Gå til innhold

Brødbaking for dummies


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg skal bake brød, men finner ingen greie oppskrifter. Jeg skal bake 2 stk brød, med både havremel og byggmel. Jeg innser at brødet kan bli litt for "tungt" med mye grovt mel, så derfor lurer jeg litt på blandingsforholdet.

 

La oss si jeg skal bake 2 brød. Hvor mye fint hvetemel skal man ha, sammalt hvetemel, havremel og byggmel?

 

Si gjerne hele oppskriften steg for steg, og jeg skal ikke lage surdeig som skal heve en dag, men lage brødet ferdig på samme dag.

 

Jeg har bakt brød før, men har glemt det litt og ikke funnet den gamle oppskriften jeg forholdt meg til.



Anonymous poster hash: 6e49e...c13
Videoannonse
Annonse
Gjest Zeitgeist
Skrevet (endret)

http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/type-bakst/grove-brod/grovbrod-med-bygg-og-havre/

 

Kanskje den kan hjelpe deg videre? 

 

Fant noe mer vedrørende "bakers prosent" som angir forholdene mellom ingrediensene:

 

http://www.bakst.no/index.php?kategori=artikler&id=4

http://hobbykokken.no/2014/11/10/100-godt-brod/

 

http://www.theartisan.net/Spreadsheet.htm- eget regneark!

Endret av Zeitgeist
Gjest Overrasket
Skrevet

Typisk 1/3 av annet mel enn vanlig brødmel bør gå greit. Men det andre melet bør være av god kvalitet. Hvis kvaliteten er dårlig vil selv kun 1/3 ødelegge baksten. 

Skrevet

http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/type-bakst/grove-brod/grovbrod-med-bygg-og-havre/

 

Kanskje den kan hjelpe deg videre? 

 

Fant noe mer vedrørende "bakers prosent" som angir forholdene mellom ingrediensene:

 

http://www.bakst.no/index.php?kategori=artikler&id=4

http://hobbykokken.no/2014/11/10/100-godt-brod/

 

http://www.theartisan.net/Spreadsheet.htm- eget regneark!

Takk!

 

Jeg fant denne oppskriften her: https://bollefrua.wordpress.com/2014/02/01/enkelt-hjemmebakt-brod-for-nybegynnere/

 

Jeg stusset litt på at det ikke stod olje i oppskriften. Må man ikke ha det? Og sist gang jeg bakte brød hadde jeg også oppi melk, er det noe man fint kan velge selv?

 

Jeg er mann, så ikke verdens beste på baking, men det skal vel gå!

Anonymous poster hash: 6e49e...c13

Skrevet

Du treng ikkje bruke melk i brød. Ikkje olje heller. Eg har vanlegvis bare olje i polarbrød og pizzabunn. :) Det finnes utallige oppskrifter og måtar å lage brød på, så det er bare å prøve noko som ser godt ut! Lukke til! 



Anonymous poster hash: 920a8...145
Gjest Zeitgeist
Skrevet

Takk!

Jeg fant denne oppskriften her: https://bollefrua.wordpress.com/2014/02/01/enkelt-hjemmebakt-brod-for-nybegynnere/

Jeg stusset litt på at det ikke stod olje i oppskriften. Må man ikke ha det? Og sist gang jeg bakte brød hadde jeg også oppi melk, er det noe man fint kan velge selv?

Jeg er mann, så ikke verdens beste på baking, men det skal vel gå!

Anonymous poster hash: 6e49e...c13

Bare hyggelig!

Olje er ikke nødvendig. Personlig bruker jeg alltid kefir/kulturmelk i brødene mine, jeg synes de blir saftigere og holder seg lengre.

Et par andre tips:

- ha i de groveste melsortene først (i tillegg til væska), rør litt rundt og la det hele stå i 10-15 minutter slik at melet får sugd til seg væske

- hvis du elter for hånd, så vær sparsom på det fine hvetemelet. Deigen vil være ganske klissete til å begynne med, så tilsett 1/4 av det fine hvetemelet, elt i fem minutter, ha i bok en fjerdedel, elt videre i fem minutter. Ha nok en fjerdedel ut på eltebenken og elt deigen der. Det fine meldt tar også til seg væske, og hvis man har i alt melet på en gang, kan brødet bli for tørt. Jeg ender stort sett opp med å bruke kun 80% an oppgitt mengde på finmelet. Dessuten trenger man ofte mel til utbaking.

- jeg pleier å håndelte i 20-30 minutter

- har du tid, så sett deigen til heving i et kjøligere rom (ikke minusgrader). Etter tre-fire timer er deigen ofte fordoblet, og brødet smaker enda bedre (kjøleskapsheving over natta er enda bedre, men ha da deigen minst en time til å tempere seg når du tar den ut). I tillegg trenger du bare 25-50% av oppgitt gjærmengde

- vær lett på hendene ved utbaking - som om du hadde en fugleunge/valp/katteunge i hendene.

Lykke til, og husk: Brødbaking er en kunst! Og jeg er sikker på at du klarer dette med bragd!!!

Gjest Overrasket
Skrevet

Jeg foretrekker å bake brød med olje i, men noen klassiske oppskrifter omfatter ikke olje. F.eks. ciabatta. 2-3 spiseskjeer olivenolje løfter de fleste brødtyper  :spise:

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...