Gjest Vilja :-) Skrevet 27. november 2006 #1 Skrevet 27. november 2006 Jeg gruer meg litt til å reise hjem til jul og få servert mammas julekaker 22. året på rad. Serinakaker, goro, sandkaker og sirupsnipper, samt 3 andre slag som er de like de fire foregående at jeg ikke evner å smake forskjell på de. Synes visse juletradisjoner begynner å bli i kjedeligste laget. Derfor tenkte jeg å overraske mamma i år med å bake noen nye slag. Håper hun ikke blir fornærmet Så, har noen av dere noe forslag på litt uortodokse julekaker evnt. kakeslag man typisk ikke forbinder med norsk jul, men som kan fungere i så måte allikevel? Har funnet et par oppskrifter selv, om ikke uortodokse så har iallefall ikke jeg smakt disse før: Peppermyntestjerner 200 gram smør 100 gram melis 200 gram hvetemel 25 gram maisstivelse 25 gram kakaopulver 3 eggeplommer Peppermynteglasur: 125 gram melis 1 spiseskje kokende vann 5-8 dråper peppermynteolje Bland smør, sukker, mel, maismel, kakao og eggeplommer til en bløt deig. Ha deigen i plastfolie i kjøleskapet i 1 time. Rull deigen (mellom to stykker bakepapir) til ca. 3 cm tykkelse. Stikk ut 12 store stjerner, evnt. bruk andre former, og legg de på stekeplate kledd med bakepapir. Stekes på 180 grader i 10 minutter. Avkjøl. Lag melisglasur og hell i frysepose, klipp av et lite hull i hjørnet av posen og pynt kakene med glasuren. Danske vafler 200 gram smør 50 gram melis 50 gram maisstivelse 2 ts vaniljesukker 200 gram hvetemel melis til pynt Rør smøret til en myk krem og pisk det luftig med melisen. Rør i maisstivelse, vaniljesukker og mel, litt av gangen. Deigen skal ikke være for fast. Fyll deigen i sprøytepose og sprøyt den ut i lengder på 10 cm på stekeplate kledd med bakepapir. Stek på 200 grader i 8-10 minutter eller til de er lysebrune. Avkjøl kakene og dryss de med melis. (Oppskriftene er fra magasinet Vakre Hjem)
Drua Skrevet 27. november 2006 #2 Skrevet 27. november 2006 Jeg vurderer å bake disse for å ta med meg til noen jeg vet allerede har bakt en god del tradisjonelle kaker: Zimtstjerne Vepsebol Peanøttkjeks Tror ikke vi får dobbelt opp av noe på kakebordet i år
Gjest Virvel Skrevet 28. november 2006 #3 Skrevet 28. november 2006 Sirupstynnkake er en lokal spesialitet fra Østerdalen som vi pleier å lage til jul, og det er min favoritt, i hvert fall. Finner ingen oppskrift på nett, da, og jeg har den ikke selv... Kan spørre mamma, hvis det er interessant. :icon_smile: Selve deigen kjevles ut til så tynne leiver som fysisk mulig (tenk flatbrød - marmorkjevle er en fordel her), deretter stekes den på takke. Når den begynner å bli gylden smører man på noe sirupsklin over hele leiven, bretter den på midten, og steker litt til. Når den er ferdig skjæres den i passe store firkanter, og skal da være sprø utenpå og litt seig inni... namme. (Men jeg er veldig glad i de vanlige julekakene og, da... hehe.)
Gjest Vilja :-) Skrevet 28. november 2006 #4 Skrevet 28. november 2006 Takk for linkene, Drua, tror jeg kommer til å prøve Zimtstjernene og vepsebolene. Og takk Virvel. Tror kanskje jeg har hørt om noe lignende selv. Skal søke litt på nettet og se om det dukker opp ei oppskrift, men jeg har ikke noen takke tilgjengelig.. Snakket med mamma istad, og hun var igang med Serinakakene allerede.. Skal lete opp flere oppskrifter etterhvert, må bare få unnagjort en eksamen først.
Gjest Fantus Skrevet 28. november 2006 #5 Skrevet 28. november 2006 Mine favorittjulesmåkaker Ser at de likner endel på de som heter vepsebol, men jeg vil absolutt anbefale å prøve disse, mandler og kardemomme er en bra blanding. Skjærereir: 3 eggehvitter 250 gram melis 1/2 ts kardermomme 250 gram mandler, finskåret på langs Pisk eggehvittene stive. Rør forsiktig inn melis, kardermomme og mandler i eggehvittene. Settes i små klatter på bakepapir og stekes ved 185 oC i 10-15 minutter. Avkjøles på bakepapiret. Det er viktig å prøve å skjære mandlene mest mulig på langs og ikke hakke helt villt rundt. Hvis man hakker får kakene en litt pussig konsistens... Evt kan man kjøpe ferdigsnittede mandler på Meny eller Ica. Det står "Blue Diamond" på pakka. Men de er ganske dyre...
Gjest Gjest_sonja_* Skrevet 1. desember 2007 #6 Skrevet 1. desember 2007 Hei! Ser at det er lenge siden denne "debatten" egentlig foregikk, men har et lite spørsmål til deg ettersom du nevner dette i innlegget ditt: stikkordet er marmorkjevle. Det virker som en veldig nyttig ting å ha, både for å lage de kakene du nevner her men også til mye annet. Men jeg har hittil ikke funnet det i noen av de butikkene jeg har sjekket. Vet du hvor man kan få kjøpt dette...? Sirupstynnkake er en lokal spesialitet fra Østerdalen som vi pleier å lage til jul, og det er min favoritt, i hvert fall. Finner ingen oppskrift på nett, da, og jeg har den ikke selv... Kan spørre mamma, hvis det er interessant. :icon_smile: Selve deigen kjevles ut til så tynne leiver som fysisk mulig (tenk flatbrød - marmorkjevle er en fordel her), deretter stekes den på takke. Når den begynner å bli gylden smører man på noe sirupsklin over hele leiven, bretter den på midten, og steker litt til. Når den er ferdig skjæres den i passe store firkanter, og skal da være sprø utenpå og litt seig inni... namme. (Men jeg er veldig glad i de vanlige julekakene og, da... hehe.)
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå