Gå til innhold

Vektreduksjon pga helsen


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Jeg tar denne som AB og håper noen har tid å svare meg. Trenger råd, men også motivasjon. 

Jeg må ned i vekt. Helst 20 - 25 kg. Jeg har vært overvektig (av varierende grad) omtrent hele mitt voksne liv. «Soveputen» har vært at jeg alltid har vært frisk, i god fysisk form og alt av medisinske sjekker har vært gode (blodtrykk, kolesterol etc). Jeg har alltid vært aktiv, sterk og utholdende. Jeg har forsøkt å gå ned i vekt tidligere for å føle meg bedre, bedre selvtillit osv. Men nå har jeg fått konstatert en kronisk sykdom hvor det er viktig at jeg klarer å gå ned i vekt, nå er det helsen min det dreier seg om, ikke utseende.

Jeg har tidligere klart å gå ned i vekt, for noen år siden gikk jeg ned 30 kg. Har lagt på meg 20 av de. Jeg vet mye om kosthold, trening osv, men jo eldre jeg blir (er 52) jo vanskeligere synes jeg det er. Spesielt mentalt. 

Jeg har gode forsetter og er god å planlegge måltidene. Som regel går både frokost, lunch og middag greit, men så skjærer det seg. Blir så utrolig sugen på noe søtt på kveldene og spiser det jeg har i skapet. Har til og med spist en blanding av sukker og o’boypulver fordi jeg ikke fant noe annet søtt....Huff, blir flau av å skrive det.

Trenger tips fra dere som vet hva dere snakker om, ikke interesser i ulike dietter, lavkarbo etc. Jeg tror at et fornuftig og sunt kosthold som jeg kan forholde meg til livet ut er det som skal til. Samtidig synes jeg det er vanskelig med alle disse ekspertene som gir motstridende råd: frokost er viktig - man trenger ikke frokost - banan er sunt - banan er ikke bra for noen som skal ned i vekt osv osv. Jeg tenker at å kutte sukker, tomme karbohydrater, fett og alkohol er en god start?

På grunn av utfordringer er det vanskelig for meg å trene for tiden, men jeg holder meg i aktivitet med et program utformet av fysioterapeut. Så det er maten jeg i all hovedsak trenger hjelp til. Jeg starter frisk og går ganske lett ned inntil 4-5 kg, så begynner jeg å slurve, unnskylde osv og plutselig er kiloene på plass igjen.

Mine måltider ser omtrent slik ut:

Frokost: knekkebrød med CC og bær eller omelett eller havregrøt. 

Lunch: har stående knekkebrød og pålegg (skinke, smøreost, makrell i tomat etc) på jobb. Skyr, yoghurt, gulrot, banan el som mellommåltid. 

Middag: her sliter jeg litt. Synes det er vanskelig å lage noe som er kalorifattig og som samtidig mine 2 barn (15 og 20) også skal spise. Men forsøker å lage alt fra bunnen, rent kjøtt/fisk, grønnsaker etc. 

Når søtsuget slår inn (gjerne rett etter middagen) - tips til noe kalorifattig som stilner suget? Juicer, smothies...?

Jeg blir utrolig takknemlig om noen har innspill til måltidene mine, tips til oppskrifter og tips til mentalt å klare dette. 

Anonymkode: 4da3a...6fa

Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Vektnedgang er vanskelig, så jeg skjønner at du blir frustrert og at ting stopper opp. 

Jeg er selv i en periode der jeg pga kronisk sykdom har måttet gå ned en del i vekt. Det har vært vanskelig, men jeg kan jo fortelle litt om hvilke endringer jeg har gjort? Jeg er ingen kostholdsekspert, men kan grunnleggende om næringsinnhold i mat. I tillegg vet jeg lite om dine forutsetninger, så dette blir heller litt generelle råd som har hjulpet meg veldig. 

Det første jeg gjorde var å finne ut hvileforbrenning, og legge opp et kaloriforbruk per dag som passer meg og mitt aktivitetsnivå. De har en kalkulator på f.eks. melk.no. Deretter telte jeg kalorier ved hjelp av appen Lifesum. Dette gjorde jeg bare en periode, frem til jeg opplevde at jeg fikk en større forståelse av kaloriinnhold i ulike matvarer. Det hender jeg teller en dag i ny og ne for å dobbeltsjekke at jeg ligger i underskudd, men de dagene er sjeldne. En av tingene som var alfa/omega for meg var at jeg ikke kan gå sulten - jeg passer ikke til en sultediett. Jeg fikk beskjed av en lege om å «kjenne litt på sulten», men det gjorde at jeg ofte hadde problemer med å holde meg unna småspising i stedet. Nøkkelen for meg ble proteiner. Jeg passer på at jeg tenker protein i alle måltider, f.eks. ved å bruke cottage cheese i salat, eller peanøttsmør i havregrøt. Protein stabiliserer blodsukkeret, og det gir en varig metthetsfølelse. For å få i meg nok protein har jeg valgt å kutte ut komplekse karbohydrater (pasta, brød, potet, ris), men det er ikke noe du må gjøre. Jeg valgte å gjøre det rett og slett fordi jeg da kan fylle opp med enda mer proteiner, f.eks. mer kjøtt og grønnsaker til middag. Hvis jeg spiser middag sammen med noen, er det da enkelt å la være å spise f.eks. risen. 

Proteinene har hjulpet veldig på søtsuget mitt også, og jeg har omtrent ikke søtsug i det hele tatt lenger. Det var tøft til å begynne med, og da jeg er typen som ikke kan ha godis liggende i det hele tatt (for da spiser jeg til det er tomt), har jeg rett og slett måttet kutte det helt ut. 

For middager kan jeg anbefale bliggen til Linda Stuhaug. Der har jeg funnet mange gode oppskrifter som spises av store og små :) http://www.lindastuhaug.no

Lykke til, håper dette kan være til nytte!

Anonymkode: b0033...241

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

For meg hjelper Pepsimax veldig på søtsuget. Hadde ikke klart meg uten. Jeg registrerer også alt jeg får i meg i appen Lifesum, da er det lettere å velge vekk kaloritett mat.

Anonymkode: 31cd0...67d

AnonymBruker
Skrevet

Når det gjelder søtsug, så husk at det er mekanismer i kroppen som jobber mot deg. At når du føler på suget er det ikke sult eller nødvendighet, det er kroppen din som saboterer deg

Å drikke te uten søtning eller et glass vann kan hjelpe noe, men det krever uansett mye selvkontroll de første ukene før du blir avvent. 

Når det gjelder søtningsstoffer kan det gi god vekstav dårlige bakterier som påvirker sultfølelsen eller søtsuget ditt negativt, så hadde forsøkt å leve på vann med lime og te, evt kaffe tidligere på dagen om du tåler kaffe bra. '

Om du spiser mye grønnsaker kan du sannsynligvis fortsette lage omtrent samme middager som nå. Lager du kylling, fyll halve tallerkenen med grønnsaker, spis en bit, en og en halv bit kylling og 2-3 spisesauer med saus. Du kan spise mye grønnsaker før det blir mye kalorier. Det er ost, saus, fløte, sukker osv som ofte gjør at du føler for å spise mer og som er veldig kaloririkt. 

Lurt å ikke ha godterier og snacks liggende. Om du ikke baker til vanlig, så er det kanskje like greit ikke ha sukker liggende heller? Ihvertfall de første ukene

Ellers er det vanskelig å endre vaner, og det kan virke uoverkommelig i begynnelsen. Men man prøver seg frem, eksperimenterer, aksepterer at man kanskje ikke gjør alt perfekt i begynnelsen og fortsetter. 

Anonymkode: 82329...4a5

AnonymBruker
Skrevet
18 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg tar denne som AB og håper noen har tid å svare meg. Trenger råd, men også motivasjon. 

Jeg må ned i vekt. Helst 20 - 25 kg. Jeg har vært overvektig (av varierende grad) omtrent hele mitt voksne liv. «Soveputen» har vært at jeg alltid har vært frisk, i god fysisk form og alt av medisinske sjekker har vært gode (blodtrykk, kolesterol etc). Jeg har alltid vært aktiv, sterk og utholdende. Jeg har forsøkt å gå ned i vekt tidligere for å føle meg bedre, bedre selvtillit osv. Men nå har jeg fått konstatert en kronisk sykdom hvor det er viktig at jeg klarer å gå ned i vekt, nå er det helsen min det dreier seg om, ikke utseende.

Jeg har tidligere klart å gå ned i vekt, for noen år siden gikk jeg ned 30 kg. Har lagt på meg 20 av de. Jeg vet mye om kosthold, trening osv, men jo eldre jeg blir (er 52) jo vanskeligere synes jeg det er. Spesielt mentalt. 

Jeg har gode forsetter og er god å planlegge måltidene. Som regel går både frokost, lunch og middag greit, men så skjærer det seg. Blir så utrolig sugen på noe søtt på kveldene og spiser det jeg har i skapet. Har til og med spist en blanding av sukker og o’boypulver fordi jeg ikke fant noe annet søtt....Huff, blir flau av å skrive det.

Trenger tips fra dere som vet hva dere snakker om, ikke interesser i ulike dietter, lavkarbo etc. Jeg tror at et fornuftig og sunt kosthold som jeg kan forholde meg til livet ut er det som skal til. Samtidig synes jeg det er vanskelig med alle disse ekspertene som gir motstridende råd: frokost er viktig - man trenger ikke frokost - banan er sunt - banan er ikke bra for noen som skal ned i vekt osv osv. Jeg tenker at å kutte sukker, tomme karbohydrater, fett og alkohol er en god start?

På grunn av utfordringer er det vanskelig for meg å trene for tiden, men jeg holder meg i aktivitet med et program utformet av fysioterapeut. Så det er maten jeg i all hovedsak trenger hjelp til. Jeg starter frisk og går ganske lett ned inntil 4-5 kg, så begynner jeg å slurve, unnskylde osv og plutselig er kiloene på plass igjen.

Mine måltider ser omtrent slik ut:

Frokost: knekkebrød med CC og bær eller omelett eller havregrøt. 

Lunch: har stående knekkebrød og pålegg (skinke, smøreost, makrell i tomat etc) på jobb. Skyr, yoghurt, gulrot, banan el som mellommåltid. 

Middag: her sliter jeg litt. Synes det er vanskelig å lage noe som er kalorifattig og som samtidig mine 2 barn (15 og 20) også skal spise. Men forsøker å lage alt fra bunnen, rent kjøtt/fisk, grønnsaker etc. 

Når søtsuget slår inn (gjerne rett etter middagen) - tips til noe kalorifattig som stilner suget? Juicer, smothies...?

Jeg blir utrolig takknemlig om noen har innspill til måltidene mine, tips til oppskrifter og tips til mentalt å klare dette. 

Anonymkode: 4da3a...6fa

Jeg trenger selv å gå ned i vekt. Linfrø, biola naturell og svisker bør inngå i kostholdet for en god fordøyelse. Mye vann. Det samme med tran og probiotika tilskudd hvis fordøyelser ikke er optimal. D vitamin om høsten og vinteren er viktig og kanskje også multivitamin hvis kostholdet ikke er variert nok. 

Små og heller oftere måltider. 

Unn deg litt sjokolade på kvelden hvis søtsuget blir for stort, men velg mørk sjokolade eller kjøp mindre mengde evt frys ned i porsjoner. Prøv å spis mindre og mindre søtsaker for hver uke. Spør deg selv hva du kan greie deg uten. Jeg greier meg ikke uten sjokolade foreløpig, men kan kutte alt annet søtt. Jeg har redusert kraftig på sjokoladespisingen min. Jeg kjøper ikke lenger 200 gram plater sjokolade. Hvis jeg kjøper blir det en 150 gram stratos, noe jeg ikke trenger så ofte lenger. Søtsaker ødelegger kroppen! Søtsaker er ikke kos hvis man er overvektig. 

Anonymkode: dba32...a5d

AnonymBruker
Skrevet

Middag: jeg liker gourmet torsk som man får kjøpt på kiwi blant annet. Den smaker godt. Laks er også bra og kylling. Karbonadedeig. Wok. 

Spis oppkuttede gulrøtter eller andre grønnsaker om kvelden foran tven. Bruk dip hvis det hjelper (kesam, yoghurt naturell, potetgulldipmix). Frukt går også an. Selv liker jeg pink lady eplene. De er også gode med litt vaniljeyoghurt og kanel. Du kan også lage fruktsalat. Det liker sikkert barns dine også. Bruk evt vaniljesaus til.

Anonymkode: dba32...a5d

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Er noen år yngre enn deg, men har hatt mange av de samme utfordringene. Tidligere har jeg gått ned 10-15 kg to ganger, kun ved motivasjon om bedre selvbilde og ved å trene mye og telle kalorier. 

 

Etter å ha gått opp de kiloene igjen (+10 til), og ikke klart å få dem av etter noen spredte forsøk, så forsøker jeg nå Grete Roede nettkurs. Jeg må ha noen å «svare for» andre enn meg selv for å få det sparket bak. Pga diverse overbelastningsskader og betennelser så kan jeg ikke belage meg på trening, men må gjøre alt via kosthold. Mitt problem var også søtt, jeg spiste sjokolade eller is hver dag. Jeg har etter ca 6 uker på kurs klart å holde meg nesten helt borte fra usunne ting, kun spist dessert ved et par selskaper/middager, og jeg har gått ned ca 1 kg i uka. Jeg spiser knekkebrød med ulike pålegg til frokost, lunsj og kvelds, bruker epler og/eller skyr som mellommåltider. Spiser ganske solid middag, og ligger totalt sett mellom 1300 og 1600 kcal om dagen. 

 

Sørhungeren forsvant med en gang jeg virkelig forpliktet meg til kurset, men jeg var en del sulten de to første ukene. Etter det så har ting gått seg til. Jeg tror forresten ikke på det der med at masse mat må fjernes fra kostholdet (bananer, brød), jeg tror på at sum kalorier med et variert kosthold er tingen. Jeg kjenner et par stykker som driver med periodevis fasting (5-2-dietten og lignende), men vet det ikke vil fungere for meg, jeg trenger jevnt inntak av energi.

For meg er det kaloritelling (inkl veiing av maten) som er eneste vei mot målet, pluss å ha noen eksterne som jeg må svare for når jeg legger inn mat/trening/mål hver dag.  Håper motivasjonen holder, er i allefall godt på vei. 

Lykke til, håper du finner det som fungerer for deg!

Anonymkode: 71cc1...78a

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
3 timer siden, AnonymBruker skrev:

En av tingene som var alfa/omega for meg var at jeg ikke kan gå sulten - jeg passer ikke til en sultediett. Jeg fikk beskjed av en lege om å «kjenne litt på sulten», men det gjorde at jeg ofte hadde problemer med å holde meg unna småspising i stedet.

Anonymkode: b0033...241

Interessant at du nevner akkurat dette, for det var din leges anbefaling som fungerte for meg. Jeg var nødt til å lære meg å "kjenne på sulten".

Jeg har vært overvektig siden tenårene uten at jeg helt skjønte hvorfor. Jeg trodde jeg spiste "normalt". Så at jeg ikke spiste større porsjoner enn de rundt meg, og spiste heller ikke mye godteri og junk. Men jeg småspiste nærmest ubevisst gjennom hele dagen. Det gikk aldri en time uten at jeg stappet et eller annet i munnen. Sult føltes ekstremt ubehagelig, og jeg sa til meg selv at jeg måtte spise litt for å "holde blodsukkeret oppe". 

Det første jeg gjorde da jeg bestemte meg for å gå ned i vekt for helsen var å få en fullstendig oversikt over hvor mye jeg spiste. Alt skulle telles, ikke bare måltidene. Og det var her jeg fikk en vekker. Prøvde først å bytte ut småspisingen med sunne, kalorifattige snacks, men fant ut at denne småspisingen faktisk vekket appetitten, og ikke stoppet den. Så jeg bestemte meg for å prøve å ikke spise noe mellom måltidene, og ikke drikke noe kaloriholdig utenom måltidene. Jeg ble selvfølgelig sulten av å ikke få det der konstante påfyllet, men bestemte meg for å stå i sulten for det er jo egentlig ikke så farlig, det er bare 3 timer til neste måltid.

Denne bevisstheten rundt kostholdet var starten på vektnedgangen, og jeg har gått ned 15 kg siden i fjor.

Det er mange, mange grunner til at folk blir overvektige. Noen blir det av å spise 2 svære måltider, og småspiser ikke som jeg gjorde. Men det var altså dette som funket for meg. Ellers spiser jeg helt normal mat. Har ingen begrensinger, men holder sukkernivået nede. 

Anonymkode: 30a6d...5e3

  • Liker 4
AnonymBruker
Skrevet
31 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Interessant at du nevner akkurat dette, for det var din leges anbefaling som fungerte for meg. Jeg var nødt til å lære meg å "kjenne på sulten".

Jeg har vært overvektig siden tenårene uten at jeg helt skjønte hvorfor. Jeg trodde jeg spiste "normalt". Så at jeg ikke spiste større porsjoner enn de rundt meg, og spiste heller ikke mye godteri og junk. Men jeg småspiste nærmest ubevisst gjennom hele dagen. Det gikk aldri en time uten at jeg stappet et eller annet i munnen. Sult føltes ekstremt ubehagelig, og jeg sa til meg selv at jeg måtte spise litt for å "holde blodsukkeret oppe". 

Det første jeg gjorde da jeg bestemte meg for å gå ned i vekt for helsen var å få en fullstendig oversikt over hvor mye jeg spiste. Alt skulle telles, ikke bare måltidene. Og det var her jeg fikk en vekker. Prøvde først å bytte ut småspisingen med sunne, kalorifattige snacks, men fant ut at denne småspisingen faktisk vekket appetitten, og ikke stoppet den. Så jeg bestemte meg for å prøve å ikke spise noe mellom måltidene, og ikke drikke noe kaloriholdig utenom måltidene. Jeg ble selvfølgelig sulten av å ikke få det der konstante påfyllet, men bestemte meg for å stå i sulten for det er jo egentlig ikke så farlig, det er bare 3 timer til neste måltid.

Denne bevisstheten rundt kostholdet var starten på vektnedgangen, og jeg har gått ned 15 kg siden i fjor.

Det er mange, mange grunner til at folk blir overvektige. Noen blir det av å spise 2 svære måltider, og småspiser ikke som jeg gjorde. Men det var altså dette som funket for meg. Ellers spiser jeg helt normal mat. Har ingen begrensinger, men holder sukkernivået nede. 

Anonymkode: 30a6d...5e3

Det er vel det som fungerer for de fleste, vil jeg tro. Det er nok derfor jeg fikk dette tipset fra en velmenende og ellers veldig dyktig lege.

For meg fungerte dette altså mot sin hensikt, spesielt også fordi jeg etter en stund med nedgang begynte med trening av ganske høy intensitet. Problemet for meg var at jeg ofte spiste kun ett måltid om dagen (pluss noen ganger en bitteliten lunsj) og det ble selvfølgelig mye større enn det burde. Noen ganger byttet jeg også hele måltider ut med bare sjokolade eller annen drittmat. Hadde en meget hektisk livsstil med mye stress, så kjente sjelden på sulten. Så ble jeg syk og måtte stresse ned. Da jeg delte det ene store måltidet på tre, for så å halvere de tre måltidene fordi jeg trodde det var det som var problemet, så gikk det skeis. 

For meg handler det derfor som sagt om å spise proteiner, fordi det metter såpass at jeg ikke klarer å overspise. Har man en tendens til å overspise vil man jo nødvendigvis måtte kjenne litt på sulten, da magesekken må trekke seg litt sammen.

Anonymkode: b0033...241

AnonymBruker
Skrevet
6 timer siden, AnonymBruker skrev:

Vektnedgang er vanskelig, så jeg skjønner at du blir frustrert og at ting stopper opp. 

Jeg er selv i en periode der jeg pga kronisk sykdom har måttet gå ned en del i vekt. Det har vært vanskelig, men jeg kan jo fortelle litt om hvilke endringer jeg har gjort? Jeg er ingen kostholdsekspert, men kan grunnleggende om næringsinnhold i mat. I tillegg vet jeg lite om dine forutsetninger, så dette blir heller litt generelle råd som har hjulpet meg veldig. 

Det første jeg gjorde var å finne ut hvileforbrenning, og legge opp et kaloriforbruk per dag som passer meg og mitt aktivitetsnivå. De har en kalkulator på f.eks. melk.no. Deretter telte jeg kalorier ved hjelp av appen Lifesum. Dette gjorde jeg bare en periode, frem til jeg opplevde at jeg fikk en større forståelse av kaloriinnhold i ulike matvarer. Det hender jeg teller en dag i ny og ne for å dobbeltsjekke at jeg ligger i underskudd, men de dagene er sjeldne. En av tingene som var alfa/omega for meg var at jeg ikke kan gå sulten - jeg passer ikke til en sultediett. Jeg fikk beskjed av en lege om å «kjenne litt på sulten», men det gjorde at jeg ofte hadde problemer med å holde meg unna småspising i stedet. Nøkkelen for meg ble proteiner. Jeg passer på at jeg tenker protein i alle måltider, f.eks. ved å bruke cottage cheese i salat, eller peanøttsmør i havregrøt. Protein stabiliserer blodsukkeret, og det gir en varig metthetsfølelse. For å få i meg nok protein har jeg valgt å kutte ut komplekse karbohydrater (pasta, brød, potet, ris), men det er ikke noe du må gjøre. Jeg valgte å gjøre det rett og slett fordi jeg da kan fylle opp med enda mer proteiner, f.eks. mer kjøtt og grønnsaker til middag. Hvis jeg spiser middag sammen med noen, er det da enkelt å la være å spise f.eks. risen. 

Proteinene har hjulpet veldig på søtsuget mitt også, og jeg har omtrent ikke søtsug i det hele tatt lenger. Det var tøft til å begynne med, og da jeg er typen som ikke kan ha godis liggende i det hele tatt (for da spiser jeg til det er tomt), har jeg rett og slett måttet kutte det helt ut. 

For middager kan jeg anbefale bliggen til Linda Stuhaug. Der har jeg funnet mange gode oppskrifter som spises av store og små :) http://www.lindastuhaug.no

Lykke til, håper dette kan være til nytte!

Anonymkode: b0033...241

Takk for svar 🙂 Jeg har tidligere bruke vektklubb og vet hvileforbrenning og hva antall kcal pr dag bør ligge på. Du sier du øker mengden protein i måltidene, har du tips utover de du kom med? Jeg har ikke noe problem med å kutte potet og brød, men ris sliter jeg med å kutte - jeg elsker ris. Vet du om fullkornsvariantene er Ok å spise?

Takk for link til oppskrifter, mye godt der. Men er kunstig søtning å anbefale? Jeg glemte å skrive i hi at jeg pga sykdommen er utsatt for betennelser og at det medfører økt risiko for hjerteplager. Mener å ha lest at noen mener kunstig søtningsmiddel øker betennelsene i kroppen? Vet ikke om det er sant. Uansett, takk for svar. 

ts

Anonymkode: 4da3a...6fa

AnonymBruker
Skrevet
6 timer siden, AnonymBruker skrev:

For meg hjelper Pepsimax veldig på søtsuget. Hadde ikke klart meg uten. Jeg registrerer også alt jeg får i meg i appen Lifesum, da er det lettere å velge vekk kaloritett mat.

Anonymkode: 31cd0...67d

Brus har faktisk aldri vært noe favoritt hos meg, synes jeg blir mer tørst og mer sugen på noe når jeg drikker brus. Og så er jeg usikker på om kunstig søtningsmiddel er bra for meg siden jeg har lest at det trigget inflamasjon i kroppen. Pga sykdom er jeg utsatt for å få betennelser. 

Men takk for tips 😊

ts

Anonymkode: 4da3a...6fa

AnonymBruker
Skrevet

For meg løsnet det ikke før jeg kuttet ut absolutt alle melkeprodukter. Da rant kiloene av.

Anonymkode: 50597...47c

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
4 timer siden, AnonymBruker skrev:

Når det gjelder søtsug, så husk at det er mekanismer i kroppen som jobber mot deg. At når du føler på suget er det ikke sult eller nødvendighet, det er kroppen din som saboterer deg

Å drikke te uten søtning eller et glass vann kan hjelpe noe, men det krever uansett mye selvkontroll de første ukene før du blir avvent. 

Når det gjelder søtningsstoffer kan det gi god vekstav dårlige bakterier som påvirker sultfølelsen eller søtsuget ditt negativt, så hadde forsøkt å leve på vann med lime og te, evt kaffe tidligere på dagen om du tåler kaffe bra. '

Om du spiser mye grønnsaker kan du sannsynligvis fortsette lage omtrent samme middager som nå. Lager du kylling, fyll halve tallerkenen med grønnsaker, spis en bit, en og en halv bit kylling og 2-3 spisesauer med saus. Du kan spise mye grønnsaker før det blir mye kalorier. Det er ost, saus, fløte, sukker osv som ofte gjør at du føler for å spise mer og som er veldig kaloririkt. 

Lurt å ikke ha godterier og snacks liggende. Om du ikke baker til vanlig, så er det kanskje like greit ikke ha sukker liggende heller? Ihvertfall de første ukene

Ellers er det vanskelig å endre vaner, og det kan virke uoverkommelig i begynnelsen. Men man prøver seg frem, eksperimenterer, aksepterer at man kanskje ikke gjør alt perfekt i begynnelsen og fortsetter. 

Anonymkode: 82329...4a5

Takk for mange gode innspill. Tar alt til meg 😊

ts

Anonymkode: 4da3a...6fa

AnonymBruker
Skrevet
4 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg trenger selv å gå ned i vekt. Linfrø, biola naturell og svisker bør inngå i kostholdet for en god fordøyelse. Mye vann. Det samme med tran og probiotika tilskudd hvis fordøyelser ikke er optimal. D vitamin om høsten og vinteren er viktig og kanskje også multivitamin hvis kostholdet ikke er variert nok. 

Små og heller oftere måltider. 

Unn deg litt sjokolade på kvelden hvis søtsuget blir for stort, men velg mørk sjokolade eller kjøp mindre mengde evt frys ned i porsjoner. Prøv å spis mindre og mindre søtsaker for hver uke. Spør deg selv hva du kan greie deg uten. Jeg greier meg ikke uten sjokolade foreløpig, men kan kutte alt annet søtt. Jeg har redusert kraftig på sjokoladespisingen min. Jeg kjøper ikke lenger 200 gram plater sjokolade. Hvis jeg kjøper blir det en 150 gram stratos, noe jeg ikke trenger så ofte lenger. Søtsaker ødelegger kroppen! Søtsaker er ikke kos hvis man er overvektig. 

Anonymkode: dba32...a5d

Takk for mange gode tips 😊 Det er sjokolade, kake og kjeks som er mine store svakheter. Har tenkt å erstatte med 70 eller 80 % sjokolade. Bare for å ikke kutte alt samtidig 

ts

Anonymkode: 4da3a...6fa

AnonymBruker
Skrevet
4 timer siden, AnonymBruker skrev:

Middag: jeg liker gourmet torsk som man får kjøpt på kiwi blant annet. Den smaker godt. Laks er også bra og kylling. Karbonadedeig. Wok. 

Spis oppkuttede gulrøtter eller andre grønnsaker om kvelden foran tven. Bruk dip hvis det hjelper (kesam, yoghurt naturell, potetgulldipmix). Frukt går også an. Selv liker jeg pink lady eplene. De er også gode med litt vaniljeyoghurt og kanel. Du kan også lage fruktsalat. Det liker sikkert barns dine også. Bruk evt vaniljesaus til.

Anonymkode: dba32...a5d

Takk for tips 😊

ts

Anonymkode: 4da3a...6fa

Skrevet

Det virker som du vet hva du burde spise, men feiler på gjennomføringa. Det sitter i hodet, og har ingenting med hvorvidt banan er sunt eller ikke (og andre små endringer i hva man spiser). For meg har det vært til stor hjelp å lese The Beck Diet Solution, som er en bok om hvordan man lærer å tenke som en tynn person, hvordan få kontroll over spisevaner og cravings, og rett og slett omprogrammere hjernen. Jeg har gått ned 7 kg siden mai, uten diett eller noe, bare ved å faktisk spise det jeg vet er sunn mat, og ikke alt mulig annet. 

AnonymBruker
Skrevet

Kast alt du har av søtsaker og "godtemat" 😅 (potetgull, drittmat generelt). Gå på butikken og handle inn sunne matvarer, det kan da bli vanskelig for deg å begynne å handle inn disse søtsakene på nytt. Det har ihvertfall vært vanskelig for meg, når jeg står å egentlig vil ha noe kjapt og digg pga sulten streifer meg helt ekstremt. Så går jeg heller en runde eller to med meg selv, handler sunne ingredienser og får god samvittighet senere. Kast også sukker og hvetemel, erstatt det med sukrin, honning og speltmel! Kjøp inn bananer, frosne jordbær eller blåbær og yoghurt. Miks en smoothie ut av det blandet med kaldt vann. (Det drikker jeg nesten_hver eneste dag, utrolig godt + sunt).

Og du, hvis du ikke spiser sjokolade på 14 dager vil du miste dette søtsuget drastisk. Det er vitenskapelig bevist, jeg har ikke spist sjokolade i hele sommer, og har faktisk hatt søtsug 1 eneste gang siden juni. Og det var når jeg skulle ha mensen sist gang :) 

Vet du sa at dietter osv ikke var en plan for deg, men håper du også vet at det er vitenskapelig bevist at man får en høyere fettforbrenning om man dropper frokosten. Nettopp fordi etter 12 timer uten kalorier, så begynner kroppen å ta av fett og ikke karbohydrater. Så for VELDIG mange, inkludert meg selv, så hjelper utrolig mye bare ved å droppe frokosten og heller gå rett på lunsj og deretter middag.

 

Anonymkode: 76421...d11

AnonymBruker
Skrevet
3 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Er noen år yngre enn deg, men har hatt mange av de samme utfordringene. Tidligere har jeg gått ned 10-15 kg to ganger, kun ved motivasjon om bedre selvbilde og ved å trene mye og telle kalorier. 

 

Etter å ha gått opp de kiloene igjen (+10 til), og ikke klart å få dem av etter noen spredte forsøk, så forsøker jeg nå Grete Roede nettkurs. Jeg må ha noen å «svare for» andre enn meg selv for å få det sparket bak. Pga diverse overbelastningsskader og betennelser så kan jeg ikke belage meg på trening, men må gjøre alt via kosthold. Mitt problem var også søtt, jeg spiste sjokolade eller is hver dag. Jeg har etter ca 6 uker på kurs klart å holde meg nesten helt borte fra usunne ting, kun spist dessert ved et par selskaper/middager, og jeg har gått ned ca 1 kg i uka. Jeg spiser knekkebrød med ulike pålegg til frokost, lunsj og kvelds, bruker epler og/eller skyr som mellommåltider. Spiser ganske solid middag, og ligger totalt sett mellom 1300 og 1600 kcal om dagen. 

 

Sørhungeren forsvant med en gang jeg virkelig forpliktet meg til kurset, men jeg var en del sulten de to første ukene. Etter det så har ting gått seg til. Jeg tror forresten ikke på det der med at masse mat må fjernes fra kostholdet (bananer, brød), jeg tror på at sum kalorier med et variert kosthold er tingen. Jeg kjenner et par stykker som driver med periodevis fasting (5-2-dietten og lignende), men vet det ikke vil fungere for meg, jeg trenger jevnt inntak av energi.

For meg er det kaloritelling (inkl veiing av maten) som er eneste vei mot målet, pluss å ha noen eksterne som jeg må svare for når jeg legger inn mat/trening/mål hver dag.  Håper motivasjonen holder, er i allefall godt på vei. 

Lykke til, håper du finner det som fungerer for deg!

Anonymkode: 71cc1...78a

Kjenner igjen det med å ha noen å «stå til ansvar for». Har tidligere vært innom både Grete Roede, Easylife og andre med gode resultat. Men jeg har alltid hatt problem med å unngå å legge på meg igjen. Har tenkt litt på om jeg skal melde meg på noe kurs, men tenker at jeg har jo kunnskap i massevis. Mulig jeg bruker vektklubb og blir med på en tråd eller utfordring der. 

Takk for tips, lykke til videre - du er godt i gang 😊

ts

Anonymkode: 4da3a...6fa

AnonymBruker
Skrevet
14 minutter siden, AnonymBruker skrev:

For meg løsnet det ikke før jeg kuttet ut absolutt alle melkeprodukter. Da rant kiloene av.

Anonymkode: 50597...47c

Hm. Det var litt merkelig, har aldri hørt om det. Jeg er ikke så glad i melk, men jeg spiser ofte melkeprodukter som ost, yoghurt, kesam osv. Innbiller meg at det inngår i et variert og sunt kosthold. Men ingenting er vel bedre hvis det funker for deg 😊

Anonymkode: 4da3a...6fa

AnonymBruker
Skrevet
14 minutter siden, _marielle_ skrev:

Det virker som du vet hva du burde spise, men feiler på gjennomføringa. Det sitter i hodet, og har ingenting med hvorvidt banan er sunt eller ikke (og andre små endringer i hva man spiser). For meg har det vært til stor hjelp å lese The Beck Diet Solution, som er en bok om hvordan man lærer å tenke som en tynn person, hvordan få kontroll over spisevaner og cravings, og rett og slett omprogrammere hjernen. Jeg har gått ned 7 kg siden mai, uten diett eller noe, bare ved å faktisk spise det jeg vet er sunn mat, og ikke alt mulig annet. 

Du har helt rett. Jeg er god til å gå ned i vekt - i teorien. I praksis - not so much 😂

Jeg vet at livsstilsendring i all hovedsak sitte i hodet, derfor ønsket jeg også i hi innspill på det mentale. 

Jeg skal sjekke ut den boka, takk for tips. 

ts

Anonymkode: 4da3a...6fa

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...