Gå til innhold

Bare jeg som spiser hele eplet? Sunt?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg spiser hele eplet, unntatt den greia man holder i.

Er det farlig? Hørt at kjernene inni eplet er farlig? 

Anonymkode: 3623e...cb6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ikke noe farlig med det. Hva skulle liksom være farlig?

Anonymkode: f4657...300

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"

I planteriket tilhører epletrær rosefamilien. Det er kjent at frø fra rosefamilie kan inneholde cyanogene glukosider. Cyanogene glukosider frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid; HCN) i magen. Knuste frø vil frigjøre mer HCN. Noe av blåsyren en får i seg omsettes og fjernes, men det er skadelig dersom en får i seg for mye blåsyre. Ved inntak av cyanogene glukosider (små doser) kan man, få en bitter smak (jf. bitter mandel).

Cyanogene glukosider finnes for øvrig i hele planteriket, men planter fra rosefamilien er mest kjent for å inneholde dette. Kjernehuset i eplet inneholder ikke disse stoffene, kun frøene og kjernen inne i frøene. Mattilsynet har ingen anbefalinger mot å spise eplekjerner og kjenner heller ikke til slike anbefalinger i andre land." 

Funnet her.

Anonymkode: a5aba...87e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge du ikke tygger eller knuser eplefrøene (som inneholder et stoff som da omdannes til cyanid og er dødelig i litt større mengder) og spiser det i store mengder så er det nok ikke farlig.

Anonymkode: b569f...72d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, AnonymBruker skrev:
 

"

I planteriket tilhører epletrær rosefamilien. Det er kjent at frø fra rosefamilie kan inneholde cyanogene glukosider. Cyanogene glukosider frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid; HCN) i magen. Knuste frø vil frigjøre mer HCN. Noe av blåsyren en får i seg omsettes og fjernes, men det er skadelig dersom en får i seg for mye blåsyre. Ved inntak av cyanogene glukosider (små doser) kan man, få en bitter smak (jf. bitter mandel).

Cyanogene glukosider finnes for øvrig i hele planteriket, men planter fra rosefamilien er mest kjent for å inneholde dette. Kjernehuset i eplet inneholder ikke disse stoffene, kun frøene og kjernen inne i frøene. Mattilsynet har ingen anbefalinger mot å spise eplekjerner og kjenner heller ikke til slike anbefalinger i andre land." 

Funnet her.

Anonymkode: a5aba...87e

Er eplekjerne de greiene inni eplet?

Anonymkode: 3623e...cb6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, AnonymBruker skrev:
 

Så lenge du ikke tygger eller knuser eplefrøene (som inneholder et stoff som da omdannes til cyanid og er dødelig i litt større mengder) og spiser det i store mengder så er det nok ikke farlig.

Anonymkode: b569f...72d

Men blir det dødelig der og da? Eller utvikles det over år?

Anonymkode: 3623e...cb6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hadde selve eplefrøene vært farlige hadde heller ikke epler blitt solgt som menneskelig føde.  Blir eplekjernene fjernet når de lager eplejuice da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, AnonymBruker said:

Er eplekjerne de greiene inni eplet?

Anonymkode: 3623e...cb6

Det er de brune frøene inni eplet. Små mengder blåsyre brytes fort ned av kroppen, og er ikke farlig. Så du trenger ikke å bekymre deg for å spise hele eplet.

Anonymkode: 595b7...772

Lenke til kommentar
Del på andre sider

57 minutter siden, Peonjenta skrev:
 

Hadde selve eplefrøene vært farlige hadde heller ikke epler blitt solgt som menneskelig føde.  Blir eplekjernene fjernet når de lager eplejuice da?

Jo, de er farlige hvis du spiser enorme mengder og samtidig tygger de. Aprikoskjerner inneholder også det samme og er farlig hvis du spiser mer enn 3 små aprikoskjerner, kan da føre til cyanidforgiftning. 

Anonymkode: b569f...72d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jo, de er farlige hvis du spiser enorme mengder og samtidig tygger de. Aprikoskjerner inneholder også det samme og er farlig hvis du spiser mer enn 3 små aprikoskjerner, kan da føre til cyanidforgiftning. 

Anonymkode: b569f...72d

Men denne forgiftningen, er det sånn at den kommer med engang? Eller utvikles den seg over tid?

Anonymkode: 3623e...cb6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, AnonymBruker skrev:

Det er de brune frøene inni eplet. Små mengder blåsyre brytes fort ned av kroppen, og er ikke farlig. Så du trenger ikke å bekymre deg for å spise hele eplet.

Anonymkode: 595b7...772

Så man kan spise det i ny og ne? Eller utvikles denne blåsyren over tid og så slår ut?

Anonymkode: 3623e...cb6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

31 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Men denne forgiftningen, er det sånn at den kommer med engang? Eller utvikles den seg over tid?

Anonymkode: 3623e...cb6

Hvis du spiser lite og ofte kan den komme over tid, men det er ikke noe problem når det kommer til epler, regner ikke med at du spiser så mye. Eller den kan komme akutt ved veldig stort inntak. Igjen, du kan trygt spise hele eplet, kroppen skiller det ut selv når det er så små mengder. Nyt eplet ditt du! :) 

Anonymkode: b569f...72d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hvis du spiser lite og ofte kan den komme over tid, men det er ikke noe problem når det kommer til epler, regner ikke med at du spiser så mye. Eller den kan komme akutt ved veldig stort inntak. Igjen, du kan trygt spise hele eplet, kroppen skiller det ut selv når det er så små mengder. Nyt eplet ditt du! :) 

Anonymkode: b569f...72d

Ok :) 

Hva er ikke så mye da? Pleier å spise eple 4-5 ganger i uka, ca ett eple dagen. Men mye er kanskje 3-4 epler daglig?

Anonymkode: 3623e...cb6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 6.11.2018 den 18.03, AnonymBruker skrev:

Jeg spiser hele eplet, unntatt den greia man holder i.

Er det farlig? Hørt at kjernene inni eplet er farlig? 

Anonymkode: 3623e...cb6

 

På 6.11.2018 den 19.42, AnonymBruker skrev:

Så lenge du ikke tygger eller knuser eplefrøene (som inneholder et stoff som da omdannes til cyanid og er dødelig i litt større mengder) og spiser det i store mengder så er det nok ikke farlig.

Anonymkode: b569f...72d

Faktisk er det veldig bra å spise kjernen på eplet nettopp fordi det finnes et stoff som omdannes til cyanid og kan hjelpe til å bekjempe danning av kreftceller. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Kjernen på eplet er faktisk den sunneste delen av eple. 

Anonymkode: 643d5...979

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, AnonymBruker skrev:

Ok :) 

Hva er ikke så mye da? Pleier å spise eple 4-5 ganger i uka, ca ett eple dagen. Men mye er kanskje 3-4 epler daglig?

Anonymkode: 3623e...cb6

Ikke noe problem, du skal oppi enorme mengder før det blir farlig, så bare nyt eplet ditt med god samvittighet! ;)

Anonymkode: b569f...72d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...