Gå til innhold

Tips til å betale ned gjeld.


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

For noen år tilbake var jeg veldig deprimert. For å deale med det, netthandlet jeg mye rart langt over evne. Så jeg sliter nå med å betale ned gammel kredittkortgjeld og forbrukslån fra ulike banker. 

Har noen noe gode tips til hvordan jeg skal betale ned gjelden? 

Anonymkode: 5c2bf...2b6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Samle gjelden kanskje? Jobbe ekstra? Kutte ned på kostnader slik at du kan bruke mer på gjeld?

Anonymkode: dd6ec...cf5

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta kontakt med inkassoselskapene/stedene du har gjeld. Formidle at du ønsker å gjøre opp for deg, og hør om det er mulig å få til en nedbetalingsavtale.

Og aller viktigst: betal ned den dyreste gjelden (den med høyest rente) først.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Få deg en ekstrajobb? Gjør sport i å leve billig en periode? Spar på abonnementer, treningssenter osv. Ta sykkelen istedenfor bilen? Ikke handle nye klær eller annet du ikke trenger. Spis knekkebrød og suppe. Dropp lørdagsbiffen 😆

Anonymkode: c8b48...c6d

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det første du må gjøre, er å skaffe deg oversikt over din totale gjeld. Undersøk om du har mulighet til refinansiering, det kan være mange kroner å spare i renter her. Hvis refinansiering ikke er en mulighet, så gjør som @Sessan84 over her anbefaler: Ta kontakt med inkassoselskapene/de stedene du har gjeld. Formidle at du ønsker å gjøre opp for deg, og hør om det er mulig å få til en nedbetalingsavtale.Betal ned den dyreste gjelden (den med høyest rente) først.

Deretter må du sette opp et budsjett med oversikt over inntekt samt faste og variable utgifter. Faste utgifter er slikt som boutgifter (strøm, leiekostnad, fellesutgifter osv.), renter og avdrag på lån (bolig- og billån), transportutgifter, offentlige avgifter, forsikring, mobilutgifter og lignende. Disse slipper du ikke unna, men se om du kan få billigere forsikring, mobilabonnement osv.

Delvis variable utgifter, dvs. de utgiftene du delvis kan påvirke selv, slik som mat, klær, drivstoff, vedlikehold på bolig osv. Disse utgiftene bør du redusere mest mulig, men ikke så mye at det blir urealistisk å klare seg.

variable utgiftene er slikt som ferie, hobby og fritid, diverse husholdningsartikler og andre ting du helt har kontrollen over selv - dette er utgifter som du inntil videre skal ha 0,- i budsjett på.

Bruk gjerne SIFO sitt referansebudsjett som utgangspunkt.

Når du har satt opp budsjettet ditt, ser du hvor mye du har igjen å bruke til å nedbetale gjeld. Deretter legger du inn fasttrekk fra kontoen på all gjeldsnedbetaling. Etter en måned setter du opp regnskap, dvs. at du kontrollerer faktiske utgifter ved hjelp av nettbank, kvitteringer osv. for å se om budsjettet holder. Har du brukt mer enn du har budsjettert med, må du stramme inn. Har du gått under budsjett, kan du kanskje justere budsjettet slik at du kan sette av mer til gjeldsbetaling. Over en periode bør du være nøye med å følge budsjett og føre regnskap månedlig, til du ser at du har fått kontroll på økonomien din. Etter hvert holder det å ta en kontrollregnskap innimellom. 

Lykke til :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Skaff deg oversikt over gjelden. Ring selskapene og spør om nedbetalingsplan. Prioriter lånet med høyest rente først. Og bruk så mye penger du kan på lånene. Ingen nye klær, kinoturer osv før alt er under kontroll

Anonymkode: e56f8...188

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selg unna ting, ta på deg småjobber, jobn overtid hvis du kan, samle gjelden i ett lån om mulig. 

Anonymkode: 5214d...36e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler at du sjekker ut podcast og YouTube til Dave Ramsey. Se feks "debt free screams" og hør historiene til vanlige folk som brukte hans metode til å komme ut av gjeld raskt. 😁 Fantastisk motivasjon når budsjettet blir trått 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...