Gå til innhold

Har vi nordeuropeere matkultur?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Sammenlignet med sør Europa, så kan man vel ikke si det? Og Asia, Afrika og Sør Amerika.

Er det klimaet som gjør det slik?

Anonymkode: f1ca0...d67

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Selvsagt har vi matkultur  mat med utgangspunkt i lokale råvarer og tilberedt på tradisjonelle måter. Mye svinekjøtt, mye langtidskokt mat, og for kyststrøk, fisk tilberedt på mange måter.

Anonymkode: 1a2b9...064

  • Liker 16
  • Hjerte 1
  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Selvsagt har vi matkultur  mat med utgangspunkt i lokale råvarer og tilberedt på tradisjonelle måter. Mye svinekjøtt, mye langtidskokt mat, og for kyststrøk, fisk tilberedt på mange måter.

Anonymkode: 1a2b9...064

Men ikke noe av dette er ansett som god mat rundt om i verden, i alle fall ikke på nivå med italiensk, indisk, kinesisk, fransk osv.

Så våre matretter er kun ment for vår gane, som blir oppdratt til å like det.

Anonymkode: f1ca0...d67

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Det er jo en grunn til at vi har taco fredag, og britene har tikka masala fra pakistanere som nasjonalrett 🤷‍♂️

Anonymkode: f1ca0...d67

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvsagt har vi matkultur, både skandinaver, tyskere og briter lager god og mettende mat.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Nei, men vi har en kultur for å være ærlige og redelige og lite korrupte. Folk i sør har kanskje mat, men de mangler det andre. Jeg vet hva jeg foretrekker. 

Anonymkode: d0d09...cec

  • Liker 1
  • Hjerte 2
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Poteter og salt. 

Anonymkode: 364b9...b47

Hvor mange salt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Ja. Norsk laks er veldig populær i utlandet hvertfall

Anonymkode: e75d9...750

  • Liker 2
  • Hjerte 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Mat må man ha, slik har det vært i alle tider. I dette landet her har vi hatt erfaringer med fattigdom, og har i så lende ikke hatt tilgang til alskens krydderier og flotte ferske ingredienser. Men! Det vi har en i særdeleshet god tradisjon med, og det i verdenssammenheng, det er konservering av mat. Jeg har bodd en periode i utlandet, og på de flotteste restaurantene der brukte de konserveringsteknikker fra norden rett og slett kun bare for å gi maten bedre smak. Så er det visst hold i det gode gamle ordtaket om nød lærer naken kvinne å spinne.

Anonymkode: d3aa1...b1e

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
1 minutt siden, PokemonGone said:

Hvor mange salt?

Uendelige mengder salt. 

Anonymkode: 364b9...b47

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Men ikke noe av dette er ansett som god mat rundt om i verden, i alle fall ikke på nivå med italiensk, indisk, kinesisk, fransk osv.

Så våre matretter er kun ment for vår gane, som blir oppdratt til å like det.

Anonymkode: f1ca0...d67

Våre matretter er ment for oss. God mat for hardt arbeid i kaldt klima. Hvorvidt du liker maten betyr ikke at det ikke er en matkultur.

Anonymkode: 1a2b9...064

  • Liker 9
  • Hjerte 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

I høyeste grad, men den er utdøende.

Modern hadde sikkert 20 fiskeretter hun sjonglerte mellom i min oppvekst (kysten), i tillegg hadde vi mye vilt-retter på helg. 

Norge er vel et av landene på jorda som har best tilgang på et vanvittig mangfold av ferske råvarer, så hbis en gidder å lese seg litt opp på gamle oppskrifter er det masse god mat en kan lage.

Ihjelkrydret,/hjelsaltet som asiatisk og spansk mat, og pasta kan ikke måle seg med norsk trad mat.

Anonymkode: f1684...08a

  • Liker 4
  • Hjerte 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Fersk fisk og rotgrønnsaker. Reinsdyrkjøtt. Supper. Vafler

Anonymkode: 99172...456

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Uendelige mengder salt. 

Anonymkode: 364b9...b47

Så nordeuropeere matkultur er uspiselig 😂😂😂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Klart vi har en matkultur. Den er bare ikke anerkjent i resten av verden som tipp-topp. 

Men det er bare et fåtall land som er anerkjent for sin mat. Frankrike, Italia, Japan, Mexico, India, Thailand. Flere er det faktisk ikke. 

De aller aller fleste lands matkultur er for de lokale og totalt uinteressant for resten av verden. Vi er i sistnevnte kategori.

Anonymkode: 5952a...848

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker
3 minutter siden, PokemonGone said:

Så nordeuropeere matkultur er uspiselig 😂😂😂

Ikke om man elsker poteter og salt 😋

Anonymkode: 364b9...b47

  • Liker 3
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (13 minutter siden):

Det er jo en grunn til at vi har taco fredag, og britene har tikka masala fra pakistanere som nasjonalrett 🤷‍♂️

Anonymkode: f1ca0...d67

Det er ikke på grunn av pakistanere men fra India/Bangladesh og det kommer fra den tiden India var en engelsk koloni.

Anonymkode: eba31...9ed

  • Hjerte 3
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Alle land som har mat, har også en matkultur.

Vår er det vi kaller tradisjonsmat. Tenk lefser, poteter, hjemmebakte brød, lokale og sesongbaserte varer som lam og (norske) epler. Våre matkultur kommer fra hva som var tilgjengelig og ikke. Vi hadde kanskje ikke tilgang til ris, men vi hadde poteter. Så da brukte vi det i stedet. Vi hadde kanskje ikke appelsiner og mango, men vi hadde multer og epler, og tok utgangspunkt i det. Vi hadde gode områder der bl.a. kyr kunne beite på, så da har vi mye mat med meieriprodukter (gjerne fete, som har mer næring i seg, og smaker fyldigere).

Om man liker sånn type mat er en smakssak. Folk fra andre land kan ofte synes sånn mat er kjedelig, men jeg personlig foretrekker "jordnære" smaker som de vi har i Norge over nesten parfymerte smaker de har i for eksempel India og omegn. Jeg tenker også om man bombarderer munnen med 200 forskjellige krydder hvert eneste måltid, er det ikke rart man til slutt ikke kan spise noe annet. Blir litt som å bare drikke noe med smak og sukker. Selvsagt vil man ikke ha vann til slutt, da. Men det betyr ikke at det er noe galt med vann. Folk er forskjellige.

Anonymkode: 55994...30c

  • Liker 7
  • Hjerte 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...