AnonymBruker Skrevet 21. juli 2015 #1 Del Skrevet 21. juli 2015 Jeg har ett år igjen på utdannelsen og målet en gang i fremtiden er en lederstilling innen mitt felt(helse). Jeg vet alt at jeg har nok faglig tyngde til en slik stilling som jeg sikter på, jeg mangler bare erfaring. Dere som er med å bestemmer eller rett og slett bare har peiling; når det kanskje står mellom et par stykker som vurderes til en høyere stilling, hvem er det som går av med seieren? Hva kjennetegner dem? Eller blir det umulig å svare så uspesifikt? Har spurt andre litt om det og de sier at man bør være ærlig med sin egen leder om at det er dette man ønsker seg i fremtiden. En annen som faktisk er leder sa at jeg burde være en flinkere kollega enn jeg er i faget(teori). Noen meninger? Anonymous poster hash: a9533...1fb Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2015 #2 Del Skrevet 22. juli 2015 Det er vanskelig å vurdere nøyaktig hva som gjør at noen velges over andre som ledere, siden dette er så forskjellig fra bransje til bransje, firma til firma osv. Det høres ut for meg som at denne lederen du snakket med kanskje mener at du ikke er så overbevisende i det du gjør ift de du evt. skal lede - at du ikke står frem som klar og kunnskapsrik i feltet ditt? Bare en gjetning siden det er vanskelig å vite i hvilken forbindelse vedkommende sa dette og hva/hvilke kunnskaper hos deg dette gjelder. En viktig egenskap som leder er jo at du skal vekke tillit hos dine medarbeidere til at du er skikket og ansvarlig og vet hva du snakker om og hvordan dine valg påvirker din og deres hverdag. Generelt har jeg gjennom arbeidserfaringen min og utdannelse (i ledelses og org. fag) erfart at gode lederegenskaper er at man er tydelig, rak (ærlig og åpen til å gi og ta imot gode og dårlige tilbakemeldinger på en bra måte), ikke konfliktsky, flink til å se hva som trengs å gjøres i forhold til hva som er mulig og flink til å delegere oppgaver, godt overblikk uten å bli for person/detaljfokusert, involvert og motiverende. Og som alltid, kommunikasjon og konsekvente handlinger er viktig Var jeg deg og skulle søke lederstillinger ville jeg rett og slett forsøkt å komme i kontakt med noen du selv synes er en god leder, gjerne innenfor samme type fag, og forsøkt å spørre vedkommende om disse tingene og hvordan de håndterte det å skulle søke stillinger som nyutdannede etc. rett og slett å skaffe seg en "mentor" i større eller mindre grad. Lykke til:) Anonymous poster hash: dacf3...b9e 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/#findComment-16759840 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2015 #3 Del Skrevet 22. juli 2015 Godt svar det over. Etter 15 år i arbeidslivet har jeg opplevd store ulikheter i måten man er leder. Les spesielt avsnitt to i innlegget over. Personlig egnethet tror jeg er viktig. Husk at å være leder går på håndtering av personale, så du trenger people skills like mye som det faglige. En leder som er konfliktsky er noe av det verste man kommer over. Du må være tydelig, vite hva som er målet og evne å få med deg de ansatte. Jeg tenker at jeg ikke ville ansatt en rett fra skolebenken som leder, så forbered deg på å jobbe noen år. Du vil oppleve at teori og praksis kan være ganske forskjellige ting. Og det kan være greit å oppleve hvilke kulturer man har i ulike bedrifter for å vite hvordan man skal angripe situasjonen for å drive noe videre. Et sted jeg har jobbet var det veldig mange 50+ som hadde jobbet dere hele sin karriere. Det var en helt annen energi der enn f.eks på et sted der gjennomstrømningen av personale var annerledes, og det var mange unge med påfyll fra studier. Så det er mange andre ting enn det rent faglige å tenke på når man skal være leder.Anonymous poster hash: d78a7...463 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/#findComment-16760539 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2015 #4 Del Skrevet 22. juli 2015 Du sier du har nok faglig tyngde, men mangler erfaring, da har du i min bok heller ikke nok tyngde. En ting er hva man leser seg til, noe helt annet er å omsette det til praksis. I helsevesenet er det viktig å være faglig kompetent som leder, ellers blir det vanskelig for deg å tilrettelegge for et godt fysisk, psykososialt og faglig miljø. Du trenger også kunnskap om faget for å kunne håndtere utfordringer relatert til kompetanse, bemanning, avvik og faglig utvikling. Uten faglig tyngde vil du også ha vanskelig for å oppnå respekt hos de ansatte for de avgjørelser som tas. Du må med andre ord belage deg på å jobbe noen år for å få erfaring og ikke minst kjennskap til helsevesenet, det er mye du ikke kan lese deg til. Lederstillinger i helsevesenet brukes dessverre som forfremmelser, men det burde heller vært brukt som en sjanse til å få inn en drivende dyktig leder. For mange ledere har fått stillingen etter lang fartstid eller vennskap med øverste ledelse, og de gjør sjelden en god jobb. Jeg har en slik leder nå, hyggelig som bare det, men totalt ubrukelig som sjef og helt uten lederutdanning. Selv har jeg tidligere hatt lederutdanning innen et felt med mye mindre ressurser, og blir helt matt av å se feilene som gjøres. Nå vil ikke jeg kalle en lederstilling i helsevesenet for "en høyere stilling", fordi de ofte besittes av ubrukelig folk som enten er venninne med sjefen, har jobbet der et halvt liv eller er plassert der fordi de ikke fungerte i sitt egentlige virke. Der jeg jobber har alle de siste lederstillingene gått til noen som jobber der fra før av, selv om jeg vet det er mer egnede kandidater som har søkt. Kjennskap og vennskap betyr mye. En av lederne som ikke fungerte og fikk nesten 25% av avdelingen til å slutte på under ett år, er nå ansatt i ett annet helseforetak. En annen som mobbet ansatte så grovt av 50% av avdelingen sluttet over et år-halvannet har fått velge seg en stilling med arbeid i administrasjonen. Vil du bli leder og gjøre en god jobb er altså mitt råd; skaff deg faglig kunnskap innenfor ditt helsefag (om det er fysio, ergo, sykepleie, bioingeniør eller medisin), ta lederutdanning, lær deg litt om økonomi og regnskap, vær ydmyk og husk å ivareta dine medarbeidere fremfor å slite dem ut. Og du kommer til å gjøre feil, men så lenge du beklager og lærer av feilene så er tilgivelsesevnen stor hos de fleste. Anonymous poster hash: 39d19...791 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/#findComment-16760712 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2015 #5 Del Skrevet 22. juli 2015 Jeg har ett år igjen på utdannelsen og målet en gang i fremtiden er en lederstilling innen mitt felt(helse). Jeg vet alt at jeg har nok faglig tyngde til en slik stilling som jeg sikter på, jeg mangler bare erfaring. Dere som er med å bestemmer eller rett og slett bare har peiling; når det kanskje står mellom et par stykker som vurderes til en høyere stilling, hvem er det som går av med seieren? Hva kjennetegner dem? Eller blir det umulig å svare så uspesifikt? Har spurt andre litt om det og de sier at man bør være ærlig med sin egen leder om at det er dette man ønsker seg i fremtiden. En annen som faktisk er leder sa at jeg burde være en flinkere kollega enn jeg er i faget(teori). Noen meninger? Anonymous poster hash: a9533...1fb Jeg er i samme situasjon selv. Har ikke noen råd og følger tråden. Bare lurte på hvilken utdannelse du tar nå og hvilken bakgrunn du har? Anonymous poster hash: 47a1a...f8d Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/#findComment-16760722 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2015 #6 Del Skrevet 22. juli 2015 Wow, tusen takk for svar allesammen!:D Det er vanskelig å vurdere nøyaktig hva som gjør at noen velges over andre som ledere, siden dette er så forskjellig fra bransje til bransje, firma til firma osv. Det høres ut for meg som at denne lederen du snakket med kanskje mener at du ikke er så overbevisende i det du gjør ift de du evt. skal lede - at du ikke står frem som klar og kunnskapsrik i feltet ditt? Bare en gjetning siden det er vanskelig å vite i hvilken forbindelse vedkommende sa dette og hva/hvilke kunnskaper hos deg dette gjelder. Kan utbrodere litt; det akkurat denne personen mente var at man bør være flinkere med relasjoner mellom mennesker, enn i faget, altså en teoretiker, som leder. Han mente i alle fall at teoretikere ofte var uegnet til å være ledere. En viktig egenskap som leder er jo at du skal vekke tillit hos dine medarbeidere til at du er skikket og ansvarlig og vet hva du snakker om og hvordan dine valg påvirker din og deres hverdag. Generelt har jeg gjennom arbeidserfaringen min og utdannelse (i ledelses og org. fag) erfart at gode lederegenskaper er at man er tydelig, rak (ærlig og åpen til å gi og ta imot gode og dårlige tilbakemeldinger på en bra måte), ikke konfliktsky, flink til å se hva som trengs å gjøres i forhold til hva som er mulig og flink til å delegere oppgaver, godt overblikk uten å bli for person/detaljfokusert, involvert og motiverende. Og som alltid, kommunikasjon og konsekvente handlinger er viktig Var jeg deg og skulle søke lederstillinger ville jeg rett og slett forsøkt å komme i kontakt med noen du selv synes er en god leder, gjerne innenfor samme type fag, og forsøkt å spørre vedkommende om disse tingene og hvordan de håndterte det å skulle søke stillinger som nyutdannede etc. rett og slett å skaffe seg en "mentor" i større eller mindre grad. Særlig det siste her er et kjempegodt tips! Det skal jeg gjøre, å se om jeg kan få en slags mentor:) For jeg blir jo selv å ha disse som ledere når jeg først kommer ut i jobb. Lykke til:) Anonymous poster hash: dacf3...b9e Godt svar det over. Etter 15 år i arbeidslivet har jeg opplevd store ulikheter i måten man er leder. Les spesielt avsnitt to i innlegget over. Personlig egnethet tror jeg er viktig. Husk at å være leder går på håndtering av personale, så du trenger people skills like mye som det faglige. En leder som er konfliktsky er noe av det verste man kommer over. Du må være tydelig, vite hva som er målet og evne å få med deg de ansatte.Jeg tenker at jeg ikke ville ansatt en rett fra skolebenken som leder, så forbered deg på å jobbe noen år. Du vil oppleve at teori og praksis kan være ganske forskjellige ting. Og det kan være greit å oppleve hvilke kulturer man har i ulike bedrifter for å vite hvordan man skal angripe situasjonen for å drive noe videre. Et sted jeg har jobbet var det veldig mange 50+ som hadde jobbet dere hele sin karriere. Det var en helt annen energi der enn f.eks på et sted der gjennomstrømningen av personale var annerledes, og det var mange unge med påfyll fra studier. Så det er mange andre ting enn det rent faglige å tenke på når man skal være leder.Anonymous poster hash: d78a7...463 Nei, det skjønner jeg, og jeg vet ikke helt om jeg ville ønsket det heller rett fra skolebenken Siden det er snakk om et helseyrke så går det jo faktisk utover en uskyldig tredjepart om jeg ikke kan det jeg bør kunne. Takk for tips til deg også Du sier du har nok faglig tyngde, men mangler erfaring, da har du i min bok heller ikke nok tyngde. En ting er hva man leser seg til, noe helt annet er å omsette det til praksis.Jo, det blir kanksje mer riktig for meg å si at jeg har de formelle kravene til utdanning for stillingen jeg ønsker. I helsevesenet er det viktig å være faglig kompetent som leder, ellers blir det vanskelig for deg å tilrettelegge for et godt fysisk, psykososialt og faglig miljø. Du trenger også kunnskap om faget for å kunne håndtere utfordringer relatert til kompetanse, bemanning, avvik og faglig utvikling. Uten faglig tyngde vil du også ha vanskelig for å oppnå respekt hos de ansatte for de avgjørelser som tas. Du må med andre ord belage deg på å jobbe noen år for å få erfaring og ikke minst kjennskap til helsevesenet, det er mye du ikke kan lese deg til. Lederstillinger i helsevesenet brukes dessverre som forfremmelser, men det burde heller vært brukt som en sjanse til å få inn en drivende dyktig leder. For mange ledere har fått stillingen etter lang fartstid eller vennskap med øverste ledelse, og de gjør sjelden en god jobb. Jeg har en slik leder nå, hyggelig som bare det, men totalt ubrukelig som sjef og helt uten lederutdanning. Selv har jeg tidligere hatt lederutdanning innen et felt med mye mindre ressurser, og blir helt matt av å se feilene som gjøres. Nå vil ikke jeg kalle en lederstilling i helsevesenet for "en høyere stilling", fordi de ofte besittes av ubrukelig folk som enten er venninne med sjefen, har jobbet der et halvt liv eller er plassert der fordi de ikke fungerte i sitt egentlige virke. Der jeg jobber har alle de siste lederstillingene gått til noen som jobber der fra før av, selv om jeg vet det er mer egnede kandidater som har søkt. Kjennskap og vennskap betyr mye. En av lederne som ikke fungerte og fikk nesten 25% av avdelingen til å slutte på under ett år, er nå ansatt i ett annet helseforetak. En annen som mobbet ansatte så grovt av 50% av avdelingen sluttet over et år-halvannet har fått velge seg en stilling med arbeid i administrasjonen. Vil du bli leder og gjøre en god jobb er altså mitt råd; skaff deg faglig kunnskap innenfor ditt helsefag (om det er fysio, ergo, sykepleie, bioingeniør eller medisin), ta lederutdanning, lær deg litt om økonomi og regnskap, vær ydmyk og husk å ivareta dine medarbeidere fremfor å slite dem ut. Og du kommer til å gjøre feil, men så lenge du beklager og lærer av feilene så er tilgivelsesevnen stor hos de fleste. Takk for tips:) Vet ikke om jeg kan ta lederutdanning:\ Men alle ledere har vel ikke lederutdanning? At de BØR ha det er en annen sak... Jeg har alt en utdanning, pluss påbygg(mer enn jeg egentlig trenger), så er rimelig sliten av studentlivet:P Anonymous poster hash: 39d19...791 Jeg er i samme situasjon selv. Har ikke noen råd og følger tråden. Bare lurte på hvilken utdannelse du tar nå og hvilken bakgrunn du har?Anonymous poster hash: 47a1a...f8d Beklager men jeg har ikke lyst å utbrodere på nett, derfor jeg har gjort det hele såpass uspesifikt. Jeg kan si såpass at jeg har tenkt meg inn i psykiatrien, det har liksom aldri vært tvil hos meg at det var det jeg skulle:) Åh, jeg er så klar til å gjøre en innsats og slutte å slite ned forelesningsbenken! Anonymous poster hash: a9533...1fb Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/#findComment-16761129 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Christiania_Oslo Skrevet 22. juli 2015 #7 Del Skrevet 22. juli 2015 Noen tips som leder: -vær tilgjengelig, dvs ha møter,svar på mail og telefoner, noen ledere er raske til å svare mail/sms fra de over seg, men bruker lang tid på å svare de ansatte, det sender signaler ut om at de ikke er viktige for deg. -hjelp til når det trengs, og får du ingen til å jobbe ekstra så ikke sutre og klag over det,step inn selv. -gi tilbakemeldinger,dårlige eller bra,men fremfør dem alltid på en bra måte,dvs ingen kjefting/pekefinger/beskyldninger. Om du har fått kjeft av din leder, ikke ras i 120 km/t inn på møtet med de ansatte med en "nå skal de faen meg få høre det!!"holdning. -ALDRI favoriser og baksnakk ikke. -ikke alltid gi de som er flinke overtid etc, jeg skjønner at det er lettere å gi en flink overtid for du vet personen gir 150%,men det kan føles urettferdig når man er flink å alltid bli spurt om overtid. -er noen mye borte,syk etc, ta dem inn til samtale, ikke bare la det gå, det sender bare signaler om at det er greit å sløve rundt. -ikke sett deg selv over dem og tenk at du er "hersker"og de er "slaver" dere er alle ansatte for den samme bedriften. Du eier ikke bedriften, du er en ansatt med litt ekstra ansvar. -ikke ring i helger og ferier, er det noe som MÅ tas,send sms. -ha fokus på forberedninger, vær åpen om at du hele tiden ønsker innspill om forberedninger i bedriften. -ha klare mål for det dere sammen skal oppnå. - ikke bruk jeg og dere, men vi. En klassiker blandt dårlige ledere er at de bruker dere når noe dårlig skjer og jeg når noe bra skjer. -vær blid, selvom du har drittdag så ikke kom på jobb og vær uhøflig og sur mot de andre. -du kommer til å komme over vanskelige personer som gjerne alltid skal ha noe å klage på, lytt men vær kritisk og still kritiske spm, noen har alltid et eller annet å klage over selvom det er bagateller og det er som regel de samme som klager. -ikke se på all misnøye som klaging. -ikke bruk ord som masing og klaging når noen etterspør noe eller forteller om noe negativt. -skap samhold: finn på ting å gjøre som lønningspils,lotteri,bestille pizza,sette frem fruktkurv etc. -ikke si ting som "ikke glem at jeg er leder/bestemmer" for du må aldri glemme at du er en ansatt du og. -ikke forsvinn fra arbeidet med mindre det er grunn til det, det viser bare at du gir faen når du stikker av for å ta kaffe med en vennine. -gi ros,men ikke hele tiden. Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/#findComment-16761842 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2015 #8 Del Skrevet 22. juli 2015 Jeg jobber innen helse og har lederstilling. Min erfaring er at de fleste (inkludert meg selv) ikke søker på disse jobbene, men får tilbud om dem fordi personal og ledere er fornøyde med jobben de har gjort som feks avdelingssykepleier. Det handler veldig mye om personlig egnethet og tillit fra de ansatte. En god "regel" er å tenke at det er engasjementet ditt for faget og arbeidsplassen som får deg dit, ikke ønsket om å være leder. Anonymous poster hash: 71eb7...643 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/955506-forfremmelse-til-lederstilling/#findComment-16761885 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå