Gå til innhold

Olivenbrød


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

Gjest Gunilla

Er det noen som kan hjelpe meg med en god oppskrift på olivenbrød?

Masse oliven og hvitløk... mm..

Skal bruke det som tillegg til et koldtbord som vi skal ha på en fest til helgen.

Gunhild

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest svenskbrud

(för att inte bryta regler och lagar hänvisar jag till den sida jag hittat recepten)

Till 2 stora matbröd eller 12-16 hamburgerbröd behövs:

12 - 13 dl lantvetemjöl eller vetemjöl special och grahamsmjöl

1 tsk salt

1 msk honung eller socker

1/2 dl olja

5 dl vatten

50 g jäst

Till smaksättning:

250 g riven lagrad ost, ca 5 dl

ca 1 liten burk gröna urkärnade oliver

uppvispat ägg till pensling

1.

Använd kniven eller knådare. Lägg mjöl, salt, honung och olja i blandarskålen.

2.

Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med en liten del av vattnet först, slå sedan i resten. Starta matberedaren och häll i degspadet under gång.

3.

Kör 20 - 30 sekunder eller tills degen släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter på varm och dragfri plats.

(Är matberedaren för liten för hela degsatsen, så kör två halva satser efter varandra).

4.

Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den. Dela degen i två hälfter och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangel och strö över hälften av den rivna osten och de avrunna oliverna. Rulla ihop som till rulltårta och forma till en giffel.

Gör likadant med den andra deghalvan eller baka ut den till 6-8 "hamburgerbröd" - med eller utan fyllning.

5.

Låt bröden jäsa på bakpappersklädda plåtar och under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader för stora gifflar och 225 grader för portionsbröden. Pensla med uppvispat ägg när alla jäst färdigt.

6.

Grädda de stora gifflarna ca 30 minuter i nedre delen av ugnen, "hamburgerbröden" i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Låt både små och stora bröd svalna på galler och under bakduk.

Receptet gjort av MARIANNE SANDBERG hemsida: http://www.svd.se/statiskt/mat_och_dryck/k...001_olivbrd.asp

Dessa hittade jag på hittat på : http://www.honung.se/dagensmuffin/

Muffins med oliv- och basilikafyllning, 8 stycken

Bakformar

Vanlig storlek

Ingredienser

2 dl vetemjöl

1/2 msk bakpulver

1/2 msk socker

50 g smält smör eller margarin

1 ägg

1/2 dl mjölk

Fyllning:

1/2 dl mjölk

1 msk olivolja

40 g hackad ansjovis

50 g hackade svarta oliver

1/2 dl hackad färsk basilika eller 1 msk torkad

1/2 dl hackad salladslök

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 dl riven parmesanost till garnering

Beredning

Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt övriga ingredienser plus fyllning och rör om. Fyll formarna och garnera med riven parmesan. Grädda mitt i ugnen i 200 grader cirka 14 minuter.

Ost- och olivmuffins, 18 stycken

Bakformar

Vanlig storlek

Ingredienser

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 dl riven parmesanost

1 dl halverade urkärnade oliver

2 ägg

2 msk olja

1 dl filmjölk

Kryddor till topping

20 st små muffinsformar

Beredning

Blanda mjöl, bakpulver, salt, riven ost och halverade oliver i en bunke. Vänd om så att oliverna blir lite mjöliga. Vispa ihop ägg, olja och filmjölk. Rör ner i mjölblandningen. Blanda om ordentligt och arbeta samman till en deg. Klicka ut degen i formarna med en sked. Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen cirka 6-8 minuter. Servera med någon av rörorna. Tips: Fyllningen kan du välja själv. Vi valde ost och oliver. Andra förslag är rödlök och fetaost, bacon och soltorkade tomater, finhackade tomater, timjan och ost, ja listan göras lång.

Kommentar

Fingermat är det absolut senaste för ett lättsamt party. Dessutom är det både praktiskt och jättegott. Serveras tillsammans med kryddiga röror, drinkar, vin eller öl.

Källa

Bitte E:son Forsberg, Hemma Bäst Nr 6, 2000

Lunchmuffins, 10 stycken

Bakformar

Vanlig storlek

Ingredienser

4 vitlöksklyftor

1 rödlök

5 dl rågsikt

3 1/2 dl rågmjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 tsk provencal kryddblandning

3 ägg

2 1/2 dl vatten

1 1/2 dl filmjölk

1/2 dl olivolja

Beredning

Sätt på ugnen, 175 grader. Strimla vitlök och rödlök. Blanda alla torra ingredienserna och löken i en stor skål. Vispa äggen ordenligt. Vispa sedan i vatten, filmjölk och olivolja. Blanda alltsammans. Fyll formarna. Grädda i 30 minuter. Servera gärna med tomatsoppa.

Lycka till!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Prinsessen - ikke innlogg

Du kan lage olivenbrød slik: (enkel versjon!)

bruk en pakke ferdig mel-mix for loff eller landbrød.

Bak ut til avlange, flate brød: fyll med en brie ost som du smuldrer over og oliven etter smak. jeg liker best å bruke hvitløks eller chilimarinerte oliven. Legg deigen over slik at "fyllet" kommer i midten av brødet og ikke stikker ut.

Dryss litt mel over brødet og steik det som anvist på pakken. Smaskens!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...