Gå til innhold

Monarki i forfall?


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Ja, det kan man jo spørre om... Greit nok er det at Mette Marit er inne i det Norske kongehus, og at Ari Behn har tatt Märtha til kone. Etter giftemålet er hun bare en Vanlig "dødlig" som alle oss andre. Men det som da slår meg er at Mette Marit nå blir konglig, som Sonja ble i sin tid. Hun har kjempet, og det respekterer jeg, men hvorfor i all verden skal jeg vinke til en som har prøvd ut flere stoffer enn hva jeg har gjort? Du tenker sikkert til hennes forsvar at det er menneskelig å feile. Men disse menneskene som blir tatt inn i den konglige varmen skal tross alt være forbilder. Bare ta 17.mai som eksempel. Det er helt på trynet at man skal la barn å unge hylle en som like godt kunne bodd i ditt eget strøk... Forskjellen er ikke større. De konglige er ikke lenger konglige, og er det da så mye å se opp til?

Jeg tenker på moren min. Hun er da vel så mye konglig. Hun har vært enke i 14 år, og fått èn lønning til å strekke til å gjort alt til mitt beste. Jeg er nok heldig der, og det er den rollen jeg ser Mette Marit best i. Som mor. Hun kan ikke fly rundt hele kloden med flyskrekk og representere Norge, og smile og være like glad. hun blir jo skilt bort i fra sin egen sønn og greier. Lille Marius er jo ikke noen tronarving heller, så hva skjer om de ikke får flere barn? Da har vel monarkiet forfallt? Eller tar vi i mot utenlanske prinser like godt som Ari Behn? ETTER FORLOVELSEN?

PS: Märtha har odelsretten på Skaugum, hvorfor har da Haakon fått den? Er det et fortrinn for å være tronarving???

hilsen Anders

Noe av innlegget (kalleavnet til Mette Marit) er slettet av Tusenfryd - moderator1212[ Dette Innlegg er endret av: Tusenfryd den 2002-03-06 14:37 ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest sexysadie

Skaugum ble i sin tid gitt i bryllupsgave til kronprins Olav og hans svenske prinsesse,av Grev Jarlsbergfor at landets tronarving og hans utkårede skulle ha en verdig bolig til alle tider,om d er imot odelsloven er nok riktig men d er jo bare å gjøre det om til ett fideikomiss så vil d da automatisk tilfalle eldste sønn uansett om han er nr 1 eller 5 i søskenflokken.(Lurer på om de har tenkt på den muligheten?)Om d er rettferdig at Martha blir tilsidesatt her ,d er d nok ikke men hun får seg da sikkert gård/herregård av sin kjære far som kompensasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Hvorvidt kongefamilien er i forfall eller ikke skal jeg ikke diskutere. Kongefamilienes liv uansett slekt og land har som regel vært relativt utsvevende og dekadent opp gjennom århundrene, så dagens norske kongehus er neppe verre enn tidligere. Det er bare media som profilerer mer.

Så er det jo det at vi i Norgen alltid har skrytt av hvor folkelig vårt kongehus er.

Så i det øyeblikk kongehuset ser ut til å bli folkelig, ved at kronprinsen finner en jente med et barn fra før og prinsessen en ubrukelig forfatter så er det galt også.

Det jg vil frem til er at jeg mener det er både gammeldags og tåpelig at et opplyst land i den vestlige verden skal fortsatt ha en styreform som er totalt utgått på dato.

Jeg ser det som helt feil at Norge skal ha en adelsslekt som skal arve den øverste tittelen i Norge, selv om de ikke reelt har noen makt.

Monarkiet burde vært avskaffet ved frigjøringen i 1905. Da burde vi vært republikk allerede med en folkevalgt president.

En president er uansett innsatt av folket og kan fjernes av folket.

En konge sitter der som en tåpelig gallionsfigur, som vi må ha der, og i tillegg skal barna hans arve kongeriket.

Jeg ser at jeg trolig må leve livet mitt ut med et monarki, men jeg håper for landets del og kommende generasjoner at Håkon blir Norges siste konge, men jeg frykter at det fortsetter selv om en det skulle bli en folkeavstemming på det, for jeg tror kongehuset fortsatt står sterkt.

Jeg tror Storbrittania må kaste sitt først.

Så skal jeg love dere at jeg aldri vil komme til å møte opp og ta av meg hatten og vinke for kongen.

Videre vil jeg aldri ødelegge en lørdag ved å se på Märtha gifte seg med Ari, slik jeg heller ikke gjorde det med han broren hennes.

Så skal jeg til slutt si at det kan godt hende de alle er hyggelige mennesker.

Det er kun det at monarkiet er en totalt utgått styreform, uten rot i virkeligheten. Vi trenger ingen adel i Norge!

I hvertfall ingen til å arve landet vårt!

Vennlig hilsen

republikaneren

12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Hvorfor er det ingen som lenger snakker om pornofilmen av Mette Marit? Den har vist vært vist på storskjerm i Lillestrøm, men på et privat selskap. Hvorfor er det ingen som ønsker utdyping av begrepet "utsvevende liv" ? Skal tro hvor lenge ekteskapet varer? Og hvem blir arveprins? Hvorfor ikke like godt gå over til republikk? Så slipper vi å mindreverdige landet. Jeg synes ikke alt er like passende for en Dronning, og jeg kjenner heller ingen andre som synes det. Hvorfor er det ingen som tørr å sin noe lenger? Er alle hjernevasket? Dessuten brudekjolen var ikke en prinsessekjole.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest sexysadie

Vwl.. nå drar Kronprinsparet til London Og tro dere meg:D er en helt annen pressevirkelighet der enn her oppe på bjerget.Pressen finnes ikke servil når d gjelder de kongelige og godt er d....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ja, hvorfor snakker vi ikke om det Anonym? Tro om det kan være fordi vi er lei av sladder og rykter, passer våre egne saker og ser at Kronprinsessen ikke lenger er den hun var? Tro om vi ikke alle har et spøkelse eller to i skapet og vet hvordan det kjennes?

Hva tror du?

_________________

Klem fra Tusenfryd hoppe.gif1212[ Dette Innlegg er endret av: Tusenfryd den 2002-03-07 15:24 ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leve monarkiet vinke.gif

Jeg tror ikke det blir noen bedre med republikk (se hva presidenter rundt i verden har stelt i stand - les historiebøker)

Jeg tror både Haakon og Märtha blir bedre representanter for Norge hvis de har det godt sjøl - er lykkelige og fornøyde. Det var også mye kritikk av Sonja da hun ble Norges Kronprinsesse. Men du verden for en god jobb hun har gjort!

La både Mette-Marit og Ari få tid på seg "til å finne seg til rette". Jeg er sikker på at de klarer jobben.

Tenk om DU måtte gifte deg og leve sammen med en du ikke var glad i?? Et helvete, spør du meg!!

Nikke.gif Lykke til. Nikke.gif

1212[ Dette Innlegg er endret av: usikker den 2002-03-07 20:16 ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er monarkist på min hals! Men synes likevel at det er helt greit å være kritiske til Kongehuset. Vær kritisk, still spørsmål - for all del. Det gjør jeg også. Og et av spørsmålene jeg alltid stiller meg, er hva er alternativet? Vi har noen politikere som jeg ikke ville hatt som president, for å si det sånn... og jeg heier på Monarkiet igjen.

(spekulere i rykter om enkeltpersoner derimot, det er forkastelig enten det gjelder Kongehuset eller andre kjendiser)12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er nok monarkist jeg også! Vet ikke helt hvorfor, men det har vel både med historie og tradisjon så vel som med nasjonalfølelse å gjøre!

Det er liksom noe "samlende" over kongehuset. Noe som alltid er der, mens nye regjeringer kommer og går!

Kanskje de foran oss, de som opplevde krigen, kjente dette best på kroppen. Nasjonalfølelsen, samhørigheten, symbolverdien på alt som var norsk, friheten som sto i fare for å bli tatt fra oss. Kongen som vendte tilbake til et fritt land i fredsdagene og ble møtt av et jublende folk!

Nå må jeg innrømme at det aldri ble det samme etter at Kong Olav ble borte. Den dagen han døde glemmer jeg aldri. Golfkrigen raste, usikkerheten var stor. Og midt oppi alt døde vår kjære Kong Olav.

Jeg innrømmer at noe av det kongelige forsvant med ham for mitt vedkommende. Men føler nok forsatt at det er et monarki vi må være!

Men det som Kris var inne på er jo en temmelig interessant problemstilling: På den ene siden skryter vi over vårt folkelige kongehus; på den andre siden skal de for søren meg ikke komme her og bli ALTFOR folkelige heller...

12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Jeg er helt enig i at vi har tradisjoner å ta vare på, men det er et par ting jeg har problemer med å forholde meg til.

Det er at vi i dagens moderne samfunn skal tviholde på en tradisjon som gjør at en adelsslekt skal arve Norges ledertittel.

Jeg mener det er totalt avlegs og patetisk at vi skal stå å ta av oss hatten for noen mennesker som jeg vet med 100% sikkerhet at aldri ville nedverdiget seg til å drikke kaffe sammen med meg.

Tross alt selv om det finnes politikere jeg ikke ville hatt til president, bl.a. Kjell Magne Bondevik, så ville de vært valgt av et fritt folk og jeg hadde helt klart akseptert det. Presidenten kan fjernes ved neste valg.

Det eneste samlende ved kongehuset er at de er der, jeg kan ikke se noe annet, og jeg tror heller ikke at det ville betydd noe annet om en president kom hjem i 1945!

Jeg tror ikke på sånt rett og slett.

Som sagt jeg klarer ikke å se det viktige eller riktige i kongehuset i det hele tatt.

En slekt som lever av å bare være der, og som vi atpåtil plikter å bøye oss i støvet for.

Kongen, det være seg Olav eller Harald, har aldri vært til annet enn noe den lille mann måtte bøye seg for!

Leve republikken, vær med og si nei til fortsatt adelsslekt på toppen av Norge!

Slottet kunne blitt en flott minnesmerke over noe totalt avlegs og gammeldags!

hilsen republikaneren på sin hals

_________________

¤Kris¤vinke.gif1212[ Dette Innlegg er endret av: Kris den 2002-03-08 15:35 ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er faktisk på tide å forlate føydalismen for godt. Vi har ikke leilendinger lenger, og da trenger vi heller ikke en konge.

Jeg mener at monarkiet som styreform er foreldet og at vi i dagens Norge bør ha et system hvor statsoverhodet velges av folket ut fra evner, interesser og erfaring i motsetning til monarkiet hvor statsoverhodet utpekes ved fødselen! Jeg ønsker også en republikk slik man har i våre nordiske naboland Finland og Island!

Dette er uavhengig av våre nye medlemmer av kongefamilien: Ari og Mette-Marit, men begrunnet i at man på liv og død ikke behøver å konservere alt fra forne tider, når tiden medbringer endringer blant folkets preferanser og muligheter.

1212[ Dette Innlegg er endret av: Zena den 2002-03-09 18:54 ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heia monarkiet sier nå jeg! hoppe.gif

Det er egentlig ikke så mye forskjell mellom en konge og en president.. meningen er jo én som skal presentere en stat.

Jeg synes vi skal beholde kongehuset fordi:

Det er en tradisjon. Tradisjoner er viktige å holde på fordi det gir en samlende effekt, gir identitet og fellesskap.

En konge er mer samlende enn president fordi presidenter er som statsministere, de byttes ut stadig vekk, og politikere generellt blir nok mislikt lettere og oftere enn andre.

Fordi kongehuset ikke har en reel makt lenger, kan en ikke sammenligne med leve i et føydalsamfunn, det er tåpelig. Jeg synes det er bra; vi har beholdt bare den gode delen av å ha et kongehus!

Synes oxo at argumentene om at vi ikke skal ha kongehus fordi det er for folkelig OG at det er føydalaktig er et stort paradoks. Vil virkelig folk at kongehuset skal være en lukket sekt som gifter seg med søskenbarna sine? Jeg synes det er kjempebra at medlemmene av kongehuset har lært å tenke selv, bruke hodet, ha sine egne meninger og samtidig være nøytral nok til å kunne representere et helt land....

Det er bra å ha normale, intelektuelle og sunne mennesker til å representere meg - både i utland og ved fest og sorg i innland! Så lenge de som tilhører kongefamilien orker dette åket, synes jeg vi skal være takknemlige for det:-)12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Det som faktisk er et paradoks når det gjelder enkeltes begrunnelse for å beholde monarkiet, er at aldri har vel en kongefamilie splittet et folk slik det gjøres i dag! Jf. diskusjonene som i dag pågår!

Og det ER en gedigen forskjell mellom konge og president, republikk og monarki!!!! I den ene statsformen VELGES det en politisk leder, i den andre FØDES "lederen" inn i en innholdsløs institusjon hvor rollen skal bestå av å åpne nye bruer og se flotte ut på teaterpremierer!

I det pluralistiske samfunn vi lever i dag, kan jeg vanskelig se én familie være samlende for et helt folk, skape den fargerike og flerkulturelle identiteten, samt gripe fatt i generasjonsspriket i vårt land (fra Ari-tilhengere til vår stolte krigsgenerasjon).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til Zena:

vel det er nesten halvparten som er kritiske til kongehuset nå, men det er fortsatt over 50% som vil bevare det. Det vil si at over halvparten vil velge kongen vi har nå. En president om en skal vi ta utgpunkt for de som har vært statsminister her, blir oppslutningen til denne personen være på ca. 20% av befolkningen...kanskje maks.12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kris, du har noen alvorlig gode poeng, som vanlig, og jeg er for så vidt enig i alt du sier - rent fornuftsmessig sett!

Men antagelig er jeg altfor opphengt i tradisjoner og nasjonalfølelse, så kanskje jeg har et for ubevisst forhold til det hele?

Jeg vil likevel heller ha en konge enn en president som kanskje blir kastet neste november, liksom!

Kongen er jo også politisk uavhengig, og i dine øyne forblir han vel sånn sett bare et nasjonalsymbol og ingenting annet. Men jeg tror uansett ikke jeg kunne følt det samme for en president som jeg gjorde for Kong Olav.

Tror ikke Ari Behn kommer til å vekke de store nasjonalromantiske følelsene i sjela mi, så kanskje monarkiet har utspilt sin rolle likevel...

Er det bare jeg som er håpløs her? Nei, nå vet jeg snart ikke hva jeg skal mene og tro!

Hjelp meg, monarkister!!!

Klem fra monarkist i alvorlig krise12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

jeg må si jeg støtter Zena fullt ut i hennes argumentasjon når det gjelder forskjell på republikk og kongedømme!

ut over det så har jeg ingen problemer med å fortsette å leve under en konge om Norges folk ønsker det!

Forutsetningen for å innføre republikk må være at det er et flertall for det i befolkningen.

Jeg mener at ingen ny konge bør innsettes uten en folkeavstemming heretter!

Så til at kongen forblir og presidenter kommer og går.

Ja, kongen forblir, men det er uten at folk kan påvirke det. En president kan velges og er presidenten ikke godt nok likt så kan denne fjernes ved neste valg. I USA blant annet kan en president kun gjennvelges en gang.

Så til at kongen er politisk nøytral.

Selvfølgelig er han det, og han får ikke mene noe om han ikke får beskjed om å mene noe!

Men så spør jeg om dere likevel kan mene at han er nøytral overfor befolkningen sin når han kun har en omgangskrets som befatter det absolutte øvre laget av befolkningen statusmessig sett?

Er kongen så god mot folket når du ikke har lov til å snakke til ham når man ikke er bedt om å snakke?

Er kongen god når kronprinsessens foreldre ikke er gode nok til å slippe inn på slottet?

I tillegg er det jo hele tiden slik at monarkistene unnlater å svare på om vi trenger en rangering av det norske folk.

Det man faktisk sier når man sier ja til et kongehus er at en familie i Norge er mer verd enn resten av befolkningen, inklusiv deres egne barn.

Misforstå meg rett, for av blod og kjærlighet så vet jeg at dere alle elsker og ærer deres barn høyere enn noen. Jeg håper i hvertfall det!

Likevel på papiret så er en vanlig menneskelig familie gitt en posisjon som gjør at de har en større verdi enn oss andre, og det kan dere ikke nekte for.

Jeg er videre helt klar i min sak når jeg mener det var riktig av Kronprinsen å velge Mette Marit siden han var glad i henne, og på samme måte er det riktig at Märtha velger Ari Behn. Det er en menneskerett, og så vidt jg forstår så er Norges befolkning i mot arrangerte ekteskap.

Likevel når vi sier ja til å ha en adel, og en leder som ut av historien var valgt av Gud og før det gudene, så sier vi ja til en adel i Norge.

Da mener jeg det faktisk er feil at jeg skal bøye meg i støvet for ei som har en unge fra før og har prøvd dop. Da blir det også riktig at foreldrene hennes ikke kommer inn på slottet, fordi de holder ikke høy nok status. Trist men sant.

Jeg mener faktisk da, at skal vi holde på tradisjoner, så får vi holde på tradisjoner og da får de være høyt hevet over oss på alle måter.

Derfor bør ikke et kongehus være folkelig, men jeg tror faktisk aldri at det norske kongehus har vært særlig mer folkelig enn det britiske, til og med under Olav!

vennlig hilsen

_________________

¤Kris¤vinke.gif1212[ Dette Innlegg er endret av: Kris den 2002-03-10 13:34 ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...