Gå til innhold

Tror virkelig mange at rapsolje er sunt?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

9 minutter siden, gnor said:

Det er ingen automatikk i at man ikke trenger tenke på kalorier. Alt avhengig av hva man legger vekt på og liker best i steinalderdietten vil man fort få i seg veldig  mye energitett mat og man vil da kunne legge på seg, og da særlig magefett der mettet fett liker å legge seg. Derav behovet for å gå mye og bruke energien. Hvor mye man spiser er avhengig av så mye, alt fra hvor fort man spiser til psyke, aktivitet... Alt påvirker appetitt og hvor mye/ofte man spiser.
At noen som spiser langsomt, har gode sosiale forhold og et sunt forhold til mat og kropp klarer å regulere det er ikke det samme som at ingen behøver tenke på kaloriene.

Spiser du ordentlig mat, altså det kroppen din nå engang er laget for å spise, så vil du ikke trenge å telle kalorier. Du blir ganske enkelt mett. I likhet med alle andre dyr når de spiser sin naturlige mat. Ingen dyr blir overvektige i naturen, ikke engang om de er konstant omgitt av ting de kan spise. Og du ser heller ikke overvekt hos stammefolk som fortsatt spiser sin tradisjonelle diett (uavhengig av om de spiser mest planter eller kjøtt). Hverken mennesker eller dyr er rett og slett "laget" for å bli overvektige, det har ingen evolusjonær fordel (ikke å forveksle med å legge på seg litt ekstra fett før vinteren). Skal du bli overvektig må du spise feil mat (og/eller være syk og/eller bruke medisiner som klusser med forbrenning/appetitt).

Når jeg sier steinaldermat mener jeg altså ikke at man skal stappe i seg enorme mengder nøtter bare fordi man spiste nøtter i steinalderen. De ville jo ikke hatt uendelig tilgang til f.eks saltede peanøtter hver dag hele året slik som oss.

Anonymkode: 29987...e09

  • Liker 3
  • Nyttig 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (26 minutter siden):

Spiser du ordentlig mat, altså det kroppen din nå engang er laget for å spise, så vil du ikke trenge å telle kalorier. Du blir ganske enkelt mett.

Anonymkode: 29987...e09

Helt riktig! En stor tallerken pasta vs en tallerken med 300 gram biff...Hva metter mest, hva legger du på deg av? Jeg velger biffen. 

Anonymkode: 45088...b80

  • Nyttig 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (13 timer siden):

Å spise en god variasjon med fisk, egg, kjøtt, godt med frukt, grønt, bær, nøtter og frø, er da veldig god variasjon og gir alt vi trenger. Spiser man innmat i tillegg, så er det vel knapt noe mer næringsrikt. 

Anonymkode: 45088...b80

Dette er jo alt annet enn basismaten man ble anbefalt å spise på 1980-tallet: Brød/korn, melk og poteter!

Anonymkode: c5b1a...71e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

54 minutter siden, AnonymBruker said:

Dette er jo alt annet enn basismaten man ble anbefalt å spise på 1980-tallet: Brød/korn, melk og poteter!

Anonymkode: c5b1a...71e

Det sier jo litt om den klassiske ernæringspyramiden at vi anbefales å spise mye av det vi VET er en direkte årsak til verdens vanligste sykdom: karies. Vi oppfordres selvsagt også til å pusse tennene og bruke fluor :)

Beskjeden er altså "Spis mye av dette, for det er sunt." Så "Husk å pusse tennene for å begrense skadene av kostholdet vi anbefaler."

Anonymkode: 29987...e09

  • Liker 2
  • Nyttig 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 11.3.2023 den 4.39):

Rapsolje er prosessert olje, flere studier viser at det skapet inflammasjon i kroppen. Hva tenker du er galt med ekte meierismør?

Anonymkode: fd309...a58

Spiser du ingen matvarer som er prosessert da eller?

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 11.3.2023 den 6.54):

Hva som er riktig kosthold for familiær hyperkolesterolemi vet vi ikke, men rådet om å kutte ned på mettet fett og kolesterol er ikke basert på fakta, så det du sier er feil.

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200706113955.htm

"For decades, people diagnosed with familial hypercholesterolemia have been instructed to minimize their consumption of saturated fats to lower cholesterol and reduce their risks of heart disease. But a new study published in the journal BMJ Evidence-Based Medicine found no evidence to support those claims."

 

Uansett baserer man ikke kostholdsråd for hele befolkningen på 0,4% av befolkningen med en genfeil. 99,6% av befolkningen har ikke familiær hyperkolesterolemi.

Anonymkode: 39aa6...cf0

Men det er veldig mange som har for mye av feil type kolestrol. Jeg tror det er forårsaket av en blanding av gener, livsstil og kosthold, og det bør selvfølgelig justeres på plass, og da helst med kosthold og livsstil mener jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

On 8/22/2023 at 5:19 PM, gnor said:

Hjerte og kar sykdommer har eksistert i alle tider og over alt hvor det var overflod ble folk rammet. 
I norge er disse på kraftig tilbakegang og vært det siden 70 tallet. Da døde mange ganger fler av dette.


https://images.ctfassets.net/stnv4edzz8v3/9iZC2OkqcaC8Lmi8OCtEB/fe12efc80d1e7376eb50677fd13af2dd/CDC_Heart_Disease_Age_Adjusted_Deaths.png

Trippel så mange døde av hjerte og kar sykdommer på 1960 enn 1920, Det er godt mulig at det er færre som dør av det nå i 2000 tallet, men tvilsomt er det pre 1920 tallet. VI kan alltids diskutere hvor vidt rapsolje er sunt/usunt og er største faktoren for sykdommer eller ei, men å insinuere at hjerte og kar sykdommer "alltid har eksistert" blir å ignorere at det er har skjedd en plutselig utvikling.

Endret av umAxa
  • Liker 1
  • Nyttig 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Dette er jo alt annet enn basismaten man ble anbefalt å spise på 1980-tallet: Brød/korn, melk og poteter!

Anonymkode: c5b1a...71e

Haha, gud så mange helseproblemer jeg har fått av å vokse opp på 80 tallet :ler:

 

Anonymkode: 45088...b80

  • Liker 1
  • Hjerte 4
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig sjeldent jeg steker noe faktisk, men har alltid brukt rapsolje til det.
 

Hva er konklusjonen i denne tråden? Hvilken olje er best å bruke til steking? 

Anonymkode: 00c7c...5c5

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Veldig sjeldent jeg steker noe faktisk, men har alltid brukt rapsolje til det.
 

Hva er konklusjonen i denne tråden? Hvilken olje er best å bruke til steking? 

Anonymkode: 00c7c...5c5

MEIERISMØR. 

Anonymkode: 58088...a6f

  • Liker 3
  • Nyttig 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Veldig sjeldent jeg steker noe faktisk, men har alltid brukt rapsolje til det.
 

Hva er konklusjonen i denne tråden? Hvilken olje er best å bruke til steking? 

Anonymkode: 00c7c...5c5

rapsolje eller meierismør

Anonymkode: 91393...811

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (25 minutter siden):

rapsolje eller meierismør

Anonymkode: 91393...811

:roll: 🤣

 

Anonymkode: 45088...b80

  • Liker 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (15 timer siden):

Spiser du ordentlig mat, altså det kroppen din nå engang er laget for å spise, så vil du ikke trenge å telle kalorier. Du blir ganske enkelt mett. I likhet med alle andre dyr når de spiser sin naturlige mat. Ingen dyr blir overvektige i naturen, ikke engang om de er konstant omgitt av ting de kan spise. Og du ser heller ikke overvekt hos stammefolk som fortsatt spiser sin tradisjonelle diett (uavhengig av om de spiser mest planter eller kjøtt). Hverken mennesker eller dyr er rett og slett "laget" for å bli overvektige, det har ingen evolusjonær fordel (ikke å forveksle med å legge på seg litt ekstra fett før vinteren). Skal du bli overvektig må du spise feil mat (og/eller være syk og/eller bruke medisiner som klusser med forbrenning/appetitt).

Når jeg sier steinaldermat mener jeg altså ikke at man skal stappe i seg enorme mengder nøtter bare fordi man spiste nøtter i steinalderen. De ville jo ikke hatt uendelig tilgang til f.eks saltede peanøtter hver dag hele året slik som oss.

Anonymkode: 29987...e09

Dette er jo ikke riktig. Dyr blir også overvektige om de har rikelig tilgang på mat. Ikke sjelden å se overvektige katter og hunder. Dyr i det fri lever annerledes ja, fordi de må jobbe for maten. Det må ikke vi.

Anonymkode: fa208...275

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (59 minutter siden):

:roll: 🤣

 

Anonymkode: 45088...b80

ja det var jo et godt formulert, lærerikt og opplysende svar.

Jeg foreslår at du tørker av deg fliret, og så tillater jeg meg å sitere mitt eget innlegg lenger oppe, der jeg forklarer hvorfor svaret på spørsmålet er at rapsolje er et godt valg, og dere som svarer som du gjør her, kanskje ikke er de ekspertene dere liker å tro dere er:

https://optimaltkosthold.no/2021/02/07/rapsolje-er-sunnere-enn-olivenolje/

I denne artikkelen er det en person som er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, som uttaler om temaet rapsolje, canola oil, og ultraprosessering at verken raps- eller olivenolje er ultraprosessert:

"Rapsolje og olivenolje topper listen, sier Astrid Nilsson, hun er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima. Nilsson mener at at mange feilaktig uttaler seg om emnet.
– Det er så mange som mener at de kan dette feltet, og som har utnevnt seg selv til eksperter, men som lever helt i sin egen verden. Det er nesten så man kan bli litt skremt, påpeker hun. Nilsson, som har tilbrakt flere år med å forske på fett, matkvalitet, ernæring og helse, understreker viktigheten av å velge rapsolje og olivenolje når det er mulig.” “All rapsolje som er produsert i Norge er kaldpresset, altså produsert på samme måte som ekstra virgin olivenolje. Den er kun presset og filtrert, og absolutt ikke ultraprosessert, sier Nilsson.”

I tillegg til denne biokjemiker/forskeren, uttaler ernæringsfysiolog 

Jeg tenker det hun sier her, er svært oppklarende, og at det gir svaret på TS' spørsmål: 

Ja, det finnes folk  som ikke bare tror at rapsolje er sunt, men som faktisk vet det. Og de folkene som sier det, det er fagfolk og forskere som vet hva de snakker om. Og som altså er kjent med denne subkulturen som TS tydeligvis tilhører, og sier dette med en tydelig adresse til den misforståelsen vi kan lese i HI og flere innlegg i tråden her. Jeg er så drittlei sånn skremselpropaganda fra selvoppnevnte eksperter!!! Dere er like troverdige som en random tik-tok'er.

Og før dere kommer med konspi-vrøvl om at Nofima driver med oppdragsforskning: Ja, det er de helt åpne om, og de følger selvfølgelig forskningsetiske prinsipper. I motsetning til tik-tok'ere og random KG-eksperter.

Anonymkode: 91393...811

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

ja det var jo et godt formulert, lærerikt og opplysende svar.

Jeg foreslår at du tørker av deg fliret, og så tillater jeg meg å sitere mitt eget innlegg lenger oppe, der jeg forklarer hvorfor svaret på spørsmålet er at rapsolje er et godt valg, og dere som svarer som du gjør her, kanskje ikke er de ekspertene dere liker å tro dere er:

https://optimaltkosthold.no/2021/02/07/rapsolje-er-sunnere-enn-olivenolje/

I denne artikkelen er det en person som er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, som uttaler om temaet rapsolje, canola oil, og ultraprosessering at verken raps- eller olivenolje er ultraprosessert:

"Rapsolje og olivenolje topper listen, sier Astrid Nilsson, hun er biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima. Nilsson mener at at mange feilaktig uttaler seg om emnet.
– Det er så mange som mener at de kan dette feltet, og som har utnevnt seg selv til eksperter, men som lever helt i sin egen verden. Det er nesten så man kan bli litt skremt, påpeker hun. Nilsson, som har tilbrakt flere år med å forske på fett, matkvalitet, ernæring og helse, understreker viktigheten av å velge rapsolje og olivenolje når det er mulig.” “All rapsolje som er produsert i Norge er kaldpresset, altså produsert på samme måte som ekstra virgin olivenolje. Den er kun presset og filtrert, og absolutt ikke ultraprosessert, sier Nilsson.”

I tillegg til denne biokjemiker/forskeren, uttaler ernæringsfysiolog 

Jeg tenker det hun sier her, er svært oppklarende, og at det gir svaret på TS' spørsmål: 

Ja, det finnes folk  som ikke bare tror at rapsolje er sunt, men som faktisk vet det. Og de folkene som sier det, det er fagfolk og forskere som vet hva de snakker om. Og som altså er kjent med denne subkulturen som TS tydeligvis tilhører, og sier dette med en tydelig adresse til den misforståelsen vi kan lese i HI og flere innlegg i tråden her. Jeg er så drittlei sånn skremselpropaganda fra selvoppnevnte eksperter!!! Dere er like troverdige som en random tik-tok'er.

Og før dere kommer med konspi-vrøvl om at Nofima driver med oppdragsforskning: Ja, det er de helt åpne om, og de følger selvfølgelig forskningsetiske prinsipper. I motsetning til tik-tok'ere og random KG-eksperter.

Anonymkode: 91393...811

Jeg ler fordi poenget med tråden er at frøoljer ikke er bra. Du vil alltid møte forskjellige fagfolk og forskere som vil gi motstridende opplysninger om alt som har med mat og helse å gjøre. Informasjonen vi forbrukere får, har også en tendens til å endre seg fra det ene ytterpunktet til det andre.

Du er såklart fri til å bruke så mye rapsolje du vil. 

Anonymkode: 45088...b80

  • Liker 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (21 minutter siden):

Jeg ler fordi poenget med tråden er at frøoljer ikke er bra. Du vil alltid møte forskjellige fagfolk og forskere som vil gi motstridende opplysninger om alt som har med mat og helse å gjøre. Informasjonen vi forbrukere får, har også en tendens til å endre seg fra det ene ytterpunktet til det andre.

Du er såklart fri til å bruke så mye rapsolje du vil. 

Anonymkode: 45088...b80

Men premisset for tråden er jo helt feil. TS postulerer at rapsoljer usunt, uten engang å argumentere for denne absurde påstanden som går på tvers av hva alle fagfolk sier. tar feil. TS forklarer ikke engang sitt standpunkt, men spør bare hvorfor noen mener rapsolje er bra. Jeg har svart på det spørsmålet.

Anonymkode: 91393...811

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (18 minutter siden):

Men premisset for tråden er jo helt feil. TS postulerer at rapsoljer usunt, uten engang å argumentere for denne absurde påstanden som går på tvers av hva alle fagfolk sier. tar feil. TS forklarer ikke engang sitt standpunkt, men spør bare hvorfor noen mener rapsolje er bra. Jeg har svart på det spørsmålet.

Anonymkode: 91393...811

Også har andre svart på hvorfor det ikke er bra. Eksperter verden over vil aldri være enige uansett, så får man lytte til egen fornuft. 

Anonymkode: 45088...b80

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (16 minutter siden):

Også har andre svart på hvorfor det ikke er bra. Eksperter verden over vil aldri være enige uansett, så får man lytte til egen fornuft. 

Anonymkode: 45088...b80

Hvilke fagfolk og eksperter er det som sier at rapsolje ikke er bra?

Jeg ser bare anonyme KGere og tik-tokere som hevder dette.

Vis meg fagfolk som hevder at rapsolje ikke er bra.

Anonymkode: 91393...811

  • Liker 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (11 minutter siden):

Hvilke fagfolk og eksperter er det som sier at rapsolje ikke er bra?

Jeg ser bare anonyme KGere og tik-tokere som hevder dette.

Vis meg fagfolk som hevder at rapsolje ikke er bra.

Anonymkode: 91393...811

Du får google litt utenfor Norgeskartet. 
 

Anonymkode: 45088...b80

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (28 minutter siden):

Også har andre svart på hvorfor det ikke er bra. Eksperter verden over vil aldri være enige uansett, så får man lytte til egen fornuft. 

Anonymkode: 45088...b80

Vel, god fornuft sier at vi skal lytte til fagfolk. 

Den fornuften du viser til kaller jeg folkefornuften, og den er i svært mange av livets valg en helt  elendig rettesnor.

Forøvrig finnes der ikke eksempler på eksperter som sier ulike ting i denne tråden. Det finnes dokumentasjon på eksperter som sier at rapsolje er et godt valg, og så finnes der masse løse påstander fra anonyme brukere som sier noe annet. Det er altså ikke eksperter mot eksperter, men eksperter mot ab-koder.

Anonymkode: 91393...811

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...