Gå til innhold

Ting du ikke visste om Grevinnen og hovmesteren


- Brian

Anbefalte innlegg

Kanskje man kunne ha en liten tråd tilegnet denne velkjente sketsjen med faktaopplysninger som ikke kommer frem i det man ser på TV.

Fakta om programmet:

Originaltittel: Dinner for One, også kjent som The 90th Birthday

Skuespillere: Freddie Frinton (1909-1968) som butleren James, og May Warden (1892-1978) som Miss Sophie, som feirer 90-årsdagen sin.

Spilt inn i 1963 i to versjoner - den tyske og sveitsiske, som var Sveits' bidrag til Montreux-festivalen i 1963, uten at de vant. Det er denne versjonen som har blitt sendt i Norge siden 1980. Danmark sender en versjon uten lyd fra publikum.

- - - - -

Kan begynne med noe som skjedde i Tyskland, der dette også er en tradisjon der man sender den tyske versjonen med en dame blant publikum som ler en hysterisk latter, på nyttårsaften - en årlig tradisjon siden 1972.

Andre land sender også programmet på nyttårsaften; Norge er det eneste landet der det sendes 23. desember.

I slutten av desember 1996, like før årets sending skulle sendes, var helvete løs; da kom Der Spiegel med en sjokkerende nyhet som rystet tysk folk og fe, der man skrev at Miljøverndepartementet ville stoppe sketsjen på grunn av tigerskinnet; logisk sett er jo det å ha liket av et utrydningstruet dyr liggende på gulvet, ikke direkte politisk korrekt.

Men til slutt kunne tyskerne senke skuldrene; sketsjen ble spilt inn i 1963, lenge før konvensjonen om internasjonal handel med truede dyre- og plantearter trådde i kraft. To uker senere sendte departementet ut en pressemelding der de avkreftet alt, og hevdet at Der Spiegel bare hadde kommet med generelle spørsmål om bruk av rekvisitter i TV-serier, og at dette var en spøk fra deres side. Uansett hva som var sannheten - programmet var reddet.

Om dette kommer til å vedvare, er dog usikkert i dagens samfunn preget av evnen til å bli krenket; man kan finne mye i sketsjen som ikke er så veldig politisk korrekt idag om man betrakter den med et kritisk blikk. I Sverige sluttet man å sende programmet i seks år etter den første sendingen som følge av James' solide alkoholforbruk.

Det originale tigerskinnet befinner seg for øvrig nå hos Freddie Frintons sønn Steven. Om og hvor ofte han snubler i det, er imidlertid uvisst.

Her er den tyske versjonen i god oppløsning på YouTube:

Her er den sveitsiske versjonen som sendes i Norge, med norsk tekst:

Og her er den tyske versjonen i farger; dette ble lagt til senere - det var faktisk planer å spille inn en fargeversjon i 1968, men Freddie Frinton døde før prosjektet ble satt i gang:

- Brian smil.gif.45fa3f1698eef436c072a65cfd081302.gif

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

En ting man kanskje ikke vet før man blir voksen er hvert fall at siste scene når Grevinnen skal til sengs så betyr "same procedure..."-setningen at det sannsynligvis skal knulles hardt og rått. Da jeg innså dette ble sketsjen ødelagt for min del.

Anonymkode: 5a7cb...916

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...