Gå til innhold

hva er forskjellene på Bohr og Schroödingers


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

atommodell?? Lest alt jeg finner, men finner ingen enkle forklaringer... Skjønner det mye bedre hvis noen forklarer.

 

Hilsen ivrig kjemistudent, hehe



Anonymous poster hash: 12ee1...734
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

kom igjen, da, folkens... Har dere ikke gått på skole?



Anonymous poster hash: 12ee1...734
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bohr er en enkel atom modell hvor atomet blir fremstilt som solsystemet, med en atom kjerne i midten og elektroner som snurer rundt i bestemte baner rundt kjærnen (slik som planeter).

 

Schrødinger. Atomet består av en kjerne med skyer av elektroner rundt kjernen. Det kan se ut som om elektronet går i bane rundt kjernen, men elektronet har bare en vis sansynlighet for å være i bestemt baner rundt kjernen. Faktisk kan elektronet være veldig langt unna fkes et atom på jorden kan i løpet av lang tid, ha et elektron på månen. Det er rart å forstå, men det er den riktigste modellen. Se også kvantemekanikk.



Anonymous poster hash: df101...609
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bohrs atommodell: elektronene plasseres i elektronskall rundt kjernen. Det er plass til 2n^2 elektroner i hvert skall, hvor n = skallnummer. Dvs at i skall 1 er det plass til 2 * 1^2 = 2 elektroner. Dette skallet, som er det innerste, kalles også K-skallet. I skall 2 er det plass til 2*2^2 elektroner (2*4), altså 8 elektroner - og skall nr. 2 kalles L-skallet. Skall 3: 2*3^2= 2*9= 18 elektroner er det plass til, og skallet kalles også M-skallet.. I skall 4: plass til 2*4^2 = 2*16 = 32 elektroner, som også kalles N-skallet.

Så vi har altså (fra innerst til ytterst rundt atomkjernen) først K-skallet med plass til 2 elektroner, L-skallet med plass til 8 elektroner, M-skallet med plass til 18 elektroner, og N-skallet med plass til 32 elektroner. Skal man tegne atomet med atomnummer 18 (18 protoner og 18 elektroner) fyller man på skallene fra innerst til ytterst. Det er da plass til 2 i K skallet, 8 i L-skallet, og fyller da resterende elektroner i M-skallet.

Problemet oppstår da man skal tegne atom nummer 19 med Bohrs atommodell. Hvis du ser i periodesystemet ser du at elektronene er fordelt slik: K-skallet: 2 elektroner. L-skallet: 8 elektroner, M-skallet: 8 elektroner, og N-skallet : 1 elektron. Man fyller altså på i N-skallet før M-skallet er fullt.

Og der kommer Schrodingers atommodell inn! Den sier at K, L, M, og N- skallene er "hovedskall". Inni disse skallene er det forskjellige energinivåer, og disse energinivåene deles opp i ulike "underskall". Hovedregelen her er at man _alltid_ fyller opp med 8 elektroner i hvert hovedskall - i det underskallet med lavest energi - før man starter å fyller på i underskallet til et annet hovedskall.

Så K L M og N- skallet med plass til 2 8 18 og 32 elektroner kalles i Scrodingers modell for HOVEDSKALL.

Hovedskallene deles opp i underskall! K-skallet (med plass til 2 elektroner) har 1 underskall, som heter 1s. L-skallet, med plass til 8 elektroner, hR TO underskall. Underskallene her heter 2s (med plass til 2 elektroner), og 2p (med plass til 6 elektroner). M skallet med plass til 18 elektroner har 3 underskall: 3s (med plass til 2 elektroner), 3p (med plass til 6 elektroner), og 3d (med plass til 10 elektroner).

I N skallet som hR plass til 32 elektroner, er det 4 underskall: 4s (med plass til 2 elektroner), 4p (plass til 6 elektroner), 4d (plass til 10 elektroner), og 4f (plass til 14 elektroner).

Da ser dy at underskallene ( uavhengig av hvilket hovedskall) har plass til elektronene: s underskall: 2, p underskall: 6, d underskall 10, f underskall14.

Så det som skjer med atomnummer 19 som har følgende plassering i elektronskallene (2, 8, 8, 1) er; først fylles elektronene i k- hovedskallets underskall 1s med plass til 2 elektroner. Deretter fylles 2 elektroner på i L-hovedskallets underskall 2s med plass til 2 elektroner, og L-hovedskallets underskall over der igjen som er 2p med plass til 6 elektroner. Da har man fylt på 8 elektroner i L hovedskallet og forflytter seg til neste hovedskall M: 2 elektroner i 3s, 6 elektroner i 3p - MEN; nå er det fylt på 8 elektroner i M hovedskallet så vi forflytter oss til N hovedskallet og fyller inn det siste elektronet i underskallet 4s.

Anonymous poster hash: 2475f...894

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så splittet man atomet og så fant man ut av at det besto av enda mindre deler som man har kalt for "kvarker".



Anonymous poster hash: bd351...24b
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Godeste Erwin gikk vel bort fra particle/wave til en "wave only-teori i kvantefysikk også på slutten...

Er vel ikke så relevant for TS kanskje men..

Anonymous poster hash: b670d...b48

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Lurer på om det er mulig å splittet et elektron? m1703.gif

Anonymous poster hash: bd351...24b

 

 

Et elektron er regnet som en elementærpartikkel og kan derfor ikke deles, så vidt jeg vet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...