AnonymBruker Skrevet 24. august 2023 #101 Del Skrevet 24. august 2023 9 minutter siden, gnor said: Det er ingen automatikk i at man ikke trenger tenke på kalorier. Alt avhengig av hva man legger vekt på og liker best i steinalderdietten vil man fort få i seg veldig mye energitett mat og man vil da kunne legge på seg, og da særlig magefett der mettet fett liker å legge seg. Derav behovet for å gå mye og bruke energien. Hvor mye man spiser er avhengig av så mye, alt fra hvor fort man spiser til psyke, aktivitet... Alt påvirker appetitt og hvor mye/ofte man spiser. At noen som spiser langsomt, har gode sosiale forhold og et sunt forhold til mat og kropp klarer å regulere det er ikke det samme som at ingen behøver tenke på kaloriene. Spiser du ordentlig mat, altså det kroppen din nå engang er laget for å spise, så vil du ikke trenge å telle kalorier. Du blir ganske enkelt mett. I likhet med alle andre dyr når de spiser sin naturlige mat. Ingen dyr blir overvektige i naturen, ikke engang om de er konstant omgitt av ting de kan spise. Og du ser heller ikke overvekt hos stammefolk som fortsatt spiser sin tradisjonelle diett (uavhengig av om de spiser mest planter eller kjøtt). Hverken mennesker eller dyr er rett og slett "laget" for å bli overvektige, det har ingen evolusjonær fordel (ikke å forveksle med å legge på seg litt ekstra fett før vinteren). Skal du bli overvektig må du spise feil mat (og/eller være syk og/eller bruke medisiner som klusser med forbrenning/appetitt). Når jeg sier steinaldermat mener jeg altså ikke at man skal stappe i seg enorme mengder nøtter bare fordi man spiste nøtter i steinalderen. De ville jo ikke hatt uendelig tilgang til f.eks saltede peanøtter hver dag hele året slik som oss. Anonymkode: 29987...e09 3 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. august 2023 #102 Del Skrevet 24. august 2023 AnonymBruker skrev (26 minutter siden): Spiser du ordentlig mat, altså det kroppen din nå engang er laget for å spise, så vil du ikke trenge å telle kalorier. Du blir ganske enkelt mett. Anonymkode: 29987...e09 Helt riktig! En stor tallerken pasta vs en tallerken med 300 gram biff...Hva metter mest, hva legger du på deg av? Jeg velger biffen. Anonymkode: 45088...b80 10 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #103 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (13 timer siden): Å spise en god variasjon med fisk, egg, kjøtt, godt med frukt, grønt, bær, nøtter og frø, er da veldig god variasjon og gir alt vi trenger. Spiser man innmat i tillegg, så er det vel knapt noe mer næringsrikt. Anonymkode: 45088...b80 Dette er jo alt annet enn basismaten man ble anbefalt å spise på 1980-tallet: Brød/korn, melk og poteter! Anonymkode: c5b1a...71e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #104 Del Skrevet 25. august 2023 54 minutter siden, AnonymBruker said: Dette er jo alt annet enn basismaten man ble anbefalt å spise på 1980-tallet: Brød/korn, melk og poteter! Anonymkode: c5b1a...71e Det sier jo litt om den klassiske ernæringspyramiden at vi anbefales å spise mye av det vi VET er en direkte årsak til verdens vanligste sykdom: karies. Vi oppfordres selvsagt også til å pusse tennene og bruke fluor Beskjeden er altså "Spis mye av dette, for det er sunt." Så "Husk å pusse tennene for å begrense skadene av kostholdet vi anbefaler." Anonymkode: 29987...e09 2 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
IneT Skrevet 25. august 2023 #105 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (På 11.3.2023 den 4.39): Rapsolje er prosessert olje, flere studier viser at det skapet inflammasjon i kroppen. Hva tenker du er galt med ekte meierismør? Anonymkode: fd309...a58 Spiser du ingen matvarer som er prosessert da eller? 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
I Grosny Skrevet 25. august 2023 #106 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (På 11.3.2023 den 6.54): Hva som er riktig kosthold for familiær hyperkolesterolemi vet vi ikke, men rådet om å kutte ned på mettet fett og kolesterol er ikke basert på fakta, så det du sier er feil. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200706113955.htm "For decades, people diagnosed with familial hypercholesterolemia have been instructed to minimize their consumption of saturated fats to lower cholesterol and reduce their risks of heart disease. But a new study published in the journal BMJ Evidence-Based Medicine found no evidence to support those claims." Uansett baserer man ikke kostholdsråd for hele befolkningen på 0,4% av befolkningen med en genfeil. 99,6% av befolkningen har ikke familiær hyperkolesterolemi. Anonymkode: 39aa6...cf0 Men det er veldig mange som har for mye av feil type kolestrol. Jeg tror det er forårsaket av en blanding av gener, livsstil og kosthold, og det bør selvfølgelig justeres på plass, og da helst med kosthold og livsstil mener jeg. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
umAxa Skrevet 25. august 2023 #107 Del Skrevet 25. august 2023 (endret) On 8/22/2023 at 5:19 PM, gnor said: Hjerte og kar sykdommer har eksistert i alle tider og over alt hvor det var overflod ble folk rammet. I norge er disse på kraftig tilbakegang og vært det siden 70 tallet. Da døde mange ganger fler av dette. https://images.ctfassets.net/stnv4edzz8v3/9iZC2OkqcaC8Lmi8OCtEB/fe12efc80d1e7376eb50677fd13af2dd/CDC_Heart_Disease_Age_Adjusted_Deaths.png Trippel så mange døde av hjerte og kar sykdommer på 1960 enn 1920, Det er godt mulig at det er færre som dør av det nå i 2000 tallet, men tvilsomt er det pre 1920 tallet. VI kan alltids diskutere hvor vidt rapsolje er sunt/usunt og er største faktoren for sykdommer eller ei, men å insinuere at hjerte og kar sykdommer "alltid har eksistert" blir å ignorere at det er har skjedd en plutselig utvikling. Endret 25. august 2023 av umAxa 1 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #108 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (3 timer siden): Dette er jo alt annet enn basismaten man ble anbefalt å spise på 1980-tallet: Brød/korn, melk og poteter! Anonymkode: c5b1a...71e Haha, gud så mange helseproblemer jeg har fått av å vokse opp på 80 tallet Anonymkode: 45088...b80 1 4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #109 Del Skrevet 25. august 2023 Veldig sjeldent jeg steker noe faktisk, men har alltid brukt rapsolje til det. Hva er konklusjonen i denne tråden? Hvilken olje er best å bruke til steking? Anonymkode: 00c7c...5c5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #110 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Veldig sjeldent jeg steker noe faktisk, men har alltid brukt rapsolje til det. Hva er konklusjonen i denne tråden? Hvilken olje er best å bruke til steking? Anonymkode: 00c7c...5c5 MEIERISMØR. Anonymkode: 58088...a6f 3 10 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #111 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (1 time siden): Veldig sjeldent jeg steker noe faktisk, men har alltid brukt rapsolje til det. Hva er konklusjonen i denne tråden? Hvilken olje er best å bruke til steking? Anonymkode: 00c7c...5c5 rapsolje eller meierismør Anonymkode: 91393...811 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #112 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (25 minutter siden): rapsolje eller meierismør Anonymkode: 91393...811 🤣 Anonymkode: 45088...b80 13 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #113 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (15 timer siden): Spiser du ordentlig mat, altså det kroppen din nå engang er laget for å spise, så vil du ikke trenge å telle kalorier. Du blir ganske enkelt mett. I likhet med alle andre dyr når de spiser sin naturlige mat. Ingen dyr blir overvektige i naturen, ikke engang om de er konstant omgitt av ting de kan spise. Og du ser heller ikke overvekt hos stammefolk som fortsatt spiser sin tradisjonelle diett (uavhengig av om de spiser mest planter eller kjøtt). Hverken mennesker eller dyr er rett og slett "laget" for å bli overvektige, det har ingen evolusjonær fordel (ikke å forveksle med å legge på seg litt ekstra fett før vinteren). Skal du bli overvektig må du spise feil mat (og/eller være syk og/eller bruke medisiner som klusser med forbrenning/appetitt). Når jeg sier steinaldermat mener jeg altså ikke at man skal stappe i seg enorme mengder nøtter bare fordi man spiste nøtter i steinalderen. De ville jo ikke hatt uendelig tilgang til f.eks saltede peanøtter hver dag hele året slik som oss. Anonymkode: 29987...e09 Dette er jo ikke riktig. Dyr blir også overvektige