Gå til innhold

Visste dere at dps lekker ut informasjon?


Fremhevede innlegg

Skrevet

Kan jeg spørre om dere visste at det ikke er behandler på dps som skriver journalen, men derimot de som står i resepsjonen?
Behandler fortalte meg idag at de ikke skriver journalene selv, men at de forteller til helsesekretærene hva de skal skrive. Synes det er drøyt. Driter i at de har taushetsplikt. Informasjon lekker jo. Trodde det jeg fortalte ble værende mellom oss to, ikke at de lekker ut informasjon til folk jeg ikke kjenner engang. Nå aner jeg ikke hvem som vet hva, og jeg føler meg sviktet, utlevert og utenfor kontroll. Synes dette er grovt. Vedkomne kunne jo likegodt ha ropt det ut på gata til fremmede.. og i årevis har samtaler vi har hatt blitt delt med helsesekretærer uten at jeg har visst det..
 

Visste dere at det var slik? 

Anonymkode: b98e5...a09

  • Liker 2
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Dette er helt feil, det er ikke resepsjonen som skriver journalen.  

Anonymkode: ce4a7...3db

  • Liker 24
Skrevet

Dette er ikke vanlig, og heller ikke lov. Foreslår at du tar det opp med behandleren din ved neste time så får han/hun oppklare eventuelt hva og hvorfor, kan hende du bare har misforstått.

  • Liker 9
Skrevet
3 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Kan jeg spørre om dere visste at det ikke er behandler på dps som skriver journalen, men derimot de som står i resepsjonen?
Behandler fortalte meg idag at de ikke skriver journalene selv, men at de forteller til helsesekretærene hva de skal skrive. Synes det er drøyt. Driter i at de har taushetsplikt. Informasjon lekker jo. Trodde det jeg fortalte ble værende mellom oss to, ikke at de lekker ut informasjon til folk jeg ikke kjenner engang. Nå aner jeg ikke hvem som vet hva, og jeg føler meg sviktet, utlevert og utenfor kontroll. Synes dette er grovt. Vedkomne kunne jo likegodt ha ropt det ut på gata til fremmede.. og i årevis har samtaler vi har hatt blitt delt med helsesekretærer uten at jeg har visst det..
 

Visste dere at det var slik? 

Anonymkode: b98e5...a09

Noe sier meg at dette er feil, og at du har misforstått. Og du bruker begrep som ikke har relevans i hele tatt. Helsesekretæren er en del av behandlingsapparatet til de du går til, og det kan selvfølgelige forekomme at de logger enkelte ting i journalen for behandleren din. Men De har også taushetsplikt. Det er med andre ord ikke noen lekkasje. 

Les deg opp på begreper, og slutt å lyv. 

Anonymkode: b4fc1...efd

  • Liker 27
Skrevet

På somatisk sykehus har det vært sånn i alle år, dvs legene leste inn diktat, de på skrivestuen skrev journalen. Nå er det ikke så vanlig lenger etter man har fått bedre dataprogrammer og de fleste skriver rett inn der og da. 

Anonymkode: 6c39e...a16

  • Liker 12
Skrevet
Akkurat nå, AnonymBruker skrev:

På somatisk sykehus har det vært sånn i alle år, dvs legene leste inn diktat, de på skrivestuen skrev journalen. Nå er det ikke så vanlig lenger etter man har fått bedre dataprogrammer og de fleste skriver rett inn der og da. 

Anonymkode: 6c39e...a16

Det var det vedkomne sa. At de dikterer, altså leser opp, og så er det helsesekretærene som skriver journalen.

ts

Anonymkode: b98e5...a09

Skrevet

Utdrag fra helsepersonelloven.

Du kan motsette deg det, men det er vanlig praksis og alle som arbeider der, har taushetsplikt. 
 

§ 25.Opplysninger til samarbeidende personell

Med mindre pasienten motsetter seg det, kan taushetsbelagte opplysninger gis til samarbeidende personell når dette er nødvendig for å kunne gi forsvarlig helsehjelp.

Taushetsplikt etter § 21 er heller ikke til hinder for at personell som bistår med elektronisk bearbeiding av opplysningene, eller som bistår med service og vedlikehold av utstyr, får tilgang til opplysninger når slik bistand er nødvendig for å oppfylle lovbestemte krav til dokumentasjon.

Med mindre pasienten motsetter seg det, kan taushetsbelagte opplysninger gis til samarbeidende personell når dette er nødvendig for å ivareta behovene til pasientens mindreårige barn eller mindreårige søsken, jf. § 10 a.

Personell som nevnt i første, andre og tredje ledd har samme taushetsplikt som helsepersonell.

0 Endret ved lover 19 juni 2009 nr. 68, 19 juni 2009 nr. 70 (ikr. 1 jan 2010 iflg. res. 11 des 2009 nr. 1501), 20 juni 2014 nr. 43 (ikr. 1 jan 2015 iflg. res. 19 des 2014 nr. 1732), 16 juni 2017 nr. 53 (ikr. 1 jan 2018 iflg. res. 8 des 2017 nr. 1951).

 

Anonymkode: 8d60f...e90

  • Liker 2
Skrevet
Akkurat nå, AnonymBruker skrev:

Utdrag fra helsepersonelloven.

Du kan motsette deg det, men det er vanlig praksis og alle som arbeider der, har taushetsplikt. 
 

§ 25.Opplysninger til samarbeidende personell

Med mindre pasienten motsetter seg det, kan taushetsbelagte opplysninger gis til samarbeidende personell når dette er nødvendig for å kunne gi forsvarlig helsehjelp.

Taushetsplikt etter § 21 er heller ikke til hinder for at personell som bistår med elektronisk bearbeiding av opplysningene, eller som bistår med service og vedlikehold av utstyr, får tilgang til opplysninger når slik bistand er nødvendig for å oppfylle lovbestemte krav til dokumentasjon.

Med mindre pasienten motsetter seg det, kan taushetsbelagte opplysninger gis til samarbeidende personell når dette er nødvendig for å ivareta behovene til pasientens mindreårige barn eller mindreårige søsken, jf. § 10 a.

Personell som nevnt i første, andre og tredje ledd har samme taushetsplikt som helsepersonell.

0 Endret ved lover 19 juni 2009 nr. 68, 19 juni 2009 nr. 70 (ikr. 1 jan 2010 iflg. res. 11 des 2009 nr. 1501), 20 juni 2014 nr. 43 (ikr. 1 jan 2015 iflg. res. 19 des 2014 nr. 1732), 16 juni 2017 nr. 53 (ikr. 1 jan 2018 iflg. res. 8 des 2017 nr. 1951).

 

Anonymkode: 8d60f...e90

Hvordan kan jeg motsette meg det?

ts

Anonymkode: b98e5...a09

  • Liker 1
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Hvordan kan jeg motsette meg det?

ts

Anonymkode: b98e5...a09

Du gir beskjed på neste time, og referer til lovverket ovenfor. Så enkelt. 

Anonymkode: b4fc1...efd

  • Liker 6
Skrevet

Ufint å forespeile pasienter konfidensiell fortrolighet når dette ikke er tilfelle. Enig med ts om at dette er unødvendig informasjonslekkasje. 

Anonymkode: 0b45f...26b

  • Liker 4
Skrevet
13 minutter siden, rebony skrev:

Dette er ikke vanlig, og heller ikke lov. Foreslår at du tar det opp med behandleren din ved neste time så får han/hun oppklare eventuelt hva og hvorfor, kan hende du bare har misforstått.

Det HI mener er helt vanlig praksis, og lov. Behandler dikterer, sekretær skriver av og inn i journal. 

HI, jeg har jobbet som sekretær. Jeg Jan love deg at diktatet går inn i ørene og ut av fingrene, og knapt er innom hjernen i det hele tatt. Etter et par timer med sånt arbeid, for ikke å snakke om en hel dag, så er det bare en vegg med ord og ingen mening. 

Anonymkode: 32573...ce7

  • Liker 20
Skrevet
7 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Hvordan kan jeg motsette meg det?

ts

Anonymkode: b98e5...a09

Ja, som den andre skrev. Du bare gir beskjed til behandleren din. Det er din rett som pasient. Hvis du vil vite mer kan du også lese mer i Lov om pasient og brukerrettigheter. Lykke til. 

Anonymkode: 8d60f...e90

Skrevet
14 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Noe sier meg at dette er feil, og at du har misforstått. Og du bruker begrep som ikke har relevans i hele tatt. Helsesekretæren er en del av behandlingsapparatet til de du går til, og det kan selvfølgelige forekomme at de logger enkelte ting i journalen for behandleren din. Men De har også taushetsplikt. Det er med andre ord ikke noen lekkasje. 

Les deg opp på begreper, og slutt å lyv. 

Anonymkode: b4fc1...efd

Men Ts har et poeng. En helsesekretær er en nyttig person, men av så lavt utdanningstrinn at å forvente vedkommende vet hva «konfidensielt» betyr er å være optimistisk på grensen til det latterlige. 

Anonymkode: f6f6d...40e

  • Liker 3
Skrevet

Nei, men det overrasker meg ikke.

Anonymkode: 82822...390

Skrevet
26 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Dette er helt feil, det er ikke resepsjonen som skriver journalen.  

Anonymkode: ce4a7...3db

I følge behandler er det han som dikterer og helsesekretærene som sitter i resepsjonen som skriver i journalen.

ts

Anonymkode: b98e5...a09

Skrevet

Jeg jobber i BUP, vi skriver alltid våre egne journaler. Aldri hørt om at sekretærene faktisk skriver de, men de har jo innsyn til å bla opprette journal, skrive ut brev osv.

Kan selvsagt være annen praksis andre steder.

Anonymkode: 8535a...5a8

  • Liker 4
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Men Ts har et poeng. En helsesekretær er en nyttig person, men av så lavt utdanningstrinn at å forvente vedkommende vet hva «konfidensielt» betyr er å være optimistisk på grensen til det latterlige. 

Anonymkode: f6f6d...40e

Helsesekretærer er autorisert helsepersonell og er underlagt helsepersonelloven, på lik linje med annet helsepersonell. Dvs, de kan bøtelegges, straffes eller miste autorisasjonen sin, dersom de bryter taushetsplikten. Trenger ikke 6 år på skole for å forstå det. 

Anonymkode: 8d60f...e90

  • Liker 27
Skrevet
11 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Ufint å forespeile pasienter konfidensiell fortrolighet når dette ikke er tilfelle. Enig med ts om at dette er unødvendig informasjonslekkasje. 

Anonymkode: 0b45f...26b

Jeg synes det er drøyt. Dette er snakk om flere år hvor informasjon har lekket ut til folk jeg ikke vet hvem er uten at jeg har visst det. Jeg oppdaget det tilfeldig i kjernejournalen at flere enn behandleren min hadde sett i den, så jeg spurte. 
 

ts

Anonymkode: b98e5...a09

  • Liker 1
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Helsesekretærer er autorisert helsepersonell og er underlagt helsepersonelloven, på lik linje med annet helsepersonell. Dvs, de kan bøtelegges, straffes eller miste autorisasjonen sin, dersom de bryter taushetsplikten. Trenger ikke 6 år på skole for å forstå det. 

Anonymkode: 8d60f...e90

Taushetsplikt eller ei, dette er ikke greit. Vedkomne kunne likegodt ha ropt ut livshistorien min på gata. De på gata er akkurat like fremmede for meg som helsesekretærene. 

ts

Anonymkode: b98e5...a09

Skrevet
28 minutter siden, rebony skrev:

Dette er ikke vanlig, og heller ikke lov. Foreslår at du tar det opp med behandleren din ved neste time så får han/hun oppklare eventuelt hva og hvorfor, kan hende du bare har misforstått.

Det er tydeligvis lov siden de gjør det slik med alle pasientene tilknyttet dps’en.

ts

Anonymkode: b98e5...a09

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...