Gå til innhold

Tips til å lage mat i airfryer


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Tenker kjøpe meg en slik maskin. Men jeg lite kunnskap på generell fritert mat, da jeg har unngått det pga karbohydrater og fett. 
 

Potet:

har lest noe om å vanne ut potetene for å få vekk mest mulig stivelse? Hvorfor vanner man ut potetene og hvordan gjør man det?

 

Fisk:

Sett tidligere at folk tar på ingredienser for å få det fritert. Mel og egg? Og hva er planko? 
 

Noe mer jeg burde vite om annen type mat, som brokkoli (koker jeg den litt først?), gulrot, rødt kjøtt?

Anonymkode: e3c71...c96

AnonymBruker
Skrevet

Potet: man skjærer de i staver, eller båter. Skyller godt. Lar de ligge i iskaldt vann en times tid. Tørker de tørre. salt+pepper+olje.

Fisk: skjærer i passe stykker. Vender i mel (jeg velger gjerne rug). Så i pisket egg. Så i brødsmuler med salt+pepper. Jeg synes panko er best, jeg kjøper på innvandrerbutikk. Man kan bruke girlijermel, men blir noe mer kompakt. Eller lage eget av gammelt brød. 

Vender rå grønnsaker i olje og krydder (er ikke opptatt av kalorier, og olje gir smak). Om du koker først tror jeg bare det blir overstekt. 

Andre ting som er godt å lage er løkringer (fra bunnen eller frosne)), vårruller (fra bunnen eller frosne) , varme rundstykker, varme opp pizzarester, kyllingvinger (rå, samme fremgangsmetode som panert fisk), chicken cordon bleu, snitzel. Og mye mer. 

Senest i går hadde jeg panert blomkål (dypper de i en tyntflytende røre) til middag, med en asiatisk dippingsaus. Sunt og godt. 

Anonymkode: 002ec...465

Skrevet (endret)

Poteter kan man koke litt på forhånd eller la ligge en stund i vann for å få ut stivelse.
Hvorfor man gjør det?
For å få et bedre resultat (jeg gjør det ofte når jeg skal lage båtpoteter, pommes frites o.l.). I tillegg er 80-90% av karbohydratene i poteter stivelse (om man er opptatt av sånt), så da får man jo bort noe av det også.

Det å ta på ingredienser før man friterer/steker kalles å panere. Ofte i mel, egg og brødsmuler.
Panko er japansk for brødsmuler og man får kjøpt panko i enkelte butikker her til lands. Panko'en har gjerne større biter enn de brødsmulene vi er vant til.

Man kan panere andre ting enn fisk.. Kylling f.eks.

Noe som også er vanlig når man friterer, er å dyppe maten i en frityrrøre først. Denne røren kalles tempura og kan bestå av hvetemel, potetmel, farris, salt osv. Bare å google tempura, så finner du nok mange varianter. Frityrrøre brukes nok mest når man friterer i olje.. 
Airfryer har jeg ikke erfaring med, men jeg leker litt med tanken på å kjøpe meg en selv :)

Endret av The Kavorka
Skrevet

Airfryer en en litt kraftig varmluftsovn som blir fort varm. Den friterer ingenting.

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
Viktualia skrev (1 time siden):

Airfryer en en litt kraftig varmluftsovn som blir fort varm. Den friterer ingenting.

Dårlig ordvalg av meg, men jeg er helt ny på temaet 😅

ts

Anonymkode: e3c71...c96

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Potet: man skjærer de i staver, eller båter. Skyller godt. Lar de ligge i iskaldt vann en times tid. Tørker de tørre. salt+pepper+olje.

Fisk: skjærer i passe stykker. Vender i mel (jeg velger gjerne rug). Så i pisket egg. Så i brødsmuler med salt+pepper. Jeg synes panko er best, jeg kjøper på innvandrerbutikk. Man kan bruke girlijermel, men blir noe mer kompakt. Eller lage eget av gammelt brød. 

Vender rå grønnsaker i olje og krydder (er ikke opptatt av kalorier, og olje gir smak). Om du koker først tror jeg bare det blir overstekt. 

Andre ting som er godt å lage er løkringer (fra bunnen eller frosne)), vårruller (fra bunnen eller frosne) , varme rundstykker, varme opp pizzarester, kyllingvinger (rå, samme fremgangsmetode som panert fisk), chicken cordon bleu, snitzel. Og mye mer. 

Senest i går hadde jeg panert blomkål (dypper de i en tyntflytende røre) til middag, med en asiatisk dippingsaus. Sunt og godt. 

Anonymkode: 002ec...465

Tusen takk 😍

ts

Anonymkode: e3c71...c96

AnonymBruker
Skrevet
The Kavorka skrev (2 timer siden):

Poteter kan man koke litt på forhånd eller la ligge en stund i vann for å få ut stivelse.
Hvorfor man gjør det?
For å få et bedre resultat (jeg gjør det ofte når jeg skal lage båtpoteter, pommes frites o.l.). I tillegg er 80-90% av karbohydratene i poteter stivelse (om man er opptatt av sånt), så da får man jo bort noe av det også.

Det å ta på ingredienser før man friterer/steker kalles å panere. Ofte i mel, egg og brødsmuler.
Panko er japansk for brødsmuler og man får kjøpt panko i enkelte butikker her til lands. Panko'en har gjerne større biter enn de brødsmulene vi er vant til.

Man kan panere andre ting enn fisk.. Kylling f.eks.

Noe som også er vanlig når man friterer, er å dyppe maten i en frityrrøre først. Denne røren kalles tempura og kan bestå av hvetemel, potetmel, farris, salt osv. Bare å google tempura, så finner du nok mange varianter. Frityrrøre brukes nok mest når man friterer i olje.. 
Airfryer har jeg ikke erfaring med, men jeg leker litt med tanken på å kjøpe meg en selv :)

Tusen takk 😍 Men farris?? Farris brus? Eller er jeg helt på jordet nå? 😂

ts

Anonymkode: e3c71...c96

Skrevet
AnonymBruker skrev (40 minutter siden):

Dårlig ordvalg av meg, men jeg er helt ny på temaet 😅

ts

Anonymkode: e3c71...c96

Neida, det er sånn det markedsføres. Men sånne ting med tynn røre rundt, a la tempura og løkringer, tror jeg ikke blir særlig bra i en airfryer. 

I en tempurarøre er det for øvrig gjerne vann, eller noen ganger farris. Øl kan også brukes. 

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...