denlillehavfruen Skrevet 16. november 2017 #1 Del Skrevet 16. november 2017 Jeg skjønner ikke helt det som står på internett og i boka. Er det noen som kan forenkle det for meg? Men likvel ikke så enkelt at det ikke blir forklarte hvaa som skjer. Det jeg skjønner er at forholdet mellom antall nøytroner og protoner i atomkjernene ikke er i balanse, men ikke så mye mer. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Duckie Skrevet 16. november 2017 #2 Del Skrevet 16. november 2017 Hvilket nivå er det snakk om? Vgs, universitet? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
denlillehavfruen Skrevet 16. november 2017 Forfatter #3 Del Skrevet 16. november 2017 Vg3, påbygg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 16. november 2017 #4 Del Skrevet 16. november 2017 Protonene trenger nøytroner for å holdes sammen. Noen kombinasjoner av antall protoner og nøytroner er ikke stabile. Generelt kan man si for få eller for mange nøytroner vil garantert gi ustabile kjerner. Men mange nøytroner sammen gir også en sannsynlighet for ustabilitet. Man kan beregne dette ved hjelp av kvantenivåer, men det ligger langt utover pensum i påbygg. Det holder at noen kombinasjoner av protoner og nøytroner er ustabile. For å bli stabile sender de ut kjernestråling. Alfa er heliumkjerner. Beta er et elektron som sendes ut fra et av nøytronene, som blir til et proton. Gammastråling skyldes at det er igjen noe rest energi, denne sendes ut i form av et veldig energirikt foton. Egenskapene til disse tre stråletypene er viktige. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. november 2017 #5 Del Skrevet 24. november 2017 Når vi har relativt lette atomer, vil det ofte bestå av like mange protoner som nøytroner. Etter hvert som atomene blir tyngre, skjer det derimot en ting... det blir gradvis en overvekt av nøytroner ift. protoner. "Den sterke kjernekraften" virker mellom proton-proton, nøytron-nøytron, og nøytron-proton. Den holder kjernepartiklene sammen, og fungerer som lim. DSK. har dog kort rekkevidde, og når atomene begynner å bli store, vil de elektriske frastøtningskreftene (mellom proton-proton" få "overtaket", og atomet blir ustabilt og ender opp med å sende ut a/b/gammastråling etter hvert som atomet fragmenteres til forhåpentligvis mer stabile atomer. MERK; Jo større atomet er, jo mindre proporsjonal er forholdet mellom nøytroner og protoner (er altså mer nøytroner enn protoner). DETTE skyldes at når atomene blir større, vil det bli mer ustabilt pga. forholdet mellom DSK og de elektriske frastøtningskreftene. Legges på mere nøytroner (protoner kan jo ikke legges til) for å øke størrelsen av den sterke kjernekraften. Anonymkode: 739c3...eee 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå