Gå til innhold

Hvilke krydder kan man erstatte salt med?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Jeg er veldig glad i salt på maten, men det er jo ikke bra for kroppen. Liker pepper også. Men hvilke andre kryddere kan nan bruke i stedet for salt? Finnes jo mange gode, men ikke som "erstatter" salt. 

Anonymkode: d2b99...772

  • Liker 1
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Seltin eller no sånt ?

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Noen retter kan man bruke ferskpresset sitron på, men det passer ikke på alt. Velg himalayasalt eller et rent havsalt og strø direkte på maten på tallerken istedenfor å salte hele retten i gryta. Jeg syns urtesalt smaker spesielt godt.
Det hjelper også å ha tomat eller selleri i maten, da det smaker litt salt i seg selv.

Anonymkode: 449ce...b97

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Og behovet for salt kommer ofte av at man mangler mineralsalter, ikke bordsalt. Saltene finnes blant annet i i tomater, selleri, fennikkel, agurk, oliven, bladgrønt og sjøgrønnsaker. Et godt tips er å drikke sellerijuice, det vil redusere behovet for salt litt. Drikker man 1/2 liter på tom mage på morgenen blir fordøyelsen bedre også.

Anonymkode: 449ce...b97

Skrevet (endret)

Seltin eller andre salterstatninger.

Et gammelt "jungelord" er at salt er det som gjør at maten din smaker vondt når det IKKE er der.

Endret av 282_NaughtySpark
  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Reduser gradvis og bruk krydder/urter istedet. Jeg trenger aldri salte maten mer etter jeg redusere mer og mer på saltet. Ser venninner alltid tar ekstra salt når de er på besøk, eller når vi spiser ute. For meg smaker det nå salt nok 👍🏼😄

Anonymkode: 242b1...b89

  • Liker 3
Gjest AthenaRavenLuna
Skrevet

Jeg bruker ofte et krydder som heter Aromat, istedet for salt.

Skrevet
Just now, Catalina Culès said:

Jeg bruker ofte et krydder som heter Aromat, istedet for salt.

Det er det masse salt, og deilig MSG i 👍

  • Liker 11
Skrevet

Synes syre ofte reduserer behovet for salt i maten. Prøv det først og så ev litt salt på toppen. 

  • Liker 1
Gjest AthenaRavenLuna
Skrevet
Akkurat nå, 282_NaughtySpark skrev:

Det er det masse salt, og deilig MSG i 👍

Å, er det :unsure:

AnonymBruker
Skrevet

Herbamare er en blanding av urter og salt. Det kan oppleves som at man trenger mindre salt når det er andre smaker også. Naturligvis går det an å lage sitt eget urtesalt også.

Anonymkode: 59eb9...8e4

AnonymBruker
Skrevet

tips til hvilke krydder som kan erstatte saltet: Hvit fisk: Varme krydder, som allehånde, pepper, anis, koriander, smaksatt pepper (sitron,lime) og chili.

Rød fisk: Urter, peppervarianter, koriander

Okse: Ingefær, chili, kanel, urter

Vilt: Einebær, kanel, urter

Kylling: Urter, ingefær , chili, spisskummen, koriander

Grønnsaker: Spisskummen,urter, ingefær,chili

Lam: Rosmarin, hvitløk, kanel, persille, ingefær

https://www.aftenposten.no/100Sport/sprek/Nordmenn-bruker-altfor-mye-salt-i-maten-Dette-bruker-Hanna-23-i-stedet-215638b.html

Anonymkode: 51dcf...a6f

  • Liker 2
Skrevet

Sitron, pepperrot, chili, ingefær, diverse urter, grillet og tørket paprika, løk, stang selleri, hvitløk. Jeg bruker ofte sitron eller lime, i stedet for salt. 

AnonymBruker
Skrevet
13 minutter siden, Catalina Culès skrev:

Jeg bruker ofte et krydder som heter Aromat, istedet for salt.

Det er masse salt i aromat

Anonymkode: 18975...b65

  • Liker 2
Skrevet

Bare bullshit svar. Nei det er ikke noe krydder som kan erstatte salt, men du kan sagtens bruke andre krydder i tillegg for å få frem smak.  Redselen for oversalting er litt hysteri, saltinntaket ditt skal være ganske ekstremt før det er skadelig.  Salt får frem smaken i råvarene, det er derfor det brukes. 

  • Liker 4
Skrevet
25 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Noen retter kan man bruke ferskpresset sitron på, men det passer ikke på alt. Velg himalayasalt eller et rent havsalt og strø direkte på maten på tallerken istedenfor å salte hele retten i gryta. Jeg syns urtesalt smaker spesielt godt.
Det hjelper også å ha tomat eller selleri i maten, da det smaker litt salt i seg selv.

Anonymkode: 449ce...b97

Himalayasal og "rent" havsalt (vanlig bordsalt er havsalt)   er like salt som vanlig kjøkkensalt.

  • Liker 6
Skrevet (endret)
11 minutter siden, K.B. skrev:

Bare bullshit svar. Nei det er ikke noe krydder som kan erstatte salt, men du kan sagtens bruke andre krydder i tillegg for å få frem smak.  Redselen for oversalting er litt hysteri, saltinntaket ditt skal være ganske ekstremt før det er skadelig.  Salt får frem smaken i råvarene, det er derfor det brukes. 

Nå innholder mange råvarer allerede masse salt, og de fleste får i seg for mye. Det gjør ingenting å redusere saltinntaket, vi bor tross alt i Norge ikke i Sahara. 

Endret av IommI
Skrevet
14 minutter siden, AnonymBruker skrev:

tips til hvilke krydder som kan erstatte saltet: Hvit fisk: Varme krydder, som allehånde, pepper, anis, koriander, smaksatt pepper (sitron,lime) og chili.

Rød fisk: Urter, peppervarianter, koriander

Okse: Ingefær, chili, kanel, urter

Vilt: Einebær, kanel, urter

Kylling: Urter, ingefær , chili, spisskummen, koriander

Grønnsaker: Spisskummen,urter, ingefær,chili

Lam: Rosmarin, hvitløk, kanel, persille, ingefær

https://www.aftenposten.no/100Sport/sprek/Nordmenn-bruker-altfor-mye-salt-i-maten-Dette-bruker-Hanna-23-i-stedet-215638b.html

Anonymkode: 51dcf...a6f

Ingen av disse krydderene erstatter salt.  Salt der derimot med på forsterke smak på urter og krydder.  Mange krydder er veldig smakløse alene uten salt. 

AnonymBruker
Skrevet
1 minutt siden, Peonjenta skrev:

Himalayasal og "rent" havsalt (vanlig bordsalt er havsalt)   er like salt som vanlig kjøkkensalt.

Himalaya saltet er det mest forurensete saltet. Det er ikke sunnere eller bedre,  slik som helsekostbutikkene påstår. 

Anonymkode: 3f617...785

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...