om de har rikelig tilgang på mat. Ikke sjelden å se overvektige katter og hunder. Dyr i det fri lever annerledes ja, fordi de må jobbe for maten. Det må ikke vi. Anonymkode: fa208...275 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #114 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (59 minutter siden): 🤣 Anonymkode: 45088...b80 ja det var jo et godt formulert, lærerikt og opplysende svar. Jeg foreslår at du tørker av deg fliret, og så tillater jeg meg å sitere mitt eget innlegg lenger oppe, der jeg forklarer hvorfor svaret på spørsmålet er at rapsolje er et godt valg, og dere som svarer som du gjør her, kanskje ikke er de ekspertene dere liker å tro dere er: https://optimaltkosthold.no/2021/02/07/rapsolje-er-sunnere-enn-olivenolje/ I denne artikkelen er det en person som er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, som uttaler om temaet rapsolje, canola oil, og ultraprosessering at verken raps- eller olivenolje er ultraprosessert: "Rapsolje og olivenolje topper listen, sier Astrid Nilsson, hun er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima. Nilsson mener at at mange feilaktig uttaler seg om emnet. – Det er så mange som mener at de kan dette feltet, og som har utnevnt seg selv til eksperter, men som lever helt i sin egen verden. Det er nesten så man kan bli litt skremt, påpeker hun. Nilsson, som har tilbrakt flere år med å forske på fett, matkvalitet, ernæring og helse, understreker viktigheten av å velge rapsolje og olivenolje når det er mulig.” “All rapsolje som er produsert i Norge er kaldpresset, altså produsert på samme måte som ekstra virgin olivenolje. Den er kun presset og filtrert, og absolutt ikke ultraprosessert, sier Nilsson.” I tillegg til denne biokjemiker/forskeren, uttaler ernæringsfysiolog Jeg tenker det hun sier her, er svært oppklarende, og at det gir svaret på TS' spørsmål: Ja, det finnes folk som ikke bare tror at rapsolje er sunt, men som faktisk vet det. Og de folkene som sier det, det er fagfolk og forskere som vet hva de snakker om. Og som altså er kjent med denne subkulturen som TS tydeligvis tilhører, og sier dette med en tydelig adresse til den misforståelsen vi kan lese i HI og flere innlegg i tråden her. Jeg er så drittlei sånn skremselpropaganda fra selvoppnevnte eksperter!!! Dere er like troverdige som en random tik-tok'er. Og før dere kommer med konspi-vrøvl om at Nofima driver med oppdragsforskning: Ja, det er de helt åpne om, og de følger selvfølgelig forskningsetiske prinsipper. I motsetning til tik-tok'ere og random KG-eksperter. Anonymkode: 91393...811 3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #115 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (8 minutter siden): ja det var jo et godt formulert, lærerikt og opplysende svar. Jeg foreslår at du tørker av deg fliret, og så tillater jeg meg å sitere mitt eget innlegg lenger oppe, der jeg forklarer hvorfor svaret på spørsmålet er at rapsolje er et godt valg, og dere som svarer som du gjør her, kanskje ikke er de ekspertene dere liker å tro dere er: https://optimaltkosthold.no/2021/02/07/rapsolje-er-sunnere-enn-olivenolje/ I denne artikkelen er det en person som er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, som uttaler om temaet rapsolje, canola oil, og ultraprosessering at verken raps- eller olivenolje er ultraprosessert: "Rapsolje og olivenolje topper listen, sier Astrid Nilsson, hun er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima. Nilsson mener at at mange feilaktig uttaler seg om emnet. – Det er så mange som mener at de kan dette feltet, og som har utnevnt seg selv til eksperter, men som lever helt i sin egen verden. Det er nesten så man kan bli litt skremt, påpeker hun. Nilsson, som har tilbrakt flere år med å forske på fett, matkvalitet, ernæring og helse, understreker viktigheten av å velge rapsolje og olivenolje når det er mulig.” “All rapsolje som er produsert i Norge er kaldpresset, altså produsert på samme måte som ekstra virgin olivenolje. Den er kun presset og filtrert, og absolutt ikke ultraprosessert, sier Nilsson.” I tillegg til denne biokjemiker/forskeren, uttaler ernæringsfysiolog Jeg tenker det hun sier her, er svært oppklarende, og at det gir svaret på TS' spørsmål: Ja, det finnes folk som ikke bare tror at rapsolje er sunt, men som faktisk vet det. Og de folkene som sier det, det er fagfolk og forskere som vet hva de snakker om. Og som altså er kjent med denne subkulturen som TS tydeligvis tilhører, og sier dette med en tydelig adresse til den misforståelsen vi kan lese i HI og flere innlegg i tråden her. Jeg er så drittlei sånn skremselpropaganda fra selvoppnevnte eksperter!!! Dere er like troverdige som en random tik-tok'er. Og før dere kommer med konspi-vrøvl om at Nofima driver med oppdragsforskning: Ja, det er de helt åpne om, og de følger selvfølgelig forskningsetiske prinsipper. I motsetning til tik-tok'ere og random KG-eksperter. Anonymkode: 91393...811 Jeg ler fordi poenget med tråden er at frøoljer ikke er bra. Du vil alltid møte forskjellige fagfolk og forskere som vil gi motstridende opplysninger om alt som har med mat og helse å gjøre. Informasjonen vi forbrukere får, har også en tendens til å endre seg fra det ene ytterpunktet til det andre. Du er såklart fri til å bruke så mye rapsolje du vil. Anonymkode: 45088...b80 11 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #116 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (21 minutter siden): Jeg ler fordi poenget med tråden er at frøoljer ikke er bra. Du vil alltid møte forskjellige fagfolk og forskere som vil gi motstridende opplysninger om alt som har med mat og helse å gjøre. Informasjonen vi forbrukere får, har også en tendens til å endre seg fra det ene ytterpunktet til det andre. Du er såklart fri til å bruke så mye rapsolje du vil. Anonymkode: 45088...b80 Men premisset for tråden er jo helt feil. TS postulerer at rapsoljer usunt, uten engang å argumentere for denne absurde påstanden som går på tvers av hva alle fagfolk sier. tar feil. TS forklarer ikke engang sitt standpunkt, men spør bare hvorfor noen mener rapsolje er bra. Jeg har svart på det spørsmålet. Anonymkode: 91393...811 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #117 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (18 minutter siden): Men premisset for tråden er jo helt feil. TS postulerer at rapsoljer usunt, uten engang å argumentere for denne absurde påstanden som går på tvers av hva alle fagfolk sier. tar feil. TS forklarer ikke engang sitt standpunkt, men spør bare hvorfor noen mener rapsolje er bra. Jeg har svart på det spørsmålet. Anonymkode: 91393...811 Også har andre svart på hvorfor det ikke er bra. Eksperter verden over vil aldri være enige uansett, så får man lytte til egen fornuft. Anonymkode: 45088...b80 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #118 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (16 minutter siden): Også har andre svart på hvorfor det ikke er bra. Eksperter verden over vil aldri være enige uansett, så får man lytte til egen fornuft. Anonymkode: 45088...b80 Hvilke fagfolk og eksperter er det som sier at rapsolje ikke er bra? Jeg ser bare anonyme KGere og tik-tokere som hevder dette. Vis meg fagfolk som hevder at rapsolje ikke er bra. Anonymkode: 91393...811 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #119 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (11 minutter siden): Hvilke fagfolk og eksperter er det som sier at rapsolje ikke er bra? Jeg ser bare anonyme KGere og tik-tokere som hevder dette. Vis meg fagfolk som hevder at rapsolje ikke er bra. Anonymkode: 91393...811 Du får google litt utenfor Norgeskartet. Anonymkode: 45088...b80 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august 2023 #120 Del Skrevet 25. august 2023 AnonymBruker skrev (28 minutter siden): Også har andre svart på hvorfor det ikke er bra. Eksperter verden over vil aldri være enige uansett, så får man lytte til egen fornuft. Anonymkode: 45088...b80 Vel, god fornuft sier at vi skal lytte til fagfolk. Den fornuften du viser til kaller jeg folkefornuften, og den er i svært mange av livets valg en helt elendig rettesnor. Forøvrig finnes der ikke eksempler på eksperter som sier ulike ting i denne tråden. Det finnes dokumentasjon på eksperter som sier at rapsolje er et godt valg, og så finnes der masse løse påstander fra anonyme brukere som sier noe annet. Det er altså ikke eksperter mot eksperter, men eksperter mot ab-koder. Anonymkode: 91393...811 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå