AnonymBruker Skrevet 24. november 2015 #1 Skrevet 24. november 2015 Jeg vet at vi trenger fett og at fett gir energi (dobbelt så mye pr gram som karbohydrater og proteiner) men hvis det ikke gjør annet enn å gi energi: hvorfor kan man da ikke spise f.eks dobbelt så mye proteiner? Eller gir fett oss noe som karbo og proteiner ikke gjør? Anonymkode: 276b4...770
Gjest Ennasus Skrevet 24. november 2015 #2 Skrevet 24. november 2015 (endret) De gir oss essensielle aminosyrer, og disse klarer ikke kroppen å produsere selv. http://soma.no/lesson/hva-er-fett-og-hvorfor-trenger-vi-det/ Endret 24. november 2015 av Ennasus
AnonymBruker Skrevet 24. november 2015 #3 Skrevet 24. november 2015 De gir oss essensielle aminosyrer, og disse klarer ikke kroppen å produsere selv. http://soma.no/lesson/hva-er-fett-og-hvorfor-trenger-vi-det/Men det finnes jo annen mat som gir oss essensielle aminosyrer. Proteiner er jo i grunn aminosyrer. Ett protein har 20 aminosyrer. Jeg bare synes det er litt vanskelig å forstå dette, men skal lese linken din. Takk Anonymkode: 276b4...770
Gjest supernova_87 Skrevet 24. november 2015 #4 Skrevet 24. november 2015 Fett er en av tre hovednæringsstoffer. Den er først og fremst kilde til energi, men det gir oss også essensielle fettsyrer. Omega-3-fettsyren, og omega-6-fettsyren trenger vi for å tenke, bevege oss og holde kroppen i form. Mange forbinder "fett" med valkene på magen, men fett er mye mer enn flesket i bacon, og klissete fingre etter å ha spist pomfri. (Aminosyrer kommer fra protein som blir brutt ned og bygd opp igjen, så jeg tror Ennasus har blingset litt på at de kommer fra fett? Noen ganger kan kroppen ta byggesteiner fra fett, protein og karbohydrat og bygge sine egne aminosyrer, men de kommer ikke direkte fra fett.)Her er noen linker til sider som beskriver grundig hvilken virkning fett har, og hvorfor vi trenger det:http://soma.no/lesson/hva-er-fett-og-hvorfor-trenger-vi-det/https://sunndag.wordpress.com/næringsstoffer/
Wiggins Skrevet 24. november 2015 #5 Skrevet 24. november 2015 Vi trenger fett og ikke dobbelt så mye proteiner eller karbohydrater fordi kroppen er tilpasset å få mesteparten av energien fra fett, enkelt og greit. En ernæringsfysiolog kunne sikkert utdypet dette grundig, men dette er essensen av det. 1
Pringle Skrevet 24. november 2015 #6 Skrevet 24. november 2015 Fett bidrar også til opptak av fettløselige vitaminer (A, D, E, betakaroten) i feks grønnsaker. Dette har vi alltid skjønt, uten å vite det, det er derfor vi spiser oljedressing på salaten og smeltet smør sammen med gulrøtter, noe som får grønnsakene til å smake bedre (for de fleste), og dermed gjør det lettere å spise nok grønnsaker.Det er mye lureri. Skummet- og lettmelk markedsføres som en god kilde til kalsium, men er i grunnen bare dyrt sukkervann, siden kalsium trenger vitamin D for å bli tatt opp, og vitaminene trenger fett for å tas opp. 4
AnonymBruker Skrevet 24. november 2015 #7 Skrevet 24. november 2015 Fett bidrar også til opptak av fettløselige vitaminer (A, D, E, betakaroten) i feks grønnsaker. Dette har vi alltid skjønt, uten å vite det, det er derfor vi spiser oljedressing på salaten og smeltet smør sammen med gulrøtter, noe som får grønnsakene til å smake bedre (for de fleste), og dermed gjør det lettere å spise nok grønnsaker.Det er mye lureri. Skummet- og lettmelk markedsføres som en god kilde til kalsium, men er i grunnen bare dyrt sukkervann, siden kalsium trenger vitamin D for å bli tatt opp, og vitaminene trenger fett for å tas opp.Til det siste om melk: statens råd er jo at vi skal drikke skummet eller lettmelk foran helmelk. De mener at vi ikke trenger så mye fett som det er i helmelk da fett kan føre til hjerte-karsykdommer. Mener du at det er feil? At vi egentlig trenger mer fett enn det staten anbefaler? Staten sier jo at vi helst skal spise magert (mager ost, flytende fett foran fett som blir hardt i kjøleskap, skummet melk foran helmelk, magert kjøtt) samtidig som at vi ikke skal spise for magert og kutte fett fra kosten. Anonymkode: 276b4...770
Pringle Skrevet 24. november 2015 #8 Skrevet 24. november 2015 Ja, jeg mener rådene om å begrense inntaket av fett er feilslått, og at mettet fett ikke utgjør noen helserisiko. Det er transfett, som man feks finner i margarin, som er farlig. Man bør heller ikke varme opp fett så det blir brent, det øker risikoen for kreft. Ofte blir råd gitt litt i hytt og vær. Ting må ses i sammenheng, men fordi det er krevende å ha mange tanker i hodet på en gang, er det forlokkende å gi overforenklende råd. Kostholdet må ses under ett, og sammen med resten av livsstilen. Feks: mennesker som spiser mye junkfood, spiser gjerne en stor andel mettet fett. Men det er mangelen på skikkelig næring, og antallet kalorier, samt evt mangel på mosjon, og ikke andelen fett, som gjør dette til en usunt kosthold.
Gjest Nanne70 Skrevet 25. november 2015 #9 Skrevet 25. november 2015 Til det siste om melk: statens råd er jo at vi skal drikke skummet eller lettmelk foran helmelk. De mener at vi ikke trenger så mye fett som det er i helmelk da fett kan føre til hjerte-karsykdommer. Mener du at det er feil? At vi egentlig trenger mer fett enn det staten anbefaler? Staten sier jo at vi helst skal spise magert (mager ost, flytende fett foran fett som blir hardt i kjøleskap, skummet melk foran helmelk, magert kjøtt) samtidig som at vi ikke skal spise for magert og kutte fett fra kosten. Anonymkode: 276b4...770Anbefaler denne artikkelen fra Espen Rostrup, veldig informativ og viser til store og anerkjente studier om mettet fett og hjerte-karsykdommer.
ajarRun Skrevet 25. november 2015 #10 Skrevet 25. november 2015 Fett og proteiner er jo fantastisk. Karbohydrater derimot, bare søppel, hvorfor spiser folk slikt svineri?
AnonymBruker Skrevet 25. november 2015 #11 Skrevet 25. november 2015 Fett og proteiner er jo fantastisk. Karbohydrater derimot, bare søppel, hvorfor spiser folk slikt svineri?Karbohydrater kan du ikke komme deg unna uansett. Men jeg antar du mener raske karbohydrater? Karbohydrater generelt er faktisk vår viktigste energikilde. Vi trenger også glukose fordi vi må ha ATP (adenosintrifosfat) for at musklene i kroppen vår skal fungere. For å danne ATP i cellene våre trenger vi glukose (C6H12O6) og oksygen (6O2) der resultatet blir vann (6O2), karbondioksid (6CO2) og 38 ATP. Det er faktisk også derfor vi trenger oksygen og puster ut karbondioksid. Så nei, karbohydrater er absolutt ikke bare søppel. Du hadde ikke levd uten Anonymkode: 276b4...770
AnonymBruker Skrevet 25. november 2015 #12 Skrevet 25. november 2015 Anbefaler denne artikkelen fra Espen Rostrup, veldig informativ og viser til store og anerkjente studier om mettet fett og hjerte-karsykdommer. Ok, takk. Anonymkode: 276b4...770
Gjest Nanne70 Skrevet 25. november 2015 #13 Skrevet 25. november 2015 Karbohydrater kan du ikke komme deg unna uansett. Men jeg antar du mener raske karbohydrater? Karbohydrater generelt er faktisk vår viktigste energikilde. Vi trenger også glukose fordi vi må ha ATP (adenosintrifosfat) for at musklene i kroppen vår skal fungere. For å danne ATP i cellene våre trenger vi glukose (C6H12O6) og oksygen (6O2) der resultatet blir vann (6O2), karbondioksid (6CO2) og 38 ATP. Det er faktisk også derfor vi trenger oksygen og puster ut karbondioksid. Så nei, karbohydrater er absolutt ikke bare søppel. Du hadde ikke levd uten Anonymkode: 276b4...770Karbohydrater er i alle fall vår lettest tilgjengelige energikilde, og den energikilden kroppen vår raskest kan nyttiggjøre seg av. Karbohydrater er imidlertid ikke et essensielt (livsviktig) næringsstoff slik som proteiner og fett er. Ettersom noen av kroppens celler er avhengig av glukose som energikilde, er vi også i stand til å produsere glukose selv fra andre substrater ved glukoneogenese. Karbohydrater er altså essensielt for kroppen, men vi trenger ikke nødvendigvis å spise dem for å overleve. Men det gjør kroppens arbeid lettere, da
AnonymBruker Skrevet 25. november 2015 #14 Skrevet 25. november 2015 Karbohydrater er i alle fall vår lettest tilgjengelige energikilde, og den energikilden kroppen vår raskest kan nyttiggjøre seg av. Karbohydrater er imidlertid ikke et essensielt (livsviktig) næringsstoff slik som proteiner og fett er. Ettersom noen av kroppens celler er avhengig av glukose som energikilde, er vi også i stand til å produsere glukose selv fra andre substrater ved glukoneogenese. Karbohydrater er altså essensielt for kroppen, men vi trenger ikke nødvendigvis å spise dem for å overleve. Men det gjør kroppens arbeid lettere, da Du hadde dødd uten tilførsel av noen karbohydrater. Du kan leve i ketose hele livet på lavkarbo, men lavkarbo er ikke nullkarbo. Det er svært energikrevende for kroppen å produsere glukose ved glukoneogenese. Derfor er faktisk karbohydrater livsviktig. Anonymkode: 276b4...770
Gjest Nanne70 Skrevet 25. november 2015 #15 Skrevet 25. november 2015 Du hadde dødd uten tilførsel av noen karbohydrater. Du kan leve i ketose hele livet på lavkarbo, men lavkarbo er ikke nullkarbo. Det er svært energikrevende for kroppen å produsere glukose ved glukoneogenese. Derfor er faktisk karbohydrater livsviktig. Anonymkode: 276b4...770Ja, jeg er ikke uenig med deg. Som du ser, skriver jeg at karbohydrat er livsviktige for kroppen. Jeg ville i grunne bare ha fram at kroppen kan produsere glukose selv, i motsetning til enkelte essensielle fettsyrer og aminosyrer som kroppen ikke kan lage selv, og dermed er helt avhengig av å få tilført utenfra, jf. det TS spør om. Jeg mener ikke at man ikke skal spise karbohydrater.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå