AnonymBruker Skrevet 31. mai 2020 #1 Del Skrevet 31. mai 2020 Kan en plante feks syrinhortensia i feks et bed eller større krukke? Vi har et område der vi ønsker å plante noe som blir litt høyt og bredt, men underlaget er stein (Berg) så vi tenkte litt på å bygge et bed og fylle med jord. Evt, så er også trær og planter med rødlige blader flott. Noe som gjør litt av seg. Forslag? Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. mai 2020 #2 Del Skrevet 31. mai 2020 TS igjen. Glemte å skrive at det er også en solrik plass treet skal stå på. Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. mai 2020 #3 Del Skrevet 31. mai 2020 Søk opp hagegrupper på face å spør😃 Anonymkode: 67b83...159 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1. juni 2020 #4 Del Skrevet 1. juni 2020 8 timer siden, AnonymBruker skrev: Søk opp hagegrupper på face å spør😃 Anonymkode: 67b83...159 Hvorfor kan jeg ikke spørre her? Kanskje jeg ikke er på Facebook... Det burde jo virkelig være rett sted å spørre på et forum under kategori hus og HAGE. Anonymkode: 0bae6...7f7 10 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1. juni 2020 #5 Del Skrevet 1. juni 2020 He! Se på moseplassen.no, hun har masse trær og busker i krukker. Vet hun har f.eks syrinhortensia, det ser ut til å gå helt fint! Anonymkode: cd27c...0a1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1. juni 2020 #6 Del Skrevet 1. juni 2020 Er ingen ekspert, men planter du i krukker er det viktig med vanning. De tørker ut mye fortere enn det som er plantet i bakken. Så har du mye planter i krukker, gir du deg selv mer jobb. Anonymkode: 91143...639 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1. juni 2020 #7 Del Skrevet 1. juni 2020 4 minutter siden, AnonymBruker skrev: Er ingen ekspert, men planter du i krukker er det viktig med vanning. De tørker ut mye fortere enn det som er plantet i bakken. Så har du mye planter i krukker, gir du deg selv mer jobb. Anonymkode: 91143...639 Det er sant. Vi har ikke mye i krukker, men der hvor jeg ønsker å plante nå er langs en grense mot nabo. Det er et berg i mellom her hvor det er vanskelig å plante. Hekken som skal plantes kan ikke gå over berget slik det er nå, så vi ser på andre løsninger som lager et naturlig og pent skille i dette område. Vi skal klare å bygge opp en mur og lage et bed rundt dette berget tror jeg. Hvis vi bruker litt lecakuler i bedet så holder det litt på fuktighet, tror jeg, så det vil kanskje hjelpe på uttørking? Er ingen ekspert jeg heller. 🤪 Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1. juni 2020 #8 Del Skrevet 1. juni 2020 Det går helt fint å plante trær i bed/krukker, det viktigste er at det er stort nok. Lecakuler holder nok ikke på fuktighet, men brukes for at røttene ikke skal bli stående i vann. Det som holder på fuktighet er derimot jord - større bed/krukker er bedre enn mindre. F.eks. er det bedre med ett bed på la oss si 50 kvm (helt tilfeldig tall - ikke heng deg opp i det!) med to trær enn det er med to bed på 25 kvm med ett tre i - totalt sett blir antall trær og størrelse på bed det samme, men når det er ett bed vil det holde bedre på fuktigheten. Anonymkode: b6612...4db 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1. juni 2020 #9 Del Skrevet 1. juni 2020 2 timer siden, AnonymBruker skrev: Det går helt fint å plante trær i bed/krukker, det viktigste er at det er stort nok. Lecakuler holder nok ikke på fuktighet, men brukes for at røttene ikke skal bli stående i vann. Det som holder på fuktighet er derimot jord - større bed/krukker er bedre enn mindre. F.eks. er det bedre med ett bed på la oss si 50 kvm (helt tilfeldig tall - ikke heng deg opp i det!) med to trær enn det er med to bed på 25 kvm med ett tre i - totalt sett blir antall trær og størrelse på bed det samme, men når det er ett bed vil det holde bedre på fuktigheten. Anonymkode: b6612...4db Takker. Jeg mente å ha lest at lecakuler var bra i tørketid, googlet nå og fant ut at det var rett da det blir som et vannmagasin for røttene. https://www.plantasjen.no/drenering-og-luftig-jord-med-lecakuler.html At jord holder best på vann vet vi. Uansett så vil vi prøve å lage til et bed som er størst mulig, men hvor stort vi klarer der vi skal ha det er vanskelig å si. Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. juni 2020 #10 Del Skrevet 2. juni 2020 Syrinhortensia er fin så lenge den blomstrer, men den blomstrer veldig kort tid! Vil ikke anbefale den. Stikk innom et gartneri nær deg og spør en av de ansatte om råd til å velge planter som du har glede av lengre. Anonymkode: 19839...b86 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. juni 2020 #11 Del Skrevet 2. juni 2020 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Syrinhortensia er fin så lenge den blomstrer, men den blomstrer veldig kort tid! Vil ikke anbefale den. Stikk innom et gartneri nær deg og spør en av de ansatte om råd til å velge planter som du har glede av lengre. Anonymkode: 19839...b86 Ifølge hagesider så blomstrer den fra juli - september. Stemmer ikke det da? Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. juni 2020 #12 Del Skrevet 2. juni 2020 21 timer siden, AnonymBruker skrev: Takker. Jeg mente å ha lest at lecakuler var bra i tørketid, googlet nå og fant ut at det var rett da det blir som et vannmagasin for røttene. https://www.plantasjen.no/drenering-og-luftig-jord-med-lecakuler.html At jord holder best på vann vet vi. Uansett så vil vi prøve å lage til et bed som er størst mulig, men hvor stort vi klarer der vi skal ha det er vanskelig å si. Anonymkode: 0bae6...7f7 Artikkelen du linker til er for planter som står inne. I et bed vil vannet renne ut i grunnen, mens potter ute alltid skal ha hull i bunnen slik at plantene ikke blir stående i vann - så vannet vil renne ut her også. Hvis dere går for potter bør dere ha lecakuler i bunn, men det er for dreneringens skyld, det vil ikke fungere som vannlager. Evt. kan dere dekke til jorda med lecakuler, bark, grus osv. - det vil forsinke fordampningen. 8 timer siden, AnonymBruker skrev: Ifølge hagesider så blomstrer den fra juli - september. Stemmer ikke det da? Anonymkode: 0bae6...7f7 Det stemmer Anonymkode: b6612...4db Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. juni 2020 #13 Del Skrevet 2. juni 2020 51 minutter siden, AnonymBruker skrev: Artikkelen du linker til er for planter som står inne. I et bed vil vannet renne ut i grunnen, mens potter ute alltid skal ha hull i bunnen slik at plantene ikke blir stående i vann - så vannet vil renne ut her også. Hvis dere går for potter bør dere ha lecakuler i bunn, men det er for dreneringens skyld, det vil ikke fungere som vannlager. Evt. kan dere dekke til jorda med lecakuler, bark, grus osv. - det vil forsinke fordampningen. Det stemmer Anonymkode: b6612...4db Jeg vet at lecakuler brukes for drenering, men kan det være at den faktisk har flere fordeler enn ene og alene for drenering? Mulig at det gjaldt inne planter den artikkelen, men lecakulene vil vel fungere som et lite vannmagasin uansett om du putter dem i jorden ute eller inne. Produktet er vel det samme? Mener nå å huske at det var i søndagens episode av tid for hage dette med lecakulene og vann ble nevnt. Da holdt de på å fylle i store blomsterkasser utendørs. Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. juni 2020 #14 Del Skrevet 2. juni 2020 1 time siden, AnonymBruker skrev: Artikkelen du linker til er for planter som står inne. I et bed vil vannet renne ut i grunnen, mens potter ute alltid skal ha hull i bunnen slik at plantene ikke blir stående i vann - så vannet vil renne ut her også. Hvis dere går for potter bør dere ha lecakuler i bunn, men det er for dreneringens skyld, det vil ikke fungere som vannlager. Evt. kan dere dekke til jorda med lecakuler, bark, grus osv. - det vil forsinke fordampningen. Det stemmer Anonymkode: b6612...4db Står om det med leca som toppdekke her https://leca.no/lecar-flower-gir-gronne-fingre/ Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. juni 2020 #15 Del Skrevet 2. juni 2020 1 time siden, AnonymBruker skrev: Jeg vet at lecakuler brukes for drenering, men kan det være at den faktisk har flere fordeler enn ene og alene for drenering? Mulig at det gjaldt inne planter den artikkelen, men lecakulene vil vel fungere som et lite vannmagasin uansett om du putter dem i jorden ute eller inne. Produktet er vel det samme? Mener nå å huske at det var i søndagens episode av tid for hage dette med lecakulene og vann ble nevnt. Da holdt de på å fylle i store blomsterkasser utendørs. Anonymkode: 0bae6...7f7 Jeg har ikke sett det programmet og tviler på at de sier at det fungerer som vannmagasin, men hvis du mener at det gjør det, så kjør på Poenget mitt ang ute/inne var at vannet i innendørspotter blir værende i potta mens det i utepotter/bed vil renne ut fordi man har hull i bunn. Leca suger til seg litt vann, men ikke så mye at det fungerer som vannlager. 56 minutter siden, AnonymBruker skrev: Står om det med leca som toppdekke her https://leca.no/lecar-flower-gir-gronne-fingre/ Anonymkode: 0bae6...7f7 Jeg forsto det slik at du ville ha et lag med lecakuler i bånn fordi det fungerer som vannmagasin. Leca som toppdekke fungerer heller ikke som vannmagasin, men gjør at jorda ikke tørker ut like lett som om det ikke er noe dekke. Det er det samme om man bruker lecakuler, bark, gammelt løv, fiberduk osv. som dekke - poenget er at det dekker jorda. Lykke til med hagen din! Anonymkode: b6612...4db Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juni 2020 #16 Del Skrevet 3. juni 2020 15 timer siden, AnonymBruker skrev: Jeg har ikke sett det programmet og tviler på at de sier at det fungerer som vannmagasin, men hvis du mener at det gjør det, så kjør på Poenget mitt ang ute/inne var at vannet i innendørspotter blir værende i potta mens det i utepotter/bed vil renne ut fordi man har hull i bunn. Leca suger til seg litt vann, men ikke så mye at det fungerer som vannlager. Jeg forsto det slik at du ville ha et lag med lecakuler i bånn fordi det fungerer som vannmagasin. Leca som toppdekke fungerer heller ikke som vannmagasin, men gjør at jorda ikke tørker ut like lett som om det ikke er noe dekke. Det er det samme om man bruker lecakuler, bark, gammelt løv, fiberduk osv. som dekke - poenget er at det dekker jorda. Lykke til med hagen din! Anonymkode: b6612...4db Jeg mente at jeg hadde hørt eller lest nylig noe som gjaldt lecakuler og fordel med dette og tørke. Men jeg husket ikke hvor jeg hadde dette fra. Da jeg så googlet så leste jeg litt raskt dette med vannmagasin og dermed tenkte at det var det jeg hadde husket. Men så kom jeg på at det var i Tid for hage de sa dette. Sannsynligvis snakket hun om toppdekke. Så da kan vi bruke dette da for at treet ikke tørker for fort ut på varme dager. Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Grønt blad Skrevet 3. juni 2020 #17 Del Skrevet 3. juni 2020 Om du har mulighet, ville jeg hatt bed framfor krukke for å slippe vanning. Du kan ha jorddekke for å hjelpe jorda med å holde på fuktighet og for å gjøre det vanskeligere for ugress å slå rot. Personlig synes jeg det finnes veldig mye som er penere enn leka, f.eks. bark, kakaoskall (miljøfiendtlig) eller stein. Selv om du har jorddekke, må du regne med å vanne ofte om det står i potte (selvsagt avhengig av hvor du bor og temperatur, hvor mye sol og nedbør det er der). I tørkeperioder må du antakelig vanne uansett, men krukker må da vannes daglig med mindre de er kjempestore (og da veldig dyre). Et tre suger ofte mye vann. Japansk blodlønn er et vakkert tre med røde, vifteformede blader. Anbefales! 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Grønt blad Skrevet 3. juni 2020 #18 Del Skrevet 3. juni 2020 Om jorddekke: https://spirea.no/2019/05/27/fordeler-og-ulemper-med-jorddekke-pa-bed/ 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juni 2020 #19 Del Skrevet 3. juni 2020 19 timer siden, AnonymBruker skrev: Jeg vet at lecakuler brukes for drenering, men kan det være at den faktisk har flere fordeler enn ene og alene for drenering? Mulig at det gjaldt inne planter den artikkelen, men lecakulene vil vel fungere som et lite vannmagasin uansett om du putter dem i jorden ute eller inne. Produktet er vel det samme? Mener nå å huske at det var i søndagens episode av tid for hage dette med lecakulene og vann ble nevnt. Da holdt de på å fylle i store blomsterkasser utendørs. Anonymkode: 0bae6...7f7 Lecakuler fungerer fint når man skal lage vannmagasin, også ute. Men da må man også ha det tett slik at vannet ikke renner bort. Lecakulene gjør at det er "luftrom" som vannet kan samle seg i, der jorda ikke "detter nedi". Jeg har pallekarmer med vannmagasin nederst. Da bygger man opp en pall med pallekarmer på, legger et vanntett lag i bunnen og opp langs kantene, og fyller et lite stykke med lecakuler. Ved toppen av lecakulene lager man et hull for å få ut overskuddsvann, så ikke jorda blir stående i vann. Så legges fiberduk på lecakulene for at ikke jorda skal trekke ned i disse. Og deretter fylles resten med jord. Dermed har jeg i prinsippet bygget kjempestore selvvanningspotter for utebruk. I øvrige potter ute har jeg et tynt lag med lecakuler nederst i potta, for at overskuddsvann skal renne lett ut av dreneringshullet i bunnen. Skal du lage et bed på fjell, vil det ikke være behov for noe leca i bunnen. Men det kan være lurt med fiberduk under jorda, så ikke jorda renner vekk. Anonymkode: 9f287...c86 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juni 2020 #20 Del Skrevet 3. juni 2020 2 timer siden, AnonymBruker skrev: Lecakuler fungerer fint når man skal lage vannmagasin, også ute. Men da må man også ha det tett slik at vannet ikke renner bort. Lecakulene gjør at det er "luftrom" som vannet kan samle seg i, der jorda ikke "detter nedi". Jeg har pallekarmer med vannmagasin nederst. Da bygger man opp en pall med pallekarmer på, legger et vanntett lag i bunnen og opp langs kantene, og fyller et lite stykke med lecakuler. Ved toppen av lecakulene lager man et hull for å få ut overskuddsvann, så ikke jorda blir stående i vann. Så legges fiberduk på lecakulene for at ikke jorda skal trekke ned i disse. Og deretter fylles resten med jord. Dermed har jeg i prinsippet bygget kjempestore selvvanningspotter for utebruk. I øvrige potter ute har jeg et tynt lag med lecakuler nederst i potta, for at overskuddsvann skal renne lett ut av dreneringshullet i bunnen. Skal du lage et bed på fjell, vil det ikke være behov for noe leca i bunnen. Men det kan være lurt med fiberduk under jorda, så ikke jorda renner vekk. Anonymkode: 9f287...c86 Takk for mange gode tips. Vi har bestemt oss for å lage et bed ved å bygge en kubbemur. Berget ligger like bak muren og vil da fungere som en rygg da i bedet. Det er større grop i berget som går ned til bakkenivå. Vi kommer til å fylle dette med jord. Vi skal klare å få laget det litt dypt og bredt. Anonymkode: 0bae6...7f7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå