Gå til innhold

Historie før 1900


Duckie

Anbefalte innlegg

Jeg har i det siste begynt å tenke at jeg burde lære meg mer historie, men er litt blank på hvor jeg skal begynne. Er litt "lei" av historie fra vårt århundre, med verdenskriger og slikt, og kan tenke meg å lære mer om historie fra vikingtiden, de gamle grekerne og romerne, de forskjellige europeiske tidsepokene osv.

Er veldig glad i bøker og leser mye, så om noen har tips til historiske romaner, er jeg veldig interessert i å få anbefalninger! Har lest lite av denne sjangeren, hvor mye skal man stole på at er historisk korrekt av det man leser?

Sånn ellers, er det andre gode ressurser innenfor dette temaet, eller man har lyst til å diskutere, er det fritt frem å benytte tråden til dette! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Gunfreak

Av romaner(altså fiksjon) kan du prøve deg på bøkene av alexandre dumas, de 3 muskiterer og de 2 oppfølgende bøkene, er satt til midten av 1600 tallet, Frankrike og litt i England. Det er historiske personer i fiksjons form. En grei kildring om den tiden.

Han har også greven av monticrosto, denne er satt til tiden rundt Napoleons fall på tidlig 1800tallet.

Capitan alatriste, er nyere fiksjon( alexandere dumas levde på mitten av 1800.) Alatriste bøkene er en pågående serie, satt til ca. Samme periode som de 3 musketeer, men sett fra en spansk leiesoldats side, han er soldat for spania i dens krig mot opprøre i flander(nederland ect.) Og hjemme i Spania, gjør han umoralske jobber for de rike.

Alle disse har en viss realisme i seg.

Du har også hornblower, om en offiser i den britiske marine, under franske revolusjonen og napoleons krigene.

Om du vil ha lettere fiksjon, se på Bernard Cromwell, hans mest kjente serie er om sharpe en rifle soldat under Napoleons krigene i spania.

Men han har også en serie om vikinger og anglo saxson i england, som kanskje passer deg best, siden du ville vite mer om den tiden.

serien om vikinger fra han har fått gode kritikker, men ikke lest dem selv.

Både,hornblower og sharpe finnes i tv serier, funker helt greit om du ikke vil investere tid på å lese bøkene, begge seriene er gode, selv om sharpe kan bli over the top, hornblower holder seg litt mer på matta.

3 miskiteerer finnes i mange film format, de beste er three musketeers og four musketeers fra 70tallet, nyere filmer går veldig langt fra bøkene, count of monticristo finnes også i mange versjoner, en god en er fea 2002 tror jeg. Med guy peirce.

alatriste finnes i spansk talende med viggo Mortensen i hovedrollen.

Jeg vet ikke om noen fiksjonsbøker fra romer tiden og hellas, de eneste bøkene jeg har lest derfra er nonn fiction.

Beklager at ikke flere anbefalinger var om tidene du var mest interessert i. Men har ikke lest så mye fra den tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tips! Dumas har jeg ikke lest noe av, så han er satt på listen! Cromwell, er det mye krig, krigsstrategier og sånn? Det er jeg ikke sååå interessert i...

Jeg ser for meg å lære mer om viktige historiske begivenheter og personer, gjerne ispedd religion, kultur, levesett og tankemåter karakteristisk for de forskjellige tidsepokene. Jeg føler jeg kan komme nærmere en del av disse tingene ved å lese historiske romaner, men mulig jeg tar feil? Så er absolutt interessert i non-fiction også, spesielt om det er godt skrevet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunfreak

Cromwell sin sharpe er mye krig ja, aner ikke med hans viking serie, men viking serier er ihvertfall i norske bokhandlere.

Dumas sine bøker har mindre krig, de er mer action, drama, humor, intriger og kjærlighet, so er nok mer for deg.

