Gå til innhold
Overrasket

Kosthold og pseudovitenskap

Anbefalte innlegg

Overrasket

Markedet for moderne kostholdsråd er i hovedsak overkjørt av kvakksalveri, kvasivitenskap, tulleteorier og i ikke helt sjelden – løgn. 
Bare i løpet av de siste 10 dagene på KG har vi hatt gleden av masse liksom-teorier, som at mel ødelegger fordøyelsen og melk er full av masse skremmende hormoner som gir deg kviser. 

Hvorfor har det moderne mennesket dette enorme behovet for kostholdsantagelser og urbane myter? Hvis vi har så stort behov for kostholdsinnsikt, hvorfor ikke lese og lene oss på faktisk vitenskap, ikke bare gjenta i det uendelige masse udokumenterte påstander?

Alle vet at jeg elsker brød. Det er ingen hemmelighet, brød er livet. Bokstavelig talt. Jeg har også en sjarmerende slank midje og en fordøyelse som fungerer utmerket desto mer regelmessig jeg spiser brød. Her i helgen lagde jeg meg forresten gnocchi, av most potet og hvitt speltmel. Skal man tro alle selvoppnevnte kostholdseksperter burde jeg vært lagt inn på sykehuset med alle mulige kostholdsmangler. Jeg spiser også veldig lite kjøtt så i følge noen er sædkvaliteten min veldig dårlig. 

Takk og pris for at jeg ikke prøver å lage barn, da. 

Men la oss gå tilbake til mitt livs store næringskjærlighet: Brød. For å ta det enkle først. Hva er dette store spøkelset som vi kaller gluten? Gluten er ikke karobhydrater, som noen ser ut til å tro. Gluten er rett og slett et friskt og deilig protein. Noen har cøliaki. Det tviler jeg ikke på, og det er klart at de som har en slik diagnose bør unngå gluten. 

Men antallet som synser at de ikke kan spise gluten er mange, mange ganger større enn antallet mennesker som har en faktisk diagnose. Er du sikker på at du vet hva du ikke tåler?

Jeg har hevdet mange ganger at en stor andel av de som mener de ikke kan spise gluten retter skytset mot feil kilde. Næringsmiddelindustrien har utviklet et brødprodukt som er raskt å lage og grunnet kunstig sammensetning viser en næringstabell som ser tiltalende ut. Når du går på supermarkedet og tar med deg et brød, kjøper du et industriprodukt, ikke brød i tradisjonell forstand. Jeg har hørt mange, mange som har latt seg overbevise av dette glutenhysteriet si at "Du Overrasket, når jeg spiser brødet du lager har jeg aldri de problemene i kroppen som brød vanligvis gir". Jeg får faktisk selv stort ubehag av butikkjøpt billigbrød.

Det er fordi det er ikke nødvendigvis slik at problemet du opplever skyldes mel, vann og salt. Men mel vann og salt trenger tid for å konverteres til næring. Dersom man manipulerer produktet for å fjerne tidskomponenten (redusert produksjonstid) lager man egentlig et helt annet produkt enn det brød er. Hva er den skyldige parten? Naturlig gluteninnhold i litt herlig hvitt brød? Er du sikker?

Hvor vil jeg hen med dette ... Det ble skrevet på forumet i går: "Det er nok psykisk usunt å være så redd for helt normale matvarer.". Det er jeg helt enig i. Så la oss slutte å spre skremselspropaganda og egne ekstreme, udokumenterte påstander, og starte å feire sunn, naturlig, tradisjonsrik og deilig mat. For mat er faktisk deilig. Og god mat i sunn moderasjon er enda deiligere! 

Ja til mat – nei til løgn og myter. 

