Gå til innhold

"Det gledes"


Binke

Anbefalte innlegg

Binke

Har ved flere ganger i det siste sett at noen skriver "Det gledes!". For meg virker dette som en ny og merkelig måte å si "Jeg gleder meg!" på. "Det gledes" over ny sofa, over at våren er på vei etc.

Er det noen andre som har stusset over dette?

Bør kanskje legge til at jeg, så vidt jeg kan huske, kun har lest denne formuleringen på blogger og på instagram. Så kanskje er dette en språkbruk som hører til der, eller vil det spre seg over til andre områder etter hvert?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Jeg har av en eller annen grunn fått for meg at det iallefall tidligere har vært knyttet til en bestemt dialekt eller landsdel. 

Anonymkode: ba514...c99

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kinno

Jeg tror det er en måte å distansere seg litt fra det man legger ut. Jeg vet ikke helt hvorfor folk gjør det. Det blir på samme måte når noen sier f.eks "Da har man...." når de forteller om noe de har gjort selv. Jeg synes også det er bare teit og er veldig bevisst på å ikke bruke slikt når jeg legger ut noe jeg har gjort eller gleder meg til.

Må føye til at jeg kun har sett det på facebook da jeg ikke leser blogger.

Endret av Kinno
Lenke til innlegg
Del på andre sider
SPOCA

Så vidt meg bekjent er vel dette et uttrykk som er mest vanlig i Trøndelag? Uansett, fant dette svaret hos Språkrådet:

Sitat

 

Gledes er en mulig passivform av verbet glede. Uttrykket «Det glædes» brukes i Trøndelag og kanskje også i andre dialekter, så det kan stamme derfra. Men den bruksmåten du har sett, er ikke etablert i norsk skriftspråk.

Det kan også være en påvirkning fra dansk, der «glædes» kan brukes om det å være glad.Men på dansk brukes det stort sett som et synonym til «å glede seg (til noe)» og ikke til «det gleder meg», jamfør for eksempel et brev fra H.C. Andersen: «Ihvor inderligt jeg glædes til at leve sammen med Dig, saa ønsker jeg dog, at Du ikke kom hjem.»

 

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

palamina
19 minutter siden, Kinno skrev:

Må føye til at jeg kun har sett det på facebook da jeg ikke leser blogger.

Stemmer det, mye brukt på facebook de siste årene, og da gjerne i Trøndelag. Ofte brukes "Det gledes" over ting som også er "Magisk".:jepp: 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...