Gå til innhold

Kalkun-tilbehør?


NullHull

Anbefalte innlegg

Dere som pleier å meske dere med kalkun iløpet av julen, hva bruker dere som tilbehør? Noen med amerikanske tradisjoner her kanskje, som kan gi meg idéer med søtpotet f.eks? Det har jeg nemlig så lyst til å prøve! Noen som kanskje også har en oppskrift på en litt mager men velsmakende variant av coleslaw? Evt en annen kålsalat?

:nissevink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Vi har stuffing, fløtegratinerte poteter, søtpotetmos, hjemmelaget saus og diverse grønnsaker.

Hva med denne?

Glaserte søtpoteter (6 porsj.)

800 g søtpoteter

90 g smør

1¼ dl brunt sukker

1 ss sitronsaft

1¼ dl appelsinjuice

2 ts revet sitronskall

Skrell potetene og skjær dem i tykke skiver. Legg i en ildfast form og hell over smeltet smør. Tilsett sukker, sitronsaft og appelsinjuice. Legg på lokk og stek ved 180 grader i ca 30 minutter. Ta av lokket og rør forsiktig. Dryss over sitronskall og stek videre 15-20 minutter.

Eller en annerledes søtpotetmos:

Karibisk søtpotetmos

1 kg søtpoteter

2 dl usøtet kokosmelk

70 g smør

saften av 1 lime

salt/pepper

Skjær potetene i biter og kok møre i ca 20 minutter. Kok samtidig inn kokosmelken til det er igjen ca 1 ½ dl. Damp potetene og mos demi den varme kokosmelken. Rør inn smør og limesaft, smak til med salt og pepper.

Coleslaw

½ rødt kålhode

½ grønt kålhode

2 gulrøtter

1 løk

2 dl majones

3 ss sukker

1½ ss hvitvinseddik

1 krm løkpulver

1 krm hvitløkspulver

1 krm sennepspulver

1 krm pepper

½ ts salt

1 ss sitronsaft

Skyll rødkålen godt, ellers farger den salaten rød. Riv kål, gulrøtter og løk. Bland sammen majones, sukker, eddik, krydder og sitronsaft og bland med grønnsakene.

Majones er jo en viktig ingrediens i coleslaw, men om du absolutt skal ha den magrere kan du jo bruke lettmajones og i tillegg erstatte litt av den med f.eks. lettrømme, kesam e.l.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte stuffingen, noen forslag:

Baconstuffing

1 liter brødterninger av fersk loff

1 dl melk

2 egg

100 g bacon

150 g champignon

1 løk

salt/pepper

litt muskat

persille

Klipp bacon i små biter. Løk og persille finhakkes. Soppen skjæres i skiver. Brun bacon, løk og sopp. Ha i persille. Hell over brødet som er blandet med egg og melk. Smak til med salt, pepper og muskat.

Kirsebærstuffing

100 g grovbrød

1,5 dl kremfløte

400 g kvernet kalkunkjøtt

1 løk

2 ss smør

1 egg

1 ss konjakk (kan sløyfes)

1 hvitløksbåt

½ laurbærblad

2 ts hakket timian

1 ½ ts pepper

1 knivsodd muskat og kanel

2 ss hakket persille

1 ss worcestershiresaus

100 g steinfrie kirsebær (hermetiske)

Smuldre brødet og hell over fløten. La trekke til brødet har sugd opp all væsken. Bland kvernet kalkunkjøtt og brødblandingen godt. Finhakk løk og surr den blank i smør. Bland i farsen sammen med resten av ingrediensene. Fyll kalkunen.

Svinekjøtt-, sviske- og kastanjestuffing

¾ kopp steinfrie svisker

½ kopp portvin

2 ss olivenolje

1 stor hakket løk

2 knuste hvitløksfedd

750 g malt svinekjøtt

1 ts paprikapulver

½ ts kanel

½ ts malt spisskummen

1 ½ ts salt

½ ts pepper

4 kopper friske brødsmuler

500 g kastanjer, ristede (200 grader, 15 min), skrelte og grovhakkede

4 vispede egg

½ kopp hønsebuljong

Bland svisker og portvin og la stå mens resten av stuffingen lages. Fres løken myk i olje, tilsett hvitløk og fres ½ minutt. Tilsett svinekjøtt og stek under omrøring til kjøttet er stekt. Tilsett paprikapulver, kanel, spisskummen, 1 ts salt og 1/4 ts pepper. Tilsett sviskene og portvinen til sist.

Hell alt over i en bolle og bland i brødsmulene, kastanjer og egg, bland godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Waldorfsalat er det eneste jeg har hørt bli brukt til kalkun.... det eneste jeg bruker hvertfall. Smaker supergodt. Kyllingsaus er også fint til og poteter da.

3 syrlige grønne epler

2 - 3 stilkselleristilker

1 liten skalk hodekål (kan sløyfes)

1 dl valnøttkjerner (Gjerne mer, gjem også noen til pynt)

1 liten klase blå druer

3 ringer ananas

2 ss ananassaft (hvis du bruker boks)

1,5 dl majones

1,5 dl stivpisket kremfløte (m/ 1 ts sukker (Eller Creme Fraiche)

saft av 1 sitron

1 ts sukker

Skjær opp epler i biter, ha over sitronsaft så de ikke blir brune.

Skjær stilkselleri i biter. Bruker du hodekål, finsnitt denne. (En god ostehøvel kan være fint å gjøre dette med.) Del valnøttkjernene litt. Del druene i to, og ta ut stenene. Gjem noen halve druer og valnøttkjerner til pynt.

Bland sammen majones og stivpisket kremfløte eller creme fraiche. Ha i sukkeret.

Bland forsiktig epler, evt. kål, stangselleri, anans og valnøtter og noen halve druer med majonesblandingen. Smak til om du vil ha i litt mer sitronsaft. Dekk et dypt fat eller en skål med salatblader og hell waldorfsalaten over.

Pynt med halve blå druer og valnøtter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi pleier også å ha waldorfsalat (den må være hjemmelaget - de ferdigsalatene en får kjøpt smaker ordentlig vondt). Utover det har vi en god saus, fløtegratinerte poteter og gjerne en grønn salat til også. Ett par ganger har vi byttet ut salatene med ovnsbakte grønnsaker, og det har også vært godt.

(da jeg feiret thanksgiving i USA fikk vi søtpoteter, potetmos, gravy, craneberry sauce, noe som minnet om coleslaw og grønnsaker til)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...