Gjest Gjest Skrevet 10. august 2005 #1 Del Skrevet 10. august 2005 Har nettopp fått vite at jeg muligens har cøliaki (venter på test-resultat), og lurer derfor på om det er noen her som har det og kan forklare litt mer om det? Jeg vet jo at det er gluten-intoleranse og sånn, tenker mer på hvilke endringer som må til i hverdagen når man har det. Har det stor innvirkning utenom på maten? Og er det fryktelig mange produkter som blir "fy"? Takk for svar. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Malama Skrevet 10. august 2005 #2 Del Skrevet 10. august 2005 Mel er "fy", da det er der glutenet oppholder seg.... Det finnes glutenfritt mel å få kjøpt, og på bakerier selger de ofte glutenfritt brød også, men begrensningen ligger altså i f.eks vanlig brød fra butikken, boller, bløtkaker, rundstykker... Med mindre de er bakt glutenfritt (som altså er mulig) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 10. august 2005 #3 Del Skrevet 10. august 2005 (endret) Mel er "fy", da det er der glutenet oppholder seg.... Det finnes glutenfritt mel å få kjøpt, og på bakerier selger de ofte glutenfritt brød også, men begrensningen ligger altså i f.eks vanlig brød fra butikken, boller, bløtkaker, rundstykker... Med mindre de er bakt glutenfritt (som altså er mulig) ← Tusen takk for kjapt svar! Jeg er heldigvis ingen brød-elsker, men bløtkake... Men går nok greit sålenge det kun er matvarer. Endret 10. august 2005 av Sneip Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Dagoberta Skrevet 10. august 2005 #4 Del Skrevet 10. august 2005 Det er også hvetemel i mange posesauser og -supper. Ut over det vet jeg lite om hvilke matvarer som bør unngås. De fleste med cøliaki merker lite til sykdommen så lenge de holder seg til dietten Men Norsk Cøliakiforening har nok bedre oversikt, og i tillegg du lese på innholdsfortegnelsen på varene Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nella Skrevet 10. august 2005 #5 Del Skrevet 10. august 2005 Syns det begynner å bli mer tilrettelagt for det nå enn det var før. Flere og flere pizzaresteuranter har glutenfri bunn, er du ute å spiser så si ifra at du har cøliaki så får du spsialsaus. Mye av ferdigposene er det hvetemel i da så det må du nok unngå. "RÅD VED GLUTENFRITT KOSTHOLD Kostveiledning og andre råd er nødvendig i den første tiden, selv om det ikke er vanskelig å gjennomføre et glutenfritt kosthold. Alle som starter med slik kost, bør få veiledning ved kvalifisert dietetisk rådgiver – så sant dette er mulig. Alle med cøliaki har rett på grunnstønad til fordyret kosthold og bør henvende seg til Trygdekontoret. Med glutenfri kost menes kost som ikke inneholder hvete, rug og bygg. Noen tror at en gammel hvetevariant som heter spelt kan spises men det er ikke tilfelle. Når det gjelder havre har man funnet at de aller fleste med cøliaki tåler havre. Våre anbefaling nå er at voksne cøliakere kan, hvis de ønsker, spise havre fra spesielle leverandører som passer på at produktene deres ikke er forurenset med andre kornslag. Alle andre sorter mel, korn, gryn og frø kan brukes; - likeledes rene, ublandede produkter fra alle andre matvaregrupper. – Varedeklarasjonen vil gi opplysning om industriproduserte matvarer inneholder glutenholdig korn eller mel. Sammensatte matvarer som ikke har varedeklarasjon, må brukes med den største forsiktighet" Fra www.ncf.no Der er det masse info, oppskrifter, forum osv. Har du det vil du få støtte fra trygdekontoret til mel og sånn da det er mye dyrere enn vanlig hvetemel. Husker mamma alltid kjøpte med masse sånt mel til nabo'n i Sverige da det var VELDIG mye billigere der. Det bør du undersøke og er det det så dra dit og gjør storhandel (ser du ikke bor så langt unna). Så kjøper du mel og baker din egen bløtekake. Sukkerbrødet blir litt tyngre, men det blir sikkert godt alikevel Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Milly:) Skrevet 10. august 2005 #6 Del Skrevet 10. august 2005 Har en venninne som har cøliaki. Hun kan jo spise det meste, så lenge hun lager det fra bunnen av med glutenfrie ingredienser. Det du kanskje kommer til å merke best er at du ikke kan spise så mye "tilfeldig" mat når du er ute, fordi det er vanskelig å vite om det f.eks er mel i saus e.l. Men det har jo blitt stadig bedre tilrettelagt, så selv om du må lese nøye på ingredienseoversiktene på matvarene når du handler kommer det sikkert til å gå fint Du blir jo fort vant til det. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 10. august 2005 #7 Del Skrevet 10. august 2005 Tusen takk for raske og opplysende svar! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest SumoBryter Skrevet 10. august 2005 #8 Del Skrevet 10. august 2005 Jeg er i nesten samme situasjon, har sannsynligvis Cøliaki. Det er veldig mye man må unngå dessverre... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå