Pringle Skrevet 27. august 2015 #1 Skrevet 27. august 2015 Akkurat nå har jeg i kjøleskapet: gulrøtter, romanosalat, rødbete, brokkoli, blomkål, knutekål og polkabeter å knaske på; løk, hvitløk, sjalottløk, poteter, søtpoteter, chili, pastinakk, stilkselleri, squash, maiskolbe, paprika og sellerirot for tilberedning. Til middag spiste jeg to kokte artisjokker og grillet mais. Det er et ekstremt toppunkt fordi jeg har planlagt middager for to uker framover og akkurat nå skal det bli mye gryteretter og supper, men jeg lurer av og til på hva som i huleste har skjedd - for to år siden gikk det i frossenpizza og -lasagne, og jeg klarte knapt smaken av gulrøtter Bare sånn til orientering for de som tror at smaken er sementert 1
Rumle Skrevet 27. august 2015 #2 Skrevet 27. august 2015 (endret) Kan vel ikke bli for mye vel? Eller det kan vel, meeen Men du, siden du nå nevner denne matplanleggingen din Etter jeg leste i en annen tråd (og ble mektig imponert!) over hva du til en hver tid har i kjøleskapet, har jeg lurt på hvordan du holder styr på alt dette. Jeg elsker å planlegge og skrive lister selv, men har åpenbart en slags defekt når det kommer til oppfølging av det jeg har planlagt Hvordan klarer du å holde deg til matplanen skrevet for lenge siden? Endret 27. august 2015 av Rumle 1
Pringle Skrevet 27. august 2015 Forfatter #3 Skrevet 27. august 2015 Kan vel ikke bli for mye vel? Eller det kan vel, meeen Men du, siden du nå nevner denne matplanleggingen din Etter jeg leste i en annen tråd (og ble mektig imponert!) over hva du til en hver tid har i kjøleskapet, har jeg lurt på hvordan du holder styr på alt dette. Jeg elsker å planlegge og skrive lister selv, men har åpenbart en slags defekt når det kommer til oppfølging av det jeg har planlagt Hvordan klarer du å holde deg til matplanen skrevet for lenge siden? Jeg mente tidligere, med overbevisning, at grønnsaker smakte kjedelig og vondt og bare fungerte som fyllstoff eller pynt Jeg har ikke alt på en gang, langtifra, den lista er en huskeliste for å minne meg selv på hva jeg liker å spise og vet hvordan jeg bruker. Det er bare av og til - sånn som nå - at det blir veldig mye av en kategori. Jeg prøver innimellom å "spise meg ned" på en kategori, jeg vet at jeg ikke trenger så mye av hver - når jeg har nakkekoteletter, oksekoteletter, lammekoteletter, kjøttdeig og laks... kan jeg fint være tom for kylling i to uker Oversikten er bare et Open office-ark med en tabell delt inn i tre rader - kjøleskap, fryser og matskap, og to kolonner - hva jeg har, og hva jeg mangler (ikke alt i hele verden, men hva jeg pleier å ha, og hva jeg kunne tenke meg å prøve). Hver gang jeg går tom for noe, flytter jeg matvaren fra venstre til høyre kolonne. Hvis det er noe jeg bruker hele tiden, skriver jeg det også opp i handleliste på mobilen. Mobilen har jeg alltid med meg. Det er veldig low-tech, men fungerer supert. Jeg fyller også ut ukesmeny, for tiden med fire måltider - det jeg må få spist opp går inn først - jeg vet feks at en boks leverpostei varer i ti dager, så den legger jeg inn til frokost hver dag i ti dager fram (eller så langt fram jeg har kopiert opp tabellen for); har jeg feks brie, legger jeg inn dette ca annenhver dag, trenger jeg feks druer til dette, skriver jeg det opp i planen i kursiv, den siste porsjonen av en matvare markerer jeg som fet. Jeg har markert frukt i rosa, grønnsaker i grønt, og nøtter i brunt, fordi jeg vil være ekstra påpasselig med å få i meg dette hver dag, og sånn blir det lett å se antall porsjoner. Jeg vet at en melkekartong varer i ca fire dager, og vinduet på kartongen er til hjelp - jeg har lært meg å telle fram - hvis jeg beregner at jeg går tom for melk mellom lørdag kveld og mandag formiddag, må jeg kjøpe ny på fredag eller lørdag (Q-melk får jeg ikke i søndagsåpne butikker). Dette systemet fører til at jeg så å si aldri går uventet tom for noe, og jeg trenger aldri å kaste mat pga feilberegning - det kan selvfølgelig skje at noe er muggent eller ikke smaker som det skal, men det er en sjanse å ta med ferskvarer. Jeg kjøper stort sett bare det jeg vet at jeg liker, noen ganger nye ting - noe som er et sjansespill, men aldri ting jeg vet at jeg ikke liker, bare fordi jeg synes jeg bør... Tidligere måtte jeg gå gjennom kjøleskapet for å luke ut bedervet mat hver gang jeg skulle ut med søpla, det gjør jeg aldri lenger. Jeg liker å pusle med denne planen. Det krever en viss innsats, men det går veldig av seg selv nå, og jeg føler at jeg får veldig mye mer ut enn jeg putter inn. Jeg jobber ganske hardt for å gjøre det enkelt for meg selv å ta gode valg. Når jeg vet at jeg har deilig sunn mat hjemme, mister junkfood'en mye av glansen. Uten en god plan, vet jeg at impulskontrollen ikke vil holde særlig lenge, og så er jeg på kjøret igjen. Jeg vil ikke det, så valget er enkelt 2
AnonymBruker Skrevet 27. august 2015 #4 Skrevet 27. august 2015 Jeg har ikke noe system, men klarer fint å la være å kaste mat for det. Men jeg skjønner greia med at det er artig å ha noe å pusle med. Jeg koser meg med budsjettet mitt stadg vekk. Anonymous poster hash: 462ca...3e3
AnonymBruker Skrevet 27. august 2015 #5 Skrevet 27. august 2015 Syns du er flink Pringle! Anonymous poster hash: b7e41...1fa
Gjest Raindrops Skrevet 27. august 2015 #6 Skrevet 27. august 2015 Wow, jeg er mektig imponert over systemet ditt! Elsker å putte ting i regneark 1
Gjest Zeitgeist Skrevet 27. august 2015 #7 Skrevet 27. august 2015 Jeg mente tidligere, med overbevisning, at grønnsaker smakte kjedelig og vondt og bare fungerte som fyllstoff eller pynt Jeg har ikke alt på en gang, langtifra, den lista er en huskeliste for å minne meg selv på hva jeg liker å spise og vet hvordan jeg bruker. Det er bare av og til - sånn som nå - at det blir veldig mye av en kategori. Jeg prøver innimellom å "spise meg ned" på en kategori, jeg vet at jeg ikke trenger så mye av hver - når jeg har nakkekoteletter, oksekoteletter, lammekoteletter, kjøttdeig og laks... kan jeg fint være tom for kylling i to uker Oversikten er bare et Open office-ark med en tabell delt inn i tre rader - kjøleskap, fryser og matskap, og to kolonner - hva jeg har, og hva jeg mangler (ikke alt i hele verden, men hva jeg pleier å ha, og hva jeg kunne tenke meg å prøve). Hver gang jeg går tom for noe, flytter jeg matvaren fra venstre til høyre kolonne. Hvis det er noe jeg bruker hele tiden, skriver jeg det også opp i handleliste på mobilen. Mobilen har jeg alltid med meg. Det er veldig low-tech, men fungerer supert. Jeg fyller også ut ukesmeny, for tiden med fire måltider - det jeg må få spist opp går inn først - jeg vet feks at en boks leverpostei varer i ti dager, så den legger jeg inn til frokost hver dag i ti dager fram (eller så langt fram jeg har kopiert opp tabellen for); har jeg feks brie, legger jeg inn dette ca annenhver dag, trenger jeg feks druer til dette, skriver jeg det opp i planen i kursiv, den siste porsjonen av en matvare markerer jeg som fet. Jeg har markert frukt i rosa, grønnsaker i grønt, og nøtter i brunt, fordi jeg vil være ekstra påpasselig med å få i meg dette hver dag, og sånn blir det lett å se antall porsjoner. Jeg vet at en melkekartong varer i ca fire dager, og vinduet på kartongen er til hjelp - jeg har lært meg å telle fram - hvis jeg beregner at jeg går tom for melk mellom lørdag kveld og mandag formiddag, må jeg kjøpe ny på fredag eller lørdag (Q-melk får jeg ikke i søndagsåpne butikker). Dette systemet fører til at jeg så å si aldri går uventet tom for noe, og jeg trenger aldri å kaste mat pga feilberegning - det kan selvfølgelig skje at noe er muggent eller ikke smaker som det skal, men det er en sjanse å ta med ferskvarer. Jeg kjøper stort sett bare det jeg vet at jeg liker, noen ganger nye ting - noe som er et sjansespill, men aldri ting jeg vet at jeg ikke liker, bare fordi jeg synes jeg bør... Tidligere måtte jeg gå gjennom kjøleskapet for å luke ut bedervet mat hver gang jeg skulle ut med søpla, det gjør jeg aldri lenger. Jeg liker å pusle med denne planen. Det krever en viss innsats, men det går veldig av seg selv nå, og jeg føler at jeg får veldig mye mer ut enn jeg putter inn. Jeg jobber ganske hardt for å gjøre det enkelt for meg selv å ta gode valg. Når jeg vet at jeg har deilig sunn mat hjemme, mister junkfood'en mye av glansen. Uten en god plan, vet jeg at impulskontrollen ikke vil holde særlig lenge, og så er jeg på kjøret igjen. Jeg vil ikke det, så valget er enkelt Respekt - dette er rett og slett beundringsverdig. Vil tro at systemet også er relativt lett å opprettholde når man først har fått det opp å gå, mao. ingen tidstyv.
Rumle Skrevet 28. august 2015 #8 Skrevet 28. august 2015 (endret) Jeg mente tidligere, med overbevisning, at grønnsaker smakte kjedelig og vondt og bare fungerte som fyllstoff eller pynt Jeg har ikke alt på en gang, langtifra, den lista er en huskeliste for å minne meg selv på hva jeg liker å spise og vet hvordan jeg bruker. Det er bare av og til - sånn som nå - at det blir veldig mye av en kategori. Jeg prøver innimellom å "spise meg ned" på en kategori, jeg vet at jeg ikke trenger så mye av hver - når jeg har nakkekoteletter, oksekoteletter, lammekoteletter, kjøttdeig og laks... kan jeg fint være tom for kylling i to uker Oversikten er bare et Open office-ark med en tabell delt inn i tre rader - kjøleskap, fryser og matskap, og to kolonner - hva jeg har, og hva jeg mangler (ikke alt i hele verden, men hva jeg pleier å ha, og hva jeg kunne tenke meg å prøve). Hver gang jeg går tom for noe, flytter jeg matvaren fra venstre til høyre kolonne. Hvis det er noe jeg bruker hele tiden, skriver jeg det også opp i handleliste på mobilen. Mobilen har jeg alltid med meg. Det er veldig low-tech, men fungerer supert. Jeg fyller også ut ukesmeny, for tiden med fire måltider - det jeg må få spist opp går inn først - jeg vet feks at en boks leverpostei varer i ti dager, så den legger jeg inn til frokost hver dag i ti dager fram (eller så langt fram jeg har kopiert opp tabellen for); har jeg feks brie, legger jeg inn dette ca annenhver dag, trenger jeg feks druer til dette, skriver jeg det opp i planen i kursiv, den siste porsjonen av en matvare markerer jeg som fet. Jeg har markert frukt i rosa, grønnsaker i grønt, og nøtter i brunt, fordi jeg vil være ekstra påpasselig med å få i meg dette hver dag, og sånn blir det lett å se antall porsjoner. Jeg vet at en melkekartong varer i ca fire dager, og vinduet på kartongen er til hjelp - jeg har lært meg å telle fram - hvis jeg beregner at jeg går tom for melk mellom lørdag kveld og mandag formiddag, må jeg kjøpe ny på fredag eller lørdag (Q-melk får jeg ikke i søndagsåpne butikker). Dette systemet fører til at jeg så å si aldri går uventet tom for noe, og jeg trenger aldri å kaste mat pga feilberegning - det kan selvfølgelig skje at noe er muggent eller ikke smaker som det skal, men det er en sjanse å ta med ferskvarer. Jeg kjøper stort sett bare det jeg vet at jeg liker, noen ganger nye ting - noe som er et sjansespill, men aldri ting jeg vet at jeg ikke liker, bare fordi jeg synes jeg bør... Tidligere måtte jeg gå gjennom kjøleskapet for å luke ut bedervet mat hver gang jeg skulle ut med søpla, det gjør jeg aldri lenger. Jeg liker å pusle med denne planen. Det krever en viss innsats, men det går veldig av seg selv nå, og jeg føler at jeg får veldig mye mer ut enn jeg putter inn. Jeg jobber ganske hardt for å gjøre det enkelt for meg selv å ta gode valg. Når jeg vet at jeg har deilig sunn mat hjemme, mister junkfood'en mye av glansen. Uten en god plan, vet jeg at impulskontrollen ikke vil holde særlig lenge, og så er jeg på kjøret igjen. Jeg vil ikke det, så valget er enkelt Ja, dette var jo rett og slett genialt! Skulle veldig gjerne vært like strukturert som dette selv også Skal definitivt ta med meg noen tips herfra Takk for svar! Endret 28. august 2015 av Rumle
Pringle Skrevet 28. august 2015 Forfatter #10 Skrevet 28. august 2015 (endret) Oversikten ser sånn ut: Det i [klammer] er uåpnet. Endret 28. august 2015 av Pringle 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå