Elysian Skrevet 18. oktober 2015 #1 Skrevet 18. oktober 2015 (endret) Så et bilde av en nydelig Frost-kake her om dagen. Kakelokket besto av et spiselig Frost-bilde og så var det mye fin pynt i fondant/sukkerpasta. Fikk lyst til å prøve meg på en slik kake, men jeg har aldri jobbet med sukkerpasta. Hva bør man passe på? Hva slags utstyr bør en nybegynner investere i? Jeg tenker - plastkjevle - bakematte - sukkerpasta - fargegele? - spiselig lim? - noen former/utstikkere? Bør man lage sukkerpastaen selv eller er det like greit å kjøpe den ferdig? Ser noen bruker fargegele - er dette for å få mer smak eller for å farge sukkerpastaen? Og hvordan smaker egentlig sukkerpasta? Endret 18. oktober 2015 av Elysian
Cathj Skrevet 18. oktober 2015 #2 Skrevet 18. oktober 2015 (endret) Jeg vil ikke kalle meg selv noen fondantekspert, men jeg har jobbet med det en del ganger, og dette er mine erfaringer: Fondant smaker søtt, veldig søtt. Det er melis og sirup blandet med gelatin og noe glyserin og greier, så det er omtrent bare sukker. Det smaker omtrent som marshmallows, men det har en veldig annerledes konsistens. Jeg har alltid bare kjøpt den jeg har brukt ferdig, for det er noe skikkelig herk å lage fra scratch. Trenger du mye, så hadde jeg anbefalt å lage selv. Jeg farger alltid min fondant med geléfarger. Det er veldig viktig å få tak i sterke nok farger, som vil farge fondanten sterkt nok. Jeg anbefaler å kjøpe sort fondant ferdig hvis du trenger dette, for det er vanskelig å få den ordentlig sort i fargen med geléfarge. Ellers fungerer disse typene farger veldig fint: http://www.cacas.no/Produkt/610-319 http://www.cacas.no/Produkt/704-521 Fargegelé vil nok gi noe smak, men den ekstremt søte vaniljesmaken i fondaten kommer til å overdøve dette uansett. Videre er det viktig å huske på at fondant tørker og blir hardt, til forskjell fra for eksempel marsipan, som alltid vil være mulig å bøye på (så sant den ikke er gammel). Fondant kan ikke oppbevares i kjøleskap, da den tiltrekker seg all fuktighet og blir slimete og klissete. Dette er noe å tenke på hvis du skal oppbevare kaken over lengre tid i kjøleskapet ditt. Da bør du i så fall pynte den idet den skal serveres (etter hvert som du serverer den). Vann er altså fondantens største fiende. Fondantfigurer må ligge i minst 24 timer å tørke før de brukes til pynt. Skal du lage et fondantlokk, må du lage det og bruke det med en gang. De kjevles ut nesten som pepperkakedeig, og man bruker potetmel eller melis for at fondanten ikke skal feste seg til kjevlen eller underlaget. Utstyr; - plastkjevle - Kan nok være greit å ha, men har du en forholdsvis ny trekjevle (uten hakk) eller til og med en vinflaske, så funker dette helt fint også. - bakematte - Ja, dette bør du investere i. - sukkerpasta - fargegele? - Ja, hvis du vil farge fondanten ville jeg kjøpt en hvit fondant og noen forskjellige farger. Skal du ha Frost-tema kan du f.eks. kjøpe en eller to blåfarger og variere på mengden farge du bruker. Da har du muligheten til å lage flere blåfarger med ulik intensitet. - spiselig lim? - Dette trenger du ikke. Vann fungerer som lim hvis du skal lime fondant på fondant. Husk å påføre med pensel! Påfører du for mye blir det bare klin. - noen former/utstikkere? - Er du god på å frihåndsforme figurer? I så fall hadde jeg ikke kjøpt former eller utstikkere. De er kjempedyre, og man lager ofte finere figurer på frihånd. Jeg hadde heller investert i verktøy til å lage figurer på frihånd (http://www.cacas.no/Produkt/1907-1350). Sist men ikke minst, en vinklet palettkniv http://www.cacas.no/Produkt/409-7712. Kjempegreit for flytting og plassering av figurene. Lykke til! PS.: Marsipan er enklere å jobbe med og er mer takknemlig, samt at det smaker mye, mye bedre, så jeg hadde ikke slått det helt fra meg! Du kan også jobbe med det på omtrent samme måte Anbefaler forøvrig denne spillelisten på Youtube. Denne dama er rå på fondant! https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ27MnDUZPYa6R5nBwMfabWxdhuqTlhqL Endret 18. oktober 2015 av Cathj
