AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #41 Del Skrevet 6. februar 2023 Jeg er en person som ikke er så opptatt av mat, trenger ikke smake himmelsk og være perfekt hver dag. Er ikke så glad i å stå på kjøkkenet heller. Er absolutt ikke fanatisk, men spiser stort sett ganske rent likevel. Ytrefilet av storfe stekt med litt pepper, og søtpotet stekt i ovnen er en god middag for meg. Trenger ikke saus og masse tilbehør. Ørretfilet stekt i ovn med kokte poteter og kokt brokkoli. Av og til rømme. Ellers spiser jeg ofte omelett med grønnsaker og rent kjøtt oppi. Spiser generelt mye egg, til de fleste frokost og lunsj. Spiser mye grønsaker bare rå egentlig. Vi har ofte kylling, barna trives egentlig best med å gnage kjøtt av beina, så risen er ganske uinteressant. Karbonadedeig regner jeg som ren nok mat. Men jeg kan fint spise en tacolefse eller andre ting som er ultraprossesert, men jeg prøver å holde det renest mulig. Vi har også fullkornspasta av og til. Ikke stress med dette, ferdig fiskekaker er helt grei mat i en hektisk hverdag😊 Anonymkode: b2a73...427 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
solsolsol Skrevet 6. februar 2023 #42 Del Skrevet 6. februar 2023 For min del handler det ikke om å like å lage mat (det gjør jeg ikke), men at det bare er sånn det er. I tillegg spiser vi ikke så mange måltider, bare lunsj og middag (ungene spiser frokost i tillegg når de skal på skolen), da bruker jeg ikke masse tid på å dekke på/vaske etter masse ekstra måltider. Og de fleste tingene vi spiser krever faktisk utrolig lite i forhold til ferdigmat. Å hive fiskefilet og grønnsaker i ovnen, det tar jo ikke så mye tid. Om man ikke orker å lage lefser til tacoen kan man spise taco som salat i stedet. Hurtigmat her er feks omelett, det er mye raskere enn ferdigpizza eller hva det skulle være. Liker ikke å rydde heller, men man må jo det også 😅 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #43 Del Skrevet 6. februar 2023 solsolsol skrev (1 minutt siden): For min del handler det ikke om å like å lage mat (det gjør jeg ikke), men at det bare er sånn det er. I tillegg spiser vi ikke så mange måltider, bare lunsj og middag (ungene spiser frokost i tillegg når de skal på skolen), da bruker jeg ikke masse tid på å dekke på/vaske etter masse ekstra måltider. Og de fleste tingene vi spiser krever faktisk utrolig lite i forhold til ferdigmat. Å hive fiskefilet og grønnsaker i ovnen, det tar jo ikke så mye tid. Om man ikke orker å lage lefser til tacoen kan man spise taco som salat i stedet. Hurtigmat her er feks omelett, det er mye raskere enn ferdigpizza eller hva det skulle være. Liker ikke å rydde heller, men man må jo det også 😅 Om det fantes flere snarveier når det gjaldt rydding så hadde vi sikkert gjort det også. Som for eksempel at vi bruker vaskemaskin i stedet for vaskebrett og bekken. Og vi bruker jo støvsuger i stedet for kost- og støvbrett. Fordi det er mer lettvint og sparer tid og energi. Jeg ser litt sånn på all ferdigmaten som finnes. Selv om jeg åpenbart skjønner at det er bedre for oss å spise "rent" enn å ikke gjøre det, mens om man vasker klær i vaskemaskin eller bekk spiller litt mindre rolle. Men ja, jeg vil så gjerne spise mer "rent". Men jeg virkelig avskyr å lage mat. Jeg har i tillegg en unge som stort sett trenger tilsyn, og det gjør det så vanskelig. Jeg kan ikke bruke en time på å lage hjemmelaget fiskegrateng for eksempel 😅 Å skjære opp mengder med grønnsaker tar jo for eksempel mer tid enn å hive en Grandiosa i ovnen (nå bruker jeg tid på å skjære grønnsaker, og vi spiser aldri grandis - det var for å sette ting på spissen). Anonymkode: c89b2...a42 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #44 Del Skrevet 6. februar 2023 AnonymBruker skrev (46 minutter siden): Jeg føler at alle i denne tråden som synes det er så lett å spise rent, faktisk liker å lage mat. Og har mulighet til å stå lenge på kjøkkenet 😄 Anonymkode: c89b2...a42 Ja, jeg liker å lage mat. Nei, jeg har ikke alltid mulighet til å stå lenge på kjøkkenet. Lager ofte store porsjoner, og fryser ned. Har vakumpakker og to frysere, så det gjør det jo enkelt. Akkurat nå kan jeg gå i egen fryser å hente fire ulike typer suppe, bolognese, lapskaus, hamburgerbrød, tortillas, pulled pork, lammefrikasse, fiskekaker, lasagne, kraft i ulike varianter... og mye mer. Lager ofte mat for to dager på rad, eller tilbereder ingredienser til neste dags middag om jeg først er på kjøkkenet. Lunsjretter lages gjerne for 3-4 dager. I dag hadde jeg ikke klar lunsj, og dårlig tid. Da så jeg i kjøleskapet. Tre egg, rester av dampet brokkolini, en kokt potet, mozarella. Alt ble lagt i en ildfast form, så hadde jeg lunsj i dag, og også nok til i morgen. Totalt sett tar tilberedning+vask mindre tid enn om jeg skulle smurt skiver både i dag og i morgen. Anonymkode: 205ca...ba9 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #45 Del Skrevet 6. februar 2023 solsolsol skrev (1 time siden): Ble langt innlegg her, men er ikke enig i din definisjon, har du lagt til salt på maten er den i kategori 3. Jeg holder meg i alle fall ikke unna den kategorien. Jeg er heller ikke helt enig i definisjonen, men det er den som blir brukt. Det er bare bullshit at salt er usunt. Salt er livsnødvendig og det er farligere å få i seg for lite enn for mye. Så at en matvare (for eksempel kjøttdeig) går fra kategori 1 til 3 hvis det kommer med salt, men ikke hvis du tilsetter saltet selv er jo bare idiotisk. Kategori 3 er bare matvarer med flere ingredienser fra kategori 1 og 2. Noen av de matvarene i kategori 3 er sunne, andre er ikke. Ikke alt fra kategori 1 og 2 er sunne heller da. Anonymkode: 03b2d...6d7 2 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ulla Ullsokk Skrevet 6. februar 2023 #46 Del Skrevet 6. februar 2023 AnonymBruker skrev (5 timer siden): Jeg føler at alle i denne tråden som synes det er så lett å spise rent, faktisk liker å lage mat. Og har mulighet til å stå lenge på kjøkkenet 😄 Anonymkode: c89b2...a42 Jeg har LÆRT meg å like det, kunne ikke fordra det før. Liker det fordi det er overraskende lett og kjapt, hvis du ikke går helt nazi. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #47 Del Skrevet 6. februar 2023 Takk for mange fine og ikke minst inspirende svar! Spørsmålet mitt i HI ble kanskje litt dårlig formulert, men det virker som flere av dere skjønner hva jeg ville frem til uansett. Jeg har nok ikke et veldig usunt kosthold, men kunne alltids spist sunnere også. Jeg lager supper fra bunnen av, baker rundstykker selv, spiser mye egg, havregryn, grønnsaker og frukt/bær. Lager enkelte sauser og dressinger fra bunnen av. Sjekker alltid bakpå produkter jeg kjøper, og går etter det som inneholder minst konserveringsmiddel osv. Velger fiskekaker, fiskeburger osv med mest mulig fisk og minst mulig annet rart. Pasta, tacolefser osv kjøper jeg i butikk, og jeg kommer nok aldri til å orke og begynne å lage dette forhånd. Det blir for mye for meg personlig. Karbonadedeig spiser jeg en del av, men den inneholder vel ikke annet enn kjøtt, vann og salt, såvidt jeg kan se, og tenker derfor den er helt innafor? Også har jeg barn som er glad i kjøttboller osv. Det kjøper vi ferdig, rett og slett fordi jeg synes det er enkelt. Fiskegrateng skulle jeg gjerne laget fra bunnen, men siden ingen andre i familien spiser dette, blir det så jeg heller lager den ferdige varianten om jeg først skal spise dette, for å spare tid og oppvask. Ellers spiser jeg litt brød/polarbrød osv fra butikk og her prøver jeg å kutte litt, da det ofte er tilsatt en del ting som man ikke finner på et vanlig kjøkken. Men her også prøver jeg å være flink og lese bakpå. Alt i alt synes jeg middager virker mest komplisert å lage av kun rene råvarer (med mindre man trives med en rett bestående av fisk/kjøtt, grønnsaker og ris/potet), og det var derfor jeg opprettet denne tråden. Fordi jeg ønsket inspirasjon. Men jeg er ikke særlig kreativ eller glad i å lage mat, så jeg trenger nok isåfall ganske konkrete oppskrifter 🙈 Ts Anonymkode: 62900...305 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #48 Del Skrevet 6. februar 2023 Ulla Ullsokk skrev (1 time siden): Jeg har LÆRT meg å like det, kunne ikke fordra det før. Liker det fordi det er overraskende lett og kjapt, hvis du ikke går helt nazi. Jeg er 40, tror båten er gått 😅 Anonymkode: c89b2...a42 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
minister-mio Skrevet 7. februar 2023 #49 Del Skrevet 7. februar 2023 AnonymBruker skrev (9 timer siden): Jeg er 40, tror båten er gått 😅 Anonymkode: c89b2...a42 Ikke toget? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Snok1 Skrevet 7. februar 2023 #50 Del Skrevet 7. februar 2023 AnonymBruker skrev (16 timer siden): Jeg er en person som ikke er så opptatt av mat, trenger ikke smake himmelsk og være perfekt hver dag. Er ikke så glad i å stå på kjøkkenet heller. Jeg er som deg, stort sett. Middag er ofte rent kjøtt eller en fiskefilet med stekte rotgrønnsaker eller grønn salat til. Salaten har olje/eddik-dressing eller dressing basert på naturell yoghurt. Lager oftest mye salat, hvor restene blir til lunch dagen etter. I kantina på jobb har de gode supper laget fra bunnen. Frokost er ofte naturell yoghurt med 4 korn og frukt. Jeg kan spise poteter eller søtpoteter, men har nesten kuttet vanlige poteter. Pasta eller pizza spiser jeg nesten aldri. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mt3 Skrevet 7. februar 2023 #51 Del Skrevet 7. februar 2023 AnonymBruker skrev (16 timer siden): Om det fantes flere snarveier når det gjaldt rydding så hadde vi sikkert gjort det også. Som for eksempel at vi bruker vaskemaskin i stedet for vaskebrett og bekken. Og vi bruker jo støvsuger i stedet for kost- og støvbrett. Fordi det er mer lettvint og sparer tid og energi. Jeg ser litt sånn på all ferdigmaten som finnes. Selv om jeg åpenbart skjønner at det er bedre for oss å spise "rent" enn å ikke gjøre det, mens om man vasker klær i vaskemaskin eller bekk spiller litt mindre rolle. Men ja, jeg vil så gjerne spise mer "rent". Men jeg virkelig avskyr å lage mat. Jeg har i tillegg en unge som stort sett trenger tilsyn, og det gjør det så vanskelig. Jeg kan ikke bruke en time på å lage hjemmelaget fiskegrateng for eksempel 😅 Å skjære opp mengder med grønnsaker tar jo for eksempel mer tid enn å hive en Grandiosa i ovnen (nå bruker jeg tid på å skjære grønnsaker, og vi spiser aldri grandis - det var for å sette ting på spissen). Anonymkode: c89b2...a42 Satt på spissen så er vel vasking i vaskemaskin/oppvaskmaskin bedre for miljøet enn når vi brukte såpe i bekken, i hvertfall så lenge vannet går gjennom ett renseanlegg ellerpå 😊 Når det gjelder mat så er det vel helst dette med å unngå alle disse e-stoffene som er hovedpoenget med renest mulig mat. Ultraprossesert mat blir jo tilsatt mye unødig e-stoff kun for økt holdbarhet, finere farge.... Så får hver enkelt velge sin løsning, f.eks så er det ofte like lett å lage supper fra bunn som å koke opp en posesuppe, men en må jo da såklart kjøpe inn ingrediensene og kutte de i biter og ha en stavmikser om en ikke liker klumper/biter i tomat/brokkolisuppen.. så litt mer oppvask blir det. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. februar 2023 #52 Del Skrevet 7. februar 2023 Mt3 skrev (28 minutter siden): Satt på spissen så er vel vasking i vaskemaskin/oppvaskmaskin bedre for miljøet enn når vi brukte såpe i bekken, i hvertfall så lenge vannet går gjennom ett renseanlegg ellerpå 😊 Når det gjelder mat så er det vel helst dette med å unngå alle disse e-stoffene som er hovedpoenget med renest mulig mat. Ultraprossesert mat blir jo tilsatt mye unødig e-stoff kun for økt holdbarhet, finere farge.... Så får hver enkelt velge sin løsning, f.eks så er det ofte like lett å lage supper fra bunn som å koke opp en posesuppe, men en må jo da såklart kjøpe inn ingrediensene og kutte de i biter og ha en stavmikser om en ikke liker klumper/biter i tomat/brokkolisuppen.. så litt mer oppvask blir det. Det er tilsetningsstoffer man bør unngå, ikke e-stoffer. E-stoffer finnes i all mat, også ren mat. Anonymkode: c91fe...02c 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. februar 2023 #53 Del Skrevet 7. februar 2023 AnonymBruker skrev (11 timer siden): Alt i alt synes jeg middager virker mest komplisert å lage av kun rene råvarer (med mindre man trives med en rett bestående av fisk/kjøtt, grønnsaker og ris/potet), og det var derfor jeg opprettet denne tråden. Fordi jeg ønsket inspirasjon. Men jeg er ikke særlig kreativ eller glad i å lage mat, så jeg trenger nok isåfall ganske konkrete oppskrifter 🙈 Ts Anonymkode: 62900...305 Slike retter spiser vi sjeldent; Denne uka er det; Veganske burritos med koriandersaus. Fish n chips med erter. Ovnsbakte gnocchi med kylling, soltørkede tomater og spinat. Fennikelsuppe. Shar Sio bao buns. Ribolita (italiensk grønnsaksgryte). Galette (pai) med asparges og sopp. (ja, det er noen mindre innslag av halvfabrikata som smør, ost, og asiatiske sauser, om man skal være veldig streng) Andre gjengangere her i huset er indiske gryter i slow cooker, ovnsbakte pastaretter, pokebowls i ulike varianter, skalldyr med hjemmelaget majones og bakt brød, lapskaus på svineknoke, ovnsbakt fisk med grønnsaker. Anonymkode: 205ca...ba9 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. februar 2023 #54 Del Skrevet 7. februar 2023 AnonymBruker skrev (40 minutter siden): Slike retter spiser vi sjeldent; Denne uka er det; Veganske burritos med koriandersaus. Fish n chips med erter. Ovnsbakte gnocchi med kylling, soltørkede tomater og spinat. Fennikelsuppe. Shar Sio bao buns. Ribolita (italiensk grønnsaksgryte). Galette (pai) med asparges og sopp. (ja, det er noen mindre innslag av halvfabrikata som smør, ost, og asiatiske sauser, om man skal være veldig streng) Andre gjengangere her i huset er indiske gryter i slow cooker, ovnsbakte pastaretter, pokebowls i ulike varianter, skalldyr med hjemmelaget majones og bakt brød, lapskaus på svineknoke, ovnsbakt fisk med grønnsaker. Anonymkode: 205ca...ba9 Oi, her var det mye som hørtes godt ut! Har du oppskrift på ovnsbakte gnocchi med kylling, soltørkede tomater og spinat? Hvordan lager du dette uten at det blir tørt? Bruker du smør i formen når du lager ovnsbakt fisk med grønnsaker? Ts Anonymkode: 62900...305 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AprilLudgate Skrevet 7. februar 2023 #55 Del Skrevet 7. februar 2023 Ulla Ullsokk skrev (På 5.2.2023 den 22.08): Saus er null problem! Lager saus av kokosmelk, ingefær, salt og pepper og gjerne andre krydder, f eks koriander. Får alt til å smake godt! Lager tomatsaus av tomater på boks, med hvitløk, løk osv. Steker f eks opp masse forskjellige grønnsaker og gratinerer med ost. Vi spiser pasta, men det er ikke en stor del av f eks gratengen. Kroppen min trives best med litt karbo, men spiser ikke pasta med tilbehør som jeg gjorde da jeg var ung og dum😬 Nå er det litt oppi bare for å bli mett, får ikke den følelsen på lavkarbo. Har prøvd i tre måneder, ble bare slapp og kjip, hatet det. Ernæringsdama jeg gikk til innså at det ikke var for meg. Forresten, istedet for saus kan man bruke hummus, yoghurt, aioli. Det er superlett å unngå halvfabrikata, mye lettere enn man tror! Mye! Kanskje dumt spørsmål, men er ikke kokosmelk halv/helfabrikata? Og tomater på boks? Jeg er ikke voldsomt inni dette - men jeg trodde rene råvarer = ikke kjøpe noe på boks/hermetikk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AprilLudgate Skrevet 7. februar 2023 #56 Del Skrevet 7. februar 2023 AnonymBruker skrev (58 minutter siden): Slike retter spiser vi sjeldent; Denne uka er det; Veganske burritos med koriandersaus. Fish n chips med erter. Ovnsbakte gnocchi med kylling, soltørkede tomater og spinat. Fennikelsuppe. Shar Sio bao buns. Ribolita (italiensk grønnsaksgryte). Galette (pai) med asparges og sopp. (ja, det er noen mindre innslag av halvfabrikata som smør, ost, og asiatiske sauser, om man skal være veldig streng) Andre gjengangere her i huset er indiske gryter i slow cooker, ovnsbakte pastaretter, pokebowls i ulike varianter, skalldyr med hjemmelaget majones og bakt brød, lapskaus på svineknoke, ovnsbakt fisk med grønnsaker. Anonymkode: 205ca...ba9 🥰 Kan vi komme hjem til deg? 🥰 Men: kan jeg spørre om du bruker mye tid på dette? For meg hadde det tatt ufattelig mye tid bare å organisere på forhånd 😆😅 Er ikke flink til å lage mat. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. februar 2023 #57 Del Skrevet 7. februar 2023 AprilLudgate skrev (5 minutter siden): Kanskje dumt spørsmål, men er ikke kokosmelk halv/helfabrikata? Og tomater på boks? Jeg er ikke voldsomt inni dette - men jeg trodde rene råvarer = ikke kjøpe noe på boks/hermetikk. Det kan være på boks om det ikke er tilsatt noe. Hakket tomat for eksempel er vel bare hakket tomat og ikke tilsatt noe annet? Samme med kokosmelk. Anonymkode: c89b2...a42 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ulla Ullsokk Skrevet 7. februar 2023 #58 Del Skrevet 7. februar 2023 AnonymBruker skrev (12 timer siden): Jeg er 40, tror båten er gått 😅 Anonymkode: c89b2...a42 Niks, jeg var også over 40! Før laget eksen all mat, men så ble han en eks😅 Grunnen til at jeg liker det nå, er nok mye fordi jeg kjenner hva det gjør med kroppen og det er inspirerende i seg selv. Det er jo når man er over 40 at kroppen sier tydeligere i fra! Hvis jeg hadde spist som da jeg var ung hadde jeg nok ikke klart annet enn å ligge på sofaen. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. februar 2023 #59 Del Skrevet 7. februar 2023 Ulla Ullsokk skrev (9 minutter siden): Niks, jeg var også over 40! Før laget eksen all mat, men så ble han en eks😅 Grunnen til at jeg liker det nå, er nok mye fordi jeg kjenner hva det gjør med kroppen og det er inspirerende i seg selv. Det er jo når man er over 40 at kroppen sier tydeligere i fra! Hvis jeg hadde spist som da jeg var ung hadde jeg nok ikke klart annet enn å ligge på sofaen. Takk, jeg får prøve. Bestilte abonnement på matkasse i går faktisk, for å hjelpe meg i gang 😅 Anonymkode: c89b2...a42 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ulla Ullsokk Skrevet 7. februar 2023 #60 Del Skrevet 7. februar 2023 AprilLudgate skrev (31 minutter siden): Kanskje dumt spørsmål, men er ikke kokosmelk halv/helfabrikata? Og tomater på boks? Jeg er ikke voldsomt inni dette - men jeg trodde rene råvarer = ikke kjøpe noe på boks/hermetikk. Sikkert hvis du er helt nazi, men det vokser så lite kokosnøtter her jeg bor. Jeg tror ikke noe av det har andre ting enn bittelitt salt tilsatt? Det er det jeg går etter, ikke om det kommer fra boks. Jeg lager f eks egen mandelmelk, men ikke alltid, har kjøpebokser på lur, selv om de har noen ingredienser jeg gjerne unngår. Jeg orker ikke fanatisk opplegg, lever sunnere enn sikkert 80% av alle nordmenn uansett. Ikke at det sier så mye😁. Så jeg er ingen fasit, kommer bare med mine tips, så får de som leser velge selv. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå