres, og overføres til maten. 

Kjæledyr kan være en risiko fordi de kan overføre smitte til maten. Unngå derfor at kjæledyr kommer inn i lokalet der du lager mat. 

Du bør også vurdere om du har behov for å legge til rette for et eget rom hvor du kan jobbe uforstyrret og adskilt fra smittekilder. 

Sporbarhet 

Du må vite hvor råvarer og ingredienser kommer fra og hva du skal gjøre dersom det blir nødvendig å trekke tilbake matvarer. 

 

Det er ikke tillatt å benytte privatimporterte råvarer til mat du skal selge. 

Meldeplikt for serveringssteder

Før du starter med regelmessig tilbereding av mat for salg, må du registrere deg hos Mattilsynet

Alt dette kan jeg google,svarer ikke på ts sitt spørsmål om tilfeldig salg. Matsikkerhet kan jeg og vet at vafler ikke er lett bedervelige,annen bakst er det enda mindre. Grunneiere er ts. 

Anonymkode: 9de7d...e89

Skrevet
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Alt dette kan jeg google,svarer ikke på ts sitt spørsmål om tilfeldig salg. Matsikkerhet kan jeg og vet at vafler ikke er lett bedervelige,annen bakst er det enda mindre. Tok 

Tok det som en selvfølge at trådstarter vet at hun selv er grunneier:D? Egentlig er det bare tut og kjør! Vil du være på den sikre siden så følger du matloven og kontakter mattilsynet for å høre om det er nødvendig å registrere seg? utifra den aktiviteten og omfanget ts har av sitt vaffelsalg. Greit nok at vafler ikke er lett bedervelig, men det finnes da vitterlig store muligheter for å spre alt fra ecoli til annen smitte! Om man ikke er nøye nok med feks håndhygiene,i det man går ut av en uren sone/toalett og inn på rene områder hvor man tilbereder mat.. Men alt dette og litt til kan du sikkert google deg fram til og kanskje komme med et utfyllende svar på?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...