Så jeg slår et slag for to ting. Det første: Slutt å høre på alle andres synsete og, la meg være ærlig, tullete meninger om hva slags mat du bør spise. Du trenger ikke engang høre på meg når jeg feirer brød som mennskehetens mirakelmat. Gjør opp dine egne, selvstendige meninger om ditt kosthold og hva du vil spise. Ta egne, bevisste og gjennomtenkt valg for hva som passer deg. Det er ikke matnyttig å bare lest masse tull fra lekmenn på et forum. Det andre: Vær forsiktig med å lire av deg masse kostholdssynsing uten å kunne vise til saklige kilder. Det sitter folk som faktisk kan finne på å tro på det du sier. Da kan det være greit å vite at påstandene dine er tuftet på noe mer solid enn bare myter. Jeg skal følge mitt eget råd, og legger herved ut en kobling som omhandler brød

God appetitt!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Litt motstridende konklusjoner her. Når man ikke tåler de produktene laget av hvete i butikken, så er det helt innafor å ikke spise det og takke nei til det når man blir servert hveteproukter. Det finnes jo mange sunne alternativer, som å spise mer nøtter og grønnsaker, der det ikke blir et problem. Det er ikke som om man kan vite at noen lager brød av hvete som er annerledes og som man kanskje tåler. For de som har verst plager er det gjerne slik at man bare ikke tar sjansen, fordi plagene i etterkant kan bli voldsomme (diare er ikke gøy å få på jobb). Man kan for eks bli oppblåst og oppleve dårligere fordøyelse i flere dager etterpå. 

Jeg synes også det er noe tullete når du skriver at du har en sunn fordøyelse og en slank midje. Tror du virkelig at alle som utvikler mageproblemer ønsker å kutte ut matvarer og begrense hva de spiser? At de utviklet mageproblemer fordi de ikke spiste hjemmelaget brød? Dersom man først har utviklet mageproblemer tåler man mye mindre av mat enn de som har frisk mage. Du kan spise løk uten å merke noenting, en med mageproblemer kan få vondt i magen og prompe mye av løk. ingen av dere spiste usunn løk, men magene deres fungerer ulikt og den ene tåler løk bedre enn den med mageproblemer. Så hva du gjør og hva du spsier har lite til ingen relevans for de som har mageproblemer, fordi tåleransen og magefordøyelsen deres er helt ulik

Når man først har utviklet mageproblemer kan det være ekstremt vanskelig å bli frisk igjen. Å tro at det er bare å spise sunt og lage hjemmelaget brød viser ignoranse når det gjelder mageproblemer og hvor omfattende de er

 

Anonymkode: a947b...06a

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Inwe
Skrevet (endret)

Brød skal jeg ikke legge meg bort i, jeg spiser brød i alle former selv. Elsker brød. Kjøper det fra fullkornsbakeren på hjørnet her, uten tilsetningsstoffer. Skal begynne å bake selv når jeg flytter hjem.

Jeg bare lurer på, hvordan forklarer du at flere (inkludert meg selv) får en renere hud når de kutter meieriprodukter? Hudleger anbefaler også å kutte meieriprodukter ved mye akne, men du mener altså at det ikke har en sammenheng? Selv har jeg sluttet på p-pillen og fikk et utbrudd som var verre enn da jeg havnet i puberteten, så det har helt klart på grunn av hormonforandring. Har derfor lest mye om hvordan jeg kan bedre huden min og de fleste steder står det at kutting av meieriprodukter vil gjøre en stor forandring (noe det også gjorde). 

Endret av Inwe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Er nok mange selvutnevnte eksperter som har fått en god ide ved frokostbordet, som de helt selv, uten særlig forskning, opphøyer til vitenskap.Nettet trenger stadig påfyll av pludring og pjatt, da blir det slik. Les kritisk, og spis og tenk selv. 

Anonymkode: fbc32...106

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Overrasket
Skrevet (endret)
21 minutter siden, AnonymBruker said:

Litt motstridende konklusjoner her. Når man ikke tåler de produktene laget av hvete i butikken, så er det helt innafor å ikke spise det og takke nei til det når man blir servert hveteproukter. Det finnes jo mange sunne alternativer, som å spise mer nøtter og grønnsaker, der det ikke blir et problem. Det er ikke som om man kan vite at noen lager brød av hvete som er annerledes og som man kanskje tåler. For de som har verst plager er det gjerne slik at man bare ikke tar sjansen, fordi plagene i etterkant kan bli voldsomme (diare er ikke gøy å få på jobb). Man kan for eks bli oppblåst og oppleve dårligere fordøyelse i flere dager etterpå. 

Jeg synes også det er noe tullete når du skriver at du har en sunn fordøyelse og en slank midje. Tror du virkelig at alle som utvikler mageproblemer ønsker å kutte ut matvarer og begrense hva de spiser? At de utviklet mageproblemer fordi de ikke spiste hjemmelaget brød? Dersom man først har utviklet mageproblemer tåler man mye mindre av mat enn de som har frisk mage. Du kan spise løk uten å merke noenting, en med mageproblemer kan få vondt i magen og prompe mye av løk. ingen av dere spiste usunn løk, men magene deres fungerer ulikt og den ene tåler løk bedre enn den med mageproblemer. Så hva du gjør og hva du spsier har lite til ingen relevans for de som har mageproblemer, fordi tåleransen og magefordøyelsen deres er helt ulik

Når man først har utviklet mageproblemer kan det være ekstremt vanskelig å bli frisk igjen. Å tro at det er bare å spise sunt og lage hjemmelaget brød viser ignoranse når det gjelder mageproblemer og hvor omfattende de er

 

Anonymkode: a947b...06a

Her har du nok forhastet deg litt og gjerne vridd litt på det jeg sier.

Man har selvfølgelig rett til å avslå å spise både det ene og det andre. Jeg skriver ikke at man ikke selv kan gjøre som man vil. Tvert i mot (og det vet du dersom du har helt normal leseforståelse). Jeg skriver at man ikke skal automatisk godta en mytisk og anekdotisk forklaring på årsaken til problemene, og automatisk tvinge den forenklede forklaringen på andre mennesker. Det er noe helt annet enn antydningene dine om at jeg forsøker å frata folk deres egne valg. 

Kommentaren om sunn fordøyelse og slank midje er et skråblikk retter mot alle som hevder at alle andres fordøyelsessystemer ødelegges av mel, eller som hevder at alle andre må kutte ut gluten dersom de vil gå ned i vekt. Hvis det var sant at alle ubetinget fikk det bedre og ble slankere av å kutte ut mel, så er det jo rart at jeg er et levend bevis på det motsatte. 

Ofte går en KG-tråd slik: "Hvordan kan jeg blir slankere"? "Åh, bare slutt å spise brød så blir alt bra". 

Så jeg forsøker ikke å ta fra andre deres egne selvestendige og bevisste valg. Jeg forsøker å frata folk muligheten til å ukritisk overøse sine subjektive matsynsinger på andre medmennesker uten i det minste å vise til relevant dokumentasjon.

Og sist men ikke minst tar jeg til orde for å ikke ubegrunnet frykte helt normal mat.

Endret av Overrasket

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
OPIgirl
På 8.8.2018 den 11.44, Overrasket skrev:

Markedet for moderne kostholdsråd er i hovedsak overkjørt av kvakksalveri, kvasivitenskap, tulleteorier og i ikke helt sjelden – løgn. 
Bare i løpet av de siste 10 dagene på KG har vi hatt gleden av masse liksom-teorier, som at mel ødelegger fordøyelsen og melk er full av masse skremmende hormoner som gir deg kviser. 

Hvorfor har det moderne mennesket dette enorme behovet for kostholdsantagelser og urbane myter? Hvis vi har så stort behov for kostholdsinnsikt, hvorfor ikke lese og lene oss på faktisk vitenskap, ikke bare gjenta i det uendelige masse udokumenterte påstander?

Alle vet at jeg elsker brød. Det er ingen hemmelighet, brød er livet. Bokstavelig talt. Jeg har også en sjarmerende slank midje og en fordøyelse som fungerer utmerket desto mer regelmessig jeg spiser brød. Her i helgen lagde jeg meg forresten gnocchi, av most potet og hvitt speltmel. Skal man tro alle selvoppnevnte kostholdseksperter burde jeg vært lagt inn på sykehuset med alle mulige kostholdsmangler. Jeg spiser også veldig lite kjøtt så i følge noen er sædkvaliteten min veldig dårlig. 

Takk og pris for at jeg ikke prøver å lage barn, da. 

Men la oss gå tilbake til mitt livs store næringskjærlighet: Brød. For å ta det enkle først. Hva er dette store spøkelset som vi kaller gluten? Gluten er ikke karobhydrater, som noen ser ut til å tro. Gluten er rett og slett et friskt og deilig protein. Noen har cøliaki. Det tviler jeg ikke på, og det er klart at de som har en slik diagnose bør unngå gluten. 

Men antallet som synser at de ikke kan spise gluten er mange, mange ganger større enn antallet mennesker som har en faktisk diagnose. Er du sikker på at du vet hva du ikke tåler?

Jeg har hevdet mange ganger at en stor andel av de som mener de ikke kan spise gluten retter skytset mot feil kilde. Næringsmiddelindustrien har utviklet et brødprodukt som er raskt å lage og grunnet kunstig sammensetning viser en næringstabell som ser tiltalende ut. Når du går på supermarkedet og tar med deg et brød, kjøper du et industriprodukt, ikke brød i tradisjonell forstand. Jeg har hørt mange, mange som har latt seg overbevise av dette glutenhysteriet si at "Du Overrasket, når jeg spiser brødet du lager har jeg aldri de problemene i kroppen som brød vanligvis gir". Jeg får faktisk selv stort ubehag av butikkjøpt billigbrød.

Det er fordi det er ikke nødvendigvis slik at problemet du opplever skyldes mel, vann og salt. Men mel vann og salt trenger tid for å konverteres til næring. Dersom man manipulerer produktet for å fjerne tidskomponenten (redusert produksjonstid) lager man egentlig et helt annet produkt enn det brød er. Hva er den skyldige parten? Naturlig gluteninnhold i litt herlig hvitt brød? Er du sikker?

Hvor vil jeg hen med dette ... Det ble skrevet på forumet i går: "Det er nok psykisk usunt å være så redd for helt normale matvarer.". Det er jeg helt enig i. Så la oss slutte å spre skremselspropaganda og egne ekstreme, udokumenterte påstander, og starte å feire sunn, naturlig, tradisjonsrik og deilig mat. For mat er faktisk deilig. Og god mat i sunn moderasjon er enda deiligere! 

Ja til mat – nei til løgn og myter. 

Så jeg slår et slag for to ting. Det første: Slutt å høre på alle andres synsete og, la meg være ærlig, tullete meninger om hva slags mat du bør spise. Du trenger ikke engang høre på meg når jeg feirer brød som mennskehetens mirakelmat. Gjør opp dine egne, selvstendige meninger om ditt kosthold og hva du vil spise. Ta egne, bevisste og gjennomtenkt valg for hva som passer deg. Det er ikke matnyttig å bare lest masse tull fra lekmenn på et forum. Det andre: Vær forsiktig med å lire av deg masse kostholdssynsing uten å kunne vise til saklige kilder. Det sitter folk som faktisk kan finne på å tro på det du sier. Da kan det være greit å vite at påstandene dine er tuftet på noe mer solid enn bare myter. Jeg skal følge mitt eget råd, og legger herved ut en kobling som omhandler brød

God appetitt!

👏 👏 👏 Veldig bra skrevet og helt enig med deg. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
På 8.8.2018 den 13.08, Overrasket skrev:

Her har du nok forhastet deg litt og gjerne vridd litt på det jeg sier.

Man har selvfølgelig rett til å avslå å spise både det ene og det andre. Jeg skriver ikke at man ikke selv kan gjøre som man vil. Tvert i mot (og det vet du dersom du har helt normal leseforståelse). Jeg skriver at man ikke skal automatisk godta en mytisk og anekdotisk forklaring på årsaken til problemene, og automatisk tvinge den forenklede forklaringen på andre mennesker. Det er noe helt annet enn antydningene dine om at jeg forsøker å frata folk deres egne valg. 

Kommentaren om sunn fordøyelse og slank midje er et skråblikk retter mot alle som hevder at alle andres fordøyelsessystemer ødelegges av mel, eller som hevder at alle andre må kutte ut gluten dersom de vil gå ned i vekt. Hvis det var sant at alle ubetinget fikk det bedre og ble slankere av å kutte ut mel, så er det jo rart at jeg er et levend bevis på det motsatte. 

Ofte går en KG-tråd slik: "Hvordan kan jeg blir slankere"? "Åh, bare slutt å spise brød så blir alt bra". 

Så jeg forsøker ikke å ta fra andre deres egne selvestendige og bevisste valg. Jeg forsøker å frata folk muligheten til å ukritisk overøse sine subjektive matsynsinger på andre medmennesker uten i det minste å vise til relevant dokumentasjon.

Og sist men ikke minst tar jeg til orde for å ikke ubegrunnet frykte helt normal mat.

Jeg er enig med deg i det meste, bortsett i fra en ting - det er ikke lenger gluten som er den store synderen, det er sååå 2015. 😆

Nå er det vegansk kosthold (plantebasert kosthold) som gjelder, og alt fysisk ubehag skyldes inntak av animalske produkter.

Anonymkode: 136e2...a05

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
On 8/8/2018 at 1:08 PM, Overrasket said:

Her har du nok forhastet deg litt og gjerne vridd litt på det jeg sier.

Man har selvfølgelig rett til å avslå å spise både det ene og det andre. Jeg skriver ikke at man ikke selv kan gjøre som man vil. Tvert i mot (og det vet du dersom du har helt normal leseforståelse). Jeg skriver at man ikke skal automatisk godta en mytisk og anekdotisk forklaring på årsaken til problemene, og automatisk tvinge den forenklede forklaringen på andre mennesker. Det er noe helt annet enn antydningene dine om at jeg forsøker å frata folk deres egne valg. 

 

Det du impliserer er at de som avstår fra gluten tar feil og er redd for normal mat. Jeg ser heller ikke at noen påtvinger sine råd på andre, noen sier at de følte seg bedre ved at de kuttet for eks hvete eller melk, og det er helt innafor. Går du til lege med mageproblemer får du ingen hjelp, du er nødt å klare deg selv. Så da kan man ikke gjøre annet enn å forsøke det som har fungert for andre

Du bagateliserer noe som er et stort problem for mange, og får det til å høres ut som mennesker som unngår noen matvarer gjør det for moro skyld eller at de tror det er en magisk grunn bak plagene deres. Det er ganske nedlatende og vitner om dårlig forståelse for de som faktisk sliter med magen 

Anonymkode: a947b...06a

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ginavn

Jeg hører på meg selv😄 

"Spis havregrøt!". Joda, men havre og alle slike kornprodukter (og blåbær) gir meg utrolig vondt i tarmen, en smerte som varer i flere timer. Go'-morgen-yoghurt og Fjordland byggrynslunsj utgår også, dessverre. 

Jeg reagerer noe på nøtter; det klør i munnen og dessuten synes jeg det smaker dritt.

Spiser veldig lite brød, men jeg behandler ikke mel som min udødelige fiende.

Melkeprodukter, derimot... Kan drikke over en liter melk om dagen, og har INGEN problemer med å fordøye melk. :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

Artikler fra forsiden

×

Viktig informasjon

Vi benytter cookies til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her