Gå til innhold

Irritabel tarm. Råd? Erfaringer? Oppmuntring?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei! 
Jeg er litt trist og demotivert her. Har hatt problemer nå i mange år, og nå er det så ille at jeg må ta tak. Magesmerter, diaré, forstoppelse, og problemer med å tømme tarmen. Derfor skal jeg nå prøve FODMAP- dietten. Vært et par turer på butikken nå, og det har vært en ordentlig nedtur. Har brukt Nebo(?)- appen og scannet varer for å se om de er høye eller lave i FODMAP, og syns alt scorer høyt. Nesten alt jeg liker og bruker å spise er nå nei- mat. Jeg er litt nedfor av hele greia.

Noen som har tips? Erfaringer? Hjelp?

Anonymkode: f4873...985

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Fodmap er et rent helvette i starten, men det går seg fort til! Noba-appen kan ha noe feil i seg, så sjekk alltid ingrediensene samtidig. Jeg har spist kun lav fodmap de siste månedene så har begynt å fått noen erfaringer. 

Det finnes brød, rundstykker og knekkebrød som er glutenfritt og lav fodmap (sjekk nøye da en del er høy fodmap selv om de er glutenfri). Jeg liker også godt havregrynsgrøt (ikke behov for glutenfri havregryn da de er glutenfri, kan være spor av gluten i de vanlige som er ok for oss med ibs) i tillegg for å variere litt. Ellers lager jeg knekkebrød selv. 

Nettsiden her har mange fine oppskrifter jeg bruker ukentlig: https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/

Viktigste er å unngå mel med fruktaner, store mengder frukt og grønnsaker (spesielt løk for meg), og laktose. 

Bare å spørre her eller send pm hvis du trenger mer tips eller lurer på noe. Ellers finnes det grupper på Facebook som har mange gode råd og tips. 

  • Liker 3
Skrevet

Tusen takk for svar!

Ja, syns det er noe ordentlig dritt! Håper det går seg fort til. Fant endelig noen knekkebrød på Coop, de er foreløpig de eneste knekkebrødene jeg har funnet med lav FODMAP. Kanskje jeg må til å lage noen selv. Spiser endel havregrøt ja, og er heldigvis glad i det. 
Har vært inne på den siden, takk for tips😊 
Det er trist med all frukt og grønnsaker jeg må holde meg unna😫 

Tusen, tusen takk! Skal sjekke face😊

Anonymkode: f4873...985

Skrevet

Det er MYE lettere å se på fodmap lister på forhånd, og planlegge måltider ut ifra listen. Da slipper du å gå rundt på butikken og bli skuffet igjen og igjen for hver matvare… et annet tips er å søke på fodmap retter, så slipper du alt styret med å sette sammen rettene selv. Da kommer også ofte opp alternative måter å få f eks tilrettelagt retter så de blir mest mulig «vanlige». Gå også i «mat uten» hylla, er ofte pose retter der som er fodmap vennlige, som gjør det lett å lage måltider (med et par andre varer fra butikken)

Anonymkode: 3b727...ab9

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

Tusen takk for svar!

Ja, syns det er noe ordentlig dritt! Håper det går seg fort til. Fant endelig noen knekkebrød på Coop, de er foreløpig de eneste knekkebrødene jeg har funnet med lav FODMAP. Kanskje jeg må til å lage noen selv. Spiser endel havregrøt ja, og er heldigvis glad i det. 
Har vært inne på den siden, takk for tips😊 
Det er trist med all frukt og grønnsaker jeg må holde meg unna😫 

Tusen, tusen takk! Skal sjekke face😊

Anonymkode: f4873...985

Vil også bare si at de fleste med IBS tåler litt frukt og grønnsaker, det er ofte mengden det står på! I starten kan det være lurt å unngå for å få magen stabil, men om ikke lenge så kan du nok helt sikkert spise litt frukt og grønnsaker også 😊 Du lærer deg fort hva din kropps toleransevindu er

Anonymkode: 3b727...ab9

  • Liker 2
Skrevet

Skriv ned det du spiser til vanlig, og så ser du etter om du finner lav fodmap alternativer til det produktet, eller en oppskrift så du kan lage det selv. 

Anonymkode: 23f60...959

  • Liker 1
Skrevet

Og er det f eks en matvare du er SKIKKKELIG skuffet over at du ikke kan spise, så søk gjerne på det på Google og skriv foodmap etterpå. Da kommer det ofte opp alternativer 

Du kan også skrive de her, så kan vi se om vi finner noe alternativt som ligner 😊

Anonymkode: 3b727...ab9

  • Liker 1
Skrevet

Jeg sliter også med irritabel tarm, og det som hjelper meg er å ta Alflorex som du får kjøpt på apoteket. Den er litt dyr men vel verdt det syns jeg. Føler magen og tarmen er bedre etter jeg begynte på den. En tabl daglig. 

Anonymkode: 777b0...145

  • Liker 1
Skrevet

Vil også anbefale Pinterest. Last ned appen 😊 Ofte mye bedre og gode alternativer til middag 😍 mye bedre enn Google

Anonymkode: 3b727...ab9

  • Liker 1
Skrevet

Jeg ville heller gjort som flere her sier, ts. Planlegg hva du skal spise den neste uken og handle inn matvarer til det.

Husk at «normalt norsk kosthold» faktisk ikke er mulig med ibs. Så den tanken må du legge fra deg. Det er kun surdeigsbrød du kan spise, og selv det som er merket «surdeig» i butikken MÅ du vite at har vært fermentert i minst 12 timer. Så du må egentlig ringe leverandøren før du kan kjøpe brød, om du ikke i nærheten har en meget god surdeigsbaker (noe Oslo nå har, men meg bekjent ingen andre norske steder)

En tenkt meny:

frokost og kvelds: havregrøt med nøtter og bær
Lunsj og middag: ris med dampede grønnsaker og hvit fisk til

snack: nøtter, koffeinfri te/kaffi og (om du ikke reagerer) noe oppkuttet frukt (ikke spis en hel av gangen)

Har du ordentlig trøbbel er ris og dampede, ukrydrede grønnsaker med hvit fisk til fint å ha som standard middag og lunsj. To måltider per dag, og du spiser både sunt, godt og trygt og uten mye bry. Resten av døgnet ville jeg spist havregryn. Gjenta. Du kan fint leve på dette noen måneder. (Jeg har forsøkt, går fint)

Det viktige med lowfoodmap er at dette er veien ut av uføret. Straks du er ute av uføret skal du slutte å spise lowfoodmap. På et tidspunkt er det meget sannsynlig at du kan spise alt igjen. Ikke når du vil, ikke så mye du vil, men faktisk hva du vil, uten å slite med magen. Så ta tak nå, og ta skikkelig tak - det er høyst midlertidig (trolig opplever du stor bedring på under et år) og absolutt verdt det.

Anonymkode: ecf5e...307

  • Liker 2
Skrevet

Prøv først noen dager på diett, og se hva som skjer da. Merker du bedring i plagene, er det en bra motivasjon til å fortsette. Etter som plagene avtar og helsa stabiliseres, går det an å prøve forsiktig med noe av det du har kuttet ut. Da kan det hende det er noen matvarer du kan spise litt av iblant, men hvis du får reaksjoner på noe så må det fortsatt unngås. Over tid kan du kanskje finne ut at det er flere ting du kan spise litt av noen ganger, men ikke hver eneste dag.

Å bli kvitt slitsomme mage/tarmplager er så deilig, det er som et nytt liv. Selv om jeg en sjelden gang kan savne enkelte matvarer, så er det en liten pris å betale for å slippe smerter, kvalme, oppkast, diaré, samt en haug med plager pga. dårlig næringsopptak, sånn som knusktørr hud, og generelt slapp og dårlig.

Anonymkode: 991e8...288

  • Liker 2
Skrevet

Jeg kan anbefale chiabrød og spirebrød fra Pure food. Fåes på Meny og Oda(Kolonial). Jeg tåler det godt, har kraftig IBS. Ellers lage jeg bananbrød selv, da har jeg ikke så mye mel i(jeg tåler kun havremel)siden mye er banan.

Skjermbilde 2021-08-26 kl. 16.51.18.png

Skjermbilde 2021-08-26 kl. 16.51.28.png

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Jeg ville heller gjort som flere her sier, ts. Planlegg hva du skal spise den neste uken og handle inn matvarer til det.

Husk at «normalt norsk kosthold» faktisk ikke er mulig med ibs. Så den tanken må du legge fra deg. Det er kun surdeigsbrød du kan spise, og selv det som er merket «surdeig» i butikken MÅ du vite at har vært fermentert i minst 12 timer. Så du må egentlig ringe leverandøren før du kan kjøpe brød, om du ikke i nærheten har en meget god surdeigsbaker (noe Oslo nå har, men meg bekjent ingen andre norske steder)

En tenkt meny:

frokost og kvelds: havregrøt med nøtter og bær
Lunsj og middag: ris med dampede grønnsaker og hvit fisk til

snack: nøtter, koffeinfri te/kaffi og (om du ikke reagerer) noe oppkuttet frukt (ikke spis en hel av gangen)

Har du ordentlig trøbbel er ris og dampede, ukrydrede grønnsaker med hvit fisk til fint å ha som standard middag og lunsj. To måltider per dag, og du spiser både sunt, godt og trygt og uten mye bry. Resten av døgnet ville jeg spist havregryn. Gjenta. Du kan fint leve på dette noen måneder. (Jeg har forsøkt, går fint)

Det viktige med lowfoodmap er at dette er veien ut av uføret. Straks du er ute av uføret skal du slutte å spise lowfoodmap. På et tidspunkt er det meget sannsynlig at du kan spise alt igjen. Ikke når du vil, ikke så mye du vil, men faktisk hva du vil, uten å slite med magen. Så ta tak nå, og ta skikkelig tak - det er høyst midlertidig (trolig opplever du stor bedring på under et år) og absolutt verdt det.

Anonymkode: ecf5e...307

Det er nå bare tull og vås. Det er en god del både brød og knekkebrød som er lav fodmap. 

 

Anonymkode: 23f60...959

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (25 minutter siden):

Jeg ville heller gjort som flere her sier, ts. Planlegg hva du skal spise den neste uken og handle inn matvarer til det.

Husk at «normalt norsk kosthold» faktisk ikke er mulig med ibs. Så den tanken må du legge fra deg. Det er kun surdeigsbrød du kan spise, og selv det som er merket «surdeig» i butikken MÅ du vite at har vært fermentert i minst 12 timer. Så du må egentlig ringe leverandøren før du kan kjøpe brød, om du ikke i nærheten har en meget god surdeigsbaker (noe Oslo nå har, men meg bekjent ingen andre norske steder)

En tenkt meny:

frokost og kvelds: havregrøt med nøtter og bær
Lunsj og middag: ris med dampede grønnsaker og hvit fisk til

snack: nøtter, koffeinfri te/kaffi og (om du ikke reagerer) noe oppkuttet frukt (ikke spis en hel av gangen)

Har du ordentlig trøbbel er ris og dampede, ukrydrede grønnsaker med hvit fisk til fint å ha som standard middag og lunsj. To måltider per dag, og du spiser både sunt, godt og trygt og uten mye bry. Resten av døgnet ville jeg spist havregryn. Gjenta. Du kan fint leve på dette noen måneder. (Jeg har forsøkt, går fint)

Det viktige med lowfoodmap er at dette er veien ut av uføret. Straks du er ute av uføret skal du slutte å spise lowfoodmap. På et tidspunkt er det meget sannsynlig at du kan spise alt igjen. Ikke når du vil, ikke så mye du vil, men faktisk hva du vil, uten å slite med magen. Så ta tak nå, og ta skikkelig tak - det er høyst midlertidig (trolig opplever du stor bedring på under et år) og absolutt verdt det.

Anonymkode: ecf5e...307

Ang brød, så har jeg lært at man kan spise all type ur korn, og magen min fungerer veldig bra på spelt brød 😅 kjøper mitt brød på kiwi

litt usikker på om jeg tolket deg riktig med «straks du er ute av uføret, skal du slutte å spise lowfoodmap». Men det kan virke som du mener man skal slutte brått, og det er feil 😅 Hele meningen med lowfoodmap diet er også å finne ut av hva man faktisk reagerer på. Så man skal introdusere høyfodmap gradvis, matvare for matvare, for å sjekke hvordan man reagerer. Å introdusere matvarer forsiktig inn igjen, kan også gjøre at man øker toleransevinduet for noen type varer. Man må rett og slett bruke tid (god tid) til å vende magen til maten igjen.
 

Om man slutter brått på lowfodmap, vil man antageligvis få en kraftig reaksjon og havne på null igjen. Dette gjelder alle, også de uten IBS. Om man vender tarmen til å bare takle snill mat, og plutselig pøser på med masse som er vanskelig fordøyelig, så vil hvem som helst reagere 😅

men er helt enig at på et tidspunkt så kan man spise det meste igjen, om man introduserer maten riktig. Men ikke alle tåler alt, noen er mer sensitive for noe 🤷🏼‍♀️ Men man lærer heller HVOR mye man tåler også 😊

Jeg ble bedre på 1 år 😄 og jeg var helt sengeliggende av IBS symptomer på det verste. Eneste jeg må være forsiktig med, er brød og fløte/melk ect 😊

Anonymkode: 3b727...ab9

  • Liker 1
Skrevet
Dropi skrev (34 minutter siden):

Jeg kan anbefale chiabrød og spirebrød fra Pure food. Fåes på Meny og Oda(Kolonial). Jeg tåler det godt, har kraftig IBS. Ellers lage jeg bananbrød selv, da har jeg ikke så mye mel i(jeg tåler kun havremel)siden mye er banan.

Skjermbilde 2021-08-26 kl. 16.51.18.png

Skjermbilde 2021-08-26 kl. 16.51.28.png

Oj, disse har jeg ikke sett, de skal jeg prøve! 😄

Anonymkode: 3b727...ab9

Skrevet

Anbefaler fermentert mat (du kan selv fermentere f.eks ketchup) eller drikke (kombucha for eksempel). De fleste med IBS har nok for lite tarmbakterier, og derfor kan man faktisk få det bedre ved å spise eller drikke fermenterte varer. 

Anonymkode: e02a5...daa

  • Liker 1
Skrevet

Min datter har fått påvist ibs, og har vært hos klinisk ernæringsfysiolog. Foreløpig kun 1 time, men skal tilbake. Hun ble anbefalt først å kutte div matvarer(ikke så mange på lista, men fex løk, kullsyredrikker, sterkt krydret mat) og å føre dagbok over måltider/grad av plager. Snart oppfølgingstime, og dersom vi verken ser et klart mønster i når plager oppstår eller har hjelp av nevnte kosttilskudd (Alflorex som nevnt over), skal vi starte Lav Fodmapkartlegging.

Sett deg nøye inn i hvordan du gjør utprøving; da kan du unngå å utelate for mange matvarer fra din meny. Det ernæringsfysiologen sa, var at mange levde unødvendig strengt fordi de kjørte lavfodmap-diett uten å ha prøvd ut trinn for trinn med reintroduksjon av matvarer. 

Anonymkode: 10576...5fc

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (15 minutter siden):

Anbefaler fermentert mat (du kan selv fermentere f.eks ketchup) eller drikke (kombucha for eksempel). De fleste med IBS har nok for lite tarmbakterier, og derfor kan man faktisk få det bedre ved å spise eller drikke fermenterte varer. 

Anonymkode: e02a5...daa

Jeg kan ikke noe om det, men vil bare slenge ut der om man tenker drikke kombucha så må man passe på hva det er laget på! Og det er vell hovedsakelig råtten sopp? Og ofte andre frukter, og med det masse fruktaner. Ofre er deg også tilsatt søtningsstoff, og det er heller ikke bra… så man må huske å lese nøye på innholdsfortegnelsen! 😅 finnes sikkert noen helt naturlige også 

Anonymkode: 3b727...ab9

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Min datter har fått påvist ibs, og har vært hos klinisk ernæringsfysiolog. Foreløpig kun 1 time, men skal tilbake. Hun ble anbefalt først å kutte div matvarer(ikke så mange på lista, men fex løk, kullsyredrikker, sterkt krydret mat) og å føre dagbok over måltider/grad av plager. Snart oppfølgingstime, og dersom vi verken ser et klart mønster i når plager oppstår eller har hjelp av nevnte kosttilskudd (Alflorex som nevnt over), skal vi starte Lav Fodmapkartlegging.

Sett deg nøye inn i hvordan du gjør utprøving; da kan du unngå å utelate for mange matvarer fra din meny. Det ernæringsfysiologen sa, var at mange levde unødvendig strengt fordi de kjørte lavfodmap-diett uten å ha prøvd ut trinn for trinn med reintroduksjon av matvarer. 

Anonymkode: 10576...5fc

Når det kommer til krydder, så tror jeg at jeg leste at ren chillikrydder er ok? Ikke i så mye mengder da 😅 korriger meg gjerne om jeg tar feil!! 

Anonymkode: 3b727...ab9

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...