Gå til innhold

Sauer, geiter og reinsdyr mer verd enn kvinner.


Proaktiv

Anbefalte innlegg

Ja det er grunn til å anta at dette er virkeligheten i Norge idag.
I årevis har sauer, geiter og reinsdyr (og sikkert mange andre utmarksdyr) kunnet bli sporet med GPS.
Å inkludere denne løsningen i omvendt voldsalarm hadde ant ikke kostet mange hundrelapper.
Men det velger Politiet å ikke gjøre.
Dette er ikke overvåking. En software på alarmsentralen kan lages slik at den bare slår ut om den som er utsatt har en app på tlf som sier hvor hun/han er. Når voldsutøver og den som er utsatt er innenfor en radius av f.eks 500 meter, slår alarmen inn og alarmsentralen kan plutselig se et kart som viser hvor den som er utsatt er og den som er voldsutøver er.
Hverken politi eller voldsoffer vil med andre ord ikke vite noe som helst før de er nær hverandre.
Når det gjelder sauer, geiter, reinsdyr og annet gir det naturligvis eier mulighet til å overvåke, men i dette tilfeller eier ikke voldsutøver eller andre offeret. Derfor kan funksjonen benyttes på en annen måte slik at det er avstanden som aktiverer alarmen.

Hvorfor tar ikke politiet i bruk slike løsninger slik at også voldsoffer kan bevege seg mer enn et par km hjemmefra ?
Politiet tar snart i bruk nye omvendte voldsalarmer men ser ikke ut til å bruke løsningene på en effektiv måte.
Det er mulig politiet er redd for å miste deler av jobben når det skal ryddes opp etter et drap, eller barnevernet skal miste jobben med å omplassere barn som ikke lenger har foreldre, men er det virkelig disse yrkesgruppene vi skal ivareta med de løsningene som finnes ??
 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Den forstod jeg ikke. En skrytevideo av "Henning" med en tale laget av kunstig intelligens løser ikke problemet med forteller en teoretisk bakgrunn for noe av problemet. Men all ære til aftenpostens teknikere som gjør noe annet. Dessverre gir ikke en fancy lyd fortelling mer informasjon mht hvordan problemet kan løses. Jeg har hatt mange samtaler med bl.a. Alternativ til Vold og de gjør mye bra, men har ingen mulighet til å stoppe volden alene. Det kan heller ikke psykologer som forsøker å prate voldsutøvere fra å bruke vold før det skjer. Derfor må myndighetene steppe opp med flere praktiske tiltak som forhindrer impulsiv vold og overgrep og hendelser som til en viss grad er planlagt.
Erna Solberg sa en gang at "vi må prate om det" (vold og overgrep) . Tilsvarende uttalelser har kommet fra andre politikere. Jeg er imidlertid overasket over at det bare er de som har opplevd vold direkte eller indirekte gjennom familie og bekjente som forstår at "å snakke om det" ikke er nok.

Hvor ofte problemet beskrives varierer fra år til år. Denne gangen (det vil si i vinter) har pressen tatt tak i det oftere enn ellers. Hvis du har deltatt på Arendalsuka  de siste årene vil det samme kunne bekreftes. Et år er det mange foredrag om problemet mens andre år fokuseres det mer på shipping og veiutbygging. Politikere og byråkrater satser på at fokuset på vold og overgrep går over av seg selv etter en stund så de slipper å gjøre noe med det. For å slippe å unngå å gjøre noe er den sterkeste siden til politikere og byråkrater.
Politikerene kunne f.eks. fått en forskningsinstitusjon å spørre hvor mange kommuner som har gjort tiltak for å følge Kommunehelseloven § 3-3-a og deretter fortelle om det i pressen. Og da snakker jeg ikke om tiltak som "å snakke om det" eller "å etablere en kommisjon som skal lage en rapport". Det regner jeg ikke som tiltak ettersom det har blitt forsøkt de siste 30 årene uten resultat.
Et enda bedre tiltak politikere kunne gjort var å straffesanksjonere f.eks. Kommunehelseloven slik at det ble straffbart å ikke følge den. Da blir plutselig politikere og byråkrater mer interessert i å gjøre noe.

At politiet nå PÅSTÅR ! at det skal bli lettere og raskere å få omvendt voldsalarm er bra, men det er bare en dråpe i havet.
En viktig årsak til at omvendt voldsalarm får begrenset effekt er at dagens løsning HAR VIST at den  ikke dekker behovet når en kvinne som skal besøke en bekjent på et sykehus utenfor et definert område ikke kan føle seg trygg. En voldsutøver kan vente på at den som er utsatt vil besøke et familiemedlem, etc. Det koster noen få tusenlapper å endre dette rent teknisk slik at den som er utsatt kan få beskjed uansett hvor en oppholder seg. En annen løsning  er at den som  er utsatt kan få beskjed om hvem som ringer på uten noen teknisk kompetanse eller installasjon av utstyr (krever en app på tlf). Mange bor slik at de ikke kan se hvem som ringer på og som ikke kan eller får lov av gårdeier til å installere kamera. Da er dette løsningen.
Dessuten må byråkratene  (f.eks. advokatene) i politiet følge opp saker som avgjørelser og oppfølging av besøksforbud, vanlig voldsalarm, etc. Om dette ikke følges opp må de ansvarlige )f.eks. politiadvokater) kunne straffes for å ikke følge loven. Straffelovens § 196 forteller at alle er pålagt å forhindre kriminalitet som f.eks vold og overgrep men myndighetene er dessverre fritatt for dette.

Det finnes nå så mange beskrivelser som viser hva som ikke fungerer at selv et barn i barnehage alder som får vite om et hendelsesforløp kan peke på hva som må gjøres for å hindre vold og overgrep. Men som sagt vil ikke politikere eller byråkrater følge opp problemene men isteden aksepterer de drap, overgrep og at barn blir foreldreløse. For en utenforstående ser det ut som om politikere og byråkrater applauderer drap selv om vi får håpe det ikke er meningen.

Aftenpostens talemelding er for noen underholdende men gir ingen løsning på problemet. Kanskje det kan fungere over en 50-års periode, men de som er utsatt for vold og overgrep ønsker en løsning NÅ - IDAG. Da må det gjøres andre grep.
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...