En serie som kan være interessant er aubry martin serien, på en måte samme periode og tema som hornblower, men mindre action, mye mer "liv"

Handler om jack Aubrey og Stephen martuin(tror det er sånn man skriver etternavnet) jack er marine offiser, Stephen er lege, de blir venner. Stephen blir lege på skipet til jack.

Bøkene, har noe krig og action, men det mest er en beskrivelse av livet på sjøen, og på land på tidlig 1800 tallet, deres jakt på økonomisk sikkerhet, koner osv. Boka bruker riktig språk for den tiden(om man leser på engelsk) noen elsker bøkene andre syns de er kjedelige nettopp pga. Lite action. Noen bøker har mer enn andre i action delen.

En annen serie faktisk skrevet på den tiden er jo jane Austin, en skrev på tidlig 1800 tallet, og er stor lest den dag i dag. Helt klar kvinnelig i stilen, da det var en kvinne som skrev de, en av de første virkelig suksessfulle kvinnelige forfatterne. handler om britisk overklasse damer på jakt etter menn. Men er bøkene er beskrevet som en god skildring av da tidens england. Og skal vist ha god britisk humor.

Bøkene om jack Aubrey og stephen martuin er skrevet 100 år senere, men blir ofte kalt jane austin for gutter.

De fleste ikke fiksjon bøker jeg leser er krigshistorie, så ikke så interessant for deg... flere av bøkene handler jo om store personer, en bok om Napoleon er 1100 sider, og ja ca. 50% er bare krig og slikt. Men den andre 50% er om hans liv, fra en enkel offiser, til keiser. Mye drama, intriger osv. Relativt nøytral, og gir et greit bilde av europa, Napoleon, osv.

Alatriste bøkene, er helt klart inspirert av dumas, mer brutal og realistisk. Men gir et godt inntrykk av spania på den tiden, med hoff intriger, den spanske inkvisisjonen som altid er der og lurer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan anbefalle alle bokseriene til Conn Iggulden. De er fantastiske på alle mulige måter og er de beste historiske romanene jeg noen gang har lest.

http://no.wikipedia.org/wiki/Conn_Iggulden

Keiseren-serien
Igguldens debutbok var Romas Porter, den første av fem bøker i en serie med navnet Emperor. Serien er løselig basert på livet til Julius Cæsar, fra barndom (Romas Porter) til han ble forrådt og drept (Krigens Guder). De fire første bøkene ble oversatt til norsk av Elisabeth Bjørnson, mens bok nummer 5 ble oversatt av Inge Ulrik.
Romas porter
Kongers død
Sverdets mark
Krigens guder
Gudenes Blod
Conqueror-serien
Etter å ha avsluttet Emperor-serien begynte Iggulden å samle stoff til sin neste romanserie, om den mongolske erobreren Djengis Khan. Første bok i denne serien ble gitt ut i 2007. Oversatt til norsk av Jørn Roeim.
Ulven fra steppene
Buens mestere
Knokler i sanden
Et rike av sølv
Erobreren
Endret av WubWub
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Annonse

Nå fikk jeg masse tips selv! :hoppe:

Jeg er blitt glad i Robyn Young som har en serie om Tempelriddere, serien heter Brethren og er en trilogi som er satt i middelalderen og handler som sagt om tempelriddere. Liker den veldig godt så langt.

Historikeren av Elizabeth Kostova :rodmer:

Don Qujito de la Mancha, er noe jeg synes alle burde lese :fnise:

Ellers jeg veldig glad i bøker som har litt spenning i seg, Steve Berry har en del spennende bøker - Cotton Malone serien. En god blanding av historie, litt konspirasjonsteorier og spenning. Kan anbefale; Kings Deception som har med Elizabeth I sin rett til å være dronning å gjøre - veldig relevant idag med tanke på hva som ble funnet i London! Det er selvfølgelig noe Dan Brown preg over den, men det meste av Berry sine bøker har rot fra historiske kilder, og han er nøye på å vise til hva som er fakta og hva som er fleip i etterordet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...