Elysian Skrevet 18. oktober 2015 Forfatter #3 Skrevet 18. oktober 2015 Jeg vil ikke kalle meg selv noen fondantekspert, men jeg har jobbet med det en del ganger, og dette er mine erfaringer: Fondant smaker søtt, veldig søtt. Det er melis og sirup blandet med gelatin og noe glyserin og greier, så det er omtrent bare sukker. Det smaker omtrent som marshmallows, men det har en veldig annerledes konsistens. Jeg har alltid bare kjøpt den jeg har brukt ferdig, for det er noe skikkelig herk å lage fra scratch. Trenger du mye, så hadde jeg anbefalt å lage selv. Jeg farger alltid min fondant med geléfarger. Det er veldig viktig å få tak i sterke nok farger, som vil farge fondanten sterkt nok. Jeg anbefaler å kjøpe sort fondant ferdig hvis du trenger dette, for det er vanskelig å få den ordentlig sort i fargen med geléfarge. Ellers fungerer disse typene farger veldig fint: http://www.cacas.no/Produkt/610-319 http://www.cacas.no/Produkt/704-521 Fargegelé vil nok gi noe smak, men den ekstremt søte vaniljesmaken i fondaten kommer til å overdøve dette uansett. Videre er det viktig å huske på at fondant tørker og blir hardt, til forskjell fra for eksempel marsipan, som alltid vil være mulig å bøye på (så sant den ikke er gammel). Fondant kan ikke oppbevares i kjøleskap, da den tiltrekker seg all fuktighet og blir slimete og klissete. Dette er noe å tenke på hvis du skal oppbevare kaken over lengre tid i kjøleskapet ditt. Da bør du i så fall pynte den idet den skal serveres (etter hvert som du serverer den). Vann er altså fondantens største fiende. Fondantfigurer må ligge i minst 24 timer å tørke før de brukes til pynt. Skal du lage et fondantlokk, må du lage det og bruke det med en gang. De kjevles ut nesten som pepperkakedeig, og man bruker potetmel eller melis for at fondanten ikke skal feste seg til kjevlen eller underlaget. Utstyr; - plastkjevle - Kan nok være greit å ha, men har du en forholdsvis ny trekjevle (uten hakk) eller til og med en vinflaske, så funker dette helt fint også. - bakematte - Ja, dette bør du investere i. - sukkerpasta - fargegele? - Ja, hvis du vil farge fondanten ville jeg kjøpt en hvit fondant og noen forskjellige farger. Skal du ha Frost-tema kan du f.eks. kjøpe en eller to blåfarger og variere på mengden farge du bruker. Da har du muligheten til å lage flere blåfarger med ulik intensitet. - spiselig lim? - Dette trenger du ikke. Vann fungerer som lim hvis du skal lime fondant på fondant. Husk å påføre med pensel! Påfører du for mye blir det bare klin. - noen former/utstikkere? - Er du god på å frihåndsforme figurer? I så fall hadde jeg ikke kjøpt former eller utstikkere. De er kjempedyre, og man lager ofte finere figurer på frihånd. Jeg hadde heller investert i verktøy til å lage figurer på frihånd (http://www.cacas.no/Produkt/1907-1350). Sist men ikke minst, en vinklet palettkniv http://www.cacas.no/Produkt/409-7712. Kjempegreit for flytting og plassering av figurene. Lykke til! PS.: Marsipan er enklere å jobbe med og er mer takknemlig, samt at det smaker mye, mye bedre, så jeg hadde ikke slått det helt fra meg! Du kan også jobbe med det på omtrent samme måte Anbefaler forøvrig denne spillelisten på Youtube. Denne dama er rå på fondant! https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ27MnDUZPYa6R5nBwMfabWxdhuqTlhqL Tusen takk for et veldig informativt innlegg!! Dette satte jeg stor pris på. Ante ikke at fondant ikke kan oppbevares i kjøleskap - da må jeg tenke ut en løsning der siden jeg blir nødt til å lage kaken dagen før den skal serveres og har liten tid til å pynte den på selve dagen. Men ser at noen av disse bildene kan brukes på smørkrem, så da kan jeg kanskje gå for en sjokoladekake med smørkrem Jeg er veldig skeptisk til smaken. Hadde hørt at det blir veldig søtt og er redd for at det vil ødelegge kaken. Skulle gjerne ha brukt marsipan, men tåler ikke mandler. Trodde jeg måtte ha plastkjevle! Supert at en vanlig trekjevle kan brukes. Har en relativt ny som sikkert kan gjøre jobben Igjen! Tusen takk for supre tips!
Cathj Skrevet 18. oktober 2015 #4 Skrevet 18. oktober 2015 (endret) Det du kan gjøre er å dekke en sjokoladekake med smørkrem (farget med samme fargegelé som du farger fondanten med!). Kjøp en stor palettkniv og pass på at du får en helt glatt overflate. Så kan du lage fondantfigurer et par dager i forveien, la dem tørke på benken, og legge dem på dagen kaken skal serveres. Det er ikke en spesielt god smak på det, og det blir veldig overveldende hvis man dekker en hel kake med fondant. Det kan også være vanskelig å få pent hvis man ikke har gjort det før. Jeg synes alltid det er sykt ekkelt å se de tykke lagene med fondant som "Cake Boss" legger på kakene sine, gjerne over metallrør og rice crispy treats. Det er ikke spesielt godt, og ikke noe spesielt kreativt.. Endret 18. oktober 2015 av Cathj
AnonymBruker Skrevet 18. oktober 2015 #5 Skrevet 18. oktober 2015 Mtp smak; Jeg spiste en kake i et bryllup en gang som jeg trodde var en vanlig marsipankake med krem inni. Viste seg å være med fondant og smørkrem i stedet for, det er det ekleste jeg har smakt. Og jeg er IKKE kresen på kake altså, men fondanten (i kombinasjon med smørkremen) var bare helt pyton. Kastet resten av stykket. Anonymous poster hash: 77b55...a85
AnonymBruker Skrevet 18. oktober 2015 #6 Skrevet 18. oktober 2015 Eg synes det var enkelt å lage fondant. Brukte denne oppskrifta: http://www.cacas.no/Oppskrift/47 Anonymous poster hash: 602e8...0c4
Elysian Skrevet 18. oktober 2015 Forfatter #7 Skrevet 18. oktober 2015 Det du kan gjøre er å dekke en sjokoladekake med smørkrem (farget med samme fargegelé som du farger fondanten med!). Kjøp en stor palettkniv og pass på at du får en helt glatt overflate. Så kan du lage fondantfigurer et par dager i forveien, la dem tørke på benken, og legge dem på dagen kaken skal serveres. Det er ikke en spesielt god smak på det, og det blir veldig overveldende hvis man dekker en hel kake med fondant. Det kan også være vanskelig å få pent hvis man ikke har gjort det før. Jeg synes alltid det er sykt ekkelt å se de tykke lagene med fondant som "Cake Boss" legger på kakene sine, gjerne over metallrør og rice crispy treats. Det er ikke spesielt godt, og ikke noe spesielt kreativt.. Supert! Da blir det slik! Har ikke tenkt på at man kan farge smørkrem Dette skal bli spennende Helt enig! Noen av kakene kan jo se ganske flotte ut, men jeg har alltid lurt på hvordan de må smake. Det ser jo til tider ut som at det bare er fondant og rice crispy treats! Mtp smak; Jeg spiste en kake i et bryllup en gang som jeg trodde var en vanlig marsipankake med krem inni. Viste seg å være med fondant og smørkrem i stedet for, det er det ekleste jeg har smakt. Og jeg er IKKE kresen på kake altså, men fondanten (i kombinasjon med smørkremen) var bare helt pyton. Kastet resten av stykket. Anonymous poster hash: 77b55...a85 Ja, det er det jeg er redd for så jeg går for Cathj sitt forslag og lager noen figurer i fondant, som kan fjernes når gjestene skal spise kaken Eg synes det var enkelt å lage fondant. Brukte denne oppskrifta: http://www.cacas.no/Oppskrift/47 Anonymous poster hash: 602e8...0c4 Takk for tips!!
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå