Gå til innhold

Har vi nordeuropeere matkultur?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg er forøvrig veldig glad i indisk og pakistansk mat, det er det beste jeg vet ❤️

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker
Entern skrev (17 minutter siden):

Kulturer er langt eldre enn 1800-tallet. Selv om det moderne nasjonskonseptet ble utviklet da. 
Det var ikke tyskerne som var trusselen det var svenskene.

Uansett: OT.

Kulturer har eksistert jlenge a, men ikke nasjonalkulturer. Folk på 1700-tallet ville følt kulturell tilknytning til sin hjembygd/by og eventuelle andre områder livet tok dem til, ikke hele det geografiske området som utgjør nasjonen deres i dag. En vestlending ville ikke følt noe mer tilhørighet til Christiania enn København, Antageligvis ville de følt mye mer kulturell tilhørighet nettopp til København. Spesielt de lerde, hvor dansk som eneste skriftspråk i denne regionen, ville vært en brobygger i et geofrafisk området hvor dialekter, i det vi i dag kaller Norge, den gang må ha vært så forskjellige at de nærmest ville vært egne språk å regne.  Det er ikke OT når du feilaktig kaller Norge en kolloni av Danmark ved å se på Norge og Danmark som om de den gang var nasjonalstater som i dag.

Anonymkode: 9e58b...400

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Klart vi har en matkultur. Den er bare ikke anerkjent i resten av verden som tipp-topp. 

Men det er bare et fåtall land som er anerkjent for sin mat. Frankrike, Italia, Japan, Mexico, India, Thailand. Flere er det faktisk ikke. 

De aller aller fleste lands matkultur er for de lokale og totalt uinteressant for resten av verden. Vi er i sistnevnte kategori.

Anonymkode: 5952a...848

Du glemte Kina.

Endret av Bacteria
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Entern skrev (5 timer siden):

Jeg er forøvrig veldig glad i indisk og pakistansk mat, det er det beste jeg vet ❤️

Men er ikke dette  vegetarmat med mye krydder da?

Anonymkode: d7b48...a19

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Men er ikke dette  vegetarmat med mye krydder da?

Anonymkode: d7b48...a19

Spiser mest kylling og lam jeg da 😅 men ja masse krydder 😁

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
Nattens rytter skrev (6 timer siden):

Me har no næpsupe, rummbrød og avletto. Ingenting slår det. 

Mener du nepespa? 

https://no.wikipedia.org/wiki/Nepespa

Det er dødssynd å kalle spa for suppe i Bykle, altså. 

Anonymkode: 4c757...48d

  • Hjerte 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Bacteria skrev (8 timer siden):

Du glemte Kina.

Koreansk mat har jo også vært i vinden lenge.

Anonymkode: 4c757...48d

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (14 timer siden):

Det er ikke på grunn av pakistanere men fra India/Bangladesh og det kommer fra den tiden India var en engelsk koloni.

Anonymkode: eba31...9ed

Pakistan og Bangladesh var en del av India og dermed også kolonier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Ellers: Jeg har i flere år abonnert på et britisk og et fransk matmagasin, og i begge var det en god stund en bølge av skandinavisk-inspirerte oppskrifter over flere år. Dvs jeg vil si det har gitt seg nå for en stund siden - det var vel mer i kjølvannet av Nomas storhetstid i restaurantverdenen, og "nordic noir"-bølgen innen krim, Jf denne Guardian-artikkelen fra 2016 som omhandler trenden innen mote, arkitektur og design: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/nov/06/scandinavian-style-takes-over-uk-fashion-retailing

Men det har altså også dreid seg om mat, selv om det ikke har vært noen skiller mellom svensk, dansk og norsk - alt er "scandi" og "hygge" i en eneste miks. Mye kjøttbullar, tyttebær, rødbeter, danske smørrebrød, kanelbullar - og (røke)laks selvsagt,

Anonymkode: 4c757...48d

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Selvfølgelig er det matkultur i Nord-Europa. Å tro noe annet, er jo idioti.

Om det er god eller dårlig kultur, kommer jo an på øyet som ser.

Du får lese deg litt opp på kulturbegrepet om du fremdeles tenker at det ikke er matkultur nord i Europa.

Anonymkode: 98ec7...bd2

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Norge har jo en matkultur, men ikke veldig imponerende sammenlignet med hva andre kulturer kan tilby. Jeg er ikke veldig glad i Norsk tradisjonsmat, selvom jeg elsker gode norske matvarer. Viltkjøtt, fisk, rotgrønnsaker, sopp og bær er nydelig, men greier ikke å bli veldig begeistret for fårikål, sodd etc.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
On 7/10/2023 at 5:51 PM, AnonymBruker said:

Selvsagt har vi matkultur  mat med utgangspunkt i lokale råvarer og tilberedt på tradisjonelle måter. Mye svinekjøtt, mye langtidskokt mat, og for kyststrøk, fisk tilberedt på mange måter.

Anonymkode: 1a2b9...064

Enig. Norden er jo ikke ulikt andre områder. Alle regioner ar jo hatt en matkultur som bygget på lokale råvarer. Før man fikk ting som kjøleskap, fryser, tog, bil, osv. Så var det jo ikke andre måter man kunne gjøre det på. 

Anonymkode: d12eb...158

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...