Gå til innhold
denlillehavfruen

Hvorfor er noen atomkjerner ustabile?

Anbefalte innlegg

denlillehavfruen

Jeg skjønner ikke helt det som står på internett og i boka. Er det noen som kan forenkle det for meg? Men likvel ikke så enkelt at det ikke blir forklarte hvaa som skjer. Det jeg skjønner er at forholdet mellom antall nøytroner og protoner i atomkjernene ikke er i balanse, men ikke så mye mer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

Duckie

Hvilket nivå er det snakk om? Vgs, universitet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
denlillehavfruen

Vg3, påbygg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
stan

Protonene trenger nøytroner for å holdes sammen. Noen kombinasjoner av antall protoner og nøytroner er ikke stabile. Generelt kan man si for få eller for mange nøytroner vil garantert gi ustabile kjerner. 

Men mange nøytroner sammen gir også en sannsynlighet for ustabilitet. Man kan beregne dette ved hjelp av kvantenivåer, men det ligger langt utover pensum i påbygg.

Det holder at noen kombinasjoner av protoner og nøytroner er ustabile. For å bli stabile sender de ut kjernestråling. Alfa er heliumkjerner. Beta er et elektron som sendes ut fra et av nøytronene, som blir til et proton. Gammastråling skyldes at det er igjen noe rest energi, denne sendes ut i form av et veldig energirikt foton.

Egenskapene til disse tre stråletypene er viktige.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Når vi har relativt lette atomer, vil det ofte bestå av like mange protoner som nøytroner. Etter hvert som atomene blir tyngre, skjer det derimot en ting... det blir gradvis en overvekt av nøytroner ift. protoner. 

"Den sterke kjernekraften" virker mellom proton-proton, nøytron-nøytron, og nøytron-proton. Den holder kjernepartiklene sammen, og fungerer som lim. DSK. har dog kort rekkevidde, og når atomene begynner å bli store, vil de elektriske frastøtningskreftene (mellom proton-proton" få "overtaket", og atomet blir ustabilt og ender opp med å sende ut a/b/gammastråling etter hvert som atomet fragmenteres til forhåpentligvis mer stabile atomer.

MERK; Jo større atomet er, jo mindre proporsjonal er forholdet mellom nøytroner og protoner (er altså mer nøytroner enn protoner). DETTE skyldes at når atomene blir større, vil det bli mer ustabilt pga. forholdet mellom DSK og de elektriske frastøtningskreftene. Legges på mere nøytroner (protoner kan jo ikke legges til) for å øke størrelsen av den sterke kjernekraften.

Anonymkode: 739c3...eee

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

Artikler fra forsiden

×

Viktig informasjon

Vi benytter cookies til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her