Gå til innhold

Beregning av netto karbohydrater hvis det er mer fiber enn karbohydrater?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Har en proteinbar jeg ønsker å logge netto karbodrater av. Det er jo slik at netto karbohydrater er totale karbohydrater minus fiber. Så denne baren har følgende per 60g bar:

karbo: 6,6g

sukkerarter: 1,6g

fiber: 18g

hvor mange netto karbohydrater har denne? Blir det 6,6-18? Altså -11,4g karbohydrater??

Anonymkode: 22e37...9c6

Skrevet

I Norge er vel fiber allerede trukket fra karbohydrater?

  • Liker 4
Skrevet (endret)

Ifølge matportalen er det forskjell på stivelse  og kostfiber. Da stivelse blir regnet som karbohydrat mens kostfiber er ikke medregnet i verdien for karbohydrater. Kroppen din kan bryte ned stivelse til monosakkarider, men fiber kan kroppen ikke bryte ned. Derfor har disse blitt separert på næringsinnholdet. Du skal derfor ikke trekke fra fiber da det ikke blir kategorisert som tilgjengelig karbohydrat. Det er allerede trukket fra. 

"Siden 1992 er stivelse, glykogen og alle sukkerarter (glukose, fruktose, laktose, sukrose og maltose) blitt analysert hver for seg i de norske analyseprosjektene. Summen blir kalt tilgjengelig karbohydrat."

Karbohydrat (Tilgjengelig karbohydrat) Summen av stivelse, glykogen og alle sukkerartene (glukose, fruktose, laktose, sukrose og maltose)

"Kostfiber er ikke medregnet i karbohydrat."

Se hele oversikten her:

http://www.matportalen.no/verktoy/matvaretabellen/om_tabellverdiene_i_matvaretabellen

Forskjell på stivelse og fiber:

https://sml.snl.no/karbohydrater

Dette gjelder for alle norske varer og varer fra EU. Dersom du kjøper varer fra USA blir kostfiber regnet som et karbohydrat og du må trekke det fra. 

 

Endret av mlifjeld
AnonymBruker
Skrevet

Spørs om innholdsfortegnelsen er på norsk eller ikke.

Anonymkode: d3f83...dfa

AnonymBruker
Skrevet
22 timer siden, mlifjeld skrev:

Ifølge matportalen er det forskjell på stivelse  og kostfiber. Da stivelse blir regnet som karbohydrat mens kostfiber er ikke medregnet i verdien for karbohydrater. Kroppen din kan bryte ned stivelse til monosakkarider, men fiber kan kroppen ikke bryte ned. Derfor har disse blitt separert på næringsinnholdet. Du skal derfor ikke trekke fra fiber da det ikke blir kategorisert som tilgjengelig karbohydrat. Det er allerede trukket fra. 

"Siden 1992 er stivelse, glykogen og alle sukkerarter (glukose, fruktose, laktose, sukrose og maltose) blitt analysert hver for seg i de norske analyseprosjektene. Summen blir kalt tilgjengelig karbohydrat."

Karbohydrat (Tilgjengelig karbohydrat) Summen av stivelse, glykogen og alle sukkerartene (glukose, fruktose, laktose, sukrose og maltose)

"Kostfiber er ikke medregnet i karbohydrat."

Se hele oversikten her:

http://www.matportalen.no/verktoy/matvaretabellen/om_tabellverdiene_i_matvaretabellen

Forskjell på stivelse og fiber:

https://sml.snl.no/karbohydrater

Dette gjelder for alle norske varer og varer fra EU. Dersom du kjøper varer fra USA blir kostfiber regnet som et karbohydrat og du må trekke det fra. 

 

En liten tilleggsinformasjon. Bakterier i tarmene bryter ned noe av kostfiberet og gir oss kcal. Det varierer hvor mye bakteriene klarer å bryte ned. Det er estimert til ca 2 kcal per gram.

Anonymkode: bfd74...52c

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...