Gå til innhold

Lavkarbo


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Tenkte å begynne med å spise lavkarbo. Men jeg trenger litt tips...

Hva spiser man til frokost og lunsj? Har ikke så god tid om morgenen.

Anonymkode: 96e41...3a0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Tips? Du trenger ikke tips. Du trenger å tenke deg om. (Jeg kommer til å si ting du allerede vet.)

Lavkarbo er i bunn og grunn bare en måte å redusere kaloriinntak. Skal du ned i vekt/passe vekta, trenger du å spise færre kalorier. Det er lettest å gjøre det på en måte som er så lett som mulig for deg, og det er ikke nødvendigvis en av de "populære" diettene.

Folk spiser i all hovedsak det de liker, til frokost, lunsj, evt andre måltider. Skal man spise lavkarbo, reduserer man inntaket av karbohydratrike matvarer og spiser tilsvarende mer av matvarer som er rike på fett og protein.

Hvis du har dårlig tid om morgenen, har du to valg. Sett av bedre tid om morgenen, eller vent med frokosten til du har god tid til å spise den. Det kan feks være i lunsjpausen på jobben.

Anonymkode: c0832...31e

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lavkarbo er en samleparaply for redusert karbohydrat og det finnes mange retninger. Du tenker kanskje på LCHF? En kort innføring i LCHF. Lavkarbo handler ikke bare om redusert kaloriinntak. De som sier det har ikke god nok forståelse for menneskekroppen. Når man reduserer karbohydrater reduserer man også insulinbehovet, som gjør at kroppen kommer i bedre hormonbalanse og klarer å gjøre jobben sin bedre. Mindre insulin = riktigere sultfølelse, bedre fettforbrenning ++.

 

Du finner et hav av oppskrifter på lavkarbo.no. Men vær obs på at lavkarbo.no har oppskrifter for både de med lavt inntak og høyere inntak av karbohydrater (for eksempel south beach og fedon). Så alle oppskriftene der passer ikke for alle lavkarboretninger. En tommelfingerregel er at en ingrediens som du bruker noe særlig mengde av ikke bør ha mer enn 5 gram karbohydrater per 100 gram. Hvitløk for eksempel har mer, men man bruker ikke så mye at det blir mye karbohydrater.

 

Jeg spiste LCHF i ca 10 år. Jeg har nå gått over til nullkarbo (bare kjøtt og vann). Da jeg spiste LCHF spiste jeg vanligvis middagsrester. Hvis ikke så gikk det i egg og bacon (tar bare noen minutter å steke og spise), omelett med f.eks. kremfløte, ost, pesto, skinke, løk, tomat og paprika. Av og til hadde jeg naturell yoghurt, fløte, fun light og granola. Jeg hadde ofte disse knekkebrødene liggende for de gangene man trengte noe mat kjapt. De holder seg lenge. Disse sconesene er herlige og flere som liker og spiser brød har kommentert at det smaker mye bedre enn brød. 

 

Til lunsj spiste jeg nesten alltid middagsrester. Når man først lager middag, hvorfor ikke lage noen ekstra porsjoner? Særlig supper/gryter blir bedre av å stå litt.
Veldig mange salater kan gjøres lavkarbo. Pass på å få en god fettkilde og proteinkilde i så du blir mett. Du blir ikke mett av salatblader, agurk, tomat og paprika. Jeg hadde ofte i masse kylling, fetaost, ristede pinjekjerner, oliven og lagde en pestodressing med pestoblandet med kaldpresset olje eller rømme.

 

Jeg spiste ofte tacosalat. Jeg lagde taco som vanlig med masse kjøttdeig (stekt i selvblandet tacokrydder fordi ferdigblandet tacokrydder har masse sukker i seg), masse ost, masse seterrømme, litt tacosaus og grønnsaker minus mais. Ingen tortilla eller skjell. Bare blandet alt i en skål. Eventuelt kan du også bruke et salatblad som tortilla/skjell. Et annet tips er å lage harde skjell av ost.

Anonymkode: bb1a4...a97

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, AnonymBruker skrev:

Lavkarbo er en samleparaply for redusert karbohydrat og det finnes mange retninger. Du tenker kanskje på LCHF? En kort innføring i LCHF. Lavkarbo handler ikke bare om redusert kaloriinntak. De som sier det har ikke god nok forståelse for menneskekroppen. Når man reduserer karbohydrater reduserer man også insulinbehovet, som gjør at kroppen kommer i bedre hormonbalanse og klarer å gjøre jobben sin bedre. Mindre insulin = riktigere sultfølelse, bedre fettforbrenning ++.

 

Du finner et hav av oppskrifter på lavkarbo.no. Men vær obs på at lavkarbo.no har oppskrifter for både de med lavt inntak og høyere inntak av karbohydrater (for eksempel south beach og fedon). Så alle oppskriftene der passer ikke for alle lavkarboretninger. En tommelfingerregel er at en ingrediens som du bruker noe særlig mengde av ikke bør ha mer enn 5 gram karbohydrater per 100 gram. Hvitløk for eksempel har mer, men man bruker ikke så mye at det blir mye karbohydrater.

 

Jeg spiste LCHF i ca 10 år. Jeg har nå gått over til nullkarbo (bare kjøtt og vann). Da jeg spiste LCHF spiste jeg vanligvis middagsrester. Hvis ikke så gikk det i egg og bacon (tar bare noen minutter å steke og spise), omelett med f.eks. kremfløte, ost, pesto, skinke, løk, tomat og paprika. Av og til hadde jeg naturell yoghurt, fløte, fun light og granola. Jeg hadde ofte disse knekkebrødene liggende for de gangene man trengte noe mat kjapt. De holder seg lenge. Disse sconesene er herlige og flere som liker og spiser brød har kommentert at det smaker mye bedre enn brød. 

 

Til lunsj spiste jeg nesten alltid middagsrester. Når man først lager middag, hvorfor ikke lage noen ekstra porsjoner? Særlig supper/gryter blir bedre av å stå litt.
Veldig mange salater kan gjøres lavkarbo. Pass på å få en god fettkilde og proteinkilde i så du blir mett. Du blir ikke mett av salatblader, agurk, tomat og paprika. Jeg hadde ofte i masse kylling, fetaost, ristede pinjekjerner, oliven og lagde en pestodressing med pestoblandet med kaldpresset olje eller rømme.

 

Jeg spiste ofte tacosalat. Jeg lagde taco som vanlig med masse kjøttdeig (stekt i selvblandet tacokrydder fordi ferdigblandet tacokrydder har masse sukker i seg), masse ost, masse seterrømme, litt tacosaus og grønnsaker minus mais. Ingen tortilla eller skjell. Bare blandet alt i en skål. Eventuelt kan du også bruke et salatblad som tortilla/skjell. Et annet tips er å lage harde skjell av ost.

Anonymkode: bb1a4...a97

Hvorfor ønsker du å leve på kun kjøtt og vann? Er det på grunn av helseplager? 

Anonymkode: 6dcba...0c4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Hvorfor ønsker du å leve på kun kjøtt og vann? Er det på grunn av helseplager? 

Anonymkode: 6dcba...0c4

Jepp, hovedsaklig på grunn av magen min. Jeg gikk fra å ha dårlig mage 90% av tiden på "vanlig" norsk kost til 20% av tiden på lavkarbo. Det hadde vært fint å få det enda lavere. Så derfor har jeg nylig begynt å prøve kjøtt og vann. Har spist slik i noen uker nå og ser en forbedring. Fortsatt ikke 100% god, men det tar litt tid å lege magen sier veteranene.

Anonymkode: bb1a4...a97

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jepp, hovedsaklig på grunn av magen min. Jeg gikk fra å ha dårlig mage 90% av tiden på "vanlig" norsk kost til 20% av tiden på lavkarbo. Det hadde vært fint å få det enda lavere. Så derfor har jeg nylig begynt å prøve kjøtt og vann. Har spist slik i noen uker nå og ser en forbedring. Fortsatt ikke 100% god, men det tar litt tid å lege magen sier veteranene.

Anonymkode: bb1a4...a97

Interessant. Plages også med magen men kommer ikke til å klare å leve på kun kjøtt og vann..Hva slags mageproblemer hadde/har du? 

Anonymkode: 6dcba...0c4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

10 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Så derfor har jeg nylig begynt å prøve kjøtt og vann. Har spist slik i noen uker nå og ser en forbedring. Fortsatt ikke 100% god, men det tar litt tid å lege magen sier veteranene.

Anonymkode: bb1a4...a97

Hvilket kjøtt spiser du og hvordan tilbereder du det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Interessant. Plages også med magen men kommer ikke til å klare å leve på kun kjøtt og vann..Hva slags mageproblemer hadde/har du? 

Anonymkode: 6dcba...0c4

Diaré og løs mage. Trodde det var normalt å ha diaré ca halvparten av tiden før jeg begynte på lavkarbo og jeg plutselig så en kraftig forbredring. Jeg hadde alltid hatt det slik og tenkte ikke så mye over det... Jeg ble forsøkt utredet som baby, men de fant ingenting og sa til foreldrene mine at jeg var bare slik siden jeg var frisk og rask ellers. Jeg trodde det var gluten jeg reagerte på, men jeg har hatt en ferie der jeg nesten bare spiste poptarts og beef jerky og da hadde magen min det ganske fint. Så det er tydeligvis ikke gluten jeg reagerer på. Jeg ser ut til å reagere på fiber i alle fall, og sukkeralkoholer. Og inulin er døden for meg... Har jordskokk i hagen og synes det smaker godt, men spiser jeg mer enn en liten bit så sitter jeg på do resten av dagen. Det er en interessant studie der 100% av de med forstoppelse i studien opplevde 100% forbedring ved å kutte ut fiber, og jo mer fiber de spiste, jo mer forstoppet var de. Fiber har forstoppende effekt på noen og lakserende effekt på andre. Jeg er i den siste gruppa. Jeg mistenker at det er IBS, men har ingen diagnose. De anslår at 10-20% av Norges befolkning har IBS! Det er jo et hårreisende høyt tall og helt utrolig at det ikke er mer fokus på det.

3 minutter siden, Ambrosa skrev:

Hvilket kjøtt spiser du og hvordan tilbereder du det?

Jeg spiser for det meste entrecôte (med litt krydder og meierismør i 1 time i ovnen på 100ºC, hvile 10 minutter og så bruner jeg det i panna i meierismør) og stekt kjøttdeig (uten krydder, stekt i meierismør og kuttet i store biter, nesten som kjøttboller). Spiser 1-2 kg kjøtt hver dag. Alt rent kjøtt og fisk er innafor (men det bør ikke være for magert), det er bare jeg som liker entrecôte og kjøttdeig så godt. 

 

Hvis noen er interessert i mer informasjon om kostholdet, så finnes blant annet disse to Facebook-gruppene:

Norsk Facebook-gruppe

Internasjonal Facebook-gruppe

Anonymkode: bb1a4...a97

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, AnonymBruker skrev:

Diaré og løs mage. Trodde det var normalt å ha diaré ca halvparten av tiden før jeg begynte på lavkarbo og jeg plutselig så en kraftig forbredring. Jeg hadde alltid hatt det slik og tenkte ikke så mye over det... Jeg ble forsøkt utredet som baby, men de fant ingenting og sa til foreldrene mine at jeg var bare slik siden jeg var frisk og rask ellers. Jeg trodde det var gluten jeg reagerte på, men jeg har hatt en ferie der jeg nesten bare spiste poptarts og beef jerky og da hadde magen min det ganske fint. Så det er tydeligvis ikke gluten jeg reagerer på. Jeg ser ut til å reagere på fiber i alle fall, og sukkeralkoholer. Og inulin er døden for meg... Har jordskokk i hagen og synes det smaker godt, men spiser jeg mer enn en liten bit så sitter jeg på do resten av dagen. Det er en interessant studie der 100% av de med forstoppelse i studien opplevde 100% forbedring ved å kutte ut fiber, og jo mer fiber de spiste, jo mer forstoppet var de. Fiber har forstoppende effekt på noen og lakserende effekt på andre. Jeg er i den siste gruppa. Jeg mistenker at det er IBS, men har ingen diagnose. De anslår at 10-20% av Norges befolkning har IBS! Det er jo et hårreisende høyt tall og helt utrolig at det ikke er mer fokus på det.

Jeg spiser for det meste entrecôte (med litt krydder og meierismør i 1 time i ovnen på 100ºC, hvile 10 minutter og så bruner jeg det i panna i meierismør) og stekt kjøttdeig (uten krydder, stekt i meierismør og kuttet i store biter, nesten som kjøttboller). Spiser 1-2 kg kjøtt hver dag. Alt rent kjøtt og fisk er innafor (men det bør ikke være for magert), det er bare jeg som liker entrecôte og kjøttdeig så godt. 

 

Hvis noen er interessert i mer informasjon om kostholdet, så finnes blant annet disse to Facebook-gruppene:

Norsk Facebook-gruppe

Internasjonal Facebook-gruppe

Anonymkode: bb1a4...a97

Tusen takk for nyttig informasjon:) Dette skal jeg utforske videre! 

Anonymkode: 6dcba...0c4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 hours ago, AnonymBruker said:

Tusen takk for nyttig informasjon:) Dette skal jeg utforske videre! 

Anonymkode: 6dcba...0c4

Å spise mye kjøtt er assosiert med dårligere helse, det er ikke noe du burde gjøre over lang tid. Skal også sies at dersom du går på et begrenset kosthold over lengre tid, kan magen bli dårligere på å takle de matvarene du ikke spiser. FODMAP, for eks, er det meningen man kun skal gå på en begrenset periode, for studier viser at man kan få enda mer sensitiv mage om man går på det over lengre tid. Så om du spiser kun kjøtt over lengre tid risikerer du forverre mageproblemene. Samt helsen din vil bli dårligere. Man ser for eksempel at de som får mesteparten av proteinene sine fra kjøtt, har mer tarmkreft og dør tidligere enn de som spiser mer grønt

I mitt tilfelle ble mageproblemene bedre ved å leve på supper med godt kokte grønnsaker, sammen med proteinshakes. En flytende diett en måneds tid gjorde underverker for meg, og jeg begynte gradvis spise fast føde igjen. 

 

Anonymkode: 4e5e2...31c

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, AnonymBruker skrev:

Å spise mye kjøtt er assosiert med dårligere helse, det er ikke noe du burde gjøre over lang tid. Skal også sies at dersom du går på et begrenset kosthold over lengre tid, kan magen bli dårligere på å takle de matvarene du ikke spiser. FODMAP, for eks, er det meningen man kun skal gå på en begrenset periode, for studier viser at man kan få enda mer sensitiv mage om man går på det over lengre tid. Så om du spiser kun kjøtt over lengre tid risikerer du forverre mageproblemene. Samt helsen din vil bli dårligere. Man ser for eksempel at de som får mesteparten av proteinene sine fra kjøtt, har mer tarmkreft og dør tidligere enn de som spiser mer grønt

I mitt tilfelle ble mageproblemene bedre ved å leve på supper med godt kokte grønnsaker, sammen med proteinshakes. En flytende diett en måneds tid gjorde underverker for meg, og jeg begynte gradvis spise fast føde igjen. 

 

Anonymkode: 4e5e2...31c

Tåler grønnsaker dårlig og fiber generelt ser det ut til. Hva med å prøve en mnd med kun kjøtt og vann, for så og gå gradvis over til "normalt" kosthold? Kanskje magen får bygd seg opp igjen på samme måte som din ble bedre av flytende mat. 

Anonymkode: 6dcba...0c4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...