Gå til innhold

Sult- og metthetsfølelse ute av kontroll


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har i lengre tid slitt veldig med å kjenne sult- og metthetsfølelse som stemmer med det jeg burde føle. Jeg har slitt med spiseforstyrrelse (hovedsaklig anoreksi men med innslag av bulimiske episoder og overspising), noe som trolig er grunnen til at dette er et problem.

 

Jeg kan ha gått hele dagen uten mat, og ikke føle meg sulten, og jeg kan ha spist middag for to og likevel ikke være mett. Jeg blir omtrent aldri mett når jeg spiser annen mat enn middag, da skal det ganske store mengder til (større enn ideell måltidsstørrelse). Derfor kvier jeg meg for å spise noe særlig før middag, men gjør det likevel - noe som ender i at jeg er kjempefrustrert fordi jeg blir veldig sulten etter at jeg har spist (selv om jeg kanskje ikke var sulten før jeg spiste). Det at jeg ikke klarer å få i meg så mange måltider på en dag, fører til  at middagen blir alt for stor, og at jeg kan småspise en del frukt på ettermiddag og godteri på kvelden. 

 

Jeg forstår jo at det å etablere normale måltidsrutiner vil hjelpe, men jeg får det ikke til siden jeg bare blir helt koko i hodet av å ikke føle at det hjelper å spise - jeg blir jo bare sulten! Hvis jeg ikke spiser, slipper jeg derimot unna det. 

 

Hvordan går jeg frem her? Hvem kan hjelpe meg med dette, og hvordan? Hvor lang tid må jeg spise normale måltider for å få kontroll på sult- og metthetsfølelsen? Jeg innser at dette er ikke noe jeg klarer å gjøre på egenhånd. 



Anonymous poster hash: a11a5...bf7
Videoannonse
Annonse
Skrevet

 

Jeg har i lengre tid slitt veldig med å kjenne sult- og metthetsfølelse som stemmer med det jeg burde føle. Jeg har slitt med spiseforstyrrelse (hovedsaklig anoreksi men med innslag av bulimiske episoder og overspising), noe som trolig er grunnen til at dette er et problem.

 

Jeg kan ha gått hele dagen uten mat, og ikke føle meg sulten, og jeg kan ha spist middag for to og likevel ikke være mett. Jeg blir omtrent aldri mett når jeg spiser annen mat enn middag, da skal det ganske store mengder til (større enn ideell måltidsstørrelse). Derfor kvier jeg meg for å spise noe særlig før middag, men gjør det likevel - noe som ender i at jeg er kjempefrustrert fordi jeg blir veldig sulten etter at jeg har spist (selv om jeg kanskje ikke var sulten før jeg spiste). Det at jeg ikke klarer å få i meg så mange måltider på en dag, fører til  at middagen blir alt for stor, og at jeg kan småspise en del frukt på ettermiddag og godteri på kvelden. 

 

Jeg forstår jo at det å etablere normale måltidsrutiner vil hjelpe, men jeg får det ikke til siden jeg bare blir helt koko i hodet av å ikke føle at det hjelper å spise - jeg blir jo bare sulten! Hvis jeg ikke spiser, slipper jeg derimot unna det. 

 

Hvordan går jeg frem her? Hvem kan hjelpe meg med dette, og hvordan? Hvor lang tid må jeg spise normale måltider for å få kontroll på sult- og metthetsfølelsen? Jeg innser at dette er ikke noe jeg klarer å gjøre på egenhånd. 

Anonymous poster hash: a11a5...bf7

 

Snakk med legen din og få råd og få hvite hvilken hjelp du kan få

Anonymous poster hash: 8c6fa...712

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har tatt det opp med lege, uten å komme noen vei. Jeg trenger råd til hva jeg kan be om.



Anonymous poster hash: a11a5...bf7
  • Liker 2
Gjest Runforit
Skrevet

Du må sette opp en matplan med riktig antall kalorier og spise etter klokka inntil psyken og kropp blir vant med normale mengder mat. Etterhvert vil du automatisk bli sulten til faste tider og bli mett på normale porsjoner.

Skrevet

Be legen henvise deg til eksperter på spiseforstyrrelse, eller i det minste en ernæringsfysiolog. Du trenger hjelp til å få satt opp en matplan. 



Anonymous poster hash: 8124f...8ee
Skrevet

Appetitten er et rart dyr. Mange har ikke noen tydelig og "logisk" sult- og metthetsfølelse (jeg kjenner godt igjen det du beskriver, og jeg har aldri hatt noen spiseforstyrrelse, mitt forstyrrede forhold til mat kom av mangel på kunnskap), men det er heller ikke nødvendig. Det man trenger er passe mye mat hver dag. Jeg ville anbefale deg å sette opp (evt få satt opp, men det er ikke vanskelig å gjøre det selv) en matplan med klokkeslett, og så følge den, og stole på at du har fått i deg det du trenger. 

Skrevet

Takk for alle svar! Jeg vet jo at å spise det samme til samme tid hver dag vil hjelpe, men det er vanskelig å komme i gang pga det som jeg beskriver i startinnlegget. I tillegg vet jeg ikke hvor mye jeg bør spise, og tør ikke stole helt på det jeg leser på nettet. 

 

 

Jeg vet ikke helt om det å sette opp en slik måltidsplan er utenfor fastlegens jobb? Jeg vet ikke hvem andre som kan hjelpe meg med slikt. Det finnes ikke ernæringsfysiolog her.

 



Anonymous poster hash: a11a5...bf7
Skrevet

Jeg var innlagt på avdeling for spisefortyrrelser og da så matplanen slik ut for de som skulle opprettholde vekta stabil:

 

Frokost kl 08.00 - To grove skiver med brød (90g) med 10g smør og pålegg. 2dl melk og 2dl juice

Mellommåltid kl 10.00 - en frukt

Lunsj - 11.30 - samme som frokost

Middag 14.30 - middagsporsjon tilsvarende 500kalorier.

"kaffemåltid" - en frukt og en yoghurt eller nøtter

Kvelds kl 20.00 - samme som frokost

Senkvelds 21.30 - et knekkebrød med smør og pålegg eller et glass juive eller en frukt.

 

Jeg hadde samme forhold til sultfølelsen som du beskriver, og etter innleggelsen ble den veldig normal igjen :)



Anonymous poster hash: 72727...6a0
  • Liker 1
Skrevet

Kaffemåltidet var kl 17.00 :)



Anonymous poster hash: 72727...6a0
Skrevet

Det er bare å lage seg en matplan og holde seg til den, frem til sult- og metthetsfølelsen er stabil igjen.

 

Jeg vil ikke anbefale deg å telle kalorier, slik en over her foreslår - jeg er generelt skeptisk til å være så opptatt av tall og nummer i kosthold, spesielt for (tidligere) spiseforstyrrede. Det blir fort en besettelse, og reduserer mat til tall, heller enn det det faktisk er: viktig næring. Da synes jeg heller AB#8 sin matplan fra avdeling for spiseforstyrrelser er mer på riktig spor; rett og slett å spise fornuftig!

 

2 grove brødskiver med næringsrikt pålegg (f.eks. egg, avokado, leverpostei, makrell i tomat) til frokost, lunsj og kvelds høres fornuftig ut. Litt juice eller melk å drikke til, pluss kaffe/te etter ønske. Eventuelt kan du bytte noen av brødmåltidene ut med en solid skål havregrøt eller müsli med frukt og bær på toppen for variasjon. 

 

Middag kan være en filet av ren fisk eller kjøtt, sammen med grov ris eller grov pasta (omlag 100 gr ukokt), og så pøse på med grønnsaker som brokkoli, gulrot, blomkål, det du liker. Tilbered disse basisvarene på ulike måter, f.eks. i folie ovnen, woket i panna, eller som gryterett. Finnes mange gode asiatiske sauser/dipper på butikken som gjør det lille ekstra for smaken, selv er jeg hekta på Sriracha-saus om dagen.

 

Mellommåltider er frukt, grønnsaker og en neve nøtter. Husk å drikke nok i løpet av dagen. 



Anonymous poster hash: f4fac...c73
Skrevet

 

Jeg var innlagt på avdeling for spisefortyrrelser og da så matplanen slik ut for de som skulle opprettholde vekta stabil:

 

Frokost kl 08.00 - To grove skiver med brød (90g) med 10g smør og pålegg. 2dl melk og 2dl juice

Mellommåltid kl 10.00 - en frukt

Lunsj - 11.30 - samme som frokost

Middag 14.30 - middagsporsjon tilsvarende 500kalorier.

"kaffemåltid" - en frukt og en yoghurt eller nøtter

Kvelds kl 20.00 - samme som frokost

Senkvelds 21.30 - et knekkebrød med smør og pålegg eller et glass juive eller en frukt.

 

Jeg hadde samme forhold til sultfølelsen som du beskriver, og etter innleggelsen ble den veldig normal igjen :)

Anonymous poster hash: 72727...6a0

 

 

Takk for innspill. Jeg har selv vært innlagt for spiseforstyrrelser og hatt kostplan, men verken type mat eller tidspunkt for måltider passer inn i min daglige rutine, og det er derfor vanskelig å ta det som utgangspunkt. I tillegg var målet med kostplanen min å gå opp i vekt, men nå er jeg normalvektig og kan derfor ikke spise de samme mengdene mat.

 

Jeg skulle ønske jeg hadde fått mer hjelp på avdelingen til hvordan jeg skal fortsette dette i min hverdag.

 

 

Det er bare å lage seg en matplan og holde seg til den, frem til sult- og metthetsfølelsen er stabil igjen.

 

Jeg vil ikke anbefale deg å telle kalorier, slik en over her foreslår - jeg er generelt skeptisk til å være så opptatt av tall og nummer i kosthold, spesielt for (tidligere) spiseforstyrrede. Det blir fort en besettelse, og reduserer mat til tall, heller enn det det faktisk er: viktig næring. Da synes jeg heller AB#8 sin matplan fra avdeling for spiseforstyrrelser er mer på riktig spor; rett og slett å spise fornuftig!

 

2 grove brødskiver med næringsrikt pålegg (f.eks. egg, avokado, leverpostei, makrell i tomat) til frokost, lunsj og kvelds høres fornuftig ut. Litt juice eller melk å drikke til, pluss kaffe/te etter ønske. Eventuelt kan du bytte noen av brødmåltidene ut med en solid skål havregrøt eller müsli med frukt og bær på toppen for variasjon. 

 

Middag kan være en filet av ren fisk eller kjøtt, sammen med grov ris eller grov pasta (omlag 100 gr ukokt), og så pøse på med grønnsaker som brokkoli, gulrot, blomkål, det du liker. Tilbered disse basisvarene på ulike måter, f.eks. i folie ovnen, woket i panna, eller som gryterett. Finnes mange gode asiatiske sauser/dipper på butikken som gjør det lille ekstra for smaken, selv er jeg hekta på Sriracha-saus om dagen.

 

Mellommåltider er frukt, grønnsaker og en neve nøtter. Husk å drikke nok i løpet av dagen. 

Anonymous poster hash: f4fac...c73

 

 

Takk for svar. Dessverre blir matrådene veldig diffuse, jeg sliter med å få inn rutiner fordi jeg ikke vet hvordan jeg bør legge opp måltidene, og fordi jeg ikke kan tolke signalene fra kroppen min. 

Anonymous poster hash: a11a5...bf7

  • Liker 1
Skrevet

 

Jeg har tatt det opp med lege, uten å komme noen vei. Jeg trenger råd til hva jeg kan be om.

Anonymous poster hash: a11a5...bf7

 

Be om å bli henvist til en spesialist som kan hjelpe deg, samt ernæringsfysiolog/ kostholdsrådgiver

Anonymous poster hash: 8c6fa...712

Skrevet

 

Be om å bli henvist til en spesialist som kan hjelpe deg, samt ernæringsfysiolog/ kostholdsrådgiver

Anonymous poster hash: 8c6fa...712

 

 

Hva slags spesialist snakker vi om? Jeg regner med jeg må ha mer enn én time, og det er ingen slike spesialister på DPS her. Det er heller ikke ernæringsfysiolog. Har kommunen noen som kan være en ressurs?

Anonymous poster hash: a11a5...bf7

Skrevet

Bra tråd! Flere innlegg her som kan hjelpe en nesten i samme situasjon :) Idag har jeg hatt en rar dag, vært aktiv for første gang på en stund utendørs og derfor (?) har sulten ikke vært tilstede. Istedenfor merket jeg en slags utmattelse tok plass i kroppen utover dagen, og da jeg spiste ble jeg bare kvalm og uvel. I tillegg klarte jeg ikke spise mye, sulten og appetitten var ikke der. Dette kjenner jeg ennå på kvelden :P 

 

Igår var det motsatt, jeg var sulten nesten hele dagen. Jeg spiste igrunnen nok, men sammensetningen av maten var tydeligvis ikke tilfredsstillende. 

 

Må være oppmerksom på denne delen.

Skrevet

Trådstarter, det virker som du sliter vel så mye med tillit, som med selve maten? Hvem kan du stole på gir den riktlige informasjonen, hvorfor sier ikke kroppen min ifra, hvorfor har jeg ikke blitt fulgt opp? Jeg skjønner deg godt, isåfall. Det flommer over av informasjon, men mye av den er tull, noe er direkte skadelig. Behandling hjelper deg der og da, men du skal jo fortsette å leve (og spise) etterpå. 

 

Du må kanskje rett og slett ta grep selv. Det kan hjelpe deg å gi deg mer tillit til deg selv. Start med å sette opp en "timeplan" for uka, om du jobber eller studerer, legger du inn hva du gjør/hvor du er. Det vil bli naturlige pauser, noen av disse er det normalt å bruke til å spise. Start uansett med frokost, kort tid etter at du har stått opp. Ta med matpakke til lunsj, eller kjøp ute. Har du familie? Prøv å spise sammen så ofte som mulig, ihvertfall middag. Det er ikke så viktig hva du spiser, som at du spiser. Men jeg skjønner at du vil ha konkrete tips, så det skal du få.

 

Hvis du er usikker på hvor mye som er riktig mengde mat, så kan du benytte forskjellige ledetråder: Spiser du sammen med noen andre (fortrinnsvis noen som ikke har eller har hatt spiseforstyrrelse) som er omtrent av samme størrelse som deg? Hvor mye spiser de? Når du spiser middag, fyll en vanlig middagstallerken én gang, med enten to kjøttkaker, en fiskefilet, en kotelett el.l, to poteter eller tilsvarende mengde ris/pasta, evt saus, og resten av tallerkenen (inntil halve) med grønnsaker/salat med dressing. Hvis det er bare gryterett, fyller du hele tallerkenen med dette, en gang. Til frokost og lunsj spiser du to brødskiver med pålegg og en frukt og en gulrot, og drikker et glass melk. Til kvelds tar du en yoghurt og en neve nøtter. Gjør det enkelt. Dette er standard opplegg for 90% av Norges befolkning og fungerer greit inntil videre. Om/når det ikke fungerer lenger, kan du ta tak i det; først gjelder det å få på plass en slags struktur.

 

Du er nødt til å stole på noen, det kan føles skummelt, men siden du ikke er fornøyd med opplegget du har i dag, hva har du å tape?

  • Liker 1
Skrevet

Trådstarter, det virker som du sliter vel så mye med tillit, som med selve maten? Hvem kan du stole på gir den riktlige informasjonen, hvorfor sier ikke kroppen min ifra, hvorfor har jeg ikke blitt fulgt opp? Jeg skjønner deg godt, isåfall. Det flommer over av informasjon, men mye av den er tull, noe er direkte skadelig. Behandling hjelper deg der og da, men du skal jo fortsette å leve (og spise) etterpå. 

 

Du må kanskje rett og slett ta grep selv. Det kan hjelpe deg å gi deg mer tillit til deg selv. Start med å sette opp en "timeplan" for uka, om du jobber eller studerer, legger du inn hva du gjør/hvor du er. Det vil bli naturlige pauser, noen av disse er det normalt å bruke til å spise. Start uansett med frokost, kort tid etter at du har stått opp. Ta med matpakke til lunsj, eller kjøp ute. Har du familie? Prøv å spise sammen så ofte som mulig, ihvertfall middag. Det er ikke så viktig hva du spiser, som at du spiser. Men jeg skjønner at du vil ha konkrete tips, så det skal du få.

 

Hvis du er usikker på hvor mye som er riktig mengde mat, så kan du benytte forskjellige ledetråder: Spiser du sammen med noen andre (fortrinnsvis noen som ikke har eller har hatt spiseforstyrrelse) som er omtrent av samme størrelse som deg? Hvor mye spiser de? Når du spiser middag, fyll en vanlig middagstallerken én gang, med enten to kjøttkaker, en fiskefilet, en kotelett el.l, to poteter eller tilsvarende mengde ris/pasta, evt saus, og resten av tallerkenen (inntil halve) med grønnsaker/salat med dressing. Hvis det er bare gryterett, fyller du hele tallerkenen med dette, en gang. Til frokost og lunsj spiser du to brødskiver med pålegg og en frukt og en gulrot, og drikker et glass melk. Til kvelds tar du en yoghurt og en neve nøtter. Gjør det enkelt. Dette er standard opplegg for 90% av Norges befolkning og fungerer greit inntil videre. Om/når det ikke fungerer lenger, kan du ta tak i det; først gjelder det å få på plass en slags struktur.

 

Du er nødt til å stole på noen, det kan føles skummelt, men siden du ikke er fornøyd med opplegget du har i dag, hva har du å tape?

 

Du svarer alltid så fint, Pringle. Og jo, jeg har nok problemer med tillit, men det kan være fordi jeg fortsatt er litt spiseforstyrret og fordi jeg er redd for å prøve slikt og ende med å gå opp i vekt. 

 

Det som er vanskelig, er at når jeg leser råd andre får eller leser informasjon på nettet, så blir det alltid gitt anbefalinger der tidspunkt for måltider ikke passer meg og min daglige situasjon, og der maten som blir brukt som eksempel ikke er mat jeg spiser. Og nå får jeg dårlig samvittighet for å si at jeg ikke har matlyst tidlig på dag så frokost utgår, at jeg ikke kan spise til samme tid hver dag, at jeg hater å spise sammen med andre og at jeg ikke spiser verken koteletter eller poteter, siden du skrev et så langt og fint svar for jeg vil virkelig ikke virke kranglete. 

Anonymous poster hash: a11a5...bf7

Skrevet

Du svarer alltid så fint, Pringle. Og jo, jeg har nok problemer med tillit, men det kan være fordi jeg fortsatt er litt spiseforstyrret og fordi jeg er redd for å prøve slikt og ende med å gå opp i vekt. 

 

Det som er vanskelig, er at når jeg leser råd andre får eller leser informasjon på nettet, så blir det alltid gitt anbefalinger der tidspunkt for måltider ikke passer meg og min daglige situasjon, og der maten som blir brukt som eksempel ikke er mat jeg spiser. Og nå får jeg dårlig samvittighet for å si at jeg ikke har matlyst tidlig på dag så frokost utgår, at jeg ikke kan spise til samme tid hver dag, at jeg hater å spise sammen med andre og at jeg ikke spiser verken koteletter eller poteter, siden du skrev et så langt og fint svar for jeg vil virkelig ikke virke kranglete. 

Anonymous poster hash: a11a5...bf7

 

Du skal ihvertfall ikke ha dårlig samvittighet for noe! Spiseforstyrrelse er en reell lidelse. Og ingen har vel lyst til å være tjukke, jeg har slitt med overvekt selv og ønsker meg ikke tilbake. Ta det med ro, jeg er ikke en som sniker inn oppfeitingsråd bakveien  :laugh:

 

Jeg mente egentlig å få fram at det ikke er så viktig hvordan planen din er, men at du har en plan, og følger den - og at det helt sikkert er best for deg å lage din egen plan, at det kanskje er viktig at du gjør det selv, både fordi det kan gi deg en slags mestringsfølelse, og som det kommer fram etterhvert, du har dine egne preferanser i matveien. Det gjør ingen ting om ikke alle dager er like - en god plan skal kunne ta høyde for dette. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å spise sammen med andre når man har et vanskelig forhold til mat. Du må ikke gjøre det. Men det er for mange et av dagens høydepunkter, forutsatt at man spiser sammen med hyggelige mennesker i en trivelig situasjon, selvfølgelig.

 

Det er en balansekunst: Du er nødt til å både være kreativ for å kompensere for vanskene dine, litt streng med deg selv og utfordre grensene dine, og snill og tilgivende når alt ikke går som du hadde tenkt. Vi vokser når vi prøver og feiler. Jeg er 45, og ikke "utvokst" ennå, ikke på langt nær  :fnise:

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...