Gå til innhold

Røyklagt stue av peis!


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Vi skal flytte inn i et nytt hus, og peisen er ikke brukt på mange år. Når vi fyrte opp i den slukket flammene med en gang vi lukket døra og når vi åpna ble rommet røyklagt. Så først feide vi pipa, uten at det ble noe bedre. Så leide vi en røyksuger som vi satt på pipa. Dette gjorde at vi kan fyre i ovnen uten at det slokker men med en gang vi åpner blir rommet fortsatt røyklagt, og det siger røyk ut av ovnen. Det er forresten en jøtul F3. Vinduene står også åpent, og det er ingen ventilatorer på i huset. 

Lurer på om problemet kan være at røret som går fra ovnen og inn til pipa er for langt ned? Ser at det er mer midt på ovnen, enn øverst.

Er det noen som har tips, eller aner hva som er galt? Har ingen flere ideer på hva vi skal prøve nå... Alle innspill mottas med takk!

Anonymkode: aadd9...ef7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

9 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Vi skal flytte inn i et nytt hus, og peisen er ikke brukt på mange år. Når vi fyrte opp i den slukket flammene med en gang vi lukket døra og når vi åpna ble rommet røyklagt. Så først feide vi pipa, uten at det ble noe bedre. Så leide vi en røyksuger som vi satt på pipa. Dette gjorde at vi kan fyre i ovnen uten at det slokker men med en gang vi åpner blir rommet fortsatt røyklagt, og det siger røyk ut av ovnen. Det er forresten en jøtul F3. Vinduene står også åpent, og det er ingen ventilatorer på i huset. 

Lurer på om problemet kan være at røret som går fra ovnen og inn til pipa er for langt ned? Ser at det er mer midt på ovnen, enn øverst.

Er det noen som har tips, eller aner hva som er galt? Har ingen flere ideer på hva vi skal prøve nå... Alle innspill mottas med takk!

Anonymkode: aadd9...ef7

Sjekket om det ikke er mengder med sot i røret? Den røyksugeren, den er montert ute, på toppen av pipa? 

Ut ifra symptomene, kunne det virke som dere ikke "får igang pipa", dvs at det er en søyle med kald luft i pipa som står der som en propp. Men røyksugeren burde vel egentlig fikse det problemet. 

Du kan prøve et lite triks, finn feieluka, åpne, legg i noe avispapir og tenn på. Da kan som regel "få i gang pipa", om det er helt i starten av fyringssesongen, og pipa er steinkald. Men jeg tror egentlig det er det røykrøret fra ovnen og inn det er noe rart med.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor lenge har dere forsøkt å fyre av gangen? Når pipa ikke er brukt på lenge og helt kald kan det godt ta et par timer før det brenner ordentlig godt. Trikset over her om å tenne litt avispapir i feieluka kan hjelpe.

Anonymkode: 847bb...d75

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hvor lenge har dere forsøkt å fyre av gangen? Når pipa ikke er brukt på lenge og helt kald kan det godt ta et par timer før det brenner ordentlig godt. Trikset over her om å tenne litt avispapir i feieluka kan hjelpe.

Anonymkode: 847bb...d75

Hva slags pipe er det folk har? Vi satte inn vedovn, Jøtul; og pipa var ikke brukt på 8 år. Det var null problem med å fyre, har aldri hatt røyk inn i stua. Tror jeg ville fått tak i fagfolk for å finne ut hva som er galt. 

Anonymkode: 4bc06...106

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vi har samme problem her. Det eneste feier sa var at det er kort pipeløp og dermed dårlig trekk. Har dessverre ingen gode råd da vi ikke har funnet en god løsning selv. 

Anonymkode: 670ff...f2c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mulig dumt spørsmål, men lager dere mat samtidig? 😅 vi har det samme problemet når vi har kjøkkenvifta på, samtidig som vi fyrer i peisen 

Anonymkode: f2b00...04a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fyrer dere opp på samme måte hver gang? Noen ovner er sære i oppfyring og må ha startflammen på riktig sted i ovnen for å komme raskt i gang.

Jeg har en dyp og lav vedovn som må ha startflammen på riktig sted samt døra helt åpen en god stund for at det skal fatte i skikkelig og raskt. Det har med utformingen av ovnen å gjøre, at trekken skal treffe riktig. Det tok litt tid å bli kjent med ovnen og hvordan den ville ha det, men nå går det stort sett smertefritt.

Anonymkode: b6f3e...8fb

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pipa er jo kald, så da må dere fyre opp forsiktig. 

Anonymkode: 32efd...042

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette kan ha med trykk i huset å gjøre, og om pipa trekker nok. Hvor ligger huset, er det lavtrykk der? Været har også mye å si i forhold til trykket. 

Der vi bodde før måtte vi "trikse" mye for å få fyr. Først tenne opp, gjerne med veranda døra litt oppe. Og vifta på kjøkkenet og badet måtte slås av. 

Så måtte det stå å brenne i ca 10 min, så kunne vi forsiktig lukke veranda døra. Hvis vi lukket for fort kveles bålet og røyk kom inn.  Etter det måtte det brenne i 20-30 min før vi kunne lukke døra til peisen. Ovn og pipe måtte bli ordentlig varm. 

Kjipt med verandaen åpen når det var 20 minus ute 😂

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje du må varme opp pipa først? Med en varmepistol f eks , som du kan kjøpe på biltema 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da ringer du kommunen, og får feirer til å se på det

Anonymkode: 532a8...